Από την έντυπη έκδοση
Σε αλλαγή στρατηγικής προχωρούν οι επενδυτές ακινήτων διεθνώς, οι οποίοι πλέον στοχεύουν σε συγκεκριμένες πόλεις και ακίνητα και όχι σε ολόκληρες χώρες. Αυτό επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση «Emerging Trends in Real Estate Europe 2016: Beyond the Capital» που δημοσίευσε από κοινού η PwC και το Urban Land Institute (ULI), με θέμα τις τάσεις που θα επικρατήσουν στον κλάδο των ακινήτων στην Ευρώπη το 2016.
Στο νέο πλαίσιο της νέας στρατηγικής των επενδυτών ακινήτων, με βάση τη μελέτη, τα αποτελέσματα για την Αθήνα είναι απογοητευτικά. Ενώ την ίδια περίοδο πέρυσι η Αθήνα είχε κάνει ένα άλμα στην κατάταξη ανεβαίνοντας από την 23η στην 5η θέση, οι προοπτικές της για το 2016 έχουν μειωθεί δραματικά.
Δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η απειλή του Grexit, τα capital controls και η υπογραφή του νέου μνημονίου βύθισαν την ελληνική πρωτεύουσα στην 27η θέση, δίνοντας μια πιο σκληρή εικόνα των προοπτικών της. Οπως μάλιστα ειπώθηκε χαρακτηριστικά από τους συμμετέχοντες στην έκθεση, «η Ελλάδα θα συνέχιζε να μονοπωλεί τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων εάν δεν υπήρχε το καυτό θέμα με τους πρόσφυγες της Συρίας». Μάλιστα, τονίζουν πως η Ελλάδα έχει μπροστά της τα δύσκολα. Ισως στο τέλος του 2016 η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει ελκυστική, επεσήμανε fund manager.
Οι κορυφαίες πόλεις για επενδύσεις
Οπως τονίζεται στην έκθεση, οι ταχύτατα μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των πελατών, οι εξελίξεις της τεχνολογίας, οι δημογραφικές και κοινωνικές αλλαγές και η ταχύτατη αστικοποίηση επηρεάζουν πλέον τις αξίες των ακινήτων στην ευρωπαϊκή αγορά.
Οι 5 κορυφαίες ευρωπαϊκές πόλεις για επενδύσεις το 2016 είναι το Βερολίνο, στην κορυφή, και ακολουθούν το Αμβούργο, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη και η Κοπεγχάγη.