Market beat: Το γκρίζο διεθνές κλίμα κάνει πιθανή τη συνέχεια των πιέσεων από χθες στο τέλος

Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2016 09:56
UPD:09:56
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το νέο χαμηλό βίου του 25άρη είναι πλέον κοντά στις 112 μονάδες. Σημειώθηκε αυτή τη βδομάδα και χθες ήταν η πρώτη μετά από έξη πτωτικές συνόδους που με πολλά blue chip στο τιμόνι της ανόδου, ο 25άρης τινάχθηκε ως το +4% και πάνω από τις 121 μονάδες, αλλά στο τέλος βούλιαξε και έμεινε με άνοδο +0,19% και ο Γ.Δ. έχασε -0,32% με υποχώρηση του τζίρου. Ήταν ένα ακόμα δυνατό ξέσπασμα του φόβου, στο παρά πέντε, που προκαλεί στους θεσμικούς η εκτίναξη του country risk όπως αποτυπώνεται στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.

Μπορεί κάποιοι να θεωρήσουν τη χθεσινή προσπάθεια ανατροπής της καθοδικής δυναμικής, σαν παγίδα που διευκόλυνε όσους είχανε ρευστοποιήσεις στο πρόγραμμα, να τις πραγματοποιήσουν σε ευνοϊκότερες συνθήκες. Οι ξένοι αναλυτές έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην πορεία των αποδόσεων των ομολόγων γιατί παρακολουθούν στενά το spread ανάμεσα στις αποδόσεις των διετών και των δεκαετών ομολόγων σε ΗΠΑ και ευρωζώνη. Φρέσκιες ρωγμές εμφανίστηκαν στις διεθνείς αγορές σήμερα Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια του γιεν Ιαπωνίας, του χρυσού και των κορυφαίων στις αξιολογήσεις ομολόγων, ενώ το δολάριο ΗΠΑ υποτιμήθηκε μετά τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων. Η ακόρεστη ζήτηση για κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ οδήγησε τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων σε χαμηλά ενός έτους και ισοπέδωσε την καμπύλη απόδοσης με έναν τρόπο που στο παρελθόν προανήγγειλε οικονομική ύφεση.

Είναι η εποχή που οι επενδυτές δεν βλέπουν πολλά θετικά για το άμεσο μέλλον, ενώ έχουν ξεπηδήσει πολλά αρνητικά. Από την επιβράδυνση που εμφανίζουν οι ρυθμοί ανάπτυξης σε Κίνα και ΗΠΑ στο τέλος του 2015 και προϊδεάζουν για το ξεκίνημα του 2016, ως τα γεωπολιτικά της Μέσης Ανατολής και την απειλή της ανάπτυξης στην ευρωζώνη από τα προσφυγικά ρεύματα. Αυτά ανέφερε μεγάλος διαχειριστής κεφαλαίων του δολαρίου, καταλήγοντας, πως δεν υπάρχει κανένας λόγος να βιαστεί να επενδύσει σε μετοχές και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού. Συνεπώς, όταν το φρόνημα είναι κυρτωμένο και οι αξίες όπως τα ομόλογα και ο χρυσός αποτελούν επενδυτικό καταφύγιο ασφαλείας, οι σώφρονες fund managers επιλέγουν να σχηματίζουν διάθεση για ανάληψη ρίσκου, μέσα από «χειροπιαστούς δείκτες». Αυτή την εποχή το ρόλο αυτό παίζει η τιμή του πετρελαίου. Για αυτό οι μετοχές συντονίζονται με την πορεία της αξίας του Brent.

Πάνω σε αυτή την αρνητική συγκυρία πέσανε οι Τραπεζικές μετοχές και έχουν καταστρέψει το φρόνημα των ελάχιστων ιδιωτών επενδυτών που πήγαν και τοποθέτησαν κεφάλαια στις μετοχές. Όταν είδαν ότι πέρασαν λίγο κάτω από την αξία τους κατά τις ΑΜΚ του Νοεμβρίου. Αυτό που συνέβη ήταν πέρα από τα όρια των ψυχικών αντοχών για αρκετούς, από την ομάδα των μονίμως ασχολουμένων με τις συναλλαγές. Η αγορά θα έχει αλλάξει πραγματικά όταν αυτοί οι επενδυτές ξεχάσουν την τελευταία τους πληγή. Αντί αυτής της επούλωσης, η εικόνα της αγοράς μετά τις 16:10 τους έστριψε το μαχαίρι στην πληγή. Αφού  ενώ πήγαινε να χαράξει το χαμόγελο στα χείλη, πάγωσε με την επανεμφάνιση των πιέσεων. Αυτή τη φορά μάλιστα, χωρίς τη δικαιολογία του συντονισμού με την πτώση στις υπόλοιπες αγορές μετοχών, στην Ευρώπη. Η πιθανότητα, το rebound που η στατιστική και η επενδυτική ψυχολογία έφερε ως απαραίτητο, ίσως απλά να διευκόλυνε το ξεφόρτωμα για τους αμετανόητους πωλητές θέσεων θα κριθεί σήμερα. Η κυβέρνηση με την επιστροφή του πρωθυπουργού επέλεξε να λύσει το ζήτημα των καναλιών, οι θεσμικοί περίμεναν… «άλλα» θέματα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Μικτά πρόσημα εμφάνισαν την Τέταρτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν την ομιλία της επικεφαλής της Federal Reserve, Tζάνετ Γέλεν.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones  υποχώρησε κατά 0,59% στις 15.914,74 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  κατέγραψε κέρδη κατά 0,35% στις 4.283,59 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε οριακή πτώση κατά 0,02% στις 1.873,22 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Goldman Sachs ενισχύθηκε κατά 1,2% και της Morgan Stanley κατά 1,44%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Disney κινήθηκε πτωτικά κατά 3,99% ενώ στο 3,51% διαμορφώθηκαν και οι απώλειες για την Time Warner.

Την ίδια ώρα, η αγορά του πετρελαίου εμφάνισε μικτά πρόσημα, καθώς τα συμβόλαια WTI υποχώρησαν κατά 1,50% στα 27,52 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν άνοδο κατά 2,08% στα 30,95 δολάρια.

Στην Ιαπωνία,ο Nikkei 225 υποχώρησε κατά 2,31% στις 15.713 μονάδες, σημειώνοντας απώλειες στις έξι από τις τελευταίες επτά συνεδριάσεις. Την ίδια ώρα, ο ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε πτώση κατά 1,17% στις 4.776 μονάδες. Μετά τη διήμερη αργία, λόγω της Κινεζικής Πρωτοχρονιάς, το χρηματιστήριο της Σιγκαπούρη κινήθηκε σήμερα πτωτικά κατά 2,16% στις 2.566 μονάδες. Με ηπιότερες απώλειες έκλεισαν τα χρηματιστήρια τόσο στη Μαλαισία (0,73%) όσο και στην Ινδονησία (0,69%). 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη διαβεβαίωση ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει στη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, έδωσε η επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, ενώπιον του Κογκρέσο. «Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι λιγότερο υποστηρικτικές προς την ανάπτυξη» δήλωσε, σπεύδοντας ωστόσο, να διαβεβαιώσει ότι η Fed δεν θα υπαναχωρήσει στις προσδοκίες σταδιακής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Πάντως, προειδοποίησε ότι εάν τα ανησυχητικά σημάδια πληθύνουν, τότε αναμένεται να επηρεάσουν δυσμενώς την αμερικανική οικονομία. Σύμφωνα με την ίδια, πρόσθετοι κίνδυνοι προέρχονται και από την αβεβαιότητα σχετικά με την κινεζική οικονομία. «Εάν κάποιος από αυτούς τους κινδύνους γίνει πραγματικότητα, οι αμερικανικές εξαγωγές αναπόφευκτα θα αποδυναμωθούν και οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες θα επιδεινωθούν περαιτέρω» εξήγησε η Γέλεν.

«Η κεντρική τράπεζα παρακολουθεί την κατάσταση και τηρεί στάση αναμονής» συνέχισε, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο νέας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων εντός του 2016.  Άλλωστε, η ίδια στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, είχε κάνει λόγο για τέσσερις αυξήσεις των επιτοκίων εντός των επόμενων 12 μηνών.

Βελτιωμένα αποδείχθηκαν τέλος, τα οικονομικά αποτελέσματα της Time Warner κατά το δ' τρίμηνο του 2015, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 857 εκατ. δολάρια (1,06 δολάρια/μετοχή) έναντι 718 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν στα 7,08 δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να αναμένουν κέρδη 1,01 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 7,54 δισ. δολαρίων.

ΕΥΡΩΠΗ

Με εντυπωσιακό τρόπο ανέκαμψαν χθες τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, τα οποία «σπάζοντας» το επταήμερο πτωτικό σερί, κατέγραψαν κέρδη της τάξης του 2%.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,96% στις 5.687 μονάδες, ο γερμανικός DAX  κατέγραψε κέρδη κατά 2,01% στις 9.058 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 2,13% στις 4.083 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,90% στις 315,68 μονάδες.

Στο ταμπλό, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον εστίασε στον τραπεζικό κλάδο, καθώς η Deutsche Bank, μετά τις διαδοχικές απώλειες, ενισχύθηκε σήμερα άνω του 11% , ενώ στην Ιταλία, η μετοχή της UniCredit  κατέγραψε άνοδο της τάξης του 10%. 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, συρρίκνωση εμφάνισαν οι ζημιές της Tullow Oil PLC, χάρη στη μείωση των λειτουργικών δαπανών. Συγκεκριμένα, για το σύνολο του 2015, η βρετανική πετρελαϊκή εταιρεία κατέγραψε προ-φόρου ζημιές 1,29 δισ. δολαρίων έναντι 2,05 δισ. δολαρίων το 2014. Μάλιστα, η μείωση των ζημιών επιτεύχθηκε παρά την πτώση κατά 27% στα συνολικά έσοδα. «Η πρόκληση για το 2016 έγκειται στη σταθεροποίηση της εταιρείας και στην ικανότητα να αντεπεξέλθουμε στην αβεβαιότητα του πετρελαϊκού κλάδου» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια ώρα, σημαντική αύξηση εμφάνισαν τα καθαρά κέρδη της Saab AB κατά το δ' τρίμηνο του 2015, δεχόμενα ώθηση από την αύξηση των πωλήσεων κατά 36%. Η κερδοφορία της σουηδικής εταιρείας διαμορφώθηκε στις 1,11 δισ. σουηδικές κορώνες έναντι 586 εκατ. κορωνών το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Οι πωλήσεις ταυτόχρονα, αυξήθηκαν στις 10,07 δισ. κορώνες από 7,43 δισ. κορώνες προηγουμένως. Τα λειτουργικά κέρδη ενισχύθηκαν στις 1,35 δισ. κορώνες έναντι 758 εκατ. κορωνών.

Στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών συρρικνώθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Μεγάλη Βρετανία. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο του 2015 κατεγράφη πτώση κατά 1,1% έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης μόλις κατά 0,1%.

Η συρρίκνωση της παραγωγής εδράστηκε κυρίως, στις μειωμένες επιδόσεις στον κλάδο του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου. Κατά το δ' τρίμηνο του 2015, η βιομηχανική παραγωγή περιορίστηκε κατά 0,5% διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2013.

Πιο αισιόδοξες από ποτέ εμφανίζονται οι γερμανικές εταιρείες, καθώς σύμφωνα με έρευνα του Εμπορικού Επιμελητηρίου της χώρας, ο δείκτης αισιοδοξίας εκτινάχθηκε σε ιστορικό υψηλό. Συγκεκριμένα, το 46% των Γερμανών επιχειρηματιών αποτιμά την τρέχουσα οικονομική κατάσταση ως «καλή», ενώ μόλις το 8% εκφράζει την απαισιοδοξία του. Παράλληλα, το 24% αναμένει ακόμη καλύτερες προοπτικές για τους επόμενους μήνες, ενώ το 13% εκτιμά ότι θα επιδεινωθούν και το 63% ότι θα παραμείνουν σταθερές.

Παράλληλα, κατά 1,6% συρρικνώθηκε τον Δεκέμβριο του 2015 η βιομηχανική παραγωγή της Γαλλίας. Οι αναλυτές ωστόσο, ανέμεναν άνοδο της παραγωγής κατά 0,2%. Στους επιμέρους κλάδος, η μεταποίηση υποχώρησε κατά 0,8% και οι κατασκευές κατά 1,6%.  

Αισθητή βελτίωση σημείωσαν τέλος, τα καθαρά κέρδη της Heineken για το σύνολο του 2015, με αποτέλεσμα την αύξηση κατά 18% του μερίσματος προς τους μετόχους της εταιρείας. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία του Heineken διαμορφώθηκε στα 1,90 δισ. ευρώ έναντι 1,50 δισ. ευρώ το 2014. Τα έσοδα ενισχύθηκαν στα 20,5 δισ. ευρώ από 19,3 δισ. ευρώ προηγουμένως. Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία έλαβε την απόφαση να αυξήσει το μέρισμα στα 1,30 ευρώ ανά μετοχή έναντι 1,10 ευρώ το 2014.

ΧΑ

Την Τετάρτη μερικά blue chip έκλεισαν με κέρδη και εκείνα που εμφάνισαν την μεγαλύτερη πτώση δηλαδή που δέχθηκαν τις μεγαλύτερες πιέσεις ήταν οι ΔΕΗ -8,65%, ΒΙΟ -8,13%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -6,30%, ΛΑΜΔΑ -5,43%, ΕΥΔΑΠ -4,30% ενώ πάνω από -3% ήταν οι απώλειες των ΠΕΙΡ και ΕΛΠΕ. Οι συνήθεις ύποπτοι παρέμειναν υπό πίεση, αφοί εκτός της ΑΛΦΑ που έκλεισε στο +3,57% κάτω από το +4,25% της ΕΕΕ, οι υπόλοιπες βούλιαξαν κατά -3,23% η ΠΕΙΡ, κατά -1,76 η ΕΥΡΩΒ με την ΕΤΕ στο -2,31%.

Οι θεσμικοί του ΧΑ την τρίτη μέρα της δεύτερης βδομάδας του Φλεβάρη κινήθηκαν επιθετικά αγοραστικά στο ξεκίνημα, καθώς αποφάσισαν να κινήσουν τις τιμές εις τρόπον ώστε να συνεχιστεί η ανοδική δυναμική του τέλους της συνόδου της Τρίτης. Έτσι οι βασικοί δείκτες βρέθηκαν αντί να αναζητούν νεότερα χαμηλά πολλών ετών συνέχισαν την απομάκρυνση από τα κατώτερα της Τρίτης. Σημειώθηκαν δυο κορυφές ως τα μέγιστα μέρας για τον 25άρη στις 10:45 και στις 12:21  και ήταν αντίστοιχα οι 121,38 και οι 121,75 μονάδες και για τον ΓΔ ορίστηκαν οι 462,5 και οι 464,18 μονάδες. Παράλληλα και η διεθνής τάση εμφάνιζε θετική επενδυτική στροφή προς τις μετοχικές αξίες του ευρώ, και έδειξαν στο ΧΑ διάθεση να συνεχίσουν να διαμορφώνουν τη ζήτηση πάνω από την προσφορά ισορροπώντας με μέτριους ρυθμούς σε ζώνη τιμών που για τον μέσο όρο αντιστοιχούσε σε μεταβολή από +1% ως +3%. Αλλά μετά τις 16:10 με δυο κύματα εντολών αγοράς ο ΓΔ απέκτησε κατακόρυφη σχεδόν κλίση και στις 16:43 χτύπησε στο κλείσιμο της περασμένης μέρας αναπήδησε ελαφρά και οι δημοπρασίες τον οδήγησαν σε κλείσιμο στο ελάχιστο ημέρας και απώλειες που διαμορφώθηκαν στο και πέντε.

Βασικό χαρακτηριστικό της σημερινής συνεδρίασης ήταν η μερική όπως φάνηκε τελικά εξαφάνιση της διάθεσης για αναζήτηση νέου ελάχιστου μέρας για τον 25άρη κάτω από το προηγούμενο χαμηλό μετά το νέο ελάχιστο που εμφάνισε χθες και ήταν μεταξύ 112 και 113 μονάδων. Οι Ευρωπαϊκές μετοχές ανέβηκαν με ράλι την Τετάρτη, μετά τις απώλειες στην Ασία, καθώς χαλάρωσαν οι ανησυχίες για την υγεία των τραπεζών, που έχουν ενσωματωθεί στις τιμές των μετοχών σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες ημέρες, και οι τιμές του πετρελαίου ανεβαίνουν μετά από απότομες πτώσεις της Τρίτης.

Ως προς τον 25άρη, οι μετοχές του οποίου φέρουν την «ευθύνη» για το μέγεθος της ασύμμετρης σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές καθόδου, στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας και Τηλεπικοινωνιών.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (16 από 19) έναντι των ανοδικών (9 από 4) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας 14 είχαν άνοδο. Στα 64,844 από 96,2 εκατ. ευρώ χθες του συνολικού τζίρου τα 35,9 από 55,2 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο +1,92%, ο CAC είχε μεταβολή +2,05%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,86%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα και αυτή η δυναμική διατηρήθηκε. Έτσι ο Dow στις 17:20 κερδίζει +0,26% και o S&P500 έχει μεταβολή +0,63%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,32% και έφθασε στις 449,37 από 450,83 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 117,07 από 116,85 με μεταβολή +0,19%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη προς τα κάτω κατά 3,0 και κατά 0,8 μονάδες αντίστοιχα και έκλεισαν κοντά στο ελάχιστο της ημερήσιας διακύμανσης.

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες  των εταιριών Τροφίμων Ποτών +4,25% από -3,03%, Πρώτων Υλών +1,95% από -2,86%, Χημικών +0,74% από +1,30%, Χρ/μικών Υπηρεσιών +0,68% από -1,76%, Τραπεζών +0,27% από -5,56%, ο 25άρης +0,19% από -3,84% και Εμπορίου +0,11% από -2,44%. Στον αντίποδα απώλειες εμφάνισαν οι κλάδοι των εταιριών Κοινής Ωφέλειας -5,71% από -0,13%, Τηλεπικοινωνιών -2,68% από -6,09%, Πετρελαίου Αερίου -2,63% από -3,91%, Ασφαλειών -1,54% από -2,98%, Ακίνητης Περιουσίας -1,11% από +1,04%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,08% από -0,36%, Τεχνολογίας -0,89% από -2,39%, Κατασκευές Υλικά -0,88% από +0,89%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,44% από -4,04%, ο FTSEM -0,35% από -3,01%, ο ΓΔ -0,32% από -2,89%, Ταξίδια Αναψυχή -0,29% από -5,82%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Υγείας 0,00% από -6,52% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 64,844 από 96,198 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 7,970 από 10,771 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 55,578 από 83,881 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,661 από 0,625 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 34,431 από 34,471 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 183,477 από 262,996 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 41 από 34 των καθοδικών σε 60 από 71 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 22 από 24.

Τεχνική ανάλυση

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Κοινή συνισταμένη των δύο χαμηλών του Γενικού Δείκτη του 2016 και του 2012 που οδήγησαν σε αναφορά επίπεδων προ 26ετίας, είναι η πολιτική αβεβαιότητα, η οποία έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες, ενώ δεν θα πρέπει να παραγνωρισθεί και ο εξωτερικός παράγων (πτώση Πετρελαίου, επιβράδυνση Κίνας, ανησυχίες και πτώση Τραπεζών με βασικό σημείο αναφοράς τη Deutsche Bank).

Εξετάζοντας όμως την Αγορά Κρατικών χρεογράφων και ιδιαίτερα αυτή του 10ετούς, παρατηρείται ότι η απόδοσή του τον Φεβρουάριο του 2016 σε σχέση με τον Ιούνιο του 2012 βρίσκεται σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα και κάτω του 50% αυτής. Με βάση λοιπόν τα παραπάνω, οφείλει να αναγνωρίσει κανείς, ότι σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών στο Εσωτερικό ή Εξωτερικό, ο Γενικός Δείκτης μπορεί να οδηγηθεί σε νέα πολυετή χαμηλά. Ωστόσο, από την άλλη δεν θα πρέπει να παραγνωρισθεί η ενίσχυση της ελκυστικότητας αρκετών μετοχών που μπορούν να δικαιολογήσουν σταδιακές τοποθετήσεις βάσει θεμελιωδών μεγεθών.

Κρίσιμα σημεία αναφοράς για τη συνέχεια, είναι οι εξελίξεις σε Ασφαλιστικό, Μεταναστευτικό και Αξιολόγηση από τους Θεσμούς, στο Εσωτερικό.

 

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ

Όταν ο προεξοφλητικός μηχανισμός που λέγεται Ελληνικό Χρηματιστήριο, επιστρέφει σε επίπεδα Δεκεμβρίου του 1989, τότε είναι εύλογο να γίνουν αναφορές σε ορισμένα δεδομένα όχι της εποχής εκείνης, καθώς δε μπορεί να θεωρηθεί συγκρίσιμη με το σήμερα, αλλά τουλάχιστον της εποχής του προηγούμενου χαμηλού των 471,35 μονάδων στο όχι τόσο μακρινό Ιούνιο του 2012.

Η κεφαλαιοποίηση του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στις 05/06/2012 (καταγράφηκε το προαναφερόμενο ενδοσυνεδριακό χαμηλό) ανήλθε στα €19,27 δισ. ήτοι στο 10,1% του ΑΕΠ του 2012, όταν η κεφαλαιοποίηση στις 09/02/2015 ανήλθε στα €32,92 δισ. ήτοι στο 18,5% του ΑΕΠ του 2014 (αναγωγή στις τρέχουσες εκτιμήσεις για το 2015 και 2016 δεν αυξάνουν το λόγο άνω του 19% του ΑΕΠ). Όσον αφορά το σύνολο του Τραπεζικού Τομέα, πάντα σε λόγους κεφαλαιοποίησής του προς ΑΕΠ, καίτοι οι τρείς ανακεφαλαιοποιήσεις των συστημικών τραπεζών ήταν μεταγενέστερες, ανήλθε στο 1,4% (το 14,2% της συνολικής κεφαλαιοποίησης του Χ.Α.), όταν στις 09/02/15 βρέθηκε στο 3,4% (18,3% του ΧΑ).

Αξίζει να αναφερθεί ότι το Μάρτιο του 2012 ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του PSI, στις 6 Μαΐου 2012 πραγματοποιήθηκαν Εθνικές εκλογές με τα δύο πρώτα κόμματα να λαμβάνουν 18,85% (ΝΔ) και 16,78% (ΣΥΡΙΖΑ), ενώ στις 17 Ιουνίου 2012 πραγματοποιήθηκαν νέες Εθνικές εκλογές με τα δύο πρώτα κόμματα να λαμβάνουν 29,7% (ΝΔ) και 26,9% (ΣΥΡΙΖΑ).

Σήμερα

Φρέσκιες ρωγμές εμφανίστηκαν στις διεθνείς αγορές την Πέμπτη, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια του γιεν Ιαπωνίας, του χρυσού και των κορυφαίων στις αξιολογήσεις ομολόγων, ενώ το δολάριο ΗΠΑ υποτιμήθηκε μετά τα στοιχήματα ότι η Federal Reserve θα μπορούσε να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων.

Ακόμη και η αργία του χρηματιστηρίου του Τόκιο για διακοπές δεν κατάφερε να σταματήσει το δολάριο από το χτύπημα σε χαμηλά 15-μηνών απέναντι στο γιεν και ο χρυσός έσπασε τελικά την κύρια διαγραμματική  αντίσταση για να φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το Μάιο.

Η ακόρεστη ζήτηση για κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ οδήγησε τις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων σε χαμηλά ενός έτους και ισοπέδωσε την καμπύλη απόδοσης με έναν τρόπο που στο παρελθόν προανήγγειλε οικονομική ύφεση.

Η φυγή από τον κίνδυνο στις ασιατικές μετοχές αποτυπώθηκε με τον  HSI στο Χονγκ Κονγκ να βουτάει  -3,95%, καθώς οι επενδυτές επέστρεψαν εκεί από τις μεγάλες διακοπές για το Σεληνιακό Νέο Έτος.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έπεσε -1,1%, και στη Νότια Κορέα KOSPI άνοιξε ξανά με -2,4% πτώση και χάνει -2,9% στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης. Τα Emini futures του S&P 500 υποχώρησαν -0,6%. Η Wall Street είχε κλεισίματα την Τετάρτη μικτά μετά από την πρόεδρο της Fed Janet Yellen ακούστηκε αισιόδοξη για την οικονομία των ΗΠΑ, αλλά αναγνώρισε τους κινδύνους από την αναταραχή στην αγορά και την επιβράδυνση στην Κίνα.

Φάνηκε από τις αποδόσεις των ομολόγων πως οι επενδυτές προετοιμάζονται ήδη για το χειρότερο. Με μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη, οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων ΗΠΑ μειώθηκαν στο 2,673% κάτω από μια κορυφή του 2,773%, ακριβώς πάνω στο χαμηλότερο κλείσιμο από τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους.

Αυτό με τη σειρά του έφερε τον περιορισμό της απόστασης από την απόδοση των διετών σε μόλις 98 μονάδες βάσης, η μικρότερη διαφορά από τα τέλη του 2007, λίγο πριν από την φάση που ξέσπασε η παγκόσμια οικονομική κρίση.

Η σταθερή μείωση των αποδόσεων των ΗΠΑ συνέχισε να σύρετε το δολάριο χαμηλότερα, που έφτασε σε χαμηλά που έχει να δει για τελευταία φορά από τον Οκτώβριο έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων. Το δολάριο αγοράζοντας μόλις 113,00 JPY

έχει φθάσει σε βάθη που δεν επισκέφθηκε από το Νοέμβριο του 2014 όταν αγόραζε 112,55. Το γεν ήταν και πάλι σε άνοδο με ροές προς ασφαλείς τοποθετήσεις, όπως αρμόζει στην Ιαπωνία καθώς είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής στον κόσμο.

Το ευρώ υποχώρησε επίσης έναντι του γιεν συρμένο  σε χαμηλό σχεδόν τριών εβδομάδων των 127,50 γιεν. Έναντι του δολαρίου, το ευρώ παρέμεινε σε σταθερό 1,1300 και σε απόσταση από το υψηλό τρίμηνου στα 1,13385 που εμφανίστηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Η αποστροφή του κινδύνου βοήθησε σε άνοδο του χρυσού στα 1.213,00 δολάρια η ουγγιά, με διάτρηση της σθεναρής αντίστασης στα 1.200 δολάρια. Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν την παρακμή τους, με τα  futures αργού των ΗΠΑ σε πτώση κατά 55 σεντς, φθάνοντας στα 26,89 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Μπρεντ έχασε 35 σεντς, φθάνοντας στα 30,49 δολάρια το βαρέλι.

Barclays: Η Μαρτυρία της Janet Yellen: Μια ρόδινη οπτική για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας

Η πρόεδρος Janet Yellen της Federal Reserve παρέδωσε χθες, την εξαμηνιαία Έκθεση για τη Νομισματική της Πολιτική στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο τόνος της προέδρου Yellen παρέμεινε αισιόδοξος για την κατάσταση της οικονομίας των ΗΠΑ και τις προοπτικές της ανάπτυξης σε βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο ορίζοντα. Έχει μετριάσει αυτή την αισιοδοξία σημειώνοντας ότι οι ξένες οικονομικές εξελίξεις δημιουργούν κινδύνους για την ανάπτυξη των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, είπε ότι η αυξημένη αβεβαιότητα για την πολιτική και προοπτικές ανάπτυξης της οικονομικής της Κίνας οδήγησε σε μεγαλύτερη αστάθεια στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.

Βλέπουμε τη μαρτυρία ως κείμενο που σηματοδοτεί την πρόθεση η FOMC να συνεχίσει τις συζητήσεις για μια αύξηση των επιτοκίων τον Μάρτιο. Δεν πιστεύω ότι θα προχωρήσουνε, αλλά η συνάντηση είναι σαφώς ζωντανή. Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός του χαμηλού πληθωρισμού, η συνεχιζόμενη μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, οι αποκλίνουσες απόψεις μεταξύ των μελών της επιτροπής, καθώς και ο περιορισμένος χρόνος πριν από τη συνεδρίαση του Μαρτίου, δεν συνηγορούν υπέρ μιας αύξησης των επιτοκίων τον Μάρτιο. Διατηρούμε τη θέση μας για δύο αυξήσεις φέτος: Ιούνιο και Δεκέμβριο.

Εν μέσω της γενικά θετικής άποψης για τις προοπτικές, η πρόεδρος Yellen φάνηκε λίγο περισσότερο ανήσυχη για τις προοπτικές σχετικά με τον πληθωρισμό από ό, τι στο παρελθόν. Αλλά εξακολουθεί να βλέπει τον πληθωρισμό να επιστρέφει στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Ατενίζοντας τη συνοδευτική Έκθεση Νομισματικής Πολιτικής (MPR), το προσωπικό της Fed συνεχίζει να βλέπει δύναμη στην ευρεία βάση της οικονομίας των ΗΠΑ, πράγμα που σημαίνει ότι βλέπει μικρό κίνδυνο για μια βραχυπρόθεσμη ύφεση. Η έκθεση κρούει επίσης θετικά στις αναδυόμενες αγορές, καθώς επικεντρώθηκε στην επιτάχυνση της ανάπτυξης στην H2 15. Παρόμοια με τον τόνο της προέδρου, το προσωπικό σημείωσε «μια έντονη όξυνση» των ανησυχιών για την ανάπτυξη στην Κίνα και εξέφρασε την προσοχή τους σχετικά με τις πιθανές δευτερογενείς επιδράσεις της μεταβλητότητας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Παρά τις επιφυλάξεις και τις ανησυχίες, η πρόεδρος και το προσωπικό της Fed φαίνεται σε μεγάλο βαθμό ανεπηρέαστοι από την πρόσφατη περίοδο αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων, αλλά και η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, αρχίζουν να προϋπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να δημιουργηθούν ταμειακά ελλείμματα. Από τον Φεβρουάριο και μετά, ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ολοένα και διευρυνόμενα ταμειακά ελλείμματα: 615 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος μήνα, 1,335 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 2,284 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 3,88 δισ. ευρώ τον Μάιο και 4,49 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Η συγκρότηση κοινής επιτροπής, η οποία θα εξετάσει θέματα όπως η μείωση των χρεώσεων στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, η συνδρομή των τραπεζών στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και ο καλύτερος συντονισμός μεταξύ κυβέρνησης και τραπεζών στην αναζήτηση στοιχείων και πληροφοριών από δημόσιους φορείς, αποφασίστηκε σε σύσκεψη του οικονομικού επιτελείου με την Ελληνική Ένωση Τραπεζών (ΕΕΤ) και τις διοικήσεις των εγχώριων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος  θα πρέπει να ολοκληρωθεί γρήγορα προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη προς τη χώρα, δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας. «Πρέπει να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση ταχέως. Θα βελτιώσει το κλίμα εμπιστοσύνης και την επιστροφή των καταθέσεων» τόνισε ο κ. Στουρνάρας, σε ομιλία του σε επιτροπή της Βουλής. Ο κεντρικός τραπεζίτης επανέλαβε ότι η ελληνική οικονομία αναμένεται να ανακάμψει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, αλλά η πρόβλεψη αυτή υπόκειται σε κινδύνους.

Δεν κατέληξαν σε συμφωνία οι Grivalia Properties ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμη Εταιρεία Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) και Lamda DevelopmentΛΑΜΔΑ-5,43% γεγονός που σημαίνει ότι οι δύο πλευρές, παρά τις πεντάμηνες διαπραγματεύσεις, δεν στάθηκε δυνατόν να συγκλίνουν στις αποτιμήσεις των εταιρειών τους. Τη λήξη των συζητήσεων ανακοίνωσαν χθες με σύντομες πανομοιότυπες ανακοινώσεις οι δύο εταιρείες. Επρόκειτο για μια σύνθετη συμφωνία, η οποία αφορούσε τα τρία εμπορικά κέντρα της Lamda, The Mall Athens, Golden Hall στην Αθήνα και Mediterranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, αξίας περίπου 650 εκατ. ευρώ.

Στις 110 καλύτερες εταιρείες της Ευρώπης συμπεριλήφθηκαν και τέσσερις ελληνικές, οι οποίες θα διεκδικήσουν τον τιμητικό τίτλο «Ruban d’ Honneur» κατά την τελική φάση του διαγωνισμού European Business Awards 2015 – 2016. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις: Coffee Island (βραβείο αναπτυξιακής στρατηγικής), Megas Yeeros (βραβείο εισαγωγών/εξαγωγών), Pharma-Data (βραβείο φροντίδας πελατών) και ΒIKOΣ -ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ (βραβείο επιχείρησης της χρονιάς).

Θετικό πρόσημο διατηρεί η αγορά των αρωματοπωλείων, καθώς, παρά την αδυναμία μεμονωμένων καταστημάτων να επιβιώσουν επί μακρόν, νέα concept κάνουν ολοένα την εμφάνισή τους, ενώ συνεχίζουν να επεκτείνονται και υφιστάμενα σήματα, χάρη στη σύγχρονη τάση για value for money αγορές, που ευνοεί τα προϊόντα private label και τα… «χύμα». Επίσης, το σχετικά χαμηλό αρχικό κόστος για την ανάπτυξη ενός καταστήματος καθιστά την επένδυση ελκυστική για τους υποψήφιους franchises, oι οποίοι συχνά παραβλέπουν άλλα στοιχεία, οικονομικά και μη.

Κορυφαίος εργοδότης στην Ελλάδα και στην Ευρώπη αναδείχθηκε για το 2016 η British American Tobacco Hellas, η οποία τα τελευταία τρία χρόνια δαπάνησε 4,5 εκατ. ευρώ σε μπόνους και παροχές προς τους εργαζόμενούς της. Συγκεκριμένα, η British American Tobacco Hellas, τα τελευταία δύο χρόνια και παρά τις προκλήσεις στο ευρύτερο περιβάλλον, έχει προχωρήσει σε 40 νέες προσλήψεις. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στη διαμόρφωση ενός κοινού κανονιστικού πλαισίου για την παγκόσμια αγορά των παραγώγων κατέληξαν ΗΠΑ και Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Η συμφωνία θεωρείται κρίσιμης σημασίας για τη διασφάλιση της ευρωστίας της παγκόσμιας αγοράς των παραγώγων αλλά και της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος» ανέφερε σε ανακοίνωσή της, η αρμόδια Επιτροπή των ΗΠΑ, κάνοντας λόγο για απόφαση - ορόσημο στην προσπάθεια εναρμόνισης των κανονισμών.

Τη διαβεβαίωση ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει στη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, έδωσε η επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, Τζάνετ Γέλεν, ενώπιον του Κογκρέσο. «Οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες είναι λιγότερο υποστηρικτικές προς την ανάπτυξη» δήλωσε, σπεύδοντας ωστόσο, να διαβεβαιώσει ότι η Fed δεν θα υπαναχωρήσει στις προσδοκίες σταδιακής αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων.

Tην ανάκληση 680.000 οχημάτων στις ΗΠΑ ανακοίνωσε η Volkswagen, λόγω του εντοπισμού προβλημάτων στο σύστημα αερόσακων.

Την απόσυρση 705.000 οχημάτων, μάρκας Mercedez - Benz ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα και η Daimler, ενώ 2,2 εκατ. οχήματα ανακάλεσε και η Honda Motor.

Καθησυχαστικός για την πορεία της Deutsche Bank παραμένει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, παρά τη ραγδαία πτώση της μετοχής της γερμανικής κεντρικής τράπεζας. «Ακούσατε τη σύντομη δήλωση που έκανε ο υπουργός χθες στο Παρίσι ότι δεν ανησυχεί. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα σε αυτό» δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργού, Στέφεν Ζάιμπερτ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Bελτιωμένα αποδείχθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Time Warner κατά το δ’ τρίμηνο του 2015, υπερβαίνοντας τις προσδοκίες των αναλυτών. Συγκεκριμένα, η κερδοφορία της εταιρείας διαμορφώθηκε στα 857 εκατ. δολάρια (1,06 δολάρια/μετοχή) έναντι 718 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014. Τα έσοδα αντίθετα, υποχώρησαν στα 7,08 δισ. δολάρια, με τους αναλυτές να αναμένουν κέρδη 1,01 δολαρίων/μετοχή και έσοδα 7,54 δισ. δολαρίων.

Προς τα κάτω αναθεωρεί ο ΟΠΕΚ τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ζήτημα πετρελαίου, προκαλώντας νέες πιέσεις στην τιμή του αργού.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚ εκτιμά ότι η ζήτηση για το 2016 θα διαμορφωθεί στα 31,61 εκατ. βαρέλια ημερησίως, έναντι 31,65 εκατ. βαρελιών προηγουμένως. Ως αποτέλεσμα, το πλεόνασμα στην αγορά του πετρελαίου θα ανέλθει στα 720.000 βαρέλια ημερησίως έναντι 530.000 βαρελιών της προηγούμενης εκτίμησης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα