Κίνα: 12,5% υψηλότερες λιανικές πωλήσεις τον Αύγουστο

Μετά την αύξηση των εισοδημάτων και τη μείωση της φορολογίας
Τρίτη, 13 Σεπτεμβρίου 2005 07:10

ΑΥΞΗΣΗ σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στην Κίνα τον Αύγουστο, καθώς τα υψηλότερα εισοδήματα, σε συνδυασμό με τη μείωση των φόρων, τόνωσαν τις δαπάνες για την αγορά των κομπιούτερ της Lenovo και της μπύρας Snow.

Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 12,5% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, φθάνοντας στα 504 δισ. γιουάν (62 δισ. δολ.), σύμφωνα με την Mainland Marketing Research Co. (China), ο οποία ανακοινώνει στοιχεία για λογαριασμό της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας. Κατά μέσον όρο, εννέα οικονομικοί αναλυτές, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η αύξηση των πωλήσεων θα είχε τον ρυθμό του Ιουλίου, στο 12,7%.

Ο πρόεδρος της κυβέρνησης, Wen Jiabao, μείωσε τη φορολογία για τους αγρότες, αύξησε τους κατώτατους μισθούς και ενέκρινε σχέδια για άνοιγμα της ψαλίδας εισοδήματος-φόρων, προκειμένου να ενθαρρύνει το 1,3 δισ. Κινέζους, να δαπανήσουν περισσότερα. Η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών βοηθά στη διατήρηση της ανάπτυξης της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας της Ασίας, καθώς η κυβέρνηση συγκρατεί τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Η Κίνα, η μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη οικονομία στον κόσμο, αναπτύχθηκε κατά μέσον όρο με ρυθμό 9,5% ετησίως τις δύο τελευταίες δεκαετίες, βγάζοντας 300 εκατ. ανθρώπους από τη φτώχια και δημιουργώντας κάπου 300.000 εκατομμυριούχους σε δολάρια. Με την αύξηση των μισθών και τη μετανάστευση εκατοντάδων εκατομμυρίων αγροτών στις πόλεις, οδήγησε στην αύξηση της ζήτησης κατοικιών, πλυντηρίων ρούχων και κομπιούτερ.

Οι λιανικές πωλήσεις των ηλεκτρικών οικιακών συσκευών και του οπτικο-ακουστικού εξοπλισμού, αυξήθηκαν 11% τον Αύγουστο, όπως και οι πωλήσεις κοσμημάτων, σύμφωνα με την Mainland Marketing. Οι πωλήσεις τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των κινητών τηλεφώνων, αυξήθηκαν 18%. Οι πωλήσεις πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, αυξήθηκαν 41% τον Αύγουστο, των εστιατορίων σε ποσοστό της τάξης του 16% και των ενδυμάτων σε ποσοστό της τάξης του 21%.

Κατά μέσον όρο τα εισοδήματα των κατοίκων των αστικών κέντρων αυξήθηκαν 91% μέσα στα πέντε τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία της κυβέρνησης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα