Internet of Things, Internet of Everything

1ο Συνέδριο της «Ν»: Οι προοπτικές της τεχνολογίας που διασυνδέει άτομα, μηχανές, οικιακές συσκευές, απλά αντικείμενα, διαδικασίες
Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2015 11:05
UPD:16:41
NAFTEMPORIKI.GR/PATERAKIS

Το πάνελ του συνεδρίου: Aπό αριστερά, ο γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής» Γιάννης Περλεπές, o Partner at CubeIQ Ltd Cash Management System Θέμης Ρεκλείτης, η Chief Operating Officer, SAP Ελλάδας Κύπρου και Μάλτας Αλεξάνδρα Κοκκίνη, ο εμπορικός διευθυντής Τομέα ΙΤ για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα της Schneider Electric Γεώργιος Δριτσάνος και ο Enon Landerberg, Founder, Dreamer & Doer as sFBI/ small Factory Big Ideas.

A- A A+

Από την έντυπη έκδοση 

Των Τέτης Ηγουμενίδη και Λέττας Καλαμαρά 

To Internet of Things, η διασύνδεση δηλαδή ατόμων, μηχανών, οικιακών συσκευών, απλών αντικειμένων και διαδικασιών δημιουργεί έναν νέο καινούργιο κόσμο, με απεριόριστες δυνατότητες και προοπτικές για τις κυβερνήσεις, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες. Αυτό ήταν το κεντρικό μήνυμα του 1ου Συνεδρίου Τεχνολογίας που διοργάνωσε η «Ναυτεμπορική» σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, με θέμα το Internet of Things ή εν συντομία IoT.

Ανοίγοντας τις εργασίες του συνεδρίου και θέτοντας τη θεματολογία του, ο γενικός διευθυντής της «Ναυτεμπορικής» Γιάννης Περλεπές αναφέρθηκε στις εξελίξεις που σημειώνονται στην τεχνολογία, τονίζοντας πως «το Internet των ανθρώπων γίνεται πλέον Internet of Things, με την προοπτική να γίνει Internet of Everything. Το θέμα είναι όμως τελικά πώς αυτή η μετεξέλιξη θα επηρεάσει τις ζωές μας. Πώς το Internet of Things θα αλλάξει στο μέλλον τον τρόπο που εργαζόμαστε, που επικοινωνούμε, που παράγουμε, που διασκεδάζουμε». Ερευνες και μελέτες δείχνουν ότι στο εγγύς μέλλον το Internet of Things θα περιλαμβάνει έναν τεράστιο αριθμό συσκευών που θα είναι συνδεδεμένες. Ορισμένες μάλιστα έρευνες ανεβάζουν αυτόν τον αριθμό στα 30 δισ. συσκευές.

NAFTEMPORIKI.GR

Στις έξυπνες πόλεις, τον ρόλο του πολίτη και τη σχέση του με την τεχνολογία του ΙοΤ εστίασε η τρίτη ενότητα του συνεδρίου. Οπως επισήμανε ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, «ζούμε στην εποχή της μετάβασης από το διαδίκτυο των υπολογιστών στο διαδίκτυο των διασυνδεδεμένων συσκευών ή πραγμάτων. Ζούμε στην εποχή των “έξυπνων πόλεων”. Το Internet of Things είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για τις έξυπνες πόλεις. Βρισκόμαστε μπροστά σε τεχνολογικές προκλήσεις που θα αλλάξουν, όχι μόνο τη ζωή μας στο οικιακό περιβάλλον αλλά και ευρύτερα στην πόλη. Οι σύγχρονες πόλεις συγκεντρώνουν έως σήμερα μεγάλο όγκο από αταξινόμητες και αδιαβάθμητες πληροφορίες. Πλέον θα υπάρχει η δυνατότητα να συγκεντρώνονται, να ταξινομούνται και να αξιολογούνται συνδυαστικά με άλλες πληροφορίες προς όφελος των κατοίκων της.

Ο λόγος που ένας δήμος το κάνει αυτό είναι για να κάνει τη ζωή των πολιτών καλύτερη. Αφετέρου το κάνει για να ενισχύσει τη διαφάνεια στη λειτουργία του δήμου. Ευεργετικές θα είναι και οι επιπτώσεις στον τομέα του τουρισμού, της ψυχαγωγίας, του πολιτισμού αλλά και της προσβασιμότητας. Η πόλη της Αθήνας επιλέχθηκε από την ΙΒΜ ως μία από τις 16 πόλεις σε όλο τον κόσμο προκειμένου να υποστηριχθεί σε θέματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη και αποτελεσματική διαχείριση των ευφυών συστημάτων μεταφορών. Ο Δήμος Αθηναίων κατέθεσε πρόταση στο ΕΣΠΑ 2016-2020 για τη δημιουργία Εξυπνου Κέντρου Επιχειρήσεων για τοποθέτηση συστημάτων παρακολούθησης σε κοινόχρηστους δημόσιους χώρους, όπως παιδικές χαρές και προαύλια σχολείων και η κεντρική τους εποπτεία, έτσι ώστε να προλαμβάνεται η παραβατικότητα και άρα να ενισχύεται το αίσθημα ασφάλειας του πολίτη». Σύμφωνα με τον κ. Καμίνη, «θέλει ευφυΐα και τόλμη για να είσαι στην πρώτη γραμμή της ευρωπαϊκής, πολιτικής ατζέντας».

Την πρωτοβουλία της Ε.Ε. Alliance for Internet of Things Innovation (AIOTI) παρουσίασε ο Θεοχάρης Μωϋσιάδης, Business Development Manager, Future Intelligence και αναφέρθηκε στα πιλοτικά προγράμματα IoT που θα χρηματοδοτήσει με 140 εκατ. ευρώ η Ε.Ε. και αφορούν τους τομείς της υγείας, της γεωργίας, τις συσκευές που φοριούνται, την επικοινωνία των οχημάτων. Η AIOTI αποτελείται από πανεπιστημιακά ιδρύματα και το 50% είναι μεγάλες εταιρείες.

Ο Pierre Guillemaud, Sales Specialist, IoE Solutions, Cisco IoE σημείωσε ότι το IoT είναι ευκαιρία για ανάπτυξη σε όλους τους τομείς, ενώ πρόσθεσε ότι τα επόμενα 10 χρόνια θα επενδυθούν 19.000 δισ. δολ. Και από αυτά τα 5.000 δισ. δολ. θα προέλθουν από τον δημόσιο τομέα. Ο ίδιος τόνισε ότι το IoT «δεν θα μετασχηματίσει μόνον τον τομέα της βιομηχανίας, θα μετασχηματίσει τα πάντα. Θα επιφέρει πολύ σημαντικές επιχειρηματικές εξελίξεις».

Στη συνέχεια ο Νίκος Λασπάκης, Business Development Manager, Corporate & Enterprise Marketing ΟΤΕ επεσήμανε πως βάσει έρευνας μέχρι το 2017 το 82% των επιχειρήσεων θα υλοποιήσουν κάποια λύση IoT και αναφέρθηκε στις εφαρμογές που έχει αναπτύξει ο Οργανισμός. Πρόσθεσε πως και στη χώρα μας «λύσεις IoT υπάρχουν και μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά. Υπάρχουν εταιρείες με καινοτόμες λύσεις για το μέγεθος της ελληνικής αγοράς».

Το IoT είναι τεράστιο, το ταξίδι μόλις ξεκίνησε...

«Τα πάντα ψηφιοποιούνται και έτσι προκύπτουν σημαντικές αλλαγές στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις υπηρεσίες και τα προϊόντα που λαμβάνουμε. Το πεδίο της μάχης είναι η εμπειρία, είναι αυτό που θα κάνει τη διαφορά» υπογράμμισε ο Ashley Benigno, Business Design Director at Fjord (Design and Innovation from Accenture Interactive).

Από την πλευρά του ο Θέμης Ρεκλείτης, Partner at CubeIQ Ltd Cash Management System αναφέρθηκε στην εφαρμογή που έχει αναπτύξει η εταιρεία του για την παρακολούθηση και τον έλεγχο γεωγραφικά διασκορπισμένων σημείων συλλογής μετρητών σε σημεία λιανικής πώλησης.

Η Αλεξάνδρα Κοκκίνη, Chief Operating Officer, SAP Hellas, Cyprus, Malta επεσήμανε ότι με το IoT θα υπάρξουν πολλές αλλαγές στις εταιρείες και θα πάψουν να υπάρχουν όρια, «μια τηλεπικοινωνιακή εταιρεία μπορεί να γίνει τράπεζα και το αντίστροφο».

Ο εμπορικός διευθυντής Τομέα ΙΤ για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα της Schneider Electric Γεώργιος Δριτσάνος αναφέρθηκε στους έξυπνους μετρητές του ΑΔΜΗΕ, έργο που έχει αναλάβει η εταιρεία του και τόνισε ότι «δεν πρέπει κανείς να τρομάζει με το IoT, είναι εφικτό και υπάρχουν εργαλεία για την απόδοση της επένδυσης».

«Η τεχνολογία θα πρέπει να είναι διαθέσιμη για όλους, αυτό που έχει σημασία είναι η ιδέα» σχολίασε ο Enon Landenberg, Founder, Dreamer & Doer at sFBI / small Factory. Παράλληλα επεσήμανε πως οι εταιρείες για να κερδίσουν από το ΙοΤ πρέπει να είναι αρκετά έξυπνες και να προσφέρουν τα κατάλληλα περιεχόμενα.

Ο Σωτήρης Συρμακέζης, γενικός διευθυντής, Group Chief Digital Officer της Eurobank αναφέρθηκε στο παράδειγμα τράπεζας στην Τουρκία η οποία ανέπτυξε εφαρμογή όπου η συναλλαγή στα ATM προετοιμάζεται από μια εφαρμογή στο κινητό και έτσι από το ATM χρειαζόμαστε μόνο το κιβώτιο με τα λεφτά και την έξοδο να βγαίνουν.

Ο Raphael Crouan, Managing Director & Founder Startupbootcamp IoT, Board Member AIOTI σημείωσε ότι το IoT αναπτύσσεται κυρίως από εταιρείες strartup και τόνισε: «Πρόκειται για ένα οικοσύστημα που αλλάζει ραγδαία. Το ταξίδι έχει μόλις ξεκινήσει. Θέλουμε να προωθήσουμε την ατζέντα της Ε.Ε. στο IoT, οι μικρές καινούργιες επιχειρήσεις είναι η κινητήριος δύναμη. H πρόβλεψη είναι πως ως αγορά θα αυξάνεται κατά 35% κάθε χρόνο».

Ο Yasser Helmy, Sales Manager, Smart Cities, Cisco, υπογράμμισε πως «δεν είναι μόνον να συνδέουμε τα πράγματα αλλά να χρησιμοποιήσουμε και τα δεδομένα που θα πάρουμε. Η ασφάλεια των δεδομένων είναι εξαιρετικής σημασίας».

Το εθνικό σχέδιο Ευρυζωνικότητας

Ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων του υπ. Υποδομών, Δημήτρης Τζώρτζης, στην ομιλία του αναφέρθηκε στο εθνικό σχέδιο Ευρυζωνικότητας, προϋπολογισμού 388 εκατ. ευρώ, δηλαδή στη δημιουργία των υποδομών που θα συμβάλουν μαζί με αυτές των παρόχων για να λειτουργήσει το Internet of Things (IoT).

NAFTEMPORIKI.GR

Οπως σημείωσε, «οι μελέτες αναφέρουν ότι κάθε δύο χρόνια θα διπλασιάζονται τα GB που καταναλώνει κάθε νοικοκυριό και όλα αυτά θέλουν επενδύσεις από τους παρόχους και όταν δεν είναι από μόνες τους βιώσιμες χρειάζονται υποστήριξη από το κράτος. Οι υποδομές δεν υλοποιούνται από τη μια μέρα στην άλλη. Αυτός ο κύκλος επενδύσεων που έχει αρχίσει και στη χώρα μας θα πρέπει να μας κρατήσει τηλεπικοινωνιακά ζωντανούς για πολλά χρόνια, διανύοντας ταυτόχρονα τη μεγάλη απόσταση που μας χωρίζει από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης στα Δίκτυα Νέας Γενιάς (NGA)».

Σημειώνεται ότι το εθνικό σχέδιο Ευρυζωνικότητας περιλαμβάνει δύο μεγάλα έργα: Το πρώτο αφορά στην επέκταση των ευρυζωνικών αγροτικών δικτύων, δηλαδή στην κάλυψη με ευρυζωνικά δίκτυα των αποκαλούμενων λευκών περιοχών, αυτών που δεν είναι οικονομικά συμφέρον να επενδύσουν οι πάροχοι και το δεύτερο έργα για την κατασκευή νέας γενιάς δικτύων, καθώς και για την ενίσχυση της ζήτησης.

Ο γ.γ. επεσήμανε ότι η ανάπτυξη των NGA είναι εθνικός στόχος, χρειάζεται ευρύτερη συναίνεση και συναντίληψη. Επίσης αναφέρθηκε στην ανάγκη μείωσης του κόστους δημιουργίας των δικτύων, λέγοντας πως το διάστημα αυτό η γενική γραμματεία ετοιμάζει την ενσωμάτωση σχετικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία με την εφαρμογή της θα επιφέρει μείωση του κόστους των υποδομών της τάξης του 30%.

Χορηγοί

Το συνέδριο ΙοΤ της «Ναυτεμπορικής» έγινε υπό την αιγίδα των φορέων ελληνικό τμήμα του Chartered Institute for IT, Ενωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας, Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας, ΙΤ Service Management Forum, Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδας, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας και με την υποστήριξη του Ελληνικού Ινστιτούτου Πληροφορικής και Επικοινωνιών και της Ελληνικής Εταιρείας Διοικήσεως Επιχειρήσεων.

Επίσης, Platinum χορηγός ήταν η εταιρεία Cisco, χρυσοί χορηγοί Accenture, Cosmote, Schneider Electric, Silver χορηγοί CubeIQ, Future Intelligence, Mercedes Benz και SAP. Χορηγός ήταν και το Mediterrano Hospital, corporate participants το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και η Siemens, χορηγός εκτυπώσεων η Access (Αξές), χορηγός οπτικοακουστικών η Παπαθανασίου, χορηγός επιμέλειας η Face-to-Face Consultants και χορηγός σχεδίασης επικοινωνιακού υλικού η Red Pixel.

Προτεινόμενα για εσάς