Aνοδικά κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου

Καθώς εικάζεται ότι ο ΟΠΕΚ έχει ελάχιστη επιπλέον δυναμικότητα
Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 07:16

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκε η τιμή του αργού πετρελαίου, από τα χαμηλότερα επίπεδα έξι εβδομάδων στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται, ότι η υπόσχεση του ΟΠΕΚ να αντλήσει στο μέγιστο της δυναμικότητάς του θα αποτύχει να αυξήσει αρκετά την παραγωγή, προκειμένου να αντιμετωπίσει τη ζήτηση σε περίπτωση άλλου ενός τυφώνα, που θα διαταράξει τις προμήθειες στον Κόλπο του Μεξικό.

Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος παράγει περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, θα αποφασίσει να προσφέρει κάθε βαρέλι που τα μέλη του μπορούν να παράγουν, για να μειώσει τις τιμές του μαύρου χρυσού σε όλο τον κόσμο, είπε χθες στη Βιέννη, ο πρόεδρος του Οργανισμού, σεΐχης Sheikh Ahmad Fahd al- Sabah. Οι τιμές πετρελαίου και βενζίνης αναρριχήθηκαν στις ΗΠΑ τον μήνα που πέρασε φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, μετά το κλείσιμο των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από το πέρασμα του τυφώνα «Katrina», κατά μήκος του Κόλπου του Μεξικό.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου σημείωσε άνοδο 73 σεντς, ποσοστό 1,2%, φθάνοντας στα 63,73 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές, στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης. Στις 10:51' π.μ., στη Σιγκαπούρη, διαπραγματεύθηκε στα 63,65 δολ. το βαρέλι. Το πετρέλαιο, έχει υποχωρήσει 10%, από τις 30 Αυγούστου, όταν έφθασε στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και στα 70,85 δολ. το βαρέλι.

Στις 16 Σεπτεμβρίου, τα συμβόλαια του Οκτωβρίου υποχώρησαν 1,75 δολ., ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 63 δολ. το βαρέλι και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 5 Αυγούστου. Οι τιμές υποχώρησαν 1,7% την περασμένη εβδομάδα και σήμερα βρίσκονται 37% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Τροπική καταιγίδα, που αναπτύσσεται στα νοτιοανατολικά των νήσων Μπαχάμες, ενδέχεται να ισχυροποιηθεί σε τυφώνα, πριν εισέλθει στον Κόλπο του Μεξικό, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του National Hurricane Center. Στον Κόλπο, παράγεται περίπου του 30% του πετρελαίου των ΗΠΑ.

Η τροπική καταιγίδα «Rita», με μάξιμουμ ανέμους 40 μιλίων την ώρα, βρισκόταν περίπου 355 μίλια ανατολικά, νοτιοανατολικά του Nassau, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το National Hurricane Center, χθες στις 5 μ.μ. στη Ν. Υόρκη. Ενδέχεται δε να ισχυροποιηθεί σε τυφώνα, τη στιγμή που θα εισέλθει στον Κόλπο, αργά την Τρίτη, σύμφωνα με το Hurricane Center, το οποίο εξέδωσε την πρόβλεψη για την τροπική καταιγίδα στις ακτές νοτίως της Φλόριντα.

Η παραγωγή πετρελαίου των ΗΠΑ στον Κόλπο του Μεξικό, παραμένει 56% χαμηλότερη από τα φυσιολογικά επίπεδα, εξ αιτίας των ζημιών που προκάλεσε ο «Katrina», σύμφωνα με ανακοίνωση του U.S. Minerals Management Service, στις 16 Σεπτεμβρίου.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ που θα συναντηθούν αργότερα σήμερα στη Βιέννη θα συζητήσουν το θέμα αύξησης της ημερήσιας παραγωγής κατά 500.000 βαρέλια ή 1,8% των 28,5 εκατ. βαρελιών, παραβλέποντας το σύστημα ποσοστώσεων, ώστε τα μέλη του θα μπορέσουν να προσφέρουν όλο το πετρέλαιο που μπορούν να παράγουν, είπε ο al-Sabah.

Κατά πάσα πιθανότητα, ο ΟΠΕΚ θα συμφωνήσει να προσφέρει κάθε βαρέλι που μπορούν τα μέλη του να αντλήσουν, σύμφωνα με τον γραμματέα Ενεργείας της Λιβύης, Fathi Ben Shatwan, χθες.

«Αυτό πρόκειται να πούμε στον ΟΠΕΚ», επεσήμανε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε, συμπληρώνοντας: «Και αυτή θα είναι κατά πάσα πιθανότητα η απόφαση».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα