Χ.Α.: «Μάχη» για να ανατραπεί το αρνητικό κλίμα

Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2016 14:18
UPD:14:49
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Σε αρνητικό έδαφος διολίσθησε το μεσημέρι το Χρηματιστήριο Αθηνών, δίνοντας «μάχη» να ανατρέψει το αρνητικό κλίμα και να προσεγγίσει εκ νέου τις 600 μονάδες. Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάζει τόσο στη συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Βόλγφκανγκ Σόιμπλε, όσο και στην έναρξη των επίσημων διαπραγματεύσεων μεταξύ Αθήνας – δανειστών για όλα τα κρίσιμα ζητήματα, με κορωνίδα όλων το ασφαλιστικό.

Συγκεκριμένα, αυτή την ώρα (14.17), ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,39% στις 591,96 μονάδες, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει πτώση κατά 0,16% στις 169,67 μονάδες. Ο τζίρος ανέρχεται στα 39,34 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 21, πτωτικά 53, ενώ 17 παραμένουν αμετάβλητες.

Ο τραπεζικός δείκτης κινείται οριακά ανοδικά κατά 0,07% στις 40,24 μονάδες, με τις τραπεζικές μετοχές να εμφανίζουν απώλειες έως 3%. Ενδεικτικά, η Alpha Bank ενισχύεται κατά 2,30% , ενώ η Eurobank υποχωρεί κατά 0,10%, η Εθνική κατά 2,33% και η Attica Bank κατά 2,96%. Αμετάβλητη στα 0,265 ευρώ η μετοχή της Τρ. Πειραιώς.

Στο ταμπλό, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στον ΟΛΠ, η μετοχή του οποίου υποχωρεί κατά 3,71%. Πτωτικά κατά 2,30% κινείται και ο ΟΠΑΠ, ενώ Motor Oil και Mυτιληναίος καταγράφουν απώλειες 1%. Στον αντίποδα, οριακά κέρδη εμφανίζουν Τέρνα Ενεργειακή, Coca-Cola και Aegean.

Στα οικονομικά νέα της ημέρας, τη μεγαλύτερη μηνιαία αύξηση στη βιομηχανική παραγωγή της Ε.Ε. εμφάνισε η Ελλάδα τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Συγκεκριμένα, η βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας ενισχύθηκε κατά 3,3% , ενώ στο σύνολο της Ε.Ε. υποχώρησε κατά 0,6% και στην Ευρωζώνη κατά 0,7%.

Παράλληλα, κατά 0,2% υποχώρησε τον Δεκέμβριο ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Σημειώνεται ότι η αντίστοιχη μείωση τον Δεκέμβριο του 2014 είχε διαμορφωθεί στο 2,6%.

Σε μηνιαίο επίπεδο, οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 0,1% έναντι πτώσης 0,5% τον Νοέμβριο. Συνολικά για το 2015, κατεγράφη πτώση 1,7% έναντι 1,3% που σημειώθηκε το αντίστοιχο δωδεκάμηνο του 2013.

Την ίδρυση θυγατρικής εταιρείας στο Ντουμπάι, με την επωνυμία Kleemann Lifts DMCC ανακοίνωσε ο Όμιλος Κleemann, με στόχο την περαιτέρω ισχυροποίηση της παρουσίας του στην τοπική και περιφερειακή αγορά. Το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο της νέας θυγατρικής ανέρχεται σε 50.000 ευρώ, με μοναδικό μέτοχο (100%) τη θυγατρική της Kleemann στην Κύπρο, Kleemann Services LTD.

Σκοπός της νέας επιχείρησης είναι η εμπορία ολοκληρωμένων συστημάτων ανελκυστήρων, καθώς και η περαιτέρω προώθηση της συνολικής γκάμας των προϊόντων του ομίλου. Μέσω της λειτουργίας της νέας θυγατρικής, η διοίκηση της Kleemann προσβλέπει στην ενίσχυση των διεθνών πωλήσεων του ομίλου.

Σημαντική άνοδο, της τάξης του 12,22%, σημείωσαν τα έσοδα του Δημοσίου τον Δεκέμβριο του 2015 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2014, εξέλιξη η οποία έχει προκαλέσει ικανοποίηση στο επιτελείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη, καθώς έχει ως συνέπεια τα συνολικά έσοδα για πρώτη φορά μέσα στα 6 δύσκολα χρόνια της εφαρμογής μνημονίων να εμφανίζουν σε ετήσια βάση αύξηση -έστω και οριακή- κατά 39 εκατ. ευρώ.

Στη σημασία της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά και της συνέχισης της συνεργασίας της με τους διεθνείς εταίρους, στάθηκε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Έλληνα ομόλογό του, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Διάρκειας 70 λεπτών ήταν η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο Βερολίνο. Οι δύο υπουργοί δεν έκαναν δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης.  Όσο οι συζητήσεις των δύο ΥΠΟΙΚ ήταν σε εξέλιξη έφθασε στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών ο επικεφαλής του ΔΝΤ για την Ευρώπη Πολ Τόμσεν, ο οποίος ωστόσο απάντησε αρνητικά όταν ρωτήθηκε αν θα λάβει μέρος στη συνάντηση. 

Η χθεσινή συνάντηση του κ. Τσακαλώτου με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ, στο Άμστερνταμ πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών σε καλό κλίμα. «Ο κ. Ντέισελμπλουμ διευκρίνισε ότι οι "μήνες" που είχε αναφέρει ότι χρειάζονται για την πρώτη αξιολόγηση αφορούσαν και το χρέος μαζί», ανέφεραν πηγές του υπουργείου και πρόσθεσαν ότι «έγινε συζήτηση με πολιτικό που θέλει να βρεθούν λύσεις».

Στις διαπραγματεύσεις για τη διαμόρφωση του τελικού τιμήματος για το 67% του Οργανισμού Λιμένος Πειραιά «ρίχθηκαν» χθες, αμέσως μετά την αποσφράγιση της σχετικής προσφοράς, ΤΑΙΠΕΔ και Cosco. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά και ο καθορισμός του ανταλλάγματος θεωρούνται πολύ σημαντικές παράμετροι και για τις δύο πλευρές.

«Υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη», ανέφερε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας (ΤτΕ) Γιάννης Στουρνάρας μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ το βράδυ της Τρίτης, ενώ αποκάλυψε ότι καιρό πριν είχε προειδοποιήσει για τα capital controls. Ερωτηθείς αν είχε δει τα capital controls να έρχονται και αν είχε προειδοποιήσει και προειδοποιηθεί για αυτά, απάντησε «ναι, καιρό πριν», ενώ εξηγώντας γιατί δεν είχε γίνει αντιληπτή η έκταση του ζητήματος, σημείωσε ότι «υπήρχε ένας τρόπος διαπραγμάτευσης ο οποίος δεν ήταν συνεπής με την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Και το έκανα σχεδόν σε εβδομαδιαία βάση».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα