Tράπεζα Πειραιώς: Τρία χρόνια Συμβολαιακής Γεωργίας

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2016 16:12
UPD:16:17
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα 680 εκατ. ευρώ υπερβαίνουν τα εγκεκριμένα όρια πιστώσεων της Τράπεζας Πειραιώς στον τομέα της Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, στο πλαίσιο του πρόγραμμα που ξεκίνησε το 2013 και περιλαμβάνει ήδη 17.000 παραγωγούς και περισσότερες από 170 μεταποιητικές επιχειρήσεις και συνεταιρισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα πραγματοποιούν εξαγωγές σε 73 χώρες, άνω των 1,35 δισ. ευρώ, δηλαδή αξίας αντίστοιχης με το 20% των συνολικών ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων.

Η Τρ. Πειραιώς, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, συμπληρώνει την ολοκληρωμένη προσφορά της για τη χρηματοδότηση του αγροτικού τομέα με πλήρη γκάμα προϊόντων που καλύπτουν κάθε εξειδικευμένη ανάγκη, όπως το πρόγραμμα εγκατάστασης νέων αγροτών, την αγορά γης και εξοπλισμού και την ενεργητική προστασία της εκμετάλλευσης και χρηματοδοτεί περισσότερους από 60.000 επαγγελματίες αγρότες μέσω των χρηματοδοτικών της προγραμμάτων ενώ έχει σχεδιάσει τις απαραίτητες υποδομές και πολιτικές για την υποστήριξη της αξιοποίησης του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης και δη τη στοχευμένη χρηματοδότηση βιώσιμων επενδύσεων.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ

Βασική προτεραιότητα της τράπεζας, επισημαίνει στη συνέχεια, είναι η εξασφάλιση των απαραίτητων κεφαλαίων, τόσο για κεφάλαια κίνησης όσο και για τις επενδυτικές ανάγκες των αγροτών. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, με στοχευμένες και ορθολογικές χρηματοδοτήσεις βραχυπρόθεσμου χαρακτήρα, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις μείωσης του κόστους παραγωγής που αποτελεί καίριο ζήτημα σήμερα για την ελληνική γεωργία. Επιπρόσθετα, με τη νέα φιλοσοφία της για τις χρηματοδοτήσεις των επενδυτικών σχεδίων στοχεύει στη δημιουργία και ανάπτυξη βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και δημιουργεί τις συνθήκες για την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.

Η Τράπεζα Πειραιώς δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην εγκατάσταση της αναδυόμενης γενιάς νέων αγροτών, οι οποίοι αποτελούν και τον βασικό φορέα εισαγωγής νέας τεχνολογίας και καινοτομιών στο γεωργικό τομέα. Σ' αυτό συμβάλλει το Κέντρο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας Εξέλιξη. Ο αγροτοδιατροφικός τομέας στην Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης και μπορεί να υποστηρίξει, υπό προϋποθέσεις,  την προσπάθεια για την έξοδο της οικονομίας από την ύφεση και την επιστροφή της σε τροχιά διατηρήσιμης ανάπτυξης. Η συμμετοχή του πρωτογενούς τομέα στην οικονομία είναι υψηλή, αγγίζοντας σχεδόν το 3% του ελληνικού ΑΕΠ - ποσοστό διπλάσιο από το 1,5% του ΑΕΠ στην ΕΕ - 27. Υψηλή είναι ωστόσο και η συμμετοχή του αγροτικού κλάδου στην απασχόληση με ποσοστό πάνω από 12% έναντι μόλις 5% στην ΕΕ27.

Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εν μέσω κρίσης, τα προϊόντα που παράγει η ελληνική γη καλύπτουν πάνω από το 17% των εξαγωγών της χώρας συμβάλλοντας στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος. Τα μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του αγροτοδιατροφικού τομέα, τα οποία εντοπίζονται στην υψηλή ποιότητα και το μεγάλο εύρος τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων (όπως τα ΠΟΠ και τα ΠΓΕ), βαραίνουν έναντι των αντιμετωπίσιμων αδυναμιών του αγροτικού τομέα (πολυτεμαχισμένος κλήρος, χαμηλή συμμετοχή ζωικής παραγωγής στη γεωργική παραγωγή, μη ορθολογική εκμηχάνιση, τοπικά κόστη παραγωγής, καιρικές συνθήκες, ασθένειες, τιμές και αποδόσεις, αδυναμίες στη λειτουργία των αλυσίδων εμπορίας).

Για την Τράπεζα Πειραιώς είναι στρατηγική επιλογή η στήριξη της αγροτικής παραγωγικής ανασυγκρότησης και η αύξηση της εγχώριας αγροτικής παραγωγής εστιάζοντας στον εξορθολογισμό της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας, στην παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας και στην αύξηση του αγροτικού εισοδήματος. Ως εκ τούτου, προσθέτει η τράπεζα, χρηματοδοτεί τον αγροτικό τομέα σε παραγωγικά πεδία, αποσκοπώντας μεταξύ άλλων και στη διευκόλυνση της καθετοποίησης της παραγωγής, της μεταποίησης των παραγόμενων προϊόντων και της αύξησης της αναγνωρισιμότητας τους στην εθνική και στις διεθνείς αγορές.

 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα