Του Κώστα Ιωαννίδη
[email protected]
Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:
Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Η στάση των θεσμικών χθες δεν επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις μας για συνέχεια στην άνοδο του ΧΑ αφού μετά το πρώτο δίωρο η προσφορά μετοχών υπερείχε της ζήτησης με αποτέλεσμα να κλείσει η αγορά στο ελάχιστο δυνατό για τη μέρα. Από τη σκοπιά της στατιστικής ανάλυσης, δεν έμοιαζε εύκολο να διατηρηθεί το ανοδικό momentum, γιατί την Τρίτη οι θεσμικοί εναπόθεσαν τον 25άρη πάνω στις 170 μονάδες. Μια σημαντική στήριξη που τη διάβηκε άνετα πτωτικά ο δείκτης των θεσμικών την πρώτη και φαρμακερή εβδομάδα του 2016. Αλλά αυτό δεν σήμαινε ότι θα την ξεπεράσει με την ίδια άνεση, γι' αυτό και μας φάνηκε δικαιολογημένη η δυναμική των συναλλαγών της Τετάρτης ως την ώρα που ξέσπασαν πάλι πιέσεις μετά τις 16:30. Γιατί μια πλάγια κίνηση πάνω στο επίπεδο των 170 μονάδων έμοιαζε αποδεκτή, αλλά το ξέσπασμα των πιέσεων φάνηκε πως ήταν συντονισμός των επενδυτών του ΧΑ με την ψυχολογία των συναδέλφων τους στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ. Αφού η ανακοίνωση των αποθεμάτων πετρελαίου των ΗΠΑ διέκοψε πάλι τη σύντομη άνοδο στην τιμή του.
Η παγκόσμια κοινότητα εμφανίζει μεγάλη ευαισθησία στη διαμόρφωση διάθεσης για ανάληψη ρίσκου με φόβους που ξεπηδούν εύκολα και κυριαρχούν με κάθε ευκαιρία. Οι δε θεσμικοί στο ΧΑ την εκμεταλλεύονται και την εκφράζουν επίσης καταλλήλως. Γι' αυτό και αρκετοί εγχώριοι αναλυτές τελευταία, εντελώς ανοικτά συμβουλεύουν τους εγχώριους επενδυτές να αφιερώνουν χρόνο για να παρακολουθούν τους DAX και S&P500 γιατί διαπιστώνουν ότι είναι αδύνατη με την τρέχουσα ροή ειδήσεων η «αυτονόμηση» της Αθήνας.
Είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ακόμα και για εκείνους που είναι επαγγελματίες στην παρακολούθηση των αγορών, η νευρικότητα που καταγράφεται στο τρέχον έτος. Την Τετάρτη, καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας ανύψωσαν το φρόνημα των επενδυτών και στις συναλλαγές της Ασίας έδωσαν στις μετοχές και τα εμπορεύματα, μια τόσο αναγκαία ώθηση των τιμών, ψηλότερα. Αλλά αυτά τα κέρδη κατέρρευσαν αργότερα στην παγκόσμια σύνοδο, και οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ τελείωσαν με σημαντικές απώλειες.
Είναι ξεκάθαρο πως οι αγορές όλων των αξιών τραμπαλίζονται πάνω και κάτω, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα στην οποία το φρόνημα των θεσμικών του ΧΑ δεν στρέφεται στην κατεύθυνση της ανάληψης ρίσκου. Η αγορά μας έδειξε, πως μπορεί να περάσει κάτω από τις 170 μονάδες εύκολα, αλλά δυσκολεύεται εμφανώς να τις ξεπεράσει ανοδικά. (Βλέπε Τεχνική Ανάλυση)
Τεχνική ανάλυση
Ο 25άρης έχει σταματήσει πάνω από τον ΚΜΟ 5 ημερών που είναι στις 168,28 μονάδες και απέχει από τον ΚΜΟ30 που κάθεται στις 177,33, αποκαλύπτοντας σε όσους αποφασίζουν κρατώντας μολύβι και χαρτί, πως είναι πιο εύκολο να γλιστρήσει χαμηλότερα από το να αποκτήσει ανοδική δυναμική.
Η αγορά μας έδειξε, πως μπορεί να περάσει κάτω από τις 170 μονάδες εύκολα, αλλά δυσκολεύεται εμφανώς να τις ξεπεράσει ανοδικά. Άρα επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψή μας από την αρχή του χρόνου. Θυμίζουμε: «Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον την Δευτέρα το πολύ την Τρίτη το ΧΑ με την ανοδική ορμή από την τελευταία συνεδρίαση του προηγούμενου έτους θα οδηγήσει τον 25άρη προς τις 187 μονάδες. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο αποτελεί μία καλή αρχή από την πλευρά της τεχνικής ανάλυσης. Άλλωστε, η λύση της πολυήμερης συσσώρευσης μεταξύ του εκθετικού ΚΜΟ 30 και της στήριξης θα καθορίσει την βραχυπρόθεσμη τάση. Δέκα μονάδες χωρίζουν την... κόλαση από τον... παράδεισο με την υπέρβαση των 186 μονάδων να βελτιώνει σημαντικά την τεχνική εικόνα, αντίθετα η παραβίαση των 176,8 θα την επιδεινώσει δραματικά».
Η δραματική επιδείνωση είναι κάτι που ειδοποιήσαμε στο πρωινό σχόλιο των παραγώγων το πρωί της Πέμπτης 7/1 μετά τα Φώτα: «Η εγγραφή χαμηλού τελευταίων 11 συνόδων την Τρίτη παρά τη «διόρθωση» στις δημοπρασίες, αποτελεί για τη στήλη μια ακόμα ειδοποίηση για αρνητική εικόνα, βάσει της στατιστικής ανάλυσης. Αν σήμερα το διεθνές κλίμα κυριαρχήσει, τότε η επιστροφή του δείκτη στα χαμηλά κάτω από τις 170 μονάδες αποκτά ικανές πιθανότητες. Ωστόσο πριν από αυτά τα επίπεδα τιμών, η στήλη εντοπίζει μια ζώνη στήριξης που την ορίζει το χαμηλό στις 16/12 που ήταν οι 171,43 μονάδες και το ελάχιστο της συνεδρίας της 15/12 στις 170,67 μονάδες. Συνεπώς στις 171 μονάδες υπάρχει στήριξη. Μετά από αυτά τα επίπεδα στις 171 μονάδες στην προς τα κάτω διέλευση του δείκτη των blue chip, εντοπίζουμε τις 164 – 165 μονάδες ως στήριξη».
Η πορεία του 25άρη δικαίωσε και αυτή την εκτίμηση, αφού ελάχιστο των συνόδων του 2016 είναι πλέον οι 165,72 μονάδες, από τη συνεδρίαση της Δευτέρας την τρέχουσα εβδομάδα, ενώ στις δυο επόμενες τα ελάχιστα μέρας ήταν 166,21 και χθες 168,96. Η χθεσινή δυναμική έδειξε πως μετά από δυο ώρες ανόδου εξαντλήθηκε η ισχύς της ανοδικής ορμής σε μια συνεδρίαση, της Τρίτης, και δυο ώρες. Αυτό έγινε με τους επενδυτές του ΧΑ να αδιαφορούν για την άνοδο στις αγορές της Ευρώπης πριν τις 13:00. Τελικά το ΧΑ χθες βούτηξε πολύ λιγότερο από τους δείκτες της Wall Street που βούλιαξαν παρασύροντας και τις αγορές της ευρωζώνης.
Η εκτίμησή μας είναι ότι πιθανό να επιβεβαιωθεί και η πρόβλεψη για αναζήτηση νεότερων χαμηλών, σε μια κάθοδο της Αθηναϊκής αγοράς που ξεκίνησε από πέρυσι το Φεβρουάριο και μάλλον συνεχίζεται.
Σήμερα
Οι Ασιατικές μετοχές γλίστρησαν σήμερα Πέμπτη στον απόηχο από τις απότομες απώλειες στη Wall Street, ενώ η πτώση στην τιμή του πετρελαίου και των τιμών των εμπορευμάτων, με το αργό να βουτά σε χαμηλά 12 ετών, μεγάλωσαν τους φόβους για την παγκόσμια οικονομία.
Οι τιμές του αργού ΗΠΑ τελευταία ήταν ελαφρώς κάτω στα 30,47 δολάρια το βαρέλι, που δεν απέχει πολύ από το ναδίρ της Τρίτης στα 29,93, που ήταν το χαμηλότερο επίπεδό του από το Δεκέμβριο του 2003.
Το Brent που είναι η αξία αναφοράς του αργού πετρελαίου παγκόσμια υποχώρησε -1,2% στα 29,94, μετά από τη εμφάνιση νέων χαμηλών 12 ετών. Στο Λονδίνο ο χαλκός υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάιο του 2009, επιδεινώνοντας τις ανησυχίες για την επίδραση της φθίνουσας ανάπτυξης της Κίνας όσον αφορά τη ζήτηση για εμπορεύματα. Ο χαλκός υποχώρησε -0,1% στα 4.386 δολάρια ο τόνος, μετά την πτώση νωρίτερα στα χαμηλά των 4.330.
Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας μεγαλώνοντας τις αρχικές του απώλειες ήταν κάτω κατά -1,6%.
Οι κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Κίνας μειώθηκαν, με τον Shanghai Composite Index .SSEC κάτω -1,2% και ο δείκτης CSI300 στη Σέζεν -0,8% αλλά σήμερα στο δεύτερο μέρος της συνόδου εμφάνισαν κέρδη με τον Shanghai Composite στο +1,97%.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi ήταν κάτω κατά -1,2% για να μειωθούν οι απώλειες αργότερα στο -0,85%, αφού η κεντρική τράπεζα της χώρας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα για έβδομο συνεχόμενο μήνα, όπως αναμενόταν. Η τράπεζα είπε ότι θα παρακολουθεί την πρόσφατη αναταραχή στις αγορές που προκλήθηκε από τις εξελίξεις στην Κίνα, καθώς και τα αποτελέσματα αύξηση του Δεκεμβρίου των επιτοκίων της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας κλαδεύτηκε -3,9% και κατέληξε αργότερα στο -2,7%, αφού τα υποτονικά εγχώρια δεδομένα προστίθενται στην παγκόσμια κατήφεια.
Οι παραγγελίες μηχανημάτων της Ιαπωνίας μειώθηκαν 14,4% το Νοέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, προς τα κάτω, για πρώτη φορά μέσα σε τρεις μήνες και σημειώνοντας πτώση μεγαλύτερη από ό, τι μέσες εκτιμήσεις των οικονομολόγων για 7,9% πτώση.
Ο Πρόεδρος της Boston Fed Eric Rosengren εμφάνισε προσεκτικό τόνο χθες βράδυ, λέγοντας πως η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ και η παγκόσμια μπορεί να ολισθήσουν και αυτό ήταν ικανό να αναγκάσει τη Fed σε μια πιο σταδιακή πορεία αύξησης των επιτοκίων από ό, τι οι αξιωματούχοι αναμένουν σήμερα.
Την Τετάρτη, καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία για το εμπόριο της Κίνας ανύψωσαν το φρόνημα των επενδυτών και στις συναλλαγές της Ασίας έδωσε στις μετοχές και τα εμπορεύματα μια τόσο αναγκαία ώθηση των τιμών. Αλλά αυτά τα κέρδη κατέρρευσαν αργότερα στην παγκόσμια σύνοδο, και οι μεγάλοι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ τελείωσαν με μεγάλες απώλειες.
Η απόδοση για το 10ετές αμερικανικό ομόλογο σταθμίζεται στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Οκτωβρίου καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν την ασφάλεια του δημόσιου χρέους. Διαμορφώθηκε στο 2,068% στις αρχές των συναλλαγών της Ασίας, κοντά στο 2,066% την Τετάρτη στις ΗΠΑ.
Το δολάριο έχασε έδαφος καθώς υπονομεύεται από τις χαμηλότερες αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ, με αντιληπτή τη στροφή προς το ασφαλές καταφύγιο του ιαπωνικού νομίσματος. Αγόραζε 117,45 γιεν, περίπου -0,2% κάτω. Το ευρώ σημείωσε άνοδο περίπου 0,1% στα 1,0884 δολάρια.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Μίδας ΑΧΕΠΕΥ
Ιδιαίτερα ευάλωτη στην υποχώρηση των Ξένων Χρηματιστηρίων αποδείχθηκε η Εγχώρια Αγορά μετοχών και χρεογράφων την προηγούμενη εβδομάδα, καταδεικνύοντας την αδυναμία αυτονόμησής της στην τρέχουσα φάση .
Άλλωστε, η απουσία θετικών καταλυτών, σε συνδυασμό με τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό και όχι μόνο, από τους Ξένους Εταίρους, διατηρούν την αβεβαιότητα στις τάξεις των επενδυτών. Η τελευταία δύναται να ενισχυθεί από την αναστολή εργασιών της "Eldorado Gold" στις Σκουριές Χαλκιδικής, η οποία μπορεί να επεκταθεί και στα έργα Ολυμπιάδας - Στρατωνίου.
Ανεξαρτήτως υπαιτιότητας, ή λόγων ανάκλησής των εργασιών, η αρνητική αυτή είδηση προηγείται του Παγκοσμίου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας στις 20 - 23 Ιανουαρίου, όπου ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να επικοινωνήσει τη σημαντική υποχώρηση του συστημικού ρίσκου της Ελλάδας και να αναδείξει τις σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες που υπάρχουν.
Το εγχείρημα αυτό βέβαια είναι ιδιαίτερα δύσκολο, μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον, όπου τα γεωπολιτικά γεγονότα, οι προσφυγικές ροές στην Ευρώπη και η επιβράδυνση της Κίνας αναμένεται να μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον. Ιδιαίτερα δε, οι συνέπειες της ενίσχυσης του αποπληθωρισμού, μέσω της υποχώρησης των Εμπορευμάτων, σε ένα περιβάλλον διογκούμενου χρέους από τις πολιτικές που ακολούθησαν και ακολουθούν οι Κεντρικές Τράπεζες.
Κατά συνέπεια και από τη στιγμή που η πτωτική πορεία των Ξένων Αγορών δύναται να επηρεάσει και το Χ.Α., θα πρέπει να παρακολουθούνται στενότερα οι διεθνείς εξελίξεις και οι ξένοι δείκτες αναφοράς, όπως ο S&P 500 και ο DAX. Για τον S&P 500, η αδυναμία ανάκτησης των 1.965 μονάδων αρχικά και ιδίως των 1.995 μονάδων στη συνέχεια, θα ενισχύσει τις πιθανότητές κίνησής του προς το χαμηλό του Οκτωβρίου και τις 1.872 μονάδες.
Για τον DAX, ισχύουν τα αντίστοιχα, με το ζητούμενο να είναι η άνοδος στις 10.134 μονάδες αρχικά και στις 10.384 μονάδες στη συνέχεια, διαφορετικά ενισχύονται οι πιθανότητες επιστροφής στις 9.325 μονάδες.
Σχόλιο ξένων αναλυτών
Barclays: Επιστρέφει η φυγή από τις αξίες υψηλού κινδύνου μετά από σύντομη ανάσα
Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν απότομα, μετά την πανηγυρική πτώση κατά -2,5% στις αμερικανικές μετοχές. Παγκόσμια το συναίσθημα υπέρ ανάληψης κινδύνου χτυπήθηκε από την απόδειξη του κορεσμού στον ενεργειακό εφοδιασμό παγκόσμια που ώθησε χαμηλότερα τις τιμές του πετρελαίου, επίσης αυξήθηκε η αβεβαιότητα για τα κέρδη των εισηγμένων των ΗΠΑ και ήταν απογοητευτικές οι οικονομικές εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνης. Ο Topix βούλιαξε ως -4% στην πρωινή συνεδρίαση πριν από την ανάκτηση μέρους από το χαμένο έδαφος. Η αγορά στη Σαγκάη SHCOMP ανέβηκε σε θετικό έδαφος μετά την πτώση κοντά στο 3% το πρωί.
Η τιμή του πετρελαίου Brent υποχώρησε κάτω από τα 30 δολάρια/ βαρέλι για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2004. Παρά το γεγονός ότι η αύξηση των αποθεμάτων αργού πετρελαίου ήταν κατώτερο των προσδοκιών, οι αυξήσεις στα αποθέματα βενζίνης ήταν πολύ πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς. οι εισαγωγές αργού της Κίνας αυξήθηκαν το Δεκέμβριο, αλλά η ραγδαία αύξηση στις πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων (EV) και οι φιλόδοξοι στόχοι της κινεζικής κυβέρνησης για τις πωλήσεις EV θέτουν ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις στη ζήτηση πετρελαίου της Κίνας.
Τα επιτόκια μειώθηκαν στις αναπτυγμένες αγορές, ενώ υποαπόδοση εμφάνισαν τα νομίσματα των βασικών προϊόντων. Το AUD υποαπέδωσε, ως καλύτερα από τα αναμενόμενα στοιχεία της απασχόλησης απέτυχαν να παρέχουν ουσιαστική ώθηση στο νόμισμα. Το CAD έπεσε σε πολυετή χαμηλά.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ φέρεται να σχεδιάζει συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας, με το ελληνικό πρόγραμμα αλλά και τη βιωσιμότητα του χρέους να βρίσκονται στο επίκεντρο, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο ανώνυμη πηγή εξοικειωμένη με το ελληνικό ζήτημα.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η κ. Λαγκάρντ και ο κ. Τσίπρας αναμένεται να συζητήσουν τρόπους για να καταστεί βιώσιμο το ελληνικό χρέος, ενώ στην ατζέντα επίσης θα βρεθούν η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, αλλά και το ασφαλιστικό.
Σε εποικοδομητικό κλίμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση εργασίας του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγές του ελληνικού υπουργείου. Ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τον κ. Σόιμπλε για την πορεία των μεταρρυθμίσεων και το ελληνικό πρόγραμμα, προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διαπιστώθηκε ότι το πρόγραμμα εξελίσσεται ικανοποιητικά, ενώ κοινή είναι η θέληση των δύο πλευρών να αντιμετωπιστούν τα τυχόν προβλήματα μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.
Στη συνδρομή της Γερμανίας για την πάταξη του οικονομικού εγκλήματος αναφέρεται η Frankfurter Allgemeine Zeitung. Το υπουργείο Οικονομικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας επιβεβαίωσε στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας ότι η Αθήνα ανέλαβε πρωτοβουλία ζητώντας «ανταλλαγή know-how». Στο σχετικό δημοσίευμα αναφέρεται ότι η συνεργασία ξεκινά με την εκπαίδευση 50 Ελλήνων υπαλλήλων από Γερμανούς φοροελεγκτές της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας. Το σχετικό κείμενο προθέσεων θα υπογραφεί το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα.
Τρεις όρους θέτει ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων της κεντρικής τράπεζας. Συγκεκριμένα, κατά την απάντησή του σε σχετική ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη και Στέλιου Κούλογλου, ο Ντράγκι θέτει τις εξής προϋποθέσεις: Α) Την επαναφορά της «εξαίρεσης» (weiver) για την αποδοχή των ελληνικών ομολόγων ως εχέγγυα για την παροχή ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες. Β) Tην εκάστοτε αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος στήριξης. Γ) Τα όρια αγορών που εφαρμόζονται στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων. Τα συγκεκριμένα όρια καθορίζονται από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ, το οποίο λαμβάνει υπόψη ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση κινδύνων και τη λειτουργία της αγοράς.
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Πάνου Σκουρλέτη και της διοίκησης της Eldorado Gold.
Εξερχόμενος της συνάντησης ο κ. Ράιτ δήλωσε πως έγινε μια εγκάρδια συζήτηση και ξεκίνησε ο διάλογος.
«Είμαστε εδώ ως επενδυτές και όχι για να κάνουμε πολιτική» ανέφερε. Από την πλευρά του ο υπουργός Π. Σκουρλέτης δήλωσε πως είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση καλοσωρισαμε τον κ. Ράιτ στο υπουργείο και τον ρωτήσαμε εάν θεωρεί την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες και νόμους και όχι αποικία.
Από την πλευρά του ο υπουργός Π. Σκουρλέτης δήλωσε πως είχαμε μια ειλικρινή συζήτηση καλοσωρισαμε τον κ. Ράιτ στο υπουργείο και τον ρωτήσαμε εάν θεωρεί την Ελλάδα μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα με κανόνες και νόμους και όχι αποικία.
Τη διαδικασία κατάσχεσης 6,8 εκατ. ευρώ από τους τραπεζικούς λογαριασμούς του ΟΛΠ ξεκίνησε την Δευτέρα, ο Δήμος Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Το συγκεκριμένο ποσό, σύμφωνα με τον Δήμο, αφορά ληξιπρόθεσμες οφειλές του Οργανισμού για μη καταβληθέντα δημοτικά τέλη. Η κατάσχεση προσθέτει ο Δήμος, στηρίζεται σε τελεσίδικες αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Περισσότεροι από 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα βρίσκονται την επόμενη εβδομάδα στο Νταβός, σε ένα από τα σημαντικότερα κέντρα χειμερινών αθλημάτων της Ελβετίας, για να συζητήσουν τις προκλήσεις και τις επιπτώσεις της «τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης», ανακοίνωσε σήμερα από τη Γενεύη το Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum, WEF).
Πέραν των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο χιονοδρομικό κέντρο αυτό αναμένονται περίπου 2.500 ηγετικά στελέχη επιχειρήσεων και διαμορφωτές γνώμης για το 46ο ετήσιο φόρουμ, το οποίο προβλέπεται ότι θα διεξαχθεί από την 20ή ως την 23η Ιανουαρίου, υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Τις οικονομικές της προοπτικές για το 2016 αναθεώρησε η General Motors, αυξάνοντας τον στόχο για την κερδοφορία του νέου έτους.
Συγκεκριμένα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αναβάθμισε στο εύρος 5,25 – 5,75 δολαρίων ανά μετοχή τα ετήσια κέρδη του 2016 έναντι 5 – 5,50 δολαρίων προηγουμένως. Παράλληλα, ανακοίνωσε την αύξηση του μερίσματος για το α’ τρίμηνο του 2016 κατά 0,02 δολάρια, στα 0,38 δολάρια.
Σε συζητήσεις για την αγορά των τραπεζικών δραστηριοτήτων της BTG Pactual στη Βραζιλία βρίσκεται η γαλλική ασφαλιστική εταιρεία CNP Assurances Group. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, στόχος αποτελεί η απόκτηση του 51% των μετοχικών κεφαλαίων των δύο εταιρειών. Η BTG Pactual δραστηριοποιείται κυρίως στον κλάδο των επενδύσεων, διαθέτοντας ωστόσο και υπηρεσίες τραπεζικής λιανικής.
Σήμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων εξέπεμψε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, καλώντας την κυβέρνηση να προβεί στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων. «Η ανάπτυξη εξαρτάται πρωτίστως από τον εαυτό μας και τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσουμε», ανέφερε ο Γάλλος τραπεζίτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1. «Η νίκη ενάντια στην ανεργία δεν θα έρθει αν μία επιταχύνουμε και μία σταματάμε» συνέχισε, κάνοντας λόγο για «ένα αγώνα μεγάλης απόστασης που απαιτεί συνέχεια και ομαδικό πνεύμα».
Στα 90,7 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το γ’ τρίμηνο του 2015 το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014, το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 76,9 δισ. ευρώ.
Στα 12,1 δισ. ευρώ ανήλθε το δημοσιονομικό πλεόνασμα της Γερμανίας για το 2015, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τα πρόσθετα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση του κόστους φιλοξενίας και ενσωμάτωσης των προσφύγων. Σημειώνεται ότι το υπουργείο Οικονομικών ανέμενε πλεόνασμα μόλις 6,1 δισ. ευρώ.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Διευρυμένες απώλειες κατέγραψαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δεχόμενοι ισχυρές πιέσεις από τη νέα διολίσθηση του πετρελαίου σε χαμηλό 12 ετών.
Συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,21% στις 16.151,41 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 3,41% στις 4.526,06 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κινήθηκε πτωτικά κατά 2,50% στις 1.890,28 μονάδες, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών.
Στο ταμπλό, η μετοχή της Amazon σημείωσε πτώση κατά 4,5% ενώ η Apple υποχώρησε κατά 1,5%. Η Netflix παράλληλα, κατακρημνίστηκε κατά 8% και η Freeport-McMoran κατά 9%.
Την ίδια στιγμή, στα επίπεδα των 30 δολαρίων διατηρήθηκε η τιμή του πετρελαίου, με τα συμβόλαια Brent να υποχωρούν - έστω και πρόσκαιρα - κάτω των 30 δολαρίων, σημειώνοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2004. Ειδικότερα, τα συμβόλαια WTI ενισχύθηκαν οριακά κατά 0,13% στα 30,48 δολάρια, ενώ τα συμβόλαια Brent έκλεισαν πτωτικά κατά 0,63 δολάρια, στα 30,22 δολάρια.
Στην Κίνα, παρά τα κέρδη των ασιατικών αγορών, το χρηματιστήριο της Σαγκάη υποχώρησε κατά 2,4% στις 2.949 μονάδες, ενώ το χρηματιστήριο της Σένζεν κατέγραψε πτώση 3,1% στις 483,50 μονάδες. Ο δείκτης CSI 300, ο οποίος περιλαμβάνει τις μεγαλύτερες εταιρείες της χώρας, έκλεισε πτωτικά κατά 2,19% στις 581 μονάδες.
Από την πλευρά του, σε σταθεροποιητικά επίπεδα (6,5783 γουάν/δολάριο) εξακολουθεί να κινείται το κινεζικό νόμισμα, μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξαν ακόμη και τα 20 δισ. δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τις οικονομικές της προοπτικές για το 2016 αναθεώρησε η General Motors, αυξάνοντας τον στόχο για την κερδοφορία του νέου έτους. Συγκεκριμένα, η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αναβάθμισε στο εύρος 5,25 - 5,75 δολαρίων ανά μετοχή τα ετήσια κέρδη του 2016 έναντι 5 - 5,50 δολαρίων προηγουμένως.
Παράλληλα, ανακοίνωσε την αύξηση του μερίσματος για το α' τρίμηνο του 2016 κατά 0,02 δολάρια, στα 0,38 δολάρια. «Προχωράμε μπροστά, διατηρώντας τον πελάτη στο επίκεντρο» δήλωσε σχετικά, η εκτελεστική διευθύντρια, Μαίρη Μπάρα.
Τέλος, σε νέο ιστορικό ρεκόρ ανήλθε το εμπορικό ισοζύγιο της Κίνας το 2015, παρά τη σημαντική επιβράδυνση των εξαγωγών. Συγκεκριμένα, το πλεόνασμα στο ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών ανήλθε στα 594,5 δισ. δολάρια έναντι 382,5 δισ. δολαρίων το 2014, καθώς οι εξαγωγές υποχώρησαν κατά 2,8% και οι εισαγωγές κατά 14,1%.
Τον Δεκέμβριο, τελευταίο μήνα του 2015, το εμπορικό πλεόνασμα διευρύνθηκε στα 60,1 δισ. δολάρια έναντι 54,1 δισ. δολαρίων τον Νοέμβριο. Οι εξαγωγές σημείωσαν πτώση 1,4% έναντι 6,8% τον Νοέμβριο, με τους αναλυτές να αναμένουν «βουτιά» 8%.
ΕΥΡΩΠΗ
Με μικτά πρόσημα τερμάτισαν την Τετάρτη οι δείκτες στα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς η απώλεια των αρχικών, ισχυρών κερδών του πετρελαίου επιδείνωσε το επενδυτικό κλίμα. Συγκεκριμένα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,35% στις 5.950 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,44% στις 9.941 μονάδες, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 0,16% στις 4.486 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,33% στις 344,34 μονάδες.
Στο ταμπλό, άνοδο άνω του 6% κατέγραψε η μετοχή της Tullow Oil, ενώ κέρδη εμφάνισαν και οι μετοχές των BP, Seadrill, Subsea 7. Στον αντίποδα, κατά 0,45% υποχώρησε η Anglo American, ενώ oριακή πτώση -0,18% σημείωσε η Glencore.
Την ίδια στιγμή, μεγάλο μέρος των αρχικών του κερδών - τα οποία ξεπέρασαν το 3% - απώλεσε το πετρέλαιο, εξαιτίας της αύξησης των αποθεμάτων αργού και βενζίνης στις ΗΠΑ.
Από την πλευρά του, σε σταθεροποιητικά επίπεδα (6,5783 γουάν/δολάριο) εξακολουθεί να κινείται το κινεζικό νόμισμα, μετά τις αλλεπάλληλες παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, οι οποίες την προηγούμενη εβδομάδα άγγιξαν ακόμη και τα 20 δισ. δολάρια.
Στα οικονομικά νέα της ημέρας, κατά 0,4% υποχώρησαν οι πωλήσεις της Sainsbury τους τελευταίους τρεις μήνες του 2015 (Οκτώβριος - Δεκέμβριος). Παρά την πτώση ωστόσο, η βρετανική εταιρεία εμφανίζεται αισιόδοξη για τους πρώτους μήνες του νέου έτους, εκτιμώντας ότι οι πωλήσεις θα ανακάμψουν σημαντικά.
Σημειώνεται ότι η Sainsbury είναι η «νούμερο δύο» αλυσίδα σούπερ μάρκετ στη Μεγάλη Βρετανία, μετά την Tesco. Σημαντική βελτίωση εμφάνισε τους τελευταίους μήνες του 2015 ο τραπεζικός της βραχίονας, ο οποίος σημείωσε αύξηση 11% στη χορήγηση δανείων και 29% στη συναλλαγή χρημάτων.
Παράλληλα, σήμα για τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων εξέπεμψε ο διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας, Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, καλώντας την κυβέρνηση να προβεί στη λήψη των απαιτούμενων μέτρων. «Η ανάπτυξη εξαρτάται πρωτίστως από τον εαυτό μας και τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιήσουμε», ανέφερε ο Γάλλος τραπεζίτης, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.
«Η νίκη ενάντια στην ανεργία δεν θα έρθει αν μία επιταχύνουμε και μία σταματάμε» συνέχισε, κάνοντας λόγο για «ένα αγώνα μεγάλης απόστασης που απαιτεί συνέχεια και ομαδικό πνεύμα». Ο Βιλερουά ντε Γκαλό κάλεσε την κυβέρνηση να καταβάλει περισσότερες προσπάθειες για την ενίσχυση της μαθητείας, τον περιορισμό της γραφειοκρατίας στην αγορά εργασίας και τη διευκόλυνση των συνομιλιών μεταξύ εργατικών συνδικάτων και εργοδοτών.
Στα 90,7 δισ. ευρώ διευρύνθηκε το γ' τρίμηνο του 2015 το πλεόνασμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2014, το πλεόνασμα είχε διαμορφωθεί στα 76,9 δισ. ευρώ. Η βελτίωση του ισοζυγίου αποδίδεται στην αύξηση του πλεονάσματος στον κλάδο των αγαθών και στη μείωση του ελλείμματος στον κλάδο του δευτερογενούς εισοδήματος.
Των νομισματικών μέτρων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπεραμύνθηκε από την πλευρά του, ο Πίτερ Πρετ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι εξαιτίας αυτών των παρεμβάσεων απετράπη ο κίνδυνος του αποπληθωρισμού και στηρίχθηκε η ευρωπαϊκή οικονομία. Σε άρθρο του στη γερμανική εφημερίδα Sueddeutsche Zeitung, ο Ευρωπαίος τραπεζίτης επανέλαβε ότι στόχος της ΕΚΤ παραμένει η ανάκαμψη του πληθωρισμού στα επίπεδα του 2% προσθέτοντας ότι η πτώση των τιμών υπονομεύει τις επενδύσεις και τη βελτίωση της οικονομίας.
Στη συνέχεια, προειδοποίησε για τους κινδύνους που απορρέουν από τον αποπληθωρισμό, σημειώνοντας ότι η ΕΚΤ, σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, θα χάσει τον έλεγχο επί των επιτοκίων δανεισμού.
Στο απαισιόδοξο κλίμα συμβάλλει και η κλιμακούμενη πτώση στην τιμή του πετρελαίου, η οποία εντείνει τις ανησυχίες, πρόσθεσε σχετικά. Από την άλλη πλευρά, κατέληξε ο Πρετ, τα νομισματικά μέτρα της ΕΚΤ συνεπάγονται τη μείωση του χρηματοδοτικού κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά, διευκολύνοντας την ανάπτυξη της οικονομίας.
ΧΑ
Η αδιαπραγμάτευτα ανοδική δυναμική των μετοχικών αξιών στα ξένα χρηματιστήρια, η αντίδραση την Τρίτη του 25άρη δεν επηρέασαν θετικά την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στην αγορά της Αθήνας παρά μόνο το πρώτο δίωρο. Οι θεσμικοί του ΧΑ, ανάπτυξαν αγοραστικό ενδιαφέρον υπέρ των τραπεζικών μετοχών από την αρχή των συναλλαγών με εξαίρεση την ΕΤΕ που διαπραγματεύτηκε σε θετικό πεδίο στο πρώτο τέταρτο μόνο. Οι θεσμικοί του δολαρίου που συμμετέχουν στα 90 λεπτά προ του τέλους, σήμερα προσέθεσαν καθοδική νευρικότητα στις συναλλαγές αλλά κράτησαν τον 25άρη σε επίπεδα κοντά στις 169 μονάδες όταν το κατώτερο του δείκτη ορίστηκε λίγο κάτω από τις 169. Στο σύνολο της διαπραγμάτευσης οι ισχυροί θεσμικοί κράτησαν σε ανεκτά για την στατιστική ανάλυση επίπεδα τους βασικούς δείκτες, με κίνηση με περάσματα από το αρνητικό πεδίο μετά από άνοιγμα με ανοδικό χάσμα μιας και πλέον μονάδας. Η εικόνα ήταν χειρότερη από την προηγούμενη σύνοδο για τις τράπεζες στο τραπεζοκεντρικό Χ.Α.
Με τζίρο ανώτερο του τζίρου της δεύτερης συνεδρίασης της βδομάδας και με σχετικά μικρή την ημερήσια διακύμανση, στο τέλος των δημοπρασιών το κλείσιμο έφερε την έκτη μετά από επτά συνόδους πτωτική κατάληξη του 2016. Ο FTSEM κλείνοντας στο -2,55% δέχθηκε σήμερα το ισχυρότερο πλήγμα. Οι νικητές της ημέρας από τα blue chip είναι επτά με μονό δύο να εμφανίζουν αξιόλογες μεταβολές ήτοι ΑΛΦΑ +2,30% και ΜΠΕΛΑ +1,37% με αμέσως επόμενο ανοδικό blue chip την ΕΥΡΩΒ στο +0,94% με την ΤΕΝΕΡΓ πάλι αμετάβλητη. Πτώση από -2,50% ως -5,50% εμφάνισαν αλφαβητικά οι ΒΙΟ -2,56%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,72%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -5,07%, ΕΛΠΕ -2,83%, ΕΥΔΑΠ -2,96%, ΕΧΑΕ -2,77% ΛΑΜΔΑ -3,41%, ΜΟΗ -5,41%, ΟΛΠ -5,09% και ΟΤΕ με -4,11%.
Οι αγορές στην Ευρώπη είχαν ανοδική δυναμική και η ανοδική τους ορμή εξαντλήθηκε μέσα στη μέρα, όσο πλησίαζε το άνοιγμα της Wall Street αν και το πετρέλαιο αντέδρασε ανοδικά.
Την ώρα που έκλεινε το ΧΑ, ο DΑΧ ήταν στο -0,20%, ο CAC είχε μεταβολή +0,31%, με τον FTSE100 με μεταβολή +0,43%. Οι αγορές στις ΗΠΑ ξεκίνησαν τις συναλλαγές με ανοδική δυναμική που σταδιακά εξαφανίστηκε έτσι ο Dow στις 17:30 χάνει -0,21% και o S&P500 έχει μεταβολή -0,23%.
Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα κατά -0,83% και έφθασε στις 589,35 από 594,26 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 169,23 από 169,99 με μεταβολή -0,45%. Οι δημοπρασίες δεν επέφεραν αλλαγή των τιμών του ΓΔ και του 25άρη.
Με κέρδη έκλεισαν οι κλαδικοί δείκτες στα Προσωπικά Οικιακά Είδη +1,16% από +4,76%, Τραπεζών +0,81% από +3,51% και Τροφίμων Ποτών +0,37% από +2,79%. Στον αντίποδα με απώλειες συναντάμε τους κλάδους των εταιριών Ασφαλειών -7,14% από +6,87%, Πετρελαίου Αερίου -4,54% από +0,26%, Χημικών -4,23% από -0,66%, Τηλεπικοινωνιών -4,11% από -0,45%, ο FTSEM -2,55% από +0,19%, Χρ/μικών Υπηρεσιών -2,47% από +2,61%, Πρώτων Υλών -2,35% από +2,40%, Κατασκευές Υλικά -2,16% από +3,27%, Βιομηχανικών Προϊόντων -1,87% από +1,00%, Κοινής Ωφέλειας -1,74% από +3,31%, Εμπορίου -1,43% από -0,90%, Τεχνολογίας -1,15% από +0,21%, Ακίνητης Περιουσίας -0,94% από +0,87%, Υγείας -0,87% από +7,54%, ο ΓΔ -0,83% από +2,16%, Ταξίδια Αναψυχή -0,55% από +1,18%, και ο 25άρης -0,45% από +2,58%. Χωρίς μεταβολή εμφανίστηκαν οι εταιρίες Μέσων Ενημέρωσης 0,00% από 0,00%.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 83,887 από 72,805 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,622 από 5,848 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 80,260 από 65,752 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,297 από 0,7010 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 45,270 από 45,621 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 94,661 από 101,272 εκατ. τεμάχια. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 32 από 58 των καθοδικών σε 57 από 38 και ο αριθμός των σταθερών διαμορφώθηκε σε 20 από 16.