Google: 4,18 δισ. δολ. από την πώληση μετοχών

Με στόχο τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης
Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 07:04

ΠΟΣΟΝ 4,18 δισ. δολ. άντλησε από την πώληση μετοχών η πιο δημοφιλής μηχανή εύρεσης στο Internet, Google Inc., το οποίο θα διοχετεύσει σε εξαγορές και στην ανάπτυξη προϊόντων, προκειμένου να αμυνθεί της Yahoo! Inc. και της Microsoft Corp.

H Google πούλησε 14,2 εκατ. μετοχές, προς 295 δολ. η μία, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η προσφορά, η μεγαλύτερη που έγινε τα τελευταία 10 χρόνια είναι διπλάσια της αντίστοιχης στην οποία προχώρησε η εταιρεία κατά τη δημόσια εγγραφή της τον Αύγουστο του 2004.

Οι μετοχές της, σημείωσαν άνοδο 6,3% από την πρώτη ανακοίνωση της Google για την πώληση, σηματοδοτώντας τη συνέχιση της ζήτησης από τους επενδυτές, που περιμένουν ότι η εταιρεία θα μπει σε νέες αγορές και θα συνεχίσει να κερδίζει μεγαλύτερο κομμάτι της διαφημιστικής αγοράς στο Internet. Η εταιρεία διεύρυνε τους μηχανισμούς εύρεσης και ανέπτυξε σχετικά προϊόντα, όπως το Google Talk, το οποίο επιτρέπει στους πελάτες να χρησιμοποιούν τα κομπιούτερ τους για να κάνουν τηλεφωνικές κλήσεις.

Η δεύτερη προσφορά αξιολόγησε τις μετοχές της εταιρείας, χαμηλότερα από το σημερινό κλείσιμο στα 303 δολ. η μία. Οι μετοχές της, υπερτριπλασιάστηκαν από τη στιγμή που Google άντλησε το ποσόν του 1,67 δισ. δολ., με την πώληση 19,6 εκατ. μετοχών προς 85 δολ. η μία, σε δημοπρασία, ανάλογης δημόσιας εγγραφής.

Την πώληση των μετοχών διαχειρίστηκε η Morgan Stanley και η Credit Suisse First Boston. Η Allen & Co. LLC, Citigroup Inc., η JPMorgan Chase & Co., η Lehman Brothers Holdings Inc., η UBS AG, η Thomas Weisel Partners LLC και η Blaylock & Co., λειτούργησαν ως συνδιαχειριστές, σύμφωνα με την εταιρεία.

Οι ανάδοχοι έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν 600.000 μετοχές της Google για να καλύψουν την επιπλέον διανομή, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας.

Ο εκπρόσωπος της Google, Steve Langdom, αρνήθηκε να σχολιάσει άμεσα το θέμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα