Υποχωρούν οι τιμές της βενζίνης και του πετρελαίου

Μετά την απελευθέρωση αποθεμάτων από τις χώρες μέλη της ΙΕΑ
Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2005 07:02

ΠΤΩΤΙΚΑ κινήθηκαν για τρίτη ημέρα οι τιμές του αργού πετρελαίου και της βενζίνης στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται, ότι η απελευθέρωση των αποθεμάτων εκτάκτων αναγκών θα χαλαρώσουν τις ελλείψεις, μετά τη μείωση της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ και το κλείσιμο των διϋλιστηρίων, από το πέρασμα του τυφώνα «Katrina».

Τα μέλη της International Energy Agency (ΙΕΑ), θα διαθέσουν 60 εκατ. βαρέλια πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων το μήμιση από τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ. Η βενζίνη από το εξωτερικό, ενδέχεται να βοηθήσει στην ανανέωση των αμερικανικών αποθεμάτων του καυσίμου και να ωθήσουν τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα, σύμφωνα με τον Tetsu Emori, στρατηγικό αναλυτή της αγοράς εμπορευμάτων της Mitsui Bussan Futures Ltd., στο Τόκυο.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, υποχώρησε 68 σεντς, ποσοστό 1%, φθάνοντας στα 65,28 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 9:04 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης, ο μαύρος χρυσός διαπραγματεύθηκε στα 65,50 δολ. το βαρέλι.

Χθες, τα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησαν κατά 1,61 δολ., ποσοστό 2,4%, φθάνοντας στα 65,96 δολ. το βαρέλι. Σήμερα, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται 52% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και υποχώρησαν κατά 5,8% μετά την ανακοίνωση της ΙΕΑ στις 2 Σεπτεμβρίου, ότι θα προχωρήσει στην απελευθέρωση αποθεμάτων.

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, υποχώρησε 4,25 σεντς, ποσοστό 2,1%, φθάνοντας στα 2,0125 δολ. το γαλόνι, στις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Προσφάτως, διαπραγματεύθηκε στα 2,04 δολ., μείωση 16%, μετά την ανακοίνωση της ΙΕΑ. Τα συμβόλαια του Σεπτεμβρίου, άγγιξαν τα 2,92 δολ. το βαρέλι στις 31 Αυγούστου, την τελευταία ημέρα της διαπραγμάτευσής τους, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη πώλησης το 1984. Σήμερα, τα συμβόλαια της βενζίνης είναι 71% υψηλότερα, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι αμερικανικές τιμές άντλησης, υπερέβησαν τα 3 δολ. το γαλόνι, μετά το κλείσιμο οκτώ διϋλιστηρίων από το πέρασμα του τυφώνα «Katrina», που προκάλεσε ταραχή, ότι η ζήτηση για καύσιμα ενδέχεται να περιοριστεί. Την περασμένο εβδομάδα, το κλείσιμο των εγκαταστάσεων περιόρισε κατά 10% τη δυναμικότητα καυσίμων των ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας. Πέντε από αυτά, παραμένουν ακόμη κλειστά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα