Market beat: Η περιδίνηση σε αχαρτογράφητα εδάφη συντηρείται από το διεθνές κλίμα

Τρίτη, 09 Φεβρουαρίου 2016 09:53
UPD:09:53
SOOC/Alexandros Michailidis

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το νέο χαμηλό βίου του 25άρη είναι πλέον κοντά στις 120 μονάδες. Σημειώθηκε χθες που με τις τράπεζες στο τιμόνι (-24,26%) ο 25άρης βούλιαξε -10,21% και ο Γ.Δ. -7,87% δηλαδή περίπου όσο ολόκληρη την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου και συνέχισαν την κατρακύλα τους με ενίσχυση του τζίρου. Ήταν ένα δυνατό ξέσπασμα του φόβου που προκαλεί στους θεσμικούς η εκτίναξη του country risk. Απόλυτα δικαιολογημένη αυτή η αντίδραση, μια μέρα που όλες οι τραπεζικές μετοχές μέσα από συνεπαγωγές σχετικά με την νομισματική πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών πιέστηκαν διαπλανητικά. Μέσα σε τέτοιας ποιότητας επενδυτικό κλίμα, στο ΧΑ οι πιέσεις στις τράπεζες έλαβαν ακραία μορφή.

Μετά τα χθεσινά από σήμερα ξεκινά ένα παιχνίδι με το ημερολόγιο για τη χώρα και την αγορά. Τα μηνύματα από το επόμενο Eurogroup (11 Φεβρουαρίου) που συμπίπτει και με την ημερομηνία ανακοίνωσης της τριμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών από τον MSCI αλλά και το όριο της 15ης του μήνα σχετικά με την λειτουργία των hot spots είναι ορόσημα για τους επενδυτές. Η τριμηνιαία αναθεώρηση των δεικτών θα ανακοινωθεί στις 11 Φεβρουαρίου μετά το κλείσιμο της Αγοράς. Όλες οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης της Δευτέρας 29 Φεβρουαρίου. Ακολουθεί η συνάντηση κορυφής για το προσφυγικό και την «αξιολόγηση» των πεπραγμένων γύρω από την αντιμετώπιση της ροής του προσφυγικού πληθυσμού από την Συρία.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες παγκοσμίως υποχώρησαν τη Δευτέρα, με επικεφαλής τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη και τις μετοχές της τεχνολογίας στη Wall Street από την παραμονή των φόβων για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ οι αποδόσεις 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ χτυπήσανε τα χαμηλότερα επίπεδα σε ένα χρόνο από την αυξημένη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία που θεωρούνται λιγότερο επικίνδυνα.

Ευρωπαϊκή μετοχές διεύρυναν τις μεγάλες απώλειες της προηγούμενης εβδομάδας, με το δείκτη FTSEurofirst 300 με τα κορυφαία blue chip σε πτώση άνω του 3% στα χαμηλότερα επίπεδα σε 16 μήνες. Κυκλικοί κλάδοι όπως οι τράπεζες και οι μετοχές της αυτοκινητοβιομηχανίας έφεραν το κύριο βάρος από τις ρευστοποιήσεις.

Ο STOXX Europe 600 δείκτης με τις τράπεζες της περιοχής υποχώρησε κατά 5,5%, ανεβάζοντας τις απώλειες του δείκτη για το τρέχον έτος σε περισσότερο από 24% από τις ανησυχίες σχετικά με προοπτικές κερδοφορίας των τραπεζών εν μέσω περιβάλλοντος με αρνητικά επιτόκια.

Αλλά από πέρυσι τον Μάιο, η στήλη επέλεξε να συνοδεύει τα σχόλιά της στο διαδίκτυο με μια φράση μόνιμα, ώστε όταν την αποσύρουμε, να λειτουργήσει η κίνηση αυτή σαν ειδοποίηση πως ο φαύλος κύκλος της οικονομίας πήρε τέλος. Θυμίζουμε: Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες. Πέρασαν από τότε σχεδόν 9 μήνες και παρά ταύτα, ο ΥΠΟΙΚ απαντώντας σε ερωτήσεις χθες, ανέφερε ότι μόνο αν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση η οικονομία θα περάσει από τον φαύλο σε ενάρετο κύκλο, αλλιώς «καήκαμε».

Ήταν εκείνος που άφησε να εννοηθεί πως υπάρχει κίνδυνος να κρατήσει η διαπραγμάτευση  πολύ περισσότερο από όσο δηλώνει ότι επιθυμεί η κυβέρνηση. Οι θεσμικοί μετράνε τις δηλώσεις των επίσημων χειλιών, ενώ δεν είναι μικρό πράγμα για την νοοτροπία τους το δεδομένο της κατάργησης του χαμηλού του ΓΔ, που είχε ορίσει η κρίση του 2012. Αναφερόμαστε στον πυθμένα που σημειώθηκε στις 5/6 την εποχή που το Grexit έπαιξε με τις μεγαλύτερες πιθανότητες στα χρόνια των μνημονίων. Επαναλαμβάνουμε από χθες: «Για την ώρα, η τεχνική ανάλυση ωθεί σε αναμονή νεότερων χαμηλών για τον ΓΔ, αφού κάτι τέτοιο έχει ήδη συμβεί στον 25άρη. Η εικόνα της σχέσης της κυβέρνησης με τους πιστωτές, είναι γνωστό, πως για τη στήλη θεωρείται πυξίδα για την κατεύθυνση του φρονήματος των επενδυτών του ΧΑ».

Μετά και τα χθεσινά, μια ανάσα, για να μπορέσουν οι θεσμικοί να δουν τι έκαναν συναλλασσόμενοι υπό ψυχολογική πίεση, είναι απαραίτητη και θα εμφανιστεί. Όχι για να υπογραμμίσει την εκτόνωση των πιέσεων, αλλά για να συμβεί ότι συνήθως σε φάσεις χρηματιστηριακής υπερβολής.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Σημαντικές απώλειες άνω του 1% εμφάνισαν οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι πίεση τόσο από την τιμή του πετρελαίου όσο και από τη «βουτιά» των αγορών στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones  υποχώρησε κατά 1,09% στις 16.027,53 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  κατέγραψε απώλειες 1,82% στις 4.283,75 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε πτώση κατά 1,53% στις 1.853,68 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Twitter Inc κινήθηκε πτωτικά κατά 3,12% υποχωρώντας στα 15 δολάρια. Η μετοχή της Visa παράλληλα, κατέγραψε απώλειες κατά 4,3% ενώ αντίθετα, η Johnson & Johnson ενισχύθηκε οριακά κατά 0,4%.

H τιμή του πετρελαίου υποχώρησε στα επίπεδα των 30 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI σημείωσαν πτώση κατά 2,69% στα 30,06 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 3,03% στα 33,02 δολάρια.

Την Παρασκευή, το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η ανεργία υποχώρησε στο 4,9% από 5% προηγουμένως, ενώ οι μισθοί αυξήθηκαν κατά 0,5% - γεγονός που ενισχύει τις πιθανότητες νέας αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τους επόμενους μήνες.

Τα χρηματιστήρια σε Κίνα, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Βιετνάμ και Σιγκαπούρη έμειναν κλειστά σήμερα, λόγω της αργίας της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, επιβράδυνση σε Ιαπωνία και ΗΠΑ προμηνύουν οι οικονομικοί δείκτες του ΟΟΣΑ, σύμφωνα με τους οποίους, οι προοπτικές της ευρωπαϊκής ανάπτυξης θα παραμένουν σταθερές. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προαναγγέλλουν επιβράδυνση σε Ιαπωνία, ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία, σταθερές προοπτικές στην Ευρωζώνη και επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ινδία.

Σχετικά με την Κίνα και τη Βραζιλία, εκτιμά ότι η επιβράδυνση των τελευταίων μηνών οδεύει σταδιακά προς το τέλος της. Για το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας, ο Οργανισμός θεωρεί αρκετά δύσκολο το ενδεχόμενο επιτάχυνσης της ανάπτυξης, καθώς το ΑΕΠ θα αυξηθεί με μεγαλύτερο ρυθμό μόνο σε Ινδία και Γαλλία.

ΕΥΡΩΠΗ

Ισχυρές απώλειες άνω του 3% σημείωσαν τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, καθώς τα στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας διατήρησαν «ζωντανές» τις ελπίδες για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve, διευρύνοντας το «χάσμα» με τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ. Στο δυσμενές επενδυτικό περιβάλλον συνέβαλε τόσο η νέα πτώση στην τιμή του πετρελαίου όσο και οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,65% στις 5.693 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε απώλειες 3,31% στις 8.979 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε  πτωτικά κατά 3,17% στις 4.068 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε «βουτιά» κατά 3,50% στις 314,48 μονάδες, διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2013.

Η ήττα ξεκίνησε στην Ευρώπη όταν ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 3,4% φθάνοντας  σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2013, με επικεφαλής μια βουτιά -6% στον τραπεζικό τομέα.

Η Deutsche Bank μόνο βυθίστηκε 9,5% καθώς πιέζεται από το φόβο σχετικά με την ικανότητά της να διατηρήσει τις πληρωμές των ομολόγων. Αργά τη Δευτέρα, η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει «επαρκή» τα αποθεματικά ώστε να εξυπηρετηθούν δεόντως οι πληρωμές του τρέχοντος έτους για ΑΤ1 τίτλων.

Το κόστος ασφάλισης του τραπεζικού χρέους έναντι αθέτησης ανέβηκε επίσης στο υψηλότερο σημείο του από τα τέλη του 2013. Το κόστος δανεισμού στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές ζητούσαν μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου.

Στο ταμπλό, απώλειες άνω του 11% εμφάνισε η μετοχή της Monte dei Paschi, μετά την υποβάθμιση της τιμής - στόχου από τις JP Morgan και BNP Paribas. Πτώση 3% κατέγραψε και η μετοχή της Intesa SanPaolo, ενώ κοντά στο 4% διαμορφώθηκαν και οι απώλειες της HSBC, η οποία δέχθηκε πιέσεις από το πρόστιμο των 470 εκατ. δολαρίων που τις επιβλήθηκε από τις αμερικανικές αρχές.

Την ίδια ώρα, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί στα επίπεδα των 30 δολαρίων ανά βαρέλι, καθώς τα συμβόλαια WTI σημειώνουν πτώση κατά 1,33% στα 30,48 δολάρια και τα συμβόλαια Brent κατά 1,00% στα 33,72 δολάρια.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 ενισχύθηκε κατά 1,10% στις 17.004 μονάδες, βάζοντας ένα «τέλος» στο τετραήμερο πτωτικό σερί. Την ίδια ώρα, ο ASX 200 στην Αυστραλία κατάφερε να εξαλείψει τις αρχικές απώλειες και να κλείσε σχεδόν αμετάβλητος στις 4.975,40 μονάδες.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 3% αυξήθηκε η επιβατική κίνηση της Ari France - KLM για τον πρώτο μήνα του 2016. Συνολικά, μέσω της γαλλο-ολλανδικής εταιρείας διακινήθηκαν τον Ιανουάριο 6,37 εκατ. επιβάτες, με την πληρότητα των πτήσεων να αυξάνεται κατά 2,7 ποσοστιαίες μονάδες, στο 85,7%.

Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, η Air France - KLM έχει καταγράψει απογοητευτικές επιδόσεις, λόγω των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, οι οποίες κόστισαν στην αεροπορική εταιρεία περισσότερα από 120 εκατ. ευρώ. 

Την περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας εξετάζει την ίδια ώρα, η γερμανική Siemens, επιδιώκοντας να περικόψει το λειτουργικό κόστος των ενεργειακών της δραστηριοτήτων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Handelsblatt, η Siemens αποτιμώντας τις εξελίξεις στον ενεργειακό κλάδο, αναμένεται να προβεί στην αναδιάρθρωση των πετρελαϊκών της δραστηριοτήτων. Ένα από τα πρώτα μέτρα που εξετάζεται είναι η περικοπή 1.000 θέσεων εργασίας στις μονάδες άντλησης και εξόρυξης πετρελαίου.

ΧΑ

Με τις τράπεζες στο τιμόνι (-24,26%) ο 25άρης βούλιαξε -10,21% και ο Γ.Δ. -7,87% δηλαδή περίπου όσο ολόκληρη την πρώτη βδομάδα του Φεβρουαρίου και συνέχισαν την κατρακύλα τους με ενίσχυση του τζίρου.

Οι θεσμικοί του ΧΑ την πρώτη μέρα της δεύτερης βδομάδας του Φλεβάρη κινήθηκαν επιθετικά, και οι ανησυχίες τους οδήγησαν στο να κινήσουν τις τιμές εις τρόπον ώστε οι βασικοί δείκτες να αναζητούν ως το κλείσιμο νεότερα χαμηλά. Παράλληλα και η διεθνής τάση εμφάνιζε σημεία επενδυτικής φυγής από τις μετοχικές αξίες του ευρώ, και έδειξαν στο ΧΑ διάθεση να αναζητήσουν το ελάχιστο μέρας κάτω από τα επίπεδα που σημειώθηκαν στον πυθμένα της αγοράς τον Ιούνιο του 2012. Έτσι οι συναλλαγές ξεκίνησαν με τους δείκτες να εμφανίζουν απώλειες και στο πρώτο ημίωρο η μεταβολή του 25άρη  είχε φθάσει στο -3%. Κατόπιν με κύματα ρευστοποιήσεων, ο ΓΔ και ο 25άρης μετά από δύο ώρες διαπραγμάτευσης βούλιαζαν πάνω από -4% και  πάνω από -6% αντίστοιχα. Αμέσως μετά οι δείκτες διατήρησαν την καθοδική τάση αλλά απόκτησαν μικρότερη πτωτική κλίση που τους οδήγησε στις 14:30 σε επίπεδα τιμών κοντά στις 467 μονάδες για τον ΓΔ με απώλειες πάνω από -7% και τον 25άρη κοντά στις 123 με πτώση μεγαλύτερη του -9%.

Ως προς τον 25άρη, οι μετοχές του οποίου φέρουν την «ευθύνη» για το μέγεθος της ασύμμετρης σε σχέση με τις υπόλοιπες αγορές καθόδου, στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι Τράπεζες, οι εταιρίες Κοινής Ωφέλειας, Τεχνολογίας και Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Για μια ακόμα μέρα του ταραχώδους 2016 εμφανίστηκαν  νέα κατώτερα επίπεδα βίου στο ευρώ για τις τράπεζες παρασύροντας τον ΓΔ και τον 25άρη.

Η άμυνα στις πιέσεις σήμερα ήταν αδύνατη, και σε παγκόσμια κλίμακα η διάθεση για αποφυγή του κινδύνου ήταν μεγάλη, ενώ είχε επιστρέψει η σύνδεση της τάσης των χρηματιστηρίων με την τάση της τιμής του πετρελαίου.

Ο FTSEM κλείνοντας στο -8,23% δέχθηκε τη βοήθεια των ΕΥΠΙΚ +6,35%, και ΠΛΑΙΣ   +2,53% και πιέστηκε από το -19,83% της ΑΤΤ και τις απώλειες των ΙΝΤΚΑ -12,46% ΜΙΓ -12,90% και ΦΡΙΓΟ -18,94%. Νικητές της ημέρας από τα blue chip οι ΜΟΗ και ΓΡΙΒ επειδή εμφάνισαν απώλειες μικρότερες του -2%. Απώλειες εμφάνισε η  ΑΛΦΑ στο -17,65% από -8,11%, ΕΥΡΩΒ -29,20% από -3,52%, με την  ΕΤΕ -29,06% από -0,49%, και ΠΕΙΡ -27,21% από -6,21%, ξεχώρισαν επίσης οι ΔΕΗ  -12,50%,  ΒΙΟ -9,60%, και ΛΑΜΔΑ -9,07%. Οι μέγιστες πιέσεις όρισαν νεότερα χαμηλά βίου στο ευρώ για τον ΓΔ και για τον 25άρη.

Η στατιστική εικόνα άλλαξε όπως προκύπτει από το πλήθος καθοδικών blue chip (25 από 12) έναντι των ανοδικών (0 από 9) με κανένα αμετάβλητο. Στις 40 μετοχές της κατάταξης με το μεγαλύτερο τζίρο μέρας μόνο μια η ΠΛΑΙΣ είχε άνοδο. Στα 97,4 εκατ. ευρώ του τζίρου τα 67,8 κατευθυνθήκαν στα τραπεζικά  blue chip.

Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -2,73%, ο CAC είχε μεταβολή -2,58%, με τον FTSE100 με μεταβολή -2,25%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα και αυτή η δυναμική διατηρήθηκε. Έτσι ο Dow στις 17:20 χάνει -2,04% και o S&P500 έχει μεταβολή –2,11%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -7,87% και έφθασε στις 464,23 από 503,88 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 121,52 από 135,34  με μεταβολή -10,21%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη προς τα πάνω κατά 4,0 και κατά 1,2 της  μονάδας αντίστοιχα και έκλεισαν κοντά στο ελάχιστο μέρας.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 97,423 από 66,640 εκατ. ευρώ την προηγούμενη σύνοδο και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 10,418 από 5,685 3εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 84,870 από 59,777  εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,110 από 0,679 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 35,472 από 38,477 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 211,830 από 139,925 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 7 από 35 των καθοδικών σε 100 από 47 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 13 από 25.

Τεχνική ανάλυση

Από τις παρατηρήσεις του Απόστολου Μάνθου της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ θυμίζουμε αναφορικά με την δυναμική της πτώσης: «Ισχυρό σημείο στήριξης μετά τις 550 μονάδες είναι το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 στις 471,35 μονάδες. Η καθοδική έλευση όμως του Δείκτη σε αυτά τα επίπεδα τιμών, θα προσθέσει στο διαγραμματικό καμβά μεσοπρόθεσμα επίπεδα στήριξης που ξεκινάνε από τις 450 μονάδες και φτάνουν έως και χαμηλότερα των 340 μονάδων, προκαλώντας "ρίγη" σε όσους τοποθετήθηκαν τους τελευταίους μήνες του 2015, πέριξ των 640 με 680 μονάδων. Σε πολύ βραχυχρόνιο πεδίο, η δίνη των πωλητών έφερε τους γρήγορους τεχνικούς ταλαντωτές σε "oversold" κατάσταση, αλλά η δυναμικότητα της "σπείρας του ελατηρίου" σε αρκετούς δείκτες, αφήνει περιθώρια περαιτέρω πίεσης και πτώσης μέχρι να βγει ισχυρή ανοδική εκτόνωση».

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η Αγορά πνέει τα λοίσθια μιας και άφησε πίσω της και τα χαμηλά του 2012.
Δεν υπάρχει κάποιο θετικό νέο που να βοηθάει ούτε για αντίδραση, μιας και το "Κουαρτέτο" αποχώρησε με εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις για την λύση του Ασφαλιστικού. Η Κυβέρνηση προτείνει νέους φόρους μέσω του Ασφαλιστικού για να διασώσει μειώσεις συντάξεων και το τεράστιο Κράτος, ενώ οι Θεσμοί λένε πως πρέπει να μειωθούν τα κόστη, μιας και σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε περαιτέρω ύφεση.

Είναι δεδομένο πως μία αύξηση σε φόρους δεν θα φέρει αποτέλεσμα, μιας και θα έχουμε αύξηση της φοροδιαφυγής, φυγή Φυσικών Προσώπων και Εταιρειών στο εξωτερικό, αύξηση της ανεργίας κλπ και παράλληλα αύξηση των "κόκκινων" δανείων στις Τράπεζες, μιας και δεν θα μπορέσει να ισορροπήσει η Οικονομία. Το Χρηματιστήριο "βλέπει" το τέλμα και την λάθος πορεία που παίρνουν τα πράγματα για την Οικονομία και τιμολογεί αντίστοιχα τιμές.

Το μόνο σίγουρο είναι πως το Ασφαλιστικό πρέπει να λυθεί, αν θέλουμε να μην κάνουμε στάση πληρωμών τους επόμενος μήνες με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η Κυβέρνηση φαίνεται να είναι εγκλωβισμένη με βάση τις "κόκκινες γραμμές της" και την ρητορική του προηγούμενου διαστήματος, ενώ δεν είναι καθόλου σίγουρο ακόμα και αν πέρναγε το σχέδιο της, αν θα έβρισκε την πλειοψηφία για να το περάσει από την Βουλή.

Όλο το παραπάνω σκηνικό είναι εκρηκτικό μείγμα και ενάντια στην Αγορά που περιμένει τον από "μηχανής θεό" να λύσει τον "γόρδιο δεσμό". Η Θεσμοί ξέρουν πως μένουμε από ρευστότητα, οπότε δεν βιάζονται ιδιαίτερα, με την Κυβέρνηση όσο κωλυσιεργεί τόσο πιο πολύ μεγαλώνει το πρόβλημα.

Είμαστε στο σημείο εκείνο που σε περίπτωση που βρούμε λύσεις και καταφέρουμε να πάρουμε την αξιολόγηση αλλάζουν όλα στην Οικονομία. Το θέμα είναι αν και με ποιον τρόπο και σε τι χρόνο θα τα καταφέρουμε. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν έχουμε άλλη διέξοδο.

Σε κάθε περίπτωση οι συντάξεις πρέπει να πάνε στο 13-14% του ΑΕΠ, αν θέλουμε να έχουμε ένα βιώσιμο Ασφαλιστικό για το μέλλον. Τέλος του μήνα "ανοίγουν" ουσιαστικά και τα "κόκκινα" δάνεια, ενώ συνεχίζεται η προσπάθεια να μαζέψουν ότι μπορούν με νέες ρυθμίσεις. Φυσικά οι αποτιμήσεις δεν αντικατοπτρίζουν την λογική και είναι εύκολο να αλλάξουν με όποια νέα, παρόλα αυτά η Αγορά πάντα τρέχει να καλύψει αρνητικά, ή θετικά σενάρια.

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών βούλιαξαν σήμερα Τρίτη 9/2 γιατί οι ανησυχίες όσον αφορά τη σταθερότητα της ανάπτυξης έβαλε φωτιά στις Ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές και έστειλε τους επενδυτές σε αναζήτηση μόνο των ασφαλέστερων εκ των  ασφαλών περιουσιακών στοιχείων. Επειδή ο φόβος έβαλε κάτω την απληστία, οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ιαπωνικών ομολόγων χτύπησε το μηδέν για πρώτη φορά, το γεν ενισχύθηκε σε ποσοστό ρεκόρ 15 μηνών και ο χρυσός έφτασε στο ψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Taro Aso αισθάνθηκε την ανάγκη να προειδοποιήσει πως η άνοδος του γιεν ήταν «βάναυση», κάτι σαν μια προσπάθεια για να συγκρατηθεί ο Nikkei που εμφάνιζε βουτιά -4,9%, ενώ αρχότερα οι απώλειές του ξεπέρασαν το -5,50%.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, υποχώρησε 1%, και θα ήταν χαμηλότερα αν δεν είχαν πολλά χρηματιστηριακά κέντρα διακοπές.

Όλα αυτά μεγεθύνουν το διακύβευμα από την κατάθεσή της προέδρου της Federal Reserve Janet Yellen αυτή την εβδομάδα.

Η Wall Street αν και κατάφερε να μειώσει τις απώλειές της, αλλά τελείωσε βαθιά στο κόκκινο. Ο Dow έχασε 1,1%, ενώ ο S & P 500 υποχώρησε 1,42% και ο Nasdaq 1,82%.

Η ήττα ξεκίνησε στην Ευρώπη όπου ο δείκτης FTSEurofirst 300 έχασε 3,4% φθάνοντας  σε χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη του 2013, με επικεφαλής μια -6% βουτιά στον τραπεζικό τομέα.

Η Deutsche Bank μόνο βυθίστηκε 9,5% καθώς πιέζεται από το φόβο σχετικά με την ικανότητά της να διατηρήσει τις πληρωμές των ομολόγων. Αργά τη Δευτέρα, η γερμανική τράπεζα ανακοίνωσε ότι έχει «επαρκή» τα αποθεματικά ώστε να εξυπηρετηθούν δεόντως οι πληρωμές του τρέχοντος έτους για ΑΤ1 τίτλων.

Το κόστος ασφάλισης του τραπεζικού χρέους έναντι αθέτησης ανέβηκε επίσης στο υψηλότερο σημείο του από τα τέλη του 2013. Το κόστος δανεισμού στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιταλία αυξήθηκαν, καθώς οι επενδυτές ζητούσαν μεγαλύτερο ασφάλιστρο κινδύνου.

Ο «παράγοντας φόβου» στις αγορές έχει μεταλλαχθεί. Από  το να είναι ανησυχία για κάθε αναδυόμενη αγορά που απειλούνταν από σκληρή προσγείωση λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου, τώρα αφορά την επέκταση της επιβράδυνσης στον ανεπτυγμένο κόσμο και την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να αναθερμάνουν τις αξίες του ενεργητικού για μια ακόμη φορά.  Ανέφεραν αναλυτές της Citi σε μια σημείωση.

Ωστόσο, χαμηλόφωνα ο κίνδυνος ύφεσης στην οικονομία των Ηνωμένων Πολιτειών, έχει οδηγήσει επίσης τους επενδυτές να στοιχηματίσουν ότι η Federal Reserve θα πρέπει να επιβραδύνει ή να αναστείλει εντελώς, όσα σχεδιάζει για τα επιτόκια.

Έναντι ενός καλαθιού νομισμάτων, το δολάριο υποχώρησε 0,1% στα 96,485 δολάρια.

Με το μακράν ισχυρότερο το γεν, εφόσον θεωρείται ασφαλές καταφύγιο δεδομένη τη θέση της Ιαπωνίας ως κορυφαία χώρα πιστωτής στον κόσμο. Το δολάριο βούτηξε για τα  114,65 γιεν, ενώ ήταν πάνω από 121 μόλις πριν από μία εβδομάδα, ενώ το ευρώ υποχώρησε στο 128,68.

Με όλο και περισσότερα κρατικά ομόλογα να πληρώνουν αρνητικά επιτόκια, το σχετικό κόστος της εκμετάλλευσης χρυσού φαινόταν όλο και λιγότερο βαρύ. Το μέταλλο άγγιξε τα ψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο στα 1.200,60 δολάρια η ουγγιά, στο τελευταίο εμπόριο σε $ 1,193.60.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψε ελαφρά μετά από τρεις συνεδρίες των ζημιών. Brent futures πρόσθεσε 37 σεντς, φθάνοντας στα 33,25 $ το βαρέλι, ενώ ΗΠΑ αργού αυξήθηκαν 51 σεντς στα $ 30.19.

Barclays: Όπως είναι αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη στην Κίνα δεν κρίθηκε αρκετό

Η επίμονη αδυναμία της κινεζικής οικονομίας, οι φόβοι ότι η νομισματική πολιτική είναι πλέον πιθανό να ανακόψει τους κινδύνους, και η επιβράδυνση στις οικονομίες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας, υπονομεύουν την επενδυτική εμπιστοσύνη. Διατηρούμε την άποψη ότι οι δυσκολίες των ΗΠΑ είναι προσωρινές. Τα μικτά στοιχεία για την απασχόληση των ΗΠΑ και η συνεχής μεταβλητότητα στις χρηματοπιστωτικές αγορές μας ώθησε να αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας για την Fed: περιμένουμε μόνο δύο ακόμη αυξήσεις επιτοκίων φέτος.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Αύξηση των κοινωνικών δαπανών κατά περίπου 2 δισ. ευρώ το 2016 προανήγγειλε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, σε παρέμβασή του στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.

Η Επιτροπή ενέκρινε κατά πλειοψηφία την κύρωση των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου που περιλαμβάνουν επείγουσες ρυθμίσεις του «παράλληλου προγράμματος».

Στο δεύτερο εξάμηνο του 2016 θα αρχίσουμε να βλέπουμε απτά δείγματα ενεργητικής διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων. Η διευθέτηση των μεγάλων δανείων αποτελεί «πολύπλοκη άσκηση» που απαιτεί καλό συντονισμό, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε και την κλαδική διάσταση του προβλήματος. Τα ανωτέρω αναφέρει, μιλώντας στη «Ν», ο διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Αρης Ξενόφος, προαναγγέλλοντας αξιολόγηση δομών και προσώπων στις τράπεζες από τα τέλη Φεβρουαρίου, ενώ δεν αποκλείει προσαρμογές στα κριτήρια αξιολόγησης που προβλέπει ο νόμος. Οσο για τους επενδυτές, δηλώνει ότι έχουν δύο πεδία ενδιαφέροντος: τα NPLs και την εταιρική διακυβέρνηση.

Για τον κίνδυνο «ισχυρής οπισθοδρόμησης» στα δημόσια έσοδα προειδοποίησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), Θεόδωρος Φέσσας, εκτιμώντας ότι η αυξημένη φορολόγηση και το κόστος της επιχειρηματικής δραστηριότητας θα εκδιώξουν από τη χώρα ανθρώπινο δυναμικό και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις.

«Οδυνηρή αλλά αποτελεσματική» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του ESM, Kλάους Ρέγκλινγ, την πολιτική της Ευρωζώνης για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους. Μιλώντας στην εφημερίδα  «De Tijd», ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), εκτιμά  ότι «η σκληρή πολιτική της Ευρωζώνης αποδίδει καρπούς», καθώς όπως εξηγεί, πλην της Ελλάδας, όλες οι χώρες που βρίσκονταν σε πρόγραμμα κατάφεραν να απεμπλακούν από αυτό. Μάλιστα, σχετικά με τη χώρα μας, υπενθυμίζει ότι μέχρι και πέρυσι, η οικονομία βρισκόταν σε τροχιά ανάκαμψης.

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός του Φεβρουαρίου αναμένει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στη Βουλή. «Οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα» δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος και εκτίμησε ότι «μόλις επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες για να κλείσουμε την αξιολόγηση». Διευκρίνισε ότι τα τεχνικά κλιμάκια εξακολουθούν να βρίσκονται στην Αθήνα, εξετάζοντας το μέγεθος του δημοσιονομικού κενού.

Έτος συρρίκνωσης της επιχειρηματικής δεξαμενής της χώρας αποδείχτηκε και το 2015, καθώς τα συνολικά στοιχεία από τα εννέα Επιμελητήρια της Αθήνας, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης καταδεικνύουν ότι η κατηφορική πορεία του «επιχειρείν» που ξεκίνησε το 2011 δύσκολα αντιστρέφεται.

To σχέδιο εθελουσίας εξόδου των εργαζομένων της Τράπεζας Κύπρου ΚΥΠΡ-1,48% ανακοίνωσε η διοίκηση της κυπριακής τράπεζας, με εγκύκλιο που εστάλη στους υπαλλήλους. Το σχέδιο, το οποίο τίθεται σε ισχύ από σήμερα έως την Παρασκευή, 19 Φεβρουαρίου, προβλέπει «χαριστική» αποζημίωση έως 200.000 ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Επιβράδυνση σε Ιαπωνία και ΗΠΑ προμηνύουν οι οικονομικοί δείκτες του ΟΟΣΑσύμφωνα με τους οποίους, οι προοπτικές της ευρωπαϊκής ανάπτυξης θα παραμένουν σταθερές. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προαναγγέλλουν επιβράδυνση σε Ιαπωνία, ΗΠΑ, Βρετανία και Ρωσία, σταθερές προοπτικές στην Ευρωζώνη και επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ινδία. Σχετικά με την Κίνα και τη Βραζιλία, εκτιμά ότι η επιβράδυνση των τελευταίων μηνών οδεύει σταδιακά προς το τέλος της. 

Πολιτικά ανέφικτη θεωρεί για την ώρα τη δημιουργία θέσης υπουργού Οικονομικών της Ευρωζώνης ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, ο οποίος θέλησε τη Δευτέρα, με δήλωσή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung, να διευκρινίσει προηγούμενη τοποθέτησή του, η οποία είχε ερμηνευθεί ως προώθηση ενός τέτοιου θεσμού.

Στο ποσό των 557,328 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 557,328 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 5η Οκτωβρίου.

Παράλληλα, η ΕΚΤ προέβη στην αγορά καλυμμένων ομολόγων, ύψους 152,902 δισ. ευρώ και στην αγορά ABS, ύψους 17,678 δισ. ευρώ.

Με ρυθμό της τάξης του 7,3% αναπτύχθηκε η οικονομία της Ινδίας κατά το δ΄ τρίμηνο του 2015, επιβεβαιώνοντας τις ανοδικές προοπτικές τις τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. Μάλιστα, μεταξύ των αναπτυσσόμενων οικονομιών, η Ινδία σημείωσε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, ξεπερνώντας και την Κίνα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα