Πορτογαλία: Προθεσμία μέχρι το 2008 για τη μείωση του ελλείμματος

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 12:56

ΔΙΟΡΙΑ μέχρι το 2008 θα δώσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. στην Πορτογαλία να φέρει το έλλειμμα του προϋπολογισμού της κάτω από τα όρια της Ενωσης, καθιστώντας τη χώρα τη δεύτερη που θα ευνοηθεί από τη χαλάρωση των ευρωπαϊκών οικονομικών περιορισμών.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί σχεδιάζουν να δώσουν στην κυβέρνηση του Jose Socrates, δύο επί πλέον χρόνια για να μειώσει το έλλειμμα από το 6,2% του ΑΕΠ, στο οποίο υπολογίζεται το 2005 στο στόχο του 3% της Ε.Ε. σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που εξασφάλισε το Bloomberg News.

«Ειδικές συνθήκες φαίνεται να υπάρχουν, οι οποίες επιτρέπουν την παράταση της προθεσμίας για τη διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος», όπως αναφέρουν οι υπουργοί Οικονομικών στο σχέδιο, το οποίο θα επικυρώσουν κατά τη διάρκεια διήμερης σύσκεψης που αρχίζει αύριο στο Μάντσεστερ της Αγγλίας.

Η Πορτογαλία που εισήλθε στην ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του 2004, μαζί με την Ιταλία, θα έχει το πλεονέκτημα της απόφασης της Ε.Ε. τον Μάρτιο να χαλαρώσει τους περιορισμούς του δανεισμού, προκειμένου να τονώσει την ανάπτυξη. Η οικονομία των 12 χωρών μελών της ζώνης του ευρώ, υστέρησε της οικονομίας των ΗΠΑ για 12 από τα τελευταία 13 χρόνια.

Η Γερμανία και η Γαλλία πίεσαν γι αυτές της αλλαγές για το σύμφωνα σταθερότητας, δίνοντας στις χώρες μεγαλύτερο περιθώριο να διαχειριστούν τα ελλείμματά τους, όταν η ανάπτυξη κλονίζεται. Τον Ιούλιο η Ιταλία ευνοήθηκε με ένα ακόμη έτος, μέχρι το 2007, προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της κάτω από το όριο.

Η οικονομία της Πορτογαλίας συρρικνώθηκε κατά πάσα πιθανότητα τον Ιούλιο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Τράπεζας στις 19 Αυγούστου. Αυτή αναπτύχθηκε 0,2% το πρώτο τρίμηνο μετά τη συρρίκνωσή της το δεύτερο εξάμηνο του προηγούμενου έτους.

Στις 6 Ιουλίου το Κοινοβούλιο της χώρας ενέκρινε τον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, που περιλαμβάνει έκτακτα μέτρα που θα χρειαστούν για την κάλυψη του ελλείμματος στο 6,2% του ΑΕΠ το 2005, το οποίο θα είναι το υψηλότερο στην ευρωζώνη από το ντεμπούτο του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος το 1999.

Οι υπουργοί Οικονομικών κάλεσαν την Πορτογαλία να λάβει αυστηρά μέτρα για τη μείωση των δαπανών κάθε χρόνο. Η Πορτογαλία πρέπει να προχωρήσει γρήγορα στις αλλαγές και να μειώσει τις δαπάνες της τα αμέσως επόμενα χρόνια», όπως αναφέρεται στο σχέδιο.

Τα έσοδα από τους φόρους στην Πορτογαλία θα αυξηθούν κατά 6,7% φέτος μετά την αύξηση της αξίας των επιπλέον φόρων στο 21% από 19% και τους φόρους που επεβλήθησαν στον καπνό και τη βενζίνη.

Η κυβέρνηση της χώρας θα πρέπει να μειώσει το έλλειμμα κατά 1,5% το 2006 και τουλάχιστον 0,75% το 2007 και το 2008, σύμφωνα με το σχέδιο της Ε.Ε. Αυτές οι μειώσεις γίνονται παράλληλα με το σχέδιο της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει ότι το έλλειμμα κάτω από τα όρια της Ε.Ε. θα διαμορφωθεί το 2008.

Για τον έλεγχο των δαπανών η κυβέρνηση πάγωσε τις αυτόματες προαγωγές και τις αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων φέτος και θα μειώσει την ηλικία συνταξιοδότησης για τους κρατικούς υπαλλήλους σε συνδυασμό με τη διακοπή της πληρωμής των ημερών ασθενείας.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας για να αποφύγει την αύξηση του ελλείμματος πρέπει να λάβει μέτρα, όπως τον περιορισμό των επενδύσεων, σύμφωνα με το σχέδιο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της κυβέρνησης αυτό αναμένεται να αυξηθεί λίγο κάτω από το 68% του ΑΕΠ το 2007 και πάνω από το όριο της Ε.Ε. στο 60%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα