Market Beat: Το βαρύ διεθνές κλίμα δυσκολεύει τη συνέχεια στο ανοδικό χθεσινό φινάλε

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016 10:11
UPD:10:12
Eurokinissi/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών απειλώντας περαιτέρω τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία  που βρίσκεται ήδη υπό πίεση από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και λόγω της επιβράδυνσης στην Κίνα και τις άλλες αναδυόμενες αγορές.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι τιμές του γιεν, του χρυσού και τα κρατικά ομόλογα των ευνοημένων ως προς τη ρευστότητα χωρών ωθήθηκαν στα ύψη, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να καταφύγουν στα παραδοσιακά στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών βυθίστηκε 3,7% στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 2-1 / 2 χρόνων.

Το άγχος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα υποδαυλίζουν οι ανησυχίες ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης για ορισμένες εταιρείες είναι πιθανόν να περιοριστούν ακόμη περισσότερο παρά το δεδομένο ότι πολλές  κεντρικές τράπεζες του κόσμου παρέχουν κεφάλαια μέσω ανορθόδοξων μέτρων.

Μια ξηρασία στη χρηματοδότηση θα μπορούσε να είναι μια αγγελία θανάτου για ορισμένες επιχειρήσεις ενέργειας που έχουν αγωνιστεί για να τα βγάλουν πέρα ​​με τις συναλλαγές του πετρελαίου στο ένα τέταρτο περίπου της αξίας του μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Ένα ανησυχητικό σημάδι ότι τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν, ήταν η απόδοση των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων που εκτινάχθηκαν πάνω από τέσσερα τοις εκατό, για πρώτη φορά από το 2014.

Αυτό είναι μια σαφής απόκλιση από πέρυσι, όταν οι επενδυτές, στο κυνήγι για απόδοση, αγόραζαν το χρέος από την Πορτογαλία και άλλες χρεωμένες χώρες. Σε αντίθεση, οι επενδυτές τώρα πλέον συρρέουν στα ομόλογα με περισσότερη ρευστότητα, και σε ομόλογα υψηλής αξιολόγησης.

Όταν τα στατιστικά δεδομένα προκαλούν ανατριχίλα και οι επενδυτές δέχονται συμβουλές καθαρά αμυντικού χαρακτήρα από τους εγχώριους αναλυτές, έχουμε ηττημένους κατά κράτος τους «ταύρους» του ΧΑ. Ενώ νικητές και κυρίαρχοι ψυχολογικά είναι όσοι ποντάρουν σε short στοιχήματα μόνο. Η περίσσεια απαισιοδοξίας προκαλείται από τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Όγδοη στη σειρά πτωτική σύνοδος στο ΧΑ ενώ το  κλείσιμο του Γενικού Δείκτη όρισε νέα χαμηλά 317 μηνών, με το αμέσως χαμηλότερο κλείσιμο στις 15/9/1989 (440,5 μονάδες).
  • Οκτώ συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις ο ΓΔ έχει να εμφανίσει από την περίοδο από τις 28/7 ως και την 8/8/2014, όταν σημειώθηκαν δέκα διαδοχικά καθοδικές συνεδριάσεις.
  • Ο Γενικός Δείκτης και ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών εμφανίζουν με αυτή την καθοδική αλυσίδα αθροιστικά απώλειες -20,87% και -48,74% αντίστοιχα.
  • Ο Φεβρουάριος έχει μόλις μία ανοδική συνεδρίαση (1/2), ενώ από την αρχή του χρόνου ο αριθμός των ανοδικών συνόδων είναι 7 έναντι  21 πτωτικών.
  • Με το κλείσιμο χθες οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΥΡΩΒ, ΑΤΤ, ΕΛΠΕ, ΔΤΡ (τραπεζικός δείκτης) και 25άρης βρέθηκαν σε ένα ακόμα ιστορικό χαμηλό.

Υπάρχουν και άλλα ερωτήματα μετά τη χθεσινή σύνοδο, σχετικά με το πτωτικό χάσμα για τον ΓΔ που άφησε ο Δείκτης μεταξύ των 449,37 - 446,58 μονάδων. Μπορεί να εκληφθεί ως χάσμα λόγω εκτόνωσης των κυμάτων πίεσης, αλλά δεν αποκλείεται να είναι μήνυμα εκκίνησης ενός νέου πτωτικού κύματος που θα στείλει τον ΓΔ κοντά στα επίπεδα του ψυχολογικού ορίου των 400 μονάδων και κάτω από αυτό.

Για τη στήλη όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά, αλλά ακόμα και αν υπάρξει συνέχεια στο rebound που ξεκίνησε την τελευταία ώρα χθες και επιτευχθεί υποστήριξη από το διεθνές κλίμα, οι επενδυτές καλούνται να προσέχουν σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των εγχώριων αναλυτών που τους επηρεάζουν.  Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ καταλήγοντας στο σχόλιο μετά το πέρας των συναλλαγών χθες υπογράμμιζε:

«Σε αυτό το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον και στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό οι επενδυτές πρέπει να διατηρούν ή να δημιουργούν ρευστότητα, να είναι επιφυλακτικοί στις τεχνικές αντιδράσεις που συχνά τους εγκλωβίζουν και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Οι τιμές που διαμορφώνονται είναι ελκυστικές, αλλά πιο σημαντικό, βραχυπρόθεσμα, είναι να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα για να υπάρξει φως στο επενδυτικό τοπίο».

Οι εγχώριοι παράγοντες αποδίδουν τις πιέσεις στην πολιτική κατάσταση και χαρακτηριστική είναι η θέση του  Κώστα Φέγγου της Versal ΑΕΠΕΥ, «οι Οικονομίες βρίσκουν ρευστότητα και έρχονται σε ανάπτυξη, όταν παίρνουν καλές αξιολογήσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης. Ό,τι και να πιστεύει κανείς για αυτή τη διαδικασία, αυτή είναι και είτε την αποδέχεσαι είτε γίνεσαι Βόρεια Κορέα. Το βασικό που θέλουν οι καλές αξιολογήσεις είναι αξιοπιστία και στήριξη από δυνατούς παίκτες της Διεθνούς Οικονομίας. Όταν αυτά δεν υπάρχουν, τα αποτελέσματα είναι προφανή και η Ελλάδα είναι ένα καλό παράδειγμα του τι συμβαίνει σε όποιον βρίσκεται με το ένα πόδι μέσα και το άλλο πόδι έξω από το «σύστημα». Περιστασιακές ανοδικές αντιδράσεις μπορεί να δώσουν κάποια κέρδη σε όσους έχουν ρευστότητα αυτή την περίοδο, αλλά αν η Χώρα δεν μπει πάλι σε κάποιο αξιόπιστο πρόγραμμα που να είναι κατανοητό στους Διεθνείς Αξιολογητές, τα πράγματα έχουν γίνει εξαιρετικά δύσκολα και επικίνδυνα».

Οι αγορές για την αυτοσυντήρησή τους, όταν σχεδόν όλοι και όλα προβλέπουν την επικράτηση μιας τάσης, αυτές καταφέρνουν να θυμίζουν ότι είναι μηχανισμοί προεξόφλησης. Και πριν αλλάξει η κατάσταση στην πραγματική οικονομία και το πολιτικό σκηνικό, αυτές αλλάζουν κατεύθυνση.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ

Με αρνητικά πρόσημα - για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση - τερμάτισαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, καταφέρνοντας ωστόσο, να αποφύγουν τα χειρότερα, περιορίζοντας τις αρχικές, διευρυμένες απώλειες. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε τόσο το παγκόσμιο sell off, όσο και η περαιτέρω πτώση στην τιμή του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,36% στις 15.657,24 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε απώλειες κατά 0,39% στις 4.266,84 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 1,24% στις 1.828,83 μονάδες. Στο ταμπλό, η μετοχή της JP Morgan κινήθηκε πτωτικά κατά 4,41% ενώ απώλειες άνω του 4% σημείωσε και η Goldman Sachs. Στον αντίποδα, η Cisco ενισχύθηκε σημαντικά άνω του 9%.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου συνέχισε την πτωτική της πορεία, καθώς τα συμβόλαια WTI διολίσθησαν κατά 2,77% στα 26,69 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 0,68% στα 30,63 δολάρια.  

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών υποχώρησαν στις ΗΠΑ οι αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας. Συγκεκριμένη, την εβδομάδα από 31 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των νέων αιτήσεων υποχώρησε κατά 16.000, στις 269.000, έναντι των εκτιμήσεων περί 280.000 αιτήσεων. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώθηκε στις 281.250, σημειώνοντας πτώση 3.500 αιτήσεων.

Παράλληλα, κατά 31% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της PepsiCo το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Η  κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 1,72 δισ. δολάρια ή στα 1,17 δολάρια ανά μετοχή.

Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν κατά 6,8% στα 18.59 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,06 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 18,51 δισ. δολαρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Σημαντικές απώλειες άνω του 3% κατέγραψαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, με τον τραπεζικό κλάδο και την αγορά των εμπορευμάτων να ασκούν ισχυρότατες πιέσεις. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,13% στις 5.552 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες κατά 2,55% στις 8.787 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 3,70% στις 3.911 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 3,4% στις 304,47 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Societe Generale κατακρημνίστηκε στο -13% ενώ η μετοχή της Deutsche Bank υποχώρησε εκ νέου κατά 5,83%. Στην Ιταλία, η μετοχή της UBi Banca κινήθηκε πτωτικά κατά 11,5% ενώ σε αρνητικό έδαφος διολίσθησαν και οι Banco Popolare και Μοnte dei Paschi.

Από την πλευρά του πάντως, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις εμφανίστηκε καθησυχαστικός όσον αφορά τις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ανησυχία για τον τραπεζικό κλάδο» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και έσπευσε να υπογραμμίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Την Τετάρτη, η διοικήτρια της Federal Reserve, Τζάνετ Γέλεν εξέφρασε τον προβληματισμό της σχετικά με την παγκόσμια οικονομία, σημειώνοντας ότι «οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι λιγότερο υποστηρικτικές προς την ανάπτυξη». Ωστόσο, έσπευσε να διαβεβαιώσει ότι η Fed δεν θα υπαναχωρήσει στις προσδοκίες σταδιακής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων. «Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την κατάσταση και τηρεί στάση αναμονής» συνέχισε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων εντός του 2016.  

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου συνεχίζει την πτωτική της πορεία, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχωρούν κατά 3,93% στα 26,37 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 2,17% στα 30,17 δολάρια.  

Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Χανγκ Σενγκ υποχώρησε κατά 4,25% στις 18.509 μονάδες, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2012. Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi κατέγραψε πτώση κατά 2,93% στις 1.861,54 μονάδες, ενώ στην Αυστραλία, ο ASX 200 ενισχύθηκε κατά 0,95% στις 4.821,10 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, σημαντική συρρίκνωση εμφάνισαν οι ζημιές της Total για το δ' τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, οι ζημιές της πετρελαϊκής εταιρείας διαμορφώθηκαν στα 1,63 δισ. δολάρια έναντι 5,66 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015. Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν κατά 28% στα 37,75 δισ. δολάρια από 52,51 δισ. δολάρια προηγουμένως.

Κατά 15 μονάδες βάσης μείωσε παράλληλα, η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, προσδοκώντας σε τόνωση των πληθωριστικών τάσεων. Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,50% από -0,35% προηγουμένως, ενώ αποφασίστηκε η διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως και τα τέλη του πρώτου εξαμήνου.

Σημαντική άνοδο σημείωσαν τέλος, τα κέρδη της Alcatel - Lucent για το 2015. Τα κέρδη της εταιρείας τηλεπικοινωνιών ενισχύθηκαν στα 589 εκατ. ευρώ (0,18 δολάρια/μετοχή) έναντι 271 εκατ. ευρώ το 2014. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν κατά 13% στα 4,16 δισ. ευρώ.

ΧΑ

Οι θεσμικοί του ΧΑ την προτελευταία  μέρα της δεύτερης βδομάδας του Φλεβάρη κινήθηκαν επιθετικά με ρευστοποιήσεις από το ξεκίνημα, καθώς αποφάσισαν να κινήσουν τις τιμές εις τρόπον ώστε να συνεχιστεί η πτωτική δυναμική του τέλους της συνόδου της Τετάρτης. Η τιμή ανοίγματος με πτωτικό χάσμα αντιστοίχησε με το μέγιστο μέρας των ΓΔ και 25άρη και ήταν οι 446,58 και 116,19 μονάδες αντίστοιχα. Έτσι οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν να αναζητούν νεότερα χαμηλά πολλών ετών που εμφανίστηκαν στο πρώτο μέρος και ήταν μακριά από τα κατώτερα της Τρίτης. Σημειώθηκε νέος πυθμένας καθώς τα ελάχιστα μέρας για τον 25άρη στις 11:58  ήταν αντίστοιχα οι 107,52 μονάδες (-8,16%) και για τον ΓΔ οι 420,82 μονάδες (-6,35%).

Παράλληλα και η διεθνής τάση εμφάνιζε πτωτική δυναμική με τις μετοχικές αξίες του ευρώ σε συντονισμένη υποχώρηση, και προκάλεσαν στο ΧΑ διάθεση να συνεχίσουν να διαμορφώνουν τη προσφορά πάνω από την ζήτηση ισορροπώντας με μέτριους ρυθμούς σε ζώνη τιμών που για τον μέσο όρο αντιστοιχούσε σε μεταβολή από -5,3% ως -4,2%. Αλλά μετά τις 15:50 με κύματα εντολών αγοράς ο ΓΔ απέκτησε ανοδική σχεδόν κατακόρυφη κλίση και στις 16:35 πλησίασε στο κλείσιμο της περασμένης μέρας ήτοι στις 445 μονάδες και αναπήδησε ώστε οι δημοπρασίες τον οδήγησαν σε κλείσιμο κατά 4 μονάδες χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό στο δεύτερο μέρος κουρεύοντας τις απώλειες που διαμορφώθηκαν διαμορφώνοντας μεταβολή -1,89%.

Βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν εμφάνιση ξανά της διάθεσης για αναζήτηση νέου ελάχιστου μέρας για τον 25άρη κάτω από το προηγούμενο χαμηλό.  Το νέο ελάχιστο ήταν μεταξύ 107 και 108 μονάδων.

Οι μεταβολές των DΑΧ και FTSE100 αντιστοιχούσαν διαρκώς σε αρνητικές μεταβολές  καθώς από τις πρώτες ώρες εγκαταστάθηκαν πωλητές από την επιστροφή των  ανησυχιών για την υγεία των τραπεζών του ευρώ με επίκεντρο τις Γαλλικές και τις Ιταλικές. Για 8η στη σειρά μέρα οι βασικοί δείκτες του ΧΑ δεν κατάφεραν να ξεφύγουν από την πτωτική τους μοίρα, ενώ ο τζίρος ήταν ψηλότερος σε σχέση με χθες.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (17 από 16) έναντι των ανοδικών (7 από 9) με ένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 11 είχαν άνοδο. Στα 73,025 από 64,844 εκατ. ευρώ χθες, του συνολικού τζίρου, τα 43,2 από 35,9 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -1,68%, ο CAC είχε μεταβολή -2,56%, με τον FTSE100 με μεταβολή -1,36%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα και αυτή η δυναμική διατηρήθηκε. Έτσι ο Dow στις 17:20 υποχωρεί -1,38% και o S&P500 έχει μεταβολή -1,29%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -1,89% και έφθασε στις 440,88 από 449,37 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 114,13 από 117,07 με μεταβολή -2,51%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη προς τα κάτω κατά 4,0 και κατά 1,3 μονάδες αντίστοιχα και έκλεισαν κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης. 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των εταιριών Χρ/μικών Υπηρεσιών +2,02% από +0,68%, Κοινής Ωφέλειας +1,89% από -5,71%, και Πρώτων Υλών +0,75% από +1,95%. Στον αντίποδα απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι των εταιριών στις Κατασκευές Υλικά -5,31% από -0,88%, Τραπεζών -4,85% από +0,27%, Υγείας -4,65% από 0,00%, ο 25άρης -2,51% από +0,19%, Ταξίδια Αναψυχή -2,33% από -0,29%, Τηλεπικοινωνιών -2,17% από -2,68%, Τροφίμων Ποτών -1,98% από +4,25%, ο FTSEM -1,92% από -0,35%, ο ΓΔ -1,89% από -0,32%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -1,61% από -0,44%, Ακίνητης Περιουσίας -1,54% από -1,11%, Πετρελαίου Αερίου -1,31% από -2,63%,  Ασφαλειών -0,78% από -1,54%, Χημικών -0,74% από +0,74%, Τεχνολογίας -0,39% από -6,15%, Εμπορίου -0,38% από +0,11% και Βιομηχανικών Προϊόντων -0,13% από -1,08%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,025 από 64,844 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 4,779 από 7,970 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 66,585 από 55,578 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,072 από 0,661 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 33,776 από 34,431 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 270,413 από 183,477 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 30 από 41 των καθοδικών σε 79 από 60 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 18 από 22.

Τεχνική ανάλυση

Δεν υπάρχει κάποια σημαντική πρόβλεψη παρά μόνο τα μικρής ακριβείας μηνύματα από σύνθετα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης  που δεν περνάνε από τον ποιοτικό έλεγχο που γίνεται από τη στήλη.

Ο 25άρης χθες είχε  μέγιστο μέρας 116,19 μονάδες, που ήταν πολύ κοντά στην τιμή ανοίγματος στις 116,08, ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε λίγο πριν τις 12:00. Ήταν οι 107,52 μονάδες με κλείσιμο του δείκτη των παραγώγων στις 114,13, δηλαδή πιο κοντά στο μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσης. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 11,185 εκατ. ευρώ.

Διακινήθηκαν 6967 ΣΜΕ Φεβρουαρίου στη τέταρτη συνεδρίαση της βδομάδας προ της εβδομάδας εκπνοής, με ανώτερο μέρας τις 118,50 μονάδες και κατώτερο τις 108,00. Έκανε τις τελευταίες πράξεις στις 114,75 μονάδες, με τον 25άρη στο -2,51% και κλείσιμο στις 114,13. Άλλαξαν επίσης χέρια 1926 ΣΜΕ της σειράς Μαρτίου με ανώτερο μέρας τις 118,00 και κατώτερο τις 107,25 μονάδες. Η τιμή εκκαθάρισης για την τρέχουσα σειρά ορίστηκε στις 116,50 μονάδες και οι ανοικτές θέσεις ανήλθαν σε 12.577, ενώ τα αντίστοιχα μεγέθη για την επόμενη σειρά είναι οι 117,25 μονάδες και τα 7.254 ΣΜΕ.

Είναι καθαρή η προπορεία των τιμών εκκαθάρισης των ΣΜΕ των δύο ενεργών συναλλακτικά σειρών και μάλιστα αυτό έχει διάρκεια τριών συνόδων πλέον. Επίσης για αρκετούς από τους τραπεζικούς τίτλους επαναλήφθηκε το φαινόμενο που πρόσφατα περιγράψαμε αναφορικά με το πώς προκύπτει η τιμή κλεισίματος όταν οι δημοπρασίες λόγω ακόρεστου αγοραστικού ενδιαφέροντος δίνουν διαφορά τιμής πάνω από 3%. Είχαμε πάλι απώλειες στο κλείσιμο ενώ υπάρχει ανεκτέλεστο εντολών αγοράς στις δημοπρασίες. Αυτή η κατάσταση επιτρέπει να προσδοκούν οι traders ένα σημαντικής διάρκειας ανοδικό διάστημα στη σημερινή τελευταία συνεδρίαση προ της εβδομάδας εκπνοής.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Όγδοη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση, για το Ελληνικό Χρηματιστήριο σήμερα, που καταγράφει νέα πολυετή χαμηλά και τιμές που πρέπει να ανατρέξουμε στο 1989 για να δούμε για τον Γενικό Δείκτη. Τα ρεκόρ σε συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις τα τελευταία χρόνια είναι μία φορά δέκα και μία φορά εννέα το 2014 και έντεκα συνεχόμενες πτωτικές το 2011.

Πριν δύο μήνες μιλούσαμε για την ολική καταστροφή των παλαιών μετόχων των Τραπεζών αλλά σήμερα μπορούμε να μιλάμε για μια νέα καταστροφή και για τους νέους μετόχους των Τραπεζών, αφού οι απώλειες από τις τιμές των αυξήσεων υπερβαίνουν και το 70%. Παράλληλα έχουμε και το σπάσιμο των στηρίξεων και για κάποιες από τις υπόλοιπες μετοχές του FTSE Large Cap που έχουν επιδεινώσει την τεχνική τους εικόνα με χαρακτηριστικό παράδειγμα τα ΕΛΠΕ που καταγράφουν πια νέο ιστορικό χαμηλό.

Το Προσφυγικό, η Αξιολόγηση, το Ασφαλιστικό και οι κινητοποιήσεις είναι τα βασικά θέματα που αναζητούν άμεσα λύση και το θολό τοπίο και η έλλειψη θετικών εξελίξεων στα ζητήματα αυτά έχουν αυξήσει το κίνδυνο Χώρας με αποτέλεσμα την εκδήλωση ρευστοποιήσεων για την μείωση του ρίσκου ακόμη και σε τιμές που καταγράφονται σημαντικές ζημιές.

Το πολιτικό προσωπικό της Χώρας, για μια ακόμη φορά φαίνεται κατώτερο των περιστάσεων και σαν να μην έχει διδαχθεί από την κρίση του καλοκαιριού που πέρασε. Η επιδείνωση του κλίματος στις Διεθνείς Αγορές και οι προβληματισμοί που ακούγονται για το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό Σύστημα, δρουν προσθετικά στο ήδη διαμορφωμένο προβληματικό εσωτερικό περιβάλλον.

Η πρόοδος στις συζητήσεις για την αξιολόγηση, η έγκαιρη επιστροφή των Θεσμών και το κλείσιμο της συζήτησης για την απομόνωση της Χώρας, είναι βασική προϋπόθεση για το σταμάτημα της κατρακύλας και ουσιαστικής αντίδρασης του Ελληνικού Χρηματιστηρίου και όχι απλώς για μια τεχνική αντίδραση που αναγκαστικά θα συμβεί στις επόμενες συνεδριάσεις, λόγω της υπερπουλημένης κατάστασης που έχει βρεθεί η Αγορά.

Το Eurogroup είναι σημαντικό για να δούμε σε πιο σημείο και αν υπάρχει σύγκλιση ανάμεσα στις δύο Πλευρές. Σε αυτό το δύσκολο επενδυτικό περιβάλλον και στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό οι επενδυτές πρέπει να διατηρούν ή να δημιουργούν ρευστότητα, να είναι επιφυλακτικοί στις τεχνικές αντιδράσεις που συχνά τους εγκλωβίζουν και να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις. Οι τιμές που διαμορφώνονται είναι ελκυστικές, αλλά πιο σημαντικό, βραχυπρόθεσμα, είναι να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα για να υπάρξει φως στο επενδυτικό τοπίο.

Σήμερα

Σήμερα οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν, καθώς αυξήθηκαν οι ανησυχίες σχετικά με την υγεία των ευρωπαϊκών τραπεζών απειλώντας περαιτέρω τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία  που βρίσκεται ήδη υπό πίεση από την πτώση των τιμών του πετρελαίου και λόγω της επιβράδυνσης στην Κίνα και τις άλλες αναδυόμενες αγορές.

Οι τιμές του γιεν, του χρυσού και τα κρατικά ομόλογα των ευνοημένων ως προς τη ρευστότητα χωρών ωθήθηκαν στα ύψη, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να καταφύγουν στα παραδοσιακά στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλές καταφύγιο.

Οι μετοχές στην Αυστραλία και τη Νότια Κορέα υποχώρησαν  πάνω από -1% αν και ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας με αποτίμηση σε δολάρια εμφάνιζε μικρότερη μεταβολή λόγω της πτώσης του δολαρίου.

Της Ιαπωνίας ο Nikkei υποχώρησε 4,8% τοις εκατό σε ένα φρέσκο ​​15 μηνών χαμηλό επειδή το γεν εκτινάχθηκε σε υψηλό 15 μηνών.

Η ενίσχυση γιεν έφερε το δολάριο στα 110,985 την Πέμπτη, η αύξηση σχεδόν 10% από το χαμηλό του έξι εβδομάδων στις Ιαν 29, όταν η Τράπεζα της Ιαπωνίας εισήγαγε αρνητικά επιτόκια. Το νόμισμα τελευταία διαμορφώθηκε στα  112,38 JPY.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των κορυφαίων ευρωπαϊκών μετοχών βυθίστηκε 3,7% στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα 2-1 / 2 χρόνων.

Το άγχος για τον χρηματοπιστωτικό τομέα υποδαυλίζουν οι ανησυχίες ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης για ορισμένες εταιρείες είναι πιθανόν να περιοριστούν ακόμη περισσότερο παρά το δεδομένο ότι πολλές  κεντρικές τράπεζες του κόσμου παρέχουν κεφάλαια μέσω ανορθόδοξων μέτρων.

Μια ξηρασία στη χρηματοδότηση θα μπορούσε να είναι μια αγγελία θανάτου για ορισμένες επιχειρήσεις ενέργειας που έχουν αγωνιστεί για να τα βγάλουν πέρα ​​με τις συναλλαγές του πετρελαίου στο ένα τέταρτο περίπου της αξίας του μόλις πριν από λίγα χρόνια.

Ένα ανησυχητικό σημάδι ότι τα προβλήματα χρέους της Ευρώπης θα μπορούσαν να επανεμφανιστούν, ήταν η απόδοση των πορτογαλικών 10ετών ομολόγων που εκτινάχθηκαν πάνω από τέσσερα τοις εκατό, για πρώτη φορά από το 2014.

Αυτό είναι μια σαφής απόκλιση από πέρυσι, όταν οι επενδυτές, στο κυνήγι για απόδοση, αγόραζαν το χρέος από την Πορτογαλία και άλλες χρεωμένες χώρες. Σε αντίθεση, οι επενδυτές τώρα πλέον συρρέουν στα ομόλογα με περισσότερη ρευστότητα, και σε ομόλογα υψηλής αξιολόγησης.

Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομόλογου ΗΠΑ μειώθηκε τόσο χαμηλά ως 1,530%, επίπεδα που είχε δει για τελευταία φορά τον Αύγουστο του 2012, λίγο πριν η Fed αρχίσει τρίτο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης. Διαμορφώθηκε στο 1,657% στις αρχές των ασιατικών συναλλαγών.

Ο Χρυσός αναρριχήθηκε σε υψηλό ενός έτους των 1.262,90 δολαρίων ανά ουγγιά την Πέμπτη, κερδίζοντας πάνω από τέσσερα τοις εκατό στη μεγαλύτερη ημερήσια ποσοστιαία αύξηση από το Σεπτέμβριο του 2013. Τελευταία ήταν στα 1.238,1.

Τα futures αργού των ΗΠΑ χτύπησαν ένα φρέσκο ​​ χαμηλό 13 ετών των  26,05 δολαρίων ανά βαρέλι αν και κατάφερε να μειώσει τις απώλειες αργότερα μέσα στην ημέρα. Στις αρχές των συναλλαγών της Ασίας, διαπραγματεύθηκε στα 27,33.

Barclays: Η κατατρόπωση των μετοχικών αξιών συνεχίστηκε στην ασιατική σύνοδο παρά την ανοδική αντίδραση του πετρελαίου

Συνεχίστηκε το bear market των μετοχών παγκόσμια στην ασιατική σύνοδο, με τον Topix να βουτά κάτω κατά -5,4% και ο Kospi κάτω κατά -1,4%. Στα εμπορεύματα, το πετρέλαιο ανέκαμψε από το χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερα από 12 χρόνια, τόσο η τιμή για το WTI όσο και το Brent αυξήθηκαν κατά +5%. Τα futures του χρυσού υποχωρούσαν, η απόδοση για τα 10ετή των ΗΠΑ ανήλθε στο 1,69%, και η απόδοση για τα ιαπωνικά 10ετή αυξήθηκε σε 0,06%.

Η συναλλαγματική ισοτιμία USD/JPY είναι τώρα στο 112,22, και προβλέπουμε περαιτέρω χαλάρωση από την BoJ στις 14 - 15 Μαρ υποθέτοντας ότι το USD/JPY θα παραμένει κάτω από 115.  Στις αγορές επιτοκίων, οι αποδόσεις των αξιών που θεωρούνται παγκόσμια ασφαλές καταφύγιο μειώθηκαν σημαντικά κατά την τελευταία εβδομάδα, εν μέσω αύξησης των ανησυχιών για την υγεία των τραπεζών παγκόσμια, μια πιθανή μεγάλη υποτίμηση στο γουαν, και την πτώση των τιμών του πετρελαίου. Ενώ πιστεύουμε ότι η απαισιοδοξία δεν δικαιολογείται, δεν βλέπουμε κάποιο βραχυπρόθεσμο πειστικό καταλύτη για μια αντιστροφή. .Στην Ευρώπη, οι επενδυτές πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί προς τη νοοτροπία "buy-το-dip". 

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Μέτρα που να αντιστοιχούν στο 4-5% του ελληνικού ΑΕΠ, ποσοστό που μεταφράζεται σε περίπου 8-9 δισ. ευρώ ζητεί ο διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, ενώ αναφέρεται κατηγορηματικά στην ανάγκη περικοπής των συντάξεων τις οποίες μάλιστα χαρακτηρίζει εξαιρετικά «γενναιόδωρες». Σε άρθρο του που αναρτήθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης στην ιστοσελίδα του IMF, o κ. Τόμσεν επιχειρεί σε τρεις σελίδες να αποσαφηνίσει τη στάση του ΔΝΤ επί του ελληνικού ζητήματος. Μεταξύ άλλων τάσσεται υπέρ της ελάφρυνσης του χρέους ενώ θεωρεί επιβεβλημένη την περικοπή της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Για επίτευξη προόδου και «καλή συνεργασία» της Ελλάδας με τους θεσμούς έκανε λόγο ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, μετά το πέρας του Eurogroup, ωστόσο τόνισε ότι χρειάζεται δουλειά πάνω στα ανοιχτά ζητήματα. Όπως ανέφερε, η δουλειά αυτή πρέπει να εστιαστεί πάνω στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση, σε δημοσιονομικά ζητήματα, αλλά και στο ταμείο για την αξιοποίηση της περιουσίας του ελληνικού Δημοσίου. Ο κ. Ντέισελμπλουμ επανέλαβε ότι η υλοποίηση μεταρρυθμίσεων αποτελεί «κλειδί» για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών μπορεί θα μπορεί να επιστρέψουν στην Ελλάδα, μέσα στις επόμενες μέρες, δήλωσε ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, ο Γάλλος επίτροπος ανέφερε ότι οι συζητήσεις στο πλαίσιο της αξιολόγησης προχωρούν καλά σε εποικοδομητικό κλίμα. «Εάν, όπως πιστεύω, συνεχιστεί αυτή η πρόοδος στο ασφαλιστικό και στο δημοσιονομικό, τότε οι θεσμοί θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μέσα στις επόμενες μέρες», είπε, προσθέτοντας ότι βασική προϋπόθεση είναι να διατηρηθεί ο σημερινός ρυθμός των συζητήσεων.

Συμβουλευτικές υπηρεσίες σε επιχειρήσεις που επιθυμουν να ενταχθούν στα προγράμματα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας που ενεργοποιούνται μέσω του νέου ΕΣΠΑ παρέχει η Eurobank.  Όπως σημείωνει σε ανακοίνωσή της, παρέχει υποστήριξη προς όλες τις πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

Τα θεμελιώδη δεδομένα των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκαν μετά την πρόσφατη ανακεφαλοποίησή τους και τούτο δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας, επεσήμανε την Πέμπτη ο εκπρόσωπος Τύπου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, κληθείς να σχολιάσει την κατακόρυφη πτώση των τιμών των τραπεζικών μετοχών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Καθησυχαστικός για την πορεία των ευρωπαϊκών τραπεζών εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, αναφερόμενος στο συνεχές σφυροκόπημα των τραπεζικών μετοχών. «Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει ανησυχία για τον τραπεζικό κλάδο» σημείωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και έσπευσε να υπογραμμίσει την ανάγκη ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης.

Η Κριστίν Λαγκάρντ ουσιαστικά εξασφάλισε τη δεύτερη θητεία της στη γενική διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), αφού η δική της είναι η μόνη υποψηφιότητα που υποβλήθηκε για τη θέση. Η θητεία είναι τετραετής και η Γαλλίδα κεντροδεξιά πολιτικός είχε εκλεγεί για πρώτη φορά το 2011. Πλέον, αναμένεται η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, προκειμένου να επισημοποιηθεί η ανανέωση της θητείας της.  

Υπερβολική θεωρεί ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την αντίδραση των αγορών και ιδίως, την πτώση των τραπεζικών μετοχών. Προσερχόμενος στο Eurogroup, o Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι οι αναταράξεις στα χρηματιστήρια οφείλονται στην υπερβολική επιφυλακτικότητα των επενδυτών. Καταλήγοντας, προσπάθησε για ακόμη μία φορά να κατευνάσει τις ανησυχίες σχετικά με τη Deutsche Bank, η οποία πλήττεται σημαντικά τις τελευταίες ημέρες.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών υποχώρησαν στις ΗΠΑ οι αιτήσεις για τη λήψη επιδόματος ανεργίας. Συγκεκριμένη, την εβδομάδα από 31 Ιανουαρίου έως 6 Φεβρουαρίου, ο αριθμός των νέων αιτήσεων υποχώρησε κατά 16.000, στις 269.000, έναντι των εκτιμήσεων περί 280.000 αιτήσεων. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων διαμορφώθηκε στις 281.250, σημειώνοντας πτώση 3.500 αιτήσεων.

Κατά 31% αυξήθηκαν τα καθαρά κέρδη της PepsiCo το τελευταίο τρίμηνο του 2015. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 1,72 δισ. δολάρια ή στα 1,17 δολάρια ανά μετοχή. Τα έσοδα παράλληλα, υποχώρησαν κατά 6,8% στα 18.59 δισ. δολάρια. Οι αναλυτές ανέμεναν κέρδη 1,06 δολαρίων ανά μετοχή και έσοδα 18,51 δισ. δολαρίων.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι δήλωσε ότι η χώρα του θα ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χαλάρωση του στόχου για το έλλειμμα του προϋπολογισμού της χώρας. «Η Ισπανία θα πρέπει να παραμείνει στον οδικό χάρτη της οικονομικής σταθερότητας τον οποίο έχει συμφωνήσει με την Ε.Ε.. Μπορεί ωστόσο να κάνει χρήση της ευελιξίας την οποία επιτρέπουν οι ευρωπαϊκοί νόμοι», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου. Η Κομισιόν είχε δηλώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η Ισπανία κινδυνεύει να χάσει τον στόχο για έλλειμμα της τάξης του 2,8% του ΑΕΠ για το 2016 και να καταλήξει με έλλειμμα 3,6%.

Κατά 15 μονάδες βάσης μείωσε η κεντρική τράπεζα της Σουηδίας το επιτόκιο αναχρηματοδότησης, προσδοκώντας σε τόνωση των πληθωριστικών τάσεων. Συγκεκριμένα, το βασικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,50% από -0,35% προηγουμένως, ενώ αποφασίστηκε η διατήρηση του προγράμματος αγοράς ομολόγων έως και τα τέλη του πρώτου εξαμήνου. «Η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται, αλλά ο πληθωρισμός αναμένεται χαμηλότερος των αρχικών εκτιμήσεων» εξηγεί η κεντρική τράπεζα, η οποία έχει ως στόχο, τη σταθεροποίηση του πληθωρισμού στο 2%.

Σε υψηλό εννέα μηνών ενισχύεται η τιμή του χρυσού, καθώς οι επενδυτές στρέφονται μαζικά προς ασφαλέστερα επενδυτικά καταφύγια, λόγω των συνεχών αναταραχών στις διεθνείς χρηματαγορές. Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια παράδοσης τον Απρίλιο ενισχύονται κατά 2,5% (30,10 δολάρια), στα 1.224,70 δολάρια ανά ουγγιά. Πρόκειται για το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015. Οι επενδυτές, φοβούμενοι περαιτέρω πτώση στα διεθνή χρηματιστήρια, στρέφονται προς επενδυτικά προϊόντα, τα οποία χαρακτηρίζονται από σταθερότητα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα