Από την έντυπη έκδοση
Του Θάνου Τσίρου
[email protected]
Τις επιπτώσεις που μπορεί να προκαλέσουν στην εκτέλεση του φετινού κρατικού προϋπολογισμού οι συνεχιζόμενες κινητοποιήσεις αγροτών και άλλων επαγγελματικών ομάδων, αλλά και η αυξανόμενη αβεβαιότητα σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, αρχίζουν να προϋπολογίζουν στο οικονομικό επιτελείο. Το πρώτο εξάμηνο του έτους ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να δημιουργηθούν ταμειακά ελλείμματα.
Από τον Φεβρουάριο και μετά, ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει ολοένα και διευρυνόμενα ταμειακά ελλείμματα: 615 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος μήνα, 1,335 δισ. ευρώ τον Μάρτιο, 2,284 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 3,88 δισ. ευρώ τον Μάιο και 4,49 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Αυτούς τους αριθμούς είχε υπ’ όψιν του και ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος όταν προειδοποιούσε από την αρχή της εβδομάδας για την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων το ταχύτερο δυνατόν. Η παράταση της αβεβαιότητας για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας με τους δανειστές, ο συνεχιζόμενος αποκλεισμός δρόμων με τα προβλήματα που προκαλεί ειδικά στις μεταφορές προϊόντων, αλλά και η ανασφάλεια των πολιτών στην προοπτική επιβολής πρόσθετων μέτρων εκτιμάται ότι μπορεί να «πληγώσει» τα έσοδα και να φέρει ακόμη πιο κοντά την ημερομηνία που τα ταμεία του Δημοσίου θα αντιμετωπίσουν σοβαρότατα προβλήματα ρευστότητας.
REUTERS
Ευκλείδης Τσακαλώτος (φωτ. αρχείου),υπουργός Οικονομικών.
Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθούν επισήμως τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού για τον μήνα Ιανουάριο. Τα πρώτα στοιχεία που έγιναν γνωστά στις αρχές του μήνα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, ναι μεν εμφανίζουν τα έσοδα αυξημένα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2015 (ήταν μήνας εκλογών και η πορεία των εσόδων ήταν καταστροφική καθώς ο Ιανουάριος του 2015 έκλεισε με υστέρηση 1 δισ. ευρώ), ωστόσο παραπέμπουν σε υστέρηση έναντι του στόχου που αναγράφεται στον προϋπολογισμό.
Η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε έσοδα 3,9 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 4,007 δισ. ευρώ που αναγράφεται στον προϋπολογισμό. Επίσης, η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε επιστροφές φόρων 296 εκατ. ευρώ έναντι στόχου για επιστροφές φόρων 346 εκατ. ευρώ που αποτυπώνει η εισηγητική έκθεση. Αν τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις της ΓΓΔΕ, τότε η χρονιά ξεκινάει με υστέρηση δεκάδων εκατ. ευρώ σε επίπεδο εσόδων, παρά την προσπάθεια «συγκράτησης» των επιστροφών φόρου.
Ο Φεβρουάριος, μήνας κορύφωσης των κινητοποιήσεων αλλά και της αβεβαιότητας, ήταν ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να είναι «δύσκολος» μήνας καθώς είχε προϋπολογιστεί να συγκεντρωθούν καθαρά έσοδα κατά τουλάχιστον ένα δισ. ευρώ περισσότερα σε σχέση με αυτά του Ιανουαρίου σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού ή κατά 457 εκατ. ευρώ σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού. Ειδικότερα:
1. Τα καθαρά έσοδα σε επίπεδο τακτικού προϋπολογισμού είναι προγραμματισμένο να διαμορφωθούν στα 4,119 δισ. ευρώ έναντι 3,662 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο.
2. Σε επίπεδο κρατικού προϋπολογισμού τα έσοδα πρέπει να φτάσουν στα 4,839 δισ. ευρώ έναντι 3,822 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, με το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων να πρέπει να αποφέρει 620 εκατ. ευρώ από 160 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.
3. Μέσα στον Φεβρουάριο έχει εγγραφεί η είσπραξη 26 εκατ. ευρώ από την πώληση αδειών, αλλά και 375 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης (ANFAs).
Πορεία δαπανών
Στο σκέλος των δαπανών του Φεβρουαρίου έχει εγγραφεί κονδύλι 5,625 δισ. ευρώ έναντι δαπανών ύψους 3,625 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο. Αυτά τα δύο δισ. ευρώ επιπλέον είναι που θα δημιουργήσουν ταμειακό έλλειμμα.
Στον προϋπολογισμό έχει προϋπολογιστεί αυτό το έλλειμμα να φτάσει στα 625 εκατ. Υστέρηση έναντι του στόχου θα υποχρεώσει το οικονομικό επιτελείο να ακολουθήσει και φέτος περσινές συνταγές: «πάγωμα» δαπανών (κυρίως καταναλωτικών) και επιστροφών φόρου. Τα ταμειακά ελλείμματα θα διευρύνονται μήνα με τον μήνα γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο επιμένει στην ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων, καθώς πέραν των ταμειακών αναγκών οι καθυστερήσεις διογκώνουν και την αβεβαιότητα η οποία επιδεινώνει τις συνθήκες στην αγορά. Είναι ενδεικτικό ότι και μόνο το ασφαλιστικό έχει συντελέσει στο να περιοριστούν οι τιμολογήσεις προϊόντων και υπηρεσιών στην αγορά.
Οι επαγγελματίες δρουν σε ένα οικονομικό περιβάλλον χωρίς να γνωρίζουν αυτή τη στιγμή:
- Ποια είναι η βάση υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη χώρα. Από το υπ. Εργασίας δεν υπάρχει καμία ενημέρωση για το τι ακριβώς θα ισχύσει για τις ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες, για τις ιδιωτικές κεφαλαιουχικές εταιρείες και τις ΕΠΕ, καθώς και για τα μέλη δ.σ. των ανώνυμων εταιρειών τα οποία επίσης έχουν υποχρέωση ασφάλισης εφόσον έχουν και την ιδιότητα του μετόχου (με ποσοστό άνω του 3%).
- Αν οι ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλουν μέσα στο 2017 θα συνδεθούν με τα εισοδήματα του 2016, όπως αναφέρει το προσχέδιο του ασφαλιστικού. Σε μια τέτοια περίπτωση, όλα τα τιμολόγια που εκδίδονται ακόμη και σήμερα «γεννούν» την υποχρέωση καταβολής εισφορών.