Ο θαυμαστός καινούργιος κόσμος του IoT

Στα 6 δισ. οι συνδέσεις το 2020 στην Ε.Ε. - Στο 1,181 τρισ. ευρώ υπολογίζεται να φτάσουν τα κέρδη της αγοράς
Τετάρτη, 25 Νοεμβρίου 2015 20:01
UPD:20:01
SHUTTERSTOCK
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Λέττας Καλαμαρά
[email protected]

Η νέα μεγάλη τάση στον χώρο της τεχνολογίας είναι το Internet of Things, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του DG Communication Networks, με τίτλο «Definition of a Research and Innovation Policy leveraging Cloud Computing and IoT Combination», σε συνεργασία με τις εταιρείες ερευνών IDC, TXT που δημοσιεύει η «Ν».

Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, πρόκειται για την πιο ανατρεπτική καινοτομία στον χώρο της τεχνολογίας. Δεν πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη τάση, αλλά για κάτι πιο μεγάλο και μακρόπνοο.

Ο συνδυασμός της τεχνολογίας ΙoT, με το Cloud Computing (υπηρεσίες πληροφορικής στο σύννεφο), τα Big Data (ανάλυση τεράστιων όγκων δεδομένων) και τις wearable συσκευές (ηλεκτρονικές συσκευές που φοριούνται από τους χρήστες) δημιουργούν ένα πολύ έξυπνο περιβάλλον υπερσυνδεσιμότητας που φέρνει νέες υπηρεσίες και δυνατότητες συνδυασμού με τεχνολογίες, όπως η ρομποτική.

Πρόκειται για ένα νέο οικοσύστημα που διακρίνεται για τη σύνθετη διάδραση μεταξύ μηχανών και χρηστών.

Η έρευνα της IDC στις πιο σημαντικές αγορές τεχνολογίας δείχνει πως οι χώρες με τη μεγαλύτερη ανάπτυξη στη στρατηγική του IoT είναι η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κορέα. Ακολουθούν οι ΗΠΑ και η Ινδία.

Οι αναλυτές είναι απόλυτοι. Η Ευρώπη χρειάζεται να επενδύσει στην ανάπτυξη τεχνολογιών όπως τα big data, το cloud computing που έχουν άμεση σχέση με το ΙοΤ. Χρειάζεται να δημιουργήσει ένα κατάλληλο υποστηρικτικό οικοσύστημα που θα φέρει κοντά την αγορά και τα ερευνητικά πανεπιστημιακά τμήματα για την ανάδειξη της τεχνολογίας ΙοΤ και τη διείσδυσή της στην ευρωπαϊκή αγορά. Θα πρέπει να προωθήσει και να στηρίξει τη νέα τεχνολογία. Πρέπει να δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες (δεξιότητες, συνεργασίες και ρυθμιστικό πλαίσιο) για την ανάδειξη του ΙοΤ.

Το όραμα για την Ευρώπη

Σύμφωνα με την IDC, δύο είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την ανάπτυξη του IoT στην Ευρώπη των «28». Με βάση το αισιόδοξο σενάριο, οι συνδέσεις μέσω της τεχνολογίας ΙoT στην Ευρώπη των «28» το 2020 θα φτάσουν τα 6 δισεκατομμύρια από 1,8 δισεκατομμύρια το 2013.

Τα κέρδη από τη συγκεκριμένη τεχνολογία υπολογίζονται να φτάσουν το 1,181 τρισ. ευρώ από 365 δισ. ευρώ το 2013. Με βάση το αρνητικό σενάριο υπολογίζονται στα 965 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω των αδύναμων οικονομικά χωρών του Νότου.

Εκτιμάται ότι όλα τα κράτη της Ευρώπης θα έχουν άμεση εμπλοκή με τη συγκεκριμένη τεχνολογία, ωστόσο κάποια κράτη-μέλη θα ξεχωρίσουν.

Τα ηνία στην ανάπτυξη της τεχνολογίας του IoT εκτιμάται ότι θα έχει η Σουηδία με μέσο ρυθμό ανάπτυξης 24% μέχρι το 2020.

Παράλληλα Γερμανία, Ολλανδία, Μεγάλη Βρετανία, Σουηδία και Γαλλία θα ηγηθούν των επενδύσεων σε αυτόν τον νέο τεχνολογικό τομέα. (Figure 3 σελ 25 Τhe IoT vision 2020).

Οι χώρες που θα επενδύσουν από νωρίς στην ανάπτυξη του ΙοΤ θα αποκομίσουν και τα περισσότερα κέρδη από τη νέα αγορά.

Σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνονται η Γερμανία, η Βρετανία και η Γαλλία και ακολουθούν Ισπανία, Ιταλία και Ολλανδία.

Αναλυτικά το μέγεθος της αγοράς του ΙοΤ στο Βέλγιο το 2014 έφτασε τα 9,3 δισ. ευρώ και για το 2020 υπολογίζεται να φτάσει τα 28,3 δισ. ευρώ.

Στη Γερμανία από 71,1 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσει στα 243,6 δισ. ευρώ, στην Ισπανία από 24,5 δισ. ευρώ θα ανέλθει στα 65,5 δισ. ευρώ, στη Γαλλία από 55,4 δισ. ευρώ το 2020 αναμένεται να φτάσει στα 185,08 δισ. ευρώ, στην Ιταλία από 32 δισ. ευρώ στα 97,2 δισ. ευρώ, στην Ολλανδία από 18,5 δισ. ευρώ στα 57,9 δισ. ευρώ.

Στην Πολωνία η αγορά του ΙοΤ από 9,01 δισ. ευρώ το 2014 υπολογίζεται να φτάσει τα 26,4 δισ. ευρώ, στη Σουηδία από 13,4 δισ. ευρώ θα φτάσει στα 50,1 δισ. ευρώ, στη Μ. Βρετανία από 78,6 δισ. ευρώ θα φτάσει στα 269,2 δισ. ευρώ.

Ενα νέο «έξυπνο» επιχειρηματικό περιβάλλον

Οι αναλυτές της IDC, μεταξύ των πλεονεκτημάτων της ανάπτυξης του ΙοΤ, ξεχωρίζουν τη δυνατότητα άμεσης και σε πραγματικό χρόνο της αξιοποίησης των αναλύσεων των big data, τη στιγμή που τα χρειάζεται κάποιος χωρίς καθυστερήσεις και κόστος.

Επίσης επισημαίνουν τη δυνατότητα δημιουργίας νέων υπηρεσιών και οικονομικών μοντέλων, παράλληλα με την αποκομιδή ωφελειών για τις επιχειρήσεις, τους πελάτες τους αλλά και την κοινωνία ολόκληρη. Οι αναλυτές κάνουν λόγο για έξυπνα περιβάλλοντα, τα οποία ταυτόχρονα αποτελούν και επιχειρηματικές ευκαιρίες.

Τα έξυπνα περιβάλλοντα που μπορούν να αποτελέσουν σημαντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες για τον κλάδο της τεχνολογίας -και όχι μόνο- ουσιαστικά είναι η μετεξέλιξη γνωστών οικονομικών τομέων οι οποίοι θα μεταβούν στο νέο ψηφιακό κόσμο.

Οι τομείς αυτοί είναι η έξυπνη ενέργεια, οι έξυπνες εταιρείες κοινής ωφέλειας, οι έξυπνες μεταφορές, η έξυπνη βιομηχανία, η έξυπνη υγεία, η έξυπνη διακυβέρνηση, η έξυπνη εμπειρία καταναλωτή, τα έξυπνα σπίτια, ο έξυπνος χρηματοοικονομικός τομέας.

Από τους συγκεκριμένους τομείς εκείνοι που αναμένεται να εμφανίσουν την πιο σημαντική ανάπτυξη είναι ο χρηματοοικονομικός τομέας, η καταναλωτική εμπειρία, η υγεία, τα σπίτια, αλλά και η βιομηχανία.

Αναλυτικά ο τομέας της έξυπνης ενέργειας περιλαμβάνει τα έξυπνα δίκτυα, τους έξυπνους μετρητές, το έξυπνο νερό, αλλά και την έξυπνη διαχείριση σκουπιδιών. Ηδη χώρες όπως οι Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία έχουν ενισχύσει μεγάλο μέρος των νοικοκυριών με έξυπνο εξοπλισμό ενέργειας.

Στις έξυπνες μεταφορές την τριάδα των έξυπνων και αποδοτικών δραστηριοτήτων αποτελούν η διαχείριση στόλου, η έξυπνη παρακολούθηση εμπορευμάτων, ο έξυπνος επιμερισμός φορτίου και η έξυπνη διαχείριση αεροπορικών καυσίμων.

Στη βιομηχανία η έξυπνη παραγωγή αποτελεί πεδίο δόξης λαμπρό για την τεχνολογία του ΙοΤ. Στην υγεία η τηλεϊατρική και η παρακολούθηση ασθενών από απόσταση θα αποτελέσουν την αιχμή του δόρατος για την τεχνολογία της διασυνδεσιμότητας.

Η έξυπνη διακυβέρνηση μπορεί να βασιστεί σε λύσεις όπως οι έξυπνες δημόσιες μεταφορές, οι δημόσιες υποδομές, η έξυπνη δημόσια ασφάλεια και άμεση δράση, αλλάζοντας άρδην τη ζωή των πολιτών και την απόδοση της δημόσιας διοίκησης προς το καλύτερο.

Η καταναλωτική εμπειρία είναι άλλος ένας σημαντικός τομέας ανάπτυξης εφαρμογών ΙοΤ. Σε αυτούς περιλαμβάνονται το προσωπικό μάρκετινγκ, οι προσφορές και φυσικά οι ανέπαφες πληρωμές.

Στο έξυπνο σπίτι ήδη διαγκωνίζονται μεγάλες επιχειρήσεις του χώρου των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών ειδών, ενώ λύσεις όπως τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας, ο έξυπνος φωτισμός και αυτοματισμός δημιουργούν νέα επιχειρηματικά μοντέλα.

Παράγοντες ανάπτυξης

Όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές της IDC, υπάρχουν 22 παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την ανάπτυξη του ΙοΤ στην Ευρώπη, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο.

Μεταξύ αυτών, συγκεκριμένα στο μακροοικονομικό τομέα, η πορεία του ΑΕΠ των κρατών-μελών παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανάπτυξη του ΙοΤ, όπως επίσης και η προοπτική επενδύσεων στον τομέα των τεχνολογιών από την πλευρά του δημόσιου τομέα των κρατών-μελών.

Μέση συνέπεια έχει η οικονομική κρίση, η τιμή του πετρελαίου, ο πληθωρισμός, η κερδοφορία των επιχειρήσεων, οι συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Στον τομέα της τεχνολογίας, τα ενσωματωμένα συστήματα πληροφορικής, η πράσινη τεχνολογία, η χρήση του Διαδικτύου παίζουν υψηλό ρόλο στην ανάπτυξη του ΙοΤ.

Επίσης σημαντικό ρόλο παίζουν ο εξοπλισμός, το λογισμικό, οι υπηρεσίες, οι τηλεπικοινωνίες και φυσικά η ανάλυση των δεδομένων.

Να σημειωθεί πως το 40% των δαπανών σε τεχνολογία αφορά κυρίως εξοπλισμό, ωστόσο οι δαπάνες για λογισμικό συνεχίζουν να αυξάνονται σημαντικά. Από την πλευρά των κυβερνήσεων, η στρατηγική ανάπτυξης των τεχνολογιών και η ρύθμιση της αγοράς παίζουν σημαντικό ρόλο.

Οι πρωτοβουλίες που έχουν αναλάβει τα τελευταία χρόνια και ειδικότερα το 2014 οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. των «28» αναφορικά με την ανάπτυξη του ΙοΤ αφορούν διακρατικές συνεργασίες σε πολιτικό και τεχνολογικό επίπεδο.

Ειδικότερα οι ηγέτιδες και με ικανότητες χώρες στη λήψη πρωτοβουλιών για την ανάπτυξη του ΙοΤ είναι οι Γερμανία, Ολλανδία, Σουηδία, Μεγάλη Βρετανία, Ισπανία, Πορτογαλία, Φινλανδία, Γαλλία.

Η μεγαλύτερη κάθετη αγορά στην ανάπτυξη του ΙοΤ το 2020 αναμένεται να είναι η βιομηχανία, ακολουθεί ο χρηματοοικονομικός τομέας, ο δημόσιος τομέας, το εμπόριο και το χονδρεμπόριο, οι τηλεπικοινωνίες, οι επιχειρήσεις, η εκπαίδευση και υγεία, οι μεταφορές, ο τομέας κοινωφελών επιχειρήσεων, ο αγροτικός τομέας.

Προτεινόμενα για εσάς