Δ. Σιούφας: Η Β. Ελλάδα κέντρο του επιχειρείν για τα επόμενα χρόνια

Συνάντηση με ΣΒΒΕ
Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 16:59
UPD:17:23

Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να λαμβάνει τολμηρές αποφάσεις για μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, με στόχο την αναγέννηση συνολικά της περιφέρειας, τόνισε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, κατά τη συνάντηση που είχε στη Θεσσαλονίκη με τη διοίκηση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), ενόψει της 70ής ΔΕΘ.

Ο κ.Σιούφας αφου υπογράμμισε ότι, με βάση και τις εντολές του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, η Βόρεια Ελλάδα θα είναι το κέντρο του επιχειρείν για τα επόμενα χρόνια, δεσμεύθηκε επίσης ότι θα επιλυθούν τα περισσότερα από τα ειδικά θέματα που έθεσε υπόψη του ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Γιώργος Μυλωνάς, ο οποίος κατέθεσε δέσμη οκτώ προτάσεων για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας.

Ο κ. Μυλωνάς χαρακτήρισε εποικοδομητική τη συνεργασία του με τον κ. Σιούφα και τόνισε ότι πολλά απο τα θέματα που τέθηκαν υπόψη του υπουργού έχουν ήδη δρομολογηθεί. Συμπλήρωσε εξάλλου ότι «οι επισημάνσεις του ΣΒΒΕ στοχεύουν στο να βοηθήσουν το ΥΠΑΝ να είναι πιο αποτελεσματικό σε συντομότερο χρονικό διάστημα για την ανάπτυξη της βιομηχανίας».

Μεταξύ άλλων, ο ΣΒΒΕ προτείνει:

-Ενίσχυση, στο πλαίσιο της επικείμενης αναμόρφωσης του Γ' ΚΠΣ, όλων των προγραμμάτων που αφορούν επενδύσεις του ιδιωτικού τομέα και των δράσεων για ειδικές επενδύσεις στην περιφέρεια.

-Ενίσχυση του ρόλου των ενδιαμέσων φορέων διαχείρισης κοινοτικών κονδυλίων ΚΕΠΑ - ΑΝΕΜ στη διαχείριση υφιστάμενων ή νέων μέτρων του προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα».

-Εμβάθυνση, περαιτέρω απλοποίηση και εκσυγχρονισμό του συστήματος αδειοδότησης των επιχειρήσεων, με κύρια προτεραιότητα την πυροπροστασία και την περιβαλλοντική αδειοδότηση.

-Αναμόρφωση και μεταρρύθμιση του θεσμικού πλαισίου που διέπει την ερευνητική κοινότητα (πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα), διασύνδεσή της με την παραγωγή και καλύτερη αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων.

-Επίλυση των προβλημάτων που σχετίζονται με τις υποδομές των βιομηχανικών περιοχών του Βορειοελλαδικού Τόξου.

-Επιτάχυνση των διαδικασιών υλοποίησης της «Ζώνης Καινοτομίας Ανατολικής Θεσσαλονίκης».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα