Από την 1η Ιουλίου 2006 η καταβολή του ΛΑΦΚΑ

Πέμπτη, 08 Σεπτεμβρίου 2005 16:34

Από 1ης Ιουλίου του 2006 θα αρχίσει η καταβολή της επιστροφής στους δικαιούχους συνταξιούχους των παρακρατηθέντων εισφορών υπέρ του ΛΑΦΚΑ. Αυτό προβλέπεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομίας με θέμα «Αύξηση συντάξεων του Δημοσίου», που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, το οποίο συνυπογράφουν οι αρμόδιοι υπουργοί και στο οποίο προσδιορίζεται ο τρόπος καταβολής του.

Σύμφωνα με την σχετική ρύθμιση προσδιορίζεται ότι όσοι συνταξιούχοι διεκδικούν το ποσό μέχρι 200 ευρώ, θα τους καταβληθεί εφάπαξ, σε δέκα μήνες από σήμερα. Στους συνταξιούχους που δικαιούνται μεγαλύτερα ποσά, θα καταβληθεί ως εξής:

-Για ποσά μέχρι 300 ευρώ σε δύο ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις

-Για ποσά μέχρι 400 ευρώ σε τρεις ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις.

-Για ποσά έως 500 ευρώ σε τέσσερις εξαμηνιαίες δόσεις, ενώ για ποσά άνω των 500 ευρώ σε πέντε ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις.

Οι συνταξιούχοι του Δημοσίου θα λάβουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του 2001 μέχρι και την 30η Ιουνίου, οπότε και καταργήθηκε η εισφορά, ενώ αντίθετα στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, όπως για παράδειγμα ΙΚΑ ή ΤΕΒΕ, θα τους επιστραφούν αναδρομικά από την 1/1/1999.

Πάντως το σύνολο των ποσών θα επιστραφεί μέχρι το 2008 και η συνολική δαπάνη του Δημοσίου ανέρχεται στο ποσό των 180,9 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ τα ασφαλιστικά ταμεία του ιδιωτικού τομέα θα επιστρέψουν συνολικά 475 εκατομμύρια ευρώ.

Επίσης με άλλη διάταξη του νομοσχεδίου, αναπροσαρμόζεται αναδρομικά, από 1ης 1ανουαρίου του 2005, το ποσό του επιδόματος εξομάλυνσης που καταβάλλεται στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Η αύξηση κυμαίνεται από 15 έως 55 ευρώ και είναι της τάξεως, περίπου, του 4% επί της βασικής σύνταξης των δικαιούχων.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα