Delta Air, Northwest: Κατέθεσαν αίτηση χρεοκοπίας

Πέμπτη, 15 Σεπτεμβρίου 2005 07:34

ΑΙΤΗΣΗ πτώχευσης, κατέθεσαν σήμερα οι αεροπορικές εταιρείες Delta Air Lines Inc. και Northwest Airlines Corp., διευρύνοντας τη χειρότερη κρίση στον αεροπορικό κλάδο των ΗΠΑ, από την κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Η Delta, η τρίτη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία των ΗΠΑ και η τέταρτη σε μέγεθος, Northwest, ζήτησαν την προστασία του άρθρου 11 από τους πιστωτές, καθώς αυξάνεται το κόστος των καυσίμων, τα εργατικά έξοδα και ο ανταγωνισμός από τις αεροπορικές εταιρείες χαμηλού μεταφορικού κόστους, όπως την Southwest Airlines Co.

Η κατάθεση αιτήσεων χρεοκοπίας στο Δικαστήριο Πτωχεύσεων της Ν. Υόρκης, σημαίνει ότι τέσσερις από τις επτά μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ θα λειτουργούν υπό αυτό το καθεστώς για πρώτη φορά από το 1991, όταν η Eastern Air Lines Inc., η Braniff Inc., η Continental Airlines Inc. και η Pan Am Corp., τέθηκαν υπό την προστασία του δικαστηρίου. Οι αεροπορικές εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν αυτήν την οδό, με στόχο τη μείωση του κόστους και την απόσπαση των προνομίων των εργαζομένων από τις ενώσεις τους.

Η Delta και η Northwest, ακολουθούν τον ίδιο δρόμο με την United Airlines, η οποία λειτουργεί υπό την προστασία του νόμου από το 2002 και την US Airways Group Inc., που υπήχθη στο άρθρο 11. Η Delta, με έδρα την Ατλάντα, εμφάνισε χρέη 28,3 δισ. δολ. και η Northwest, που εδρεύει στο Σαιν Πωλ της Μινεζότα των ΗΠΑ, είχε χρέη 17,9 δισ. δολ.

Με περιουσιακά στοιχεία 21,6 δισ. δολ. η χρεοκοπία της Delta είναι η μεγαλύτερη που έγινε φέτος και η δεύτερη μεγαλύτερη του κλάδου στα αμερικανικά χρονικά, μετά από την αντίστοιχη της United. Η πτώχευση της Northwest, με περιουσιακά στοιχεία 14,4 δισ. δολ., είναι η τρίτη.

Και οι δύο αεροπορικές εταιρείες είπαν, ότι θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν τα δρομολόγιά τους κανονικά. Τώρα, περίπου το ήμισυ της δυναμικότητας των θέσεων θα λειτουργεί υπό την προστασία της πτώχευσης. Σημειώνεται ότι η Northwest συνεχίζει να λειτουργεί, παρά την απεργία των μηχανικών της, που άρχισε στις 20 Αυγούστου.

Delta και Northwest, μεταφέρουν μαζί περίπου 200 εκατ. επιβάτε ετησίως. Η Northwest και οι συνεργάτες της πετούν σε 232 πόλεις σε 25 χώρες, τη στιγμή που η Delta και οι συνεργάτες της, πετούν σε 500 προορισμούς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα