Ελληνικά τα τέσσερα από τα επτά έργα IoT

Ε&Α: Κοινοτική χρηματοδότηση 3,36 εκατ.
Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 12:59
UPD:13:00

Αντικείμενο των ελληνικών έργων είναι μεταξύ άλλων η διαλειτουργικότητα στην παροχή υπηρεσιών.

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Δυναμικό «παρών» έδωσε η Ελλάδα σε μία από τις πιο ανταγωνιστικές προκηρύξεις του προγράμματος Ορίζοντας 2020 με θέμα το Internet of Things. Στην πρόσκληση για έρευνα σε τεχνολογίες του IoT υποβλήθηκαν 137 προτάσεις προς χρηματοδότηση στην Ε.Ε. και εγκρίθηκαν επτά έργα έρευνας και ανάπτυξης (Research and Innovation Actions) και δύο έργα συντονισμού και υποστήριξης (Coordination and Support Actions).

Η Ελλάδα συμμετέχει σε τέσσερα από τα επτά έργα έρευνας και ανάπτυξης, αντλώντας 3,36 εκατ. ευρώ από τη συνολική κοινοτική συγχρηματοδότηση 51,5 εκατ. ευρώ. Το project SymbIoTe που συντονίζεται από ελληνικό φορέα (Intracom A.E.) έλαβε την υψηλότερη βαθμολογία στη συγκριτική αξιολόγηση.  Τα αποτελέσματα αυτά παρουσιάστηκαν στην ενημερωτική ημερίδα με θέμα «Χρηματοδότηση και καινοτομία μέσω του Internet of Things (ΙοΤ) στην Ελλάδα» την οποία διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ) και η Ευρωπαϊκή Συμμαχία για το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Alliance for the Internet of Things Innovation) με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και χορηγό επικοινωνίας τη «Ναυτεμπορική» και το www.naftemporiki.gr.

Το ελληνικό project που αρίστευσε στην αξιολόγηση είναι το SymbΙoTe Project με επικεφαλής τον Σέργιο Σούρσο από την Intracom A.E. Τα υπόλοιπα που επελέγησαν είναι το AGILE Project με επικεφαλής τον Χάρη Δούκα της Create-net, το VICINITY Project με επικεφαλής τον Θανάση Τρυφερίδη, ΕΚΕΤΑ, και το BIG IT, ECONAIS. Βασική επιδίωξη των επιχειρηματικών ομάδων είναι η συμβίωση έξυπνων αντικειμένων μεταξύ διαφορετικών ΙοΤ περιβαλλόντων, η διαλειτουργικότητα στην παροχή υπηρεσιών και γιατί όχι η δημιουργία ενός facebook συσκευών που επικοινωνούν.           

Η Ευρώπη, σύμφωνα με τον Peter Fiess από την DG CONNECT (Γενική Διεύθυνση Επικοινωνιακών Δικτύων, Περιεχομένου και Τεχνολογιών) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για το 2016 έχει προγραμματίσει πέντε τομείς δράσεων ύψους 100 εκατ. ευρώ για το ΙοΤ που αφορούν τα τρόφιμα, τη διαβίωση των πολιτών, τις μεταφορές, ενώ για το 2017 έχει προϋπολογίσει επιπλέον 40 εκατ. ευρώ. Το 2015 επένδυσε στο ΙοΤ 51 εκατ. ευρώ.   

Το ΙοΤ αφορά τη διασύνδεση ατόμων, μηχανών, οικιακών συσκευών, απλών αντικειμένων και διαδικασιών, γεγονός που δημιουργεί απεριόριστες δυνατότητες και προοπτικές για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Σύμφωνα με τον διευθυντή ερευνών ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, συντονιστή του Alliance for the Internet of Things Innovation στην Ελλάδα, Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο, οι βασικές προκλήσεις-προϋποθέσεις ανάπτυξης του ΙοΤ είναι η γρήγορη τεχνολογική ανάπτυξη, η αποδοχή παρεχόμενων υπηρεσιών ΙοΤ από τους χρήστες, ο προσδιορισμός των επιχειρηματικών μοντέλων για την άμεση αξιοποίηση των ωφελειών του ΙοΤ, μιας και τα σημερινά επιχειρηματικά μοντέλα δεν επαρκούν για κάτι τέτοιο και φυσικά η ανάληψη ρίσκου από όλους τους εμπλεκόμενους.       

«Στο Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης αναγνωρίζουμε τη δυναμική που θα διαδραματίσουν τα δεδομένα που θα προέλθουν από το Διαδίκτυο των Πραγμάτων στο μέλλον και μέσα από τις δράσεις μας θα υποστηρίξουμε ενεργά τη δυναμική που αναπτύσσεται, απευθυνόμενοι σε ολοένα και περισσότερες κοινότητες χρηστών» επεσήμανε η διευθύντρια του ΕΚΤ, Ε. Σαχίνη. Και συμπλήρωσε πως «η εκδήλωση αφορούσε τους δρώντες του ελληνικού οικοσυστήματος με σκοπό να ενισχυθεί η καινοτομία στον χώρο του IoT στην Ελλάδα, παράλληλα με τις ενέργειες που γίνονται και σε άλλες χώρες της Ε.Ε.».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα