Market beat: Με θολό το διεθνές κλίμα η δυναμική στην Αθήνα στατιστικά επιβαρύνθηκε

Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016 10:12
UPD:10:13
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ακόμα μια κατάληξη εβδομάδας στο 2016 που η πιθανότητα εμφάνισης πτώσης των βασικών χρηματιστηριακών δεικτών σε παγκόσμια κλίμακα είναι αδιαμφισβήτητη. Μόνο που στο ΧΑ δεν έχουμε διόρθωση από τα υψηλά πολλών ετών, αλλά αναζήτηση πυθμένα σε μια πτώση  που άρχισε από την άνοιξη του 2014 και πήρε νέα ισχύ από τον περυσινό Φεβρουάριο. Ίσως το κλείσιμο σήμερα να αποτυπώσει την πλήρη επιβεβαίωση της απόφασης να διατηρούμε ακόμα την πρώτη παράγραφο που συνοδεύει μόνιμα το σχόλιό μας.  Δηλαδή να εμφανιστούνε τιμές κάτω από τα ελάχιστα του Αυγούστου στον 25άρη που για τη στήλη είναι ο δείκτης της αγοράς, για τους θεσμικούς που κυριαρχούν στις συναλλαγές και στην κεφαλαιοποίηση του ΧΑ.

Έφθασε το τέλος της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου. Οι εξελίξεις στο εσωτερικό αφορούν στο κύμα διαμαρτυρίας από κοινωνικές ομάδες και κάποια αισιόδοξα μηνύματα από τους ευρωπαίους εταίρους για την ελληνική περίπτωση. Αν λοιπόν ζυγίσουμε τη βαρύτητα των εξελίξεων από το εσωτερικό με τα όσα διαδραματίζονται διεθνώς είναι εύκολο να αναγνωρίσουμε πως η μεταβλητότητα στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία θα διαμορφώσει τη διάθεση των θεσμικών.

Θα διατυπωθούν πολλά για τη δυναμική των ημερών από πολλούς και καλούς αναλυτές, όπου θα προβάλλονται αρκετές «λογικές» δικαιολογίες. Αλλά κατά βάθος κανένας δεν μπορεί ακόμα να δικαιολογήσει την ευκολία με την οποία το 2016, χάνουν το ενδιαφέρον τους οι θεσμικοί, ή τρομάζουν ρευστοποιώντας μαζικά στη χειρότερη περίπτωση. Νομίζουμε πως τη ζημιά που έκανε η Fed στις αγορές μετοχών, θα περάσουν μέρες και μήνες ίσως για να την χωνέψουν οι επενδυτές. Τώρα λοιπόν, το σίγουρο είναι ότι κατανόησαν πως οι συνθήκες φθηνής ρευστότητας που ίσχυαν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά επί χρόνια, φτάνουν στο τέλος τους, αργά αλλά σταθερά. Έτσι αποφάσισαν γρήγορα τα «εύκολα», γύρω από την επενδυτική τους στρατηγική.

Αναφερόμαστε στις πιέσεις κάθε αξίας στις αναδυόμενες αγορές από το καλοκαίρι, γιατί όλοι αντιλαμβάνονται πως κεφάλαια από την περίσσεια που υπήρξε ως πέρυσι τον Οκτώβριο, θα «γυρίσουν σπίτι» πρώτα - πρώτα. Για αυτό φεύγουν πρώτοι οι ξένοι θεσμικοί από αυτές. Αντίθετα για της ΗΠΑ και την ευρωζώνη, θεωρείται ακόμα σχεδόν βέβαιο, πως η ανάπτυξη θα εμφανίσει θετικό ρυθμό αν και κάτω από το μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Δηλαδή τα βάσανα, από τη μεταμόρφωση της Κινέζικης οικονομίας από μεταποιητική σε καταναλωτική και οικονομία των υπηρεσιών, θα υπάρχουν. Αλλά δεν θα βάλουν κάτω τη δραστηριότητα στις αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη. Φοβούνται ωστόσο, μήπως κάνουν λάθος σε αυτή τους την εκτίμηση και σε κάθε εξέλιξη που την αμφισβητεί, τρέχουν να ρευστοποιήσουν θέσεις.  Με τη Fed πιθανά να βιάστηκε λίγο και την ΕΚΤ να δίστασε αρκετά πέρυσι το Δεκέμβριο, ο φετινός Γενάρης αποκάλυψε την ανησυχία εκείνων που ανέβασαν τις μετοχικές αξίες τόσο ψηλά πέρυσι, όχι γιατί αυτές το «άξιζαν», αλλά γιατί εκείνοι μπορούσαν να τις ανεβάσουν με βάση τα κεφάλαια που διέθεταν.

Με το ΧΑ λοιπόν δέσμιο της εικόνας που έχουν οι ξένοι για τη σχέση της χώρας με τους πιστωτές και το διεθνές κλίμα εξαρτημένο από τα δεδομένα της Κινέζικης οικονομίας και τις ενδείξεις επί των προθέσεων της Fed η πρόβλεψη μας για πιθανή αναζήτηση νέων χαμηλών από την αγορά διατηρείται.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Σημαντικά κέρδη κατέγραψαν την Πέμπτη οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, εν μέσω της ανάκαμψης του πετρελαίου και των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων της JP Morgan. Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,40% στις 16.378,30 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο 1,97% στις 4.615,00 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,67% στις 1.921,83 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της JP Morgan έκλεισε ανοδικά κατά 1% μετά την αύξηση των κερδών στα 5,4 δισ. δολάρια το δ' τρίμηνο του 2015 έναντι 4,93 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ανά μετοχή, η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 1,32 δολάρια έναντι των εκτιμήσεων περί 1,25 δολαρίων. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν στα 23,75 δισ. δολάρια. Στον επενδυτικό βραχίονα, τα κέρδη ενισχύθηκαν στα 1,75 δισ. δολάρια έναντι 972 εκατ. δολαρίων προηγουμένως. Αντίθετα, πτώση 4% εμφάνισαν τα έσοδα της JP Morgan από τον κλάδο των συναλλαγών. 

Την ίδια ώρα, από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών ανέκαμψε το πετρέλαιο, το οποίο ενισχύθηκε σημαντικά, άνω των 31 δολαρίων/βαρέλι. Ειδικότερα, τα συμβόλαια WTI κατέγραψαν άνοδο κατά 2,10% στα 31,12 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημείωσαν κέρδη 2,28% στα 31,00 δολάρια. Ως αποτέλεσμα, η μετοχή της Chevron ενισχύθηκε κατά 4,7% ενώ της Exxon Mobil κατά 5%.

Νωρίτερα, κατά 7.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν στις 284.000, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Παρ' όλα αυτά, ο αριθμός των νέων αιτήσεων παρέμεινε κάτω των 300.000, επιβεβαιώνοντας τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 3.000, στις 278.750 αιτήσεις. 

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, την πώληση των επωνυμιών Southern Comfort και Tuaca στη Sazerac έναντι 543,5 εκατ. δολαρίων ανακοίνωσε η Brown-Forman Corp. Η συμφωνία των δύο εταιρειών αναμένεται να επισφραγιστεί την 1η Μαρτίου του 2016. Σημειώνεται ότι οι δύο επωνυμίες αφορούν τον κλάδο των ποτών και ειδικότερα των λικέρ. 

ΕΥΡΩΠΗ

Nα «μαζέψουν» τις ισχυρές απώλειες, οι οποίες ενδοσυνεδριακά ξεπέρασαν το 3%, κατάφεραν προς το τέλος της χθεσινής συνεδρίασης τα κυριότερα χρηματιστήρια στην Ευρώπη, χάρη στη σχετική σταθεροποίηση της τιμής του πετρελαίου. 

Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,46% στις 5.934 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,41% στις 9.821 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε πτωτικά κατά 1,43% στις 4.329 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 1,36% στις 339,96 μονάδες.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Renault κατακρημνίστηκε κατά 9% , αγγίζοντας ενδοσυνεδριακά ακόμη και το -20% , καθώς οι εποπτικές αρχές της Γαλλίας ερευνούν παρατυπίες στο σύστημα εκπομπής ρύπων. Πτώση σημείωσε τόσο η Peugeot Citroen (4,4%) όσο και η Volkswagen (2,8%).

Στον αντίποδα, η Tesco ενισχύθηκε κατά 5% ενώ άνοδο κατά 1% σημείωσε και η Burberry, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου οικονομικά αποτελέσματα. Tullow Oil, BP και Total κινήθηκαν ανοδικά κατά 2,5% ενώ η Lundin Petroleum εκτινάχθηκε κατά 19,5% μετά την πώληση του 11,93% στη Statoil. Κέρδη άνω του 10% εμφάνισε και η Anglo American.

Την ίδια ώρα, από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών υπαναχωρεί το πετρέλαιο, το οποίο ενισχύεται ήπια, άνω των 31 δολαρίων/βαρέλι. Ειδικότερα, τα συμβόλαια WTI καταγράφουν άνοδο κατά 1,80% στα 31,03 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent σημειώνουν κέρδη 1,65% στα 30,81 δολάρια.

Στη Μεγάλη Βρετανία, αμετάβλητο στο 0,5% διατήρησε το βασικό επιτόκιο η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας (Bank of England), με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης να παραμένει στις 375 δισ. στερλίνες. Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας ελήφθησαν με πλειοψηφία 8 προς 1, με την πλειονότητα πάντως, των τραπεζιτών να εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ένας εκ των τραπεζιτών, ο οποίος και μειοψήφησε στη σχετική ψηφοφορία, τάχθηκε υπέρ της αύξησης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 0,75%. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Bank of England, ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε υποτονικά επίπεδα, απέχοντας παρασάγγας από τον στόχο του 2%.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 1,3% αυξήθηκαν οι πωλήσεις της Tesco την περίοδο των Χριστουγέννων, διαψεύδοντας του αναλυτές οι οποίοι ανέμεναν πτώση κατά 2,3%. Η απροσδόκητη βελτίωση των εορταστικών επιδόσεων της βρετανικής αλυσίδας λιανικής αφήνει «χαραμάδα» ελπίδας για περαιτέρω ανάκαμψη της κερδοφορίας της. Στον αντίποδα, κατά τη διάρκεια του τριμήνου Σεπτεμβρίου - Νοεμβρίου, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 1,5% έναντι των εκτιμήσεων περί πτώσης 2,5%. 

Παράλληλα, το 11,94% των μετοχών της σουηδικής Lundin Petroleum απέκτησε η νορβηγική Statoil, καταβάλλοντας το ποσό των 4,6 δισ. σουηδικών κορωνών (593,3 εκατ. δολάρια). Μέσω της συμφωνίας, η Statoil καταφέρνει να αυξήσει το μερίδιό της στο πετρελαϊκό κοίτασμα «Johan Sverdup» της Βόρειας Θάλασσας, όπως και στο κοίτασμα «Edvard Grieg». Σημειώνεται ότι η μετοχή της Lundin κατά τις τελευταίες έξι εβδομάδες, έχει καταγράψει πτώση 30%. 

Κατά 1,7% επιταχύνθηκε η ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας το 2015, δεχόμενη ισχυρή ώθηση από την τόνωση της εργασίας και την ανάκαμψη της εγχώριας κατανάλωσης. Συγκεκριμένα, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 1,7% το προηγούμενο έτος έναντι 1,6% το 2014.

Την ίδια ώρα, το δημοσιονομικό πλεόνασμα της γερμανικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε στο 0,5% του ΑΕΠ. Η εγχώρια οικονομία ωφελήθηκε σημαντικά από την υποχώρηση της ανεργίας σε ιστορικό χαμηλό, την αύξηση των μισθών, την πτώση της τιμής του πετρελαίου, το πρόγραμμα ποσοτικής «χαλάρωσης» της ΕΚΤ και την τόνωση των καταναλωτικών δαπανών.

Στο 22,1% διαμορφώθηκε το μερίδιο των επιχειρηματικών επενδύσεων στην Ευρωζώνη κατά το γ΄ τρίμηνο του 2015. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το β΄ τρίμηνο του 2015, το μερίδιο επενδύσεων είχε διαμορφωθεί στο 22,4%. Παράλληλα, το μερίδιο των επιχειρηματικών κερδών ανήλθε στο 39,7% έναντι 39,8% προηγουμένως. 

Στο 12,8% ανήλθε τέλος, το ποσοστό αποταμίευσης των νοικοκυριών στην Ευρωζώνη κατά το γ' τρίμηνο του 2015, έναντι 12,7% το β' τρίμηνο του ίδιου έτους. Παράλληλα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, το ποσοστό των επενδύσεων των νοικοκυριών διαμορφώθηκε στο 8,3% , παραμένοντας αμετάβλητο έναντι του προηγούμενου τριμήνου. 

Τις δυσκολίες επίτευξης των στόχων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό υπογραμμίζουν τέλος, οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία διεξήχθη στις 3 Δεκεμβρίου του 2015.

Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η «χαλαρή» νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρηθεί για όσο διάστημα ο πληθωρισμός παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων. Μεταξύ των κινδύνων, ξεχωρίζουν οι προκλήσεις στις αναδυόμενες αγορές και οι γεωπολιτικές εντάσεις, οι οποίες επιβαρύνουν τις προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης.Παράλληλα, καταγγέλλουν την απραξία των εθνικών κυβερνήσεων ως προς την υλοποίηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων και την προώθηση της πρέπουσας δημοσιονομικής πολιτικής. Σημειώνεται ότι στις 3 Δεκεμβρίου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων στο -0,3% και την παράταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων κατά έξι μήνες.

ΧΑ

Η σταθερά πτωτική δυναμική των μετοχικών αξιών στα ξένα χρηματιστήρια που είναι συνέχεια της χθεσινής, επηρέασαν αρνητικά την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας από την προσυνεδρίαση. Οι θεσμικοί του ΧΑ, ανάπτυξαν ισχυρές πιέσεις  επί τραπεζικών μετοχών από την αρχή των συναλλαγών ως το μέσο των συναλλαγών  με εξαίρεση την ΑΛΦΑ που διαπραγματεύτηκε με μικρότερες όλων απώλειες στο πρώτο μέρος. Οι θεσμικοί του δολαρίου που συμμετέχουν στα 90 λεπτά προ του τέλους, σήμερα προσέθεσαν ανοδική νευρικότητα στις συναλλαγές και χάρισαν  στον 25άρη μια μονάδα ώστε να απομακρυνθεί από τα επίπεδα κοντά στις 163 μονάδες όταν το κατώτερο του δείκτη ορίστηκε στις 162,86. Ο ΓΔ ωστόσο κρατήθηκε ψηλότερα από τα πρόσφατα χαμηλά του από τις 9/12 που έκλεισε στις 559,79 μονάδες αφού έγραψε κατώτερη ημέρας στις 571,00. Στο σύνολο της διαπραγμάτευσης οι ισχυροί θεσμικοί δεν κράτησαν σε ανεκτά επίπεδα για την στατιστική ανάλυση τους βασικούς δείκτες, με κίνηση στο αρνητικό πεδίο μετά από άνοιγμα με πτωτικό χάσμα μιας περίπου μονάδας. Η εικόνα ήταν χειρότερη από την προηγούμενη σύνοδο για τις τράπεζες στο τραπεζοκεντρικό Χ.Α.

Τα χαμηλά μέρας για τον ΓΔ, ήταν στις 571,00 από 588,74 μονάδες και για τον δείκτη των blue chip ως τις 162,86 από 168,96 μονάδες. Με τζίρο ανώτερο κάθε προηγούμενου της βδομάδας εκπνοής των σειρών Ιανουαρίου και με σχετικά μεγάλη για την εποχή ημερήσια διακύμανση, στο τέλος των δημοπρασιών το κλείσιμο έφερε την έβδομη μετά από οκτώ συνόδους πτωτική κατάληξη του 2016. Οι νικητές της ημέρας από τα blue chip δεν είναι κάποιο με θετική μεταβολή αλλά όσα έχασαν λιγότερο από -1% και είναι μόνο τέσσερα, αλφαβητικά: ΑΡΑΙΓ -0,57%, ΓΡΙΒ -0,40%, ΕΧΑΕ -0,61% και ΟΛΠ -0,07%.  Πτώση από -4% ως -7,2%  εμφάνισαν αλφαβητικά οι ΔΕΗ -5,43%, ΜΥΤΙΛ -5,18%, και ΠΕΙΡ -7,14% οι μεταβολές των υπολοίπων ήταν από -1,4% ως -4%.

Οι αγορές στην Ευρώπη είχαν πτωτική δυναμική και η ορμή τους αδυνάτισε μέσα στη μέρα, όσο πλησίαζε το άνοιγμα της Wall Street που φαινόταν ανοδικό. Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -2,02%, ο CAC είχε μεταβολή -2,02%, με τον FTSE100 με μεταβολή -1,21%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με νευρικότητα ανοδικά μια δυναμική που σταδιακά ισχυροποιήθηκε έτσι ο Dow στις 17:30 κερδίζει +1,17% και o S&P500 έχει μεταβολή +1,29%.

Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -2,62% και έφθασε στις 573,92 από 589,35 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 163,89 από 169,23 με μεταβολή -3,16%. Οι δημοπρασίες επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ κατά 2 και  του 25άρη κατά 0,7 της μονάδες προς τα κάτω αλλά του . 

Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες των Ασφαλειών +1,54% από -0,77%, Τεχνολογίας +0,86% από -1,15%, και ο FTSEM +0,35% από -2,55%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους  κλάδους των εταιριών Πρώτων Υλών -5,03% από -2,35%, Κοινής Ωφέλειας -3,98% από -1,74%, Τηλεπικοινωνιών -3,45% από -4,11%, Τραπεζών -3,64% από +0,81%, Τροφίμων Ποτών -3,18% από +0,37%, ο 25άρης -3,16% από -0,45%, Πετρελαίου Αερίου -2,95% από -4,54%, ο ΓΔ -2,62% από -0,83%,  Κατασκευές Υλικά -2,43% από +3,27%, Ταξίδια Αναψυχή -1,80% από -0,55%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,75% από -1,87%, Εμπορίου -1,40% από -1,43%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -1,27% από -2,47%, Ακίνητης Περιουσίας -1,22% από -0,94%, Υγείας -0,89% από -0,87%, Προσωπικά Οικιακά Είδη -0,45% από +1,16%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες  Χημικών +0,00% από -4,23% και Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 118,632 από 83,887 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 11,869 από 2,622 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 105,979 από 80,260 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,510 από 0,297 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 44,158 από 45,270 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 118,459 από 94,661 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 26 από 32 των καθοδικών σε 66 από 57 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 20.

Τεχνική ανάλυση

Επιμένουμε από χθες: Ο 25άρης έχει σταματήσει πάνω από τον ΚΜΟ 5 ημερών που είναι στις 168,28 μονάδες και απέχει από τον ΚΜΟ30 που κάθεται στις 177,33, αποκαλύπτοντας σε όσους αποφασίζουν κρατώντας μολύβι και χαρτί, πως είναι πιο εύκολο να γλιστρήσει χαμηλότερα από το να αποκτήσει ανοδική δυναμική.

Η αγορά μας έδειξε, πως μπορεί να περάσει κάτω από τις 170 μονάδες εύκολα, αλλά δυσκολεύεται εμφανώς να τις ξεπεράσει ανοδικά. Άρα επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή μας από την αρχή του χρόνου. Θυμίζουμε: «Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον την Δευτέρα το πολύ την Τρίτη το ΧΑ με την ανοδική ορμή από την τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου έτους θα οδηγήσει τον 25άρη προς τις 187 μονάδες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί μία καλή αρχή από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης. Άλλωστε, η λύση της πολυήμερης συσσώρευσης μεταξύ του εκθετικού ΚΜΟ 30 και της στήριξης θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη τάση. Δέκα μονάδες χωρίζουν την... κόλαση από τον... παράδεισο με την υπέρβαση των 186 μονάδων να βελτιώνει σημαντικά την τεχνική εικόνα, αντίθετα η παραβίαση των 176,8 θα την επιδεινώσει δραματικά».

Η δραματική επιδείνωση είναι κάτι που ειδοποιήσαμε και στο πρωινό σχόλιο των παραγώγων το πρωί της Πέμπτης 7/1 μετά τα Φώτα: «Η εγγραφή χαμηλού τελευταίων 11 συνόδων την Τρίτη παρά τη «διόρθωση» στις δημοπρασίες, αποτελεί για τη στήλη μια ακόμα ειδοποίηση για αρνητική εικόνα, βάσει της στατιστικής ανάλυσης. Αν σήμερα το διεθνές κλίμα κυριαρχήσει, τότε η επιστροφή του δείκτη στα χαμηλά κάτω από τις 170 μονάδες αποκτά ικανές πιθανότητες. Ωστόσο πριν από αυτά τα επίπεδα τιμών, η στήλη εντοπίζει μια ζώνη στήριξης που την ορίζει το χαμηλό στις 16/12 που ήταν οι 171,43 μονάδες και το ελάχιστο της συνεδρίας της 15/12 στις 170,67 μονάδες. Συνεπώς στις 171 μονάδες υπάρχει στήριξη. Μετά από αυτά τα επίπεδα στις 171 μονάδες στην προς τα κάτω διέλευση του δείκτη των blue chip, εντοπίζουμε τις 164 – 165 μονάδες ως στήριξη».

Η πορεία του 25άρη δικαίωσε και αυτή την εκτίμηση, ως χθες αφού ελάχιστο των συνόδων του 2016 είναι πλέον οι 162,86 μονάδες την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ στις δυο επόμενες θα φανεί αν αναζητηθούν τιμές στα χαμηλά του Ιουνίου του 2012. Η χθεσινή δυναμική έδειξε πως χάθηκαν και τα επίπεδα στήριξης στις 164 – 165 μονάδες, αλλά βέβαιη πτωτική διάτρηση θα έχουμε αν και σήμερα και τη Δευτέρα ο δείκτης παραμείνει κάτω από τις 165 μονάδες. Η εκτίμησή μας είναι ότι πιθανό να επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη για αναζήτηση νεότερων χαμηλών, σε μια κάθοδο της Αθηναϊκής αγοράς που ξεκίνησε από πέρυσι το Φεβρουάριο και μάλλον συνεχίζεται.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές εγκατέλειψαν τα κέρδη που είχαν χτυπήσει νωρίτερα για να βρεθούν στα χαμηλά σε βάθος 3 ½  έτη σήμερα Παρασκευή, καθώς οι νέες πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και τα απογοητευτικά στοιχεία για το κινεζικό κράτησαν τους επενδυτές σε επιφύλαξη.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας, υποχώρησε 0,3% στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2012, και ήταν σε καλό δρόμο για απώλεια κατά -2,7% για τη βδομάδα.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας αρχικά αυξήθηκε 0,7%, αλλά βαδίζει στο τέλος της συνόδου με απώλειες -0,54% και για εβδομαδιαία απώλεια -2,3%.

Οι τιμές του πετρελαίου ανέκαμψαν την Πέμπτη, με τα futures για το Brent σε άνοδο 2,4% στα 31,03 δολάρια το βαρέλι, αναρρώνει από χαμηλό 12 ετών στα 29,73 που βρέθηκε νωρίτερα μέσα στην ημέρα.

Αλλά το ράλι αυτό, κυρίως λόγω μικρής κάλυψης μετά από μια πτώση 20% από την αρχή του έτους, αποδείχθηκε βραχύβιο. Η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου έχει τρομάξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την υγεία της παγκόσμιας οικονομίας, με την επιβράδυνση στην Κίνα και την αστάθεια στις αγορές της να έχουν αποτελέσει  τη βάση για το νευρικό ξεκίνημα της χρονιάς.

Το μπρεντ άνοιξε χαμηλότερα την Παρασκευή και έχασε 0,6% και είναι στα 30,69.

Η πορεία της τιμής του Αργού στις ΗΠΑ ήταν ακόμη χειρότερη, κατρακυλώντας 1,8% στα 30,63 δολάρια το βαρέλι από την προοπτική πρόσθετων ποσοτήτων ιρανικού πετρελαίου, που θα αυξήσουν την προσφορά, δεσπόζει στους συμμετέχοντες  στην αγορά. Είχε εμφανίσει τα πρώτα σημαντικά κέρδη για το 2016 στην προηγούμενη συνεδρίαση.

Οι μετοχές στην Κίνα επέστρεψαν επίσης σε αρνητικό έδαφος μετά από μια σύντομη ανάκαμψη στο τέλος των συναλλαγών την Πέμπτη. Η αναπήδηση κατά +2% στο τέλος χθες, που εμφάνισε ο δείκτης Shanghai Composite για να αντιστρέψει μια προηγούμενη πτώση σε χαμηλό 4 1/2 μηνών γέννησε υποψίες στους traders. Ότι μια «εθνική ομάδα» επενδυτών, οι οποίοι συμμετείχαν και σε μια διάσωση, όταν οι αγορές υποχώρησαν τον Αύγουστο , ήταν πίσω από την κίνηση και πάλι.

Ο Shanghai Composite και ο CSI300 της Σένζεν έχασαν -3,00% ο καθένας. Αυτό διαμόρφωσε τις προοπτικές για την απώλεια -9% για την εβδομάδα, και ο CSI300 για μείωση κατά -8,1%.

Οι ανησυχίες ότι μια υποτίμηση γιουάν θα μπορούσε να προκαλέσει ανταγωνιστική υποτίμηση του νομίσματος σε όλη την περιοχή έπληξαν επίσης τις μετοχές παγκόσμια αυτό το μήνα.

Η Κίνα θα δημοσιεύσει μια σειρά από στοιχεία, τη Δευτέρα και την Τρίτη, συμπεριλαμβανομένης της μεταβολής του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος στη διάρκεια του Δεκεμβρίου. Η ανάκαμψη των τιμών του πετρελαίου, την Πέμπτη βοήθησε να ξεκολλήσουν  οι μετοχές των ΗΠΑ από τα χαμηλά τριών μηνών, αν και αυτό ήρθε μετά από την κατά 1,5% πτώσης του FTSEurofirst 300 στην ευρωπαϊκή αγορά.

Ο S & P 500 ενισχύθηκε 1,7%, με επικεφαλής τον τομέα της ενέργειας με αύξηση 4,5%. Την αγορά των ΗΠΑ βοήθησαν επίσης τα σχόλια του Πρόεδρου  της Federal Reserve στο Σαιντ Λούις James Bullard, ότι η συνεχιζόμενη πτώση στις αγορές πετρελαίου παγκόσμια έχει προκαλέσει μια «ανησυχητική» μείωση των προσδοκιών για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ, που μπορεί να κάνει τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων δύσκολο να δικαιολογηθούν.

Στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αναμένονται αργότερα την Παρασκευή και θα είναι στο ραντάρ των επενδυτών, καθώς προσπαθούν να υπολογίσουν την πιθανότητα αύξησης των επιτοκίων της Fed το Μάρτιο.

Στην αγορά συναλλάγματος, το γιεν ισχυροποιήθηκε μετά από τις αρχικές απώλειες σε μια επανάληψη της ζήτησης για το νόμισμα – ασφαλές καταφύγιο. Το ευρώ ενισχυόταν 0,1%, στα 1,0879 δολάρια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στα πρακτικά της συνόδου του Δεκεμβρίου, φάνηκε ότι διαπίστωσε περιθώρια για περαιτέρω μειώσεις στο επιτόκιο καταθέσεων της αλλά πολλοί ιθύνοντες της ΕΚΤ εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί σχετικά με την ανάγκη για περαιτέρω δράση στο εγγύς μέλλον.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ

Στις πρώτες οκτώ συνεδριάσεις του νέου έτους έχουμε μόλις μία ανοδική και επτά πτωτικές και έχουν οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη σε απώλειες πάνω από 9% από την αρχή του έτους. Η πτώση αυτή έχει αφήσει ένα "gap εκκίνησης" στις 613,38 μονάδες που δεν κατάφερε να κλείσει με την προχθεσινή ανοδική αντίδραση ενώ και σήμερα έχουμε νέο "gap συνέχισης" στις 588,74 μονάδες.

Η τεχνική εικόνα της Αγοράς έχει επιδεινωθεί και η επόμενη αναμέτρηση μεταξύ αγοραστών - πωλητών θα δοθεί στα χαμηλά του προηγούμενου έτους στις 557,63 μονάδες. Η τεχνική εικόνα επιμέρους μετοχών του FTSE Large Cap, που ως τώρα στήριζαν την Αγορά, έχει αλλάξει σε πτωτική και είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες πια κινούνται κάτω από τον ΚΜΟ 200 ημερών ενώ μετοχές όπως ο ΜΥΤΙΛ καταγράφει νέο χαμηλό από τον Οκτώβριο του 2012, ή η ΦΦΓΚΡΠ από τον Απρίλιο του 2013.Στις Τραπεζικές μετοχές μόνο η ΑΛΦΑ που είχε τις εισροές λόγω της ένταξης της στον Stoxx 600 κινείται πάνω από την τιμή της αύξησης.

Η αρνητική εικόνα της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς συμπίπτει με μια περίοδο που η ανασφάλεια, ο φόβος και η απαισιοδοξία έχουν κάνει την εμφάνιση τους στις Διεθνείς Αγορές μετά από αρκετά χρόνια ανόδου και καταγραφής νέων υψηλών. Όμως η βασική αιτία της νέας πτωτικής κίνησης στον Γενικό Δείκτη είναι ο φόβος και η έλλειψη εμπιστοσύνης των επενδυτών στα ανοιχτά ζητήματα στο εσωτερικό μέτωπο.

Χρειαζόμαστε Επενδύσεις αλλά την ίδια στιγμή υπάρχουσες Επενδύσεις αναστέλλουν την λειτουργία τους (!) Χρειαζόμαστε Ιδιωτικοποιήσεις αλλά και σε μια τόσο ελκυστική όπως ο ΟΛΠ, ακόμη περιμένουμε να μάθουμε το τίμημα (!) Θέλουμε να κλείσει η αξιολόγηση όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος και να ακολουθήσουν σημαντικές αποφάσεις από την ΕΚΤ (επαναφορά waver, συμμετοχή Ελληνικών ομολόγων στο QE) και τους Επενδυτικούς Οίκους για την αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά τα μηνύματα είναι ότι χρειάζεται αρκετός καιρός ακόμη με ευθύνη και των Εταίρων (!) Χρειαζόμαστε πολιτική συναίνεση αλλά πιο πιθανό φαίνεται να επικρατήσει η ένταση και ο μικροκομματισμός (!)

Αν το τοπίο στα παραπάνω ζητήματα δεν αλλάξει οι 557 μονάδες θα κινδυνεύσουν με επόμενη περιοχή στήριξης τα χαμηλά του Ιουνίου του 2012 στις 470 μονάδες (!)

Οι αποτιμήσεις των εισηγμένων είναι χαμηλές, όμως χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και αποκατάσταση της εμπιστοσύνης με τους Επενδυτές, για να κινηθούμε υψηλότερα με πρώτη αντίσταση το "gap" των 613,38 μονάδων και επόμενη τις 630 μονάδες.

Η έλευση των Θεσμών και οι εξελίξεις γύρω από το Ασφαλιστικό, καθώς και οι επαφές του Έλληνα Πρωθυπουργού στο Νταβός, θα μας απασχολήσουν το επόμενο διάστημα

Σχόλιο ξένων αναλυτών

Barclays: Η διάθεση για ανάληψη κινδύνου επιδεινώνεται από τις ασθενέστερες τιμές του πετρελαίου και τις ανησυχίες για την Κίνα

Οι Ασιατικές μετοχές δεν ακολούθησαν την ισχυρή απόδοση των μετοχών των ΗΠΑ, στη διάρκεια της νύχτας, γιατί το πετρέλαιο υποχώρησε και τα νέα δάνεια στην Κίνα υποχώρησαν και ανάπτυξη του Μ2 μετριάστηκε. Η συνολική χρηματοδότηση του κοινωνικού τομέα ανέκαμψε σημαντικά το Δεκέμβριο, αλλά συνεχίστηκε η φυγή κεφαλαίων και οι δυσμενείς εξελίξεις για τις προοπτικές της οικονομίας θα απαιτήσουν να παραμένει η νομισματική πολιτική διευκολυντική για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, κατά την άποψή μας. Οι περισσότεροι δείκτες μετοχικών τίτλων διαπραγματεύεται χαμηλότερα το απόγευμα από το πρώτο μέρος, με το Nikkei της Ιαπωνίας κάτω κατά 0,6% και οι δείκτες στην Κίνα χαμηλότερα άνω του -2%. Ο δείκτης SHCOMP έχει υποχωρήσει -8% αυτή την εβδομάδα και τώρα είναι σε επίπεδο κάτω των 3000 μονάδων. ΟΙ κινεζικές μετοχές δεν έχουν καταφέρει να ανακάμψει, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν από τις κινεζικές αρχές.

Η Κίνα θα παραμείνει στο προσκήνιο, με το ΑΕΠ της στο δ τρίμηνο ενώ τα μηνιαία στοιχεία της οικονομικής δραστηριότητας θα κυκλοφορήσουν στις 19 Ιανουαρίου. Αναμένουμε η αύξηση του ΑΕΠ 4Q15 να έχει επιβραδυνθεί στο +6,6% y / y από το 6,9% στο Q3.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Στην ανάγκη υλοποίησης των συμφωνηθέντων βήμα βήμα, αναφέρθηκε χθες μιλώντας για το  ελληνικό πρόγραμμα, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος αναγνώρισε ότι η κυβέρνηση καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες. Σε δηλώσεις του σε Γερμανούς δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Εurogroup, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση στην έναρξη της αξιολόγησης, την οποία χαρακτήρισε κατανοητή στο βαθμό που δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο στην περίπτωση της Ελλάδας.

Σοβαρή χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ την πρόταση της ελληνικής πλευράς για το ασφαλιστικό, ωστόσο, όπως επισήμανε μένει να φανεί αν εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα του συστήματος.  Σε ό,τι αφορά το χρέος ανέφερε ότι η συζήτηση για τη βιωσιμότητα θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και επανέλαβε ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι βέβαιη. «Έχουμε τη δέσμευσή τους για συμμετοχή» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ντέισελμπλουμ, αναγνωρίζοντας ότι το Ταμείο ζητεί γενναία μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Ανάπτυξη ύψους έως και 1,5% προβλέπει για το τρέχον έτος ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξή του στην γερμανική οικονομική επιθεώρηση «Wirtschaftswoche» η οποία θα κυκλοφορήσει την Παρασκευή. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κ. Σταθάκης εμφανίζεται περισσότερο αισιόδοξος από ό,τι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία προβλέπει για το 2016 συρρίκνωση της οικονομίας κατά 0,5%, ενώ εκτιμά ότι το προσωρινό κλείσιμο των τραπεζών και η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων είχε λιγότερο αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από αυτές που ανέμεναν οι διεθνείς δανειστές.

Στην ανάγκη έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, χωρίς καθυστερήσεις, στάθηκε οεπικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μετά το πέρας του Eurogroup, ενώ τόνισε ότι η κατάσταση της ελληνικής ρευστότητας θα μπορούσε να δυσκολέψει ξανά τον Φεβρουάριο. Τόνισε δε ότι η πρώτη δόση για το ελληνικό πρόγραμμα έχει πλήρως καταβληθεί. Όπως εξήγησε, από τα 10 δισ. ευρώ τα οποία ήταν διαθέσιμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, τα 4,6 δισ. δεν χρειάζεται τελικά να καταβληθούν.

Διέψευσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ τα περί επιθυμίας του Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς (σ.σ. οι πληροφορίες). Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους» ανέφερε ο Τζέρι Ράις.

Τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου θα υλοποιηθεί η έναρξη διαπραγμάτευσης των 2.270.026.033 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της τράπεζας Attica Bank, ΑΤΤ+1,96% σε συνέχεια της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων, όπως ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών μετά από τη συνεδρίαση της Διοικούσας Επιτροπής του την Πέμπτη.

Mε το ενδεχόμενο εισαγωγής των εταιρειών τους στο Χρηματιστήριο να είναι πιο ανοικτό από ποτέ, τρεις βραβευμένες από τον ΣΒΒΕ εταιρείες της Βορείου Ελλάδας έδωσαν χθες το «παρών» σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Χρηματιστήριο. Πρόκειται για τις Β&Τ Composites, Aφοι Χαΐτογλου και Πίνδος, διακριθείσες όλες στα βραβεία «Ελληνική Αξία Βορείου Ελλάδος 2015». Η χθεσινή τους παρουσία στο Χρηματιστήριο και η επαφή τους με εκπροσώπους της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αλλά και της επενδυτικής κοινότητας είχε προφανώς αποτέλεσμα, καθώς και οι τρεις παραδέχθηκαν πως η σκέψη εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο τους απασχολεί πλέον σοβαρά.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Απέρριψε κάθε σύγκριση με την υπόθεση της Volkswagen ο υπουργός Οικονομίας της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν με αφορμή τις έρευνες που άρχισαν σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας Renault.

«Δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση για μια κατάσταση συγκρίσιμη με εκείνη της Volkswagen», είπε ο Μακρόν ερωτηθείς για τις πρόσφατες έρευνες στη Renault από τη γαλλική υπηρεσία δίωξης οικονομικού εγκλήματος, τις οποίες αποκάλυψαν σήμερα συνδικάτα.

Κατά 7.000 αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν στις 284.000, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών. Παρ’ όλα αυτά, ο αριθμός των νέων αιτήσεων παρέμεινε κάτω των 300.000, επιβεβαιώνοντας τις ευνοϊκές συνθήκες στην αγορά εργασίας. Ο μέσος όρος των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων αυξήθηκε κατά 3.000, στις 278.750 αιτήσεις.

Τις δυσκολίες επίτευξης των στόχων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό υπογραμμίζουν οι κεντρικοί τραπεζίτες της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνεδρίαση της ΕΚΤ, η οποία διεξήχθη στις 3 Δεκεμβρίου του 2015. Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι τραπεζίτες εκτιμούν ότι η «χαλαρή» νομισματική πολιτική της ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρηθεί για όσο διάστημα ο πληθωρισμός παραμένει σε υποτονικά επίπεδα, αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων.

Πολλαπλούς ελέγχους στις εγκαταστάσεις της Renault πραγματοποίησαν στις 7 Ιανουαρίου οι εποπτικές αρχές της Γαλλίας. Οι έλεγχοι εστίασαν στα συστήματα ασφαλείας των οχημάτων αλλά και στα συστήματα εποπτείας των εκπομπών ρύπων. «Οι έλεγχοι διήρκησαν μία ολόκληρη ημέρα» παραδέχθηκε εκπρόσωπος του συνδικάτου των εργαζομένων.

Επαρκή και ακριβή χαρακτηρίζει η Revoil τα φορολογικά της βιβλία, κατόπιν του σχετικού εσωτερικού ελέγχου για τις χρήσεις 2009 – 2011. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, από τον έλεγχο δεν προέκυψαν παρατυπίες ή παραλήψεις στην τήρηση των φορολογικών βιβλίων. Παράλληλα, τονίζει ότι καταλογίστηκαν λογιστικές διαφορές για τις οποίες επιβλήθηκαν πρόσθετοι φόροι 315.236ευρώ και προσαυξήσεις ποσού 352.793 ευρώ για τις τρεις ελεγχόμενες χρήσεις.

Στα 5,43 δισ. δολάρια αυξήθηκαν τα κέρδη της JP Morgan κατά το δ’ τρίμηνο του 2015, έναντι 4,93 δισ. δολαρίων το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Ανά μετοχή, η κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 1,32 δολάρια έναντι των εκτιμήσεων περί 1,25 δολαρίων. Τα έσοδα παράλληλα, αυξήθηκαν στα 23,75 δισ. δολάρια. Στον επενδυτικό βραχίονα, τα κέρδη ενισχύθηκαν στα 1,75 δισ. δολάρια έναντι 972 εκατ. δολαρίων προηγουμένως.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα