Τρεις από τη Βόρεια Ελλάδα «φλερτάρουν» με το Χ.Α.

Β&Τ Composites, Aφοί Χαΐτογλου και Πίνδος
Πέμπτη, 14 Ιανουαρίου 2016 13:42
UPD:13:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Στιγμιότυπο από τη χθεσινή εκδήλωση στο Χρηματιστήριο. Από αριστερά διακρίνονται οι κ.κ.: Γιάννης Μπουτάρης, δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Δημητρίου, πρόεδρος της Πίνδος ΑΠΣΙ, Νίκος Χαΐτογλου, μέλος του δ.σ. της Αφοί Χαΐτογλου, Βασίλης Τιριακίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Β&Τ Composites, Χαράλαμπος Γκότσης, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, και Σωκράτης Λαζαρίδης, διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Από την έντυπη έκδοση

Της Ιουλίας Ζαφόλια
[email protected]

Mε το ενδεχόμενο εισαγωγής των εταιρειών τους στο Χρηματιστήριο να είναι πιο ανοικτό από ποτέ, τρεις βραβευμένες από τον ΣΒΒΕ εταιρείες της Βορείου Ελλάδας έδωσαν χθες το «παρών» σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το Χρηματιστήριο. Πρόκειται για τις Β&Τ Composites, Aφοι Χαΐτογλου και Πίνδος, διακριθείσες όλες στα βραβεία «Ελληνική Αξία Βορείου Ελλάδος 2015».

Η χθεσινή τους παρουσία στο Χρηματιστήριο και η επαφή τους με εκπροσώπους της ελληνικής κεφαλαιαγοράς αλλά και της επενδυτικής κοινότητας είχε προφανώς αποτέλεσμα, καθώς και οι τρεις παραδέχθηκαν πως η σκέψη εισαγωγής τους στο Χρηματιστήριο τους απασχολεί πλέον σοβαρά.

Εισαγωγή υπό προϋποθέσεις

«Υπό προϋποθέσεις, με κύρια αυτής της ύπαρξης ενός σχετικά σταθερού πολιτικού περιβάλλοντος, η εισαγωγή της εταιρείας μας στο Χρηματιστήριο είναι μία σκέψη που μας αφορά» δηλώνει στη «Ν» ο κ. Ανδρέας Δημητρίου πρόεδρος της Πίνδος, προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσω της εισαγωγής κάποιας θυγατρικής εταιρείας του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Πίνδος και αφού προηγηθεί πιθανώς μεταφορά δραστηριοτήτων μεταξύ των εταιρειών.

Η «Πίνδος» δραστηριοποιείται στον Ν. Ιωαννίνων. Το 2001 προχώρησε στην εξαγορά της εταιρείας Συνκο Α.Ε. με έδρα τη Νέα Αρτάκη Ευβοίας, η οποία σήμερα με την επωνυμία «Αγροζωή» αποτελεί τον Ομιλο «Αγροτικός Πτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ιωαννίνων - Η Πίνδος». Ο κύκλος εργασιών του Ομίλου διαμορφώθηκε το 2014 σε 213 εκατ. ευρώ αυξημένος κατά 8,3% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη χρήση, ενώ αυξημένες κατά 13,45% ήταν το 2014 οι εξαγωγές του Ομίλου.

Οσον αφορά τον σχεδιασμό της επόμενης πενταετίας, αυτός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: αύξηση της παραγωγής κατά 5% - 10% ετησίως ώστε το 2020 να επιτευχθεί παραγωγή 40 εκατομμυρίων πουλιών, επέκταση γραμμής παραγωγής ζωοτροφών (ύψος επένδυσης 500.000 ευρώ), επέκταση δυναμικότητας εργοστασίου παραγωγής λιπάσματος (1 εκατ. ευρώ), επέκταση δυναμικότητας πτηνοσφαγείου - νέα γραμμή παραγωγής (10 εκατ. ευρώ), κατασκευή μονάδας βιοαερίου από απόβλητα πτηνοτροφείων (5 εκατ. ευρώ).

Εξάγει το 50% της παραγωγής

Για μία ιδιαίτερα σημαντική και προς τη σωστή κατεύθυνση πρωτοβουλία του Χρηματιστηρίου έκανε λόγο το μέλος του δ.σ. της Αφοι Χαΐτογλου ΑΒΕΕ Νίκος Χαΐτογλου, ο οποίος σημείωσε στη «Ν»: «Η αποκατάσταση της σταθερότητας του οικονομικού περιβάλλοντος και η δημιουργία προϋποθέσεων ανάπτυξης είναι για εμάς ιδιαίτερα κρίσιμος παράγοντας. Εάν η παραπάνω προϋπόθεση πληρείται, είναι βέβαιο πως το ενδεχόμενο εισαγωγής της εταιρείας μας στο Χρηματιστήριο αποτελεί ρεαλιστική σκέψη.

Σε κάθε περίπτωση θα επιδιώξουμε μελλοντική άντληση κεφαλαίων από το Χ.Α. να συνδυαστεί με συγκεκριμένο επενδυτικό πλάνο. Σας θυμίζω ότι το 2012 -εν μέσω κρίσης- ολοκληρώσαμε ένα ιδιαίτερα σημαντικό επενδυτικό πρόγραμμα. Η άντληση κεφαλαίων από τη χρηματιστηριακή αγορά είναι για εμάς κάτι που μένει πάντα ανοικτό ως επιλογή».

Ενενήντα δύο χρόνια ζωής κλείνει φέτος η Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ, leader του κλάδου στην εθνική αγορά και με εξαγωγές που ανέρχονται στο 50% της παραγωγής της. Η εταιρεία αγοράζει το 4% του εμπορευόμενου σησαμιού παγκοσμίως. Οι κύριες κατηγορίες προϊόντων σησαμιού που παράγει είναι σησάμια διαφόρων τύπων και επεξεργασίας, ταχίνι, χαλβάς, spreads ταχινιού, έξτρα παρθένο σησαμέλαιο. Στις λοιπές κατηγορίες προϊόντων περιλαμβάνονται: μαρμελάδες, wafers, πραλίνες/κρέμες, παστέλια, μαντολάτα , σοκολατοειδή, λουκούμια κ.ά. Μεταξύ των καινοτομιών της εταιρείας είναι, όπως ανέφερε το μέλος του δ.σ. Νίκος Χαΐτογλου, η δυνατότητα αποφλοίωσης σησαμιού χωρίς χρήση πρόσθετων, η ύπαρξη μοναδικού συστήματος online παστερίωσης ταχινίου (ανεπτυγμένο αποκλειστικά για τη Χαΐτογλου).

Στα σύνθετα υλικά από το ’07

Η B&T Composites έχει την έδρα της στη Φλώρινα και δραστηριοποιείται στον κόσμο των σύνθετων υλικών από το 2007. Ειδικεύεται στην παραγωγή προϊόντων από glass και carbon fibers, χρησιμοποιώντας την τεχνική filament winding. Οι τομείς δραστηριοποίησής της καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών, στους τομείς: της ναυσιπλοΐας, της βιομηχανίας, των υποδομών.

Στα άμεσα μελλοντικά σχέδιά της είναι ο συνδυασμός των σύνθετων υλικών με την ηλεκτρονική και την μηχανολογία. Τον προηγούμενο Ιούλιο, η B&T Composites προχώρησε στη στρατηγικής σημασίας δημιουργία της B&T Composites Denmark, ενώ μέχρι το τέλος του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της B&T Composites Russia.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος Αθανάσιος Σαββάκης κήρυξε την έναρξη της χθεσινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, ενώ το «παρών» έδωσε και ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκη, Γιάννης Μπουτάρης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΧΑΕ
  • ΓΔ



Σχολιασμένα