Nymex: Προσφορά από τον πρώην πρόεδρο για εξαγορά μεριδίου

Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2005 08:22

ΠΡΟΣΦΟΡΑ, για να ανταγωνιστεί τις άλλες δύο, που έγιναν από εταιρείες επενδύσεων, για την απόκτηση μεριδίου στο New York Mercantile Exchange (Νymex), θα καταθέσει ο πρώην πρόεδρός του, Michel Marks.

Ο Μarks, σε επιστολή του προς το Nymex με ημερομηνία 16 Σεπτεμβρίου, ζήτησε από τους διευθύνοντες να καθυστερήσουν οποιαδήποτε δημοπρασία στις προσφορές από την Blackstone Group LLC και την Battery Ventures, που δουλεύουν μαζί και από την General Atlantic LLC για την απόκτηση μεριδίου έως και 20% του Χρηματιστηρίου. Το διοικητικό συμβούλιο του Nymex συσκέφθηκε χθες για να διαλέξει μία από τις προσφορές ή να αποφασίσει την πώληση μετοχών του Χρηματιστηρίου στο ευρύ κοινό.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να παρουσιάσουμε μία πλήρη οικονομική πρόταση για τα πλεονεκτήματα της, η οποία έχει μεγαλύτερη αξία και προσδίδει υψηλότερη αξία από οποιαδήποτε άλλη δημόσια πρόταση που έγινε», αναφέρει στην επιστολή του ο Marks. Ο ίδιος αρνήθηκε να αναφερθεί σε λεπτομέρειες της πρότασης, όταν έφτασε στο σπίτι του στο Red Bank του New Jersey.

To Nymex, το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο Ενεργείας στον κόσμο, σκέφτεται να αλλάξει το ιδιοκτησιακό του καθεστώς, τη στιγμή που πολλά Χρηματιστήρια κάνουν το ίδιο. Το Intercontinental Exchange Inc., που εδρεύει στην Ατλάντα και έχει στην κυριότητά του το London's International Petroleum Exchange, είπε τον Μάρτιο ότι ελπίζει να αντλήσει το ποσόν των 115 εκατ. δολ. κατά τη δημόσια εγγραφή του, πριν από το τέλος του έτους.

Στο Nymex, όπου διαπραγματεύονται συμβόλαια αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου, έγιναν φέτος συναλλαγές ρεκόρ, καθώς οι τιμές της ενεργείας αναρριχήθηκαν στα ύψη. Σύμφωνα με την Bank for International Settlements, το 2004 έγιναν αγοραπωλησίες 1.144 τρισ. δολ., 31% περισσότερες από το 2003.

Η General Atlantic, με έδρα το Greenwich, του Connecticut, προσέφερε τον Ιούλιο 240 εκατ. δολ. για το 20% του Nymex, σύμφωνα με ανθρώπους που γνώριζαν καλά το θέμα τότε. Τον Απρίλιο, η Blackstone και η Battery με έδρα το Wellesley των Massachusetts, προσέφεραν 200 εκατ. δολ. για το 20% του Χρηματιστηρίου.

Την εβδομάδα που πέρασε, ο πρόεδρος του Nymex, James Newsome, είπε ότι ο οργανισμός ενδέχεται να σκεφτεί την πώληση μεριδίου χαμηλότερου του 20%.

Ο Marks, ο οποίος διηύθυνε το Χρηματιστήριο από το 1978 έως το 1987 και ήταν πρόεδρος του όταν άρχισαν οι διαπραγματεύσεις των συμβολαίων πετρελαίου, πριν από 22 χρόνια, είπε ότι έφτιαξε μία ομάδα από 20 ανθρώπους για να τον βοηθήσουν στην αποτίμηση του Nymex και του κλάδου των συμβολαίων.

Ονόμασε την ομάδα του «816 Partners», σε μνεία των 816 συμμετοχικών μετοχών του Nymex. Τα μέλη, είναι γνωστά ως κάτοχοι θέσεων, καθώς οι μετοχές ιδιοκτησίας δίνουν το δικαίωμα της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο.

Εκτός από τις προσφορές από τις εταιρείες επενδύσεων, τραπεζίτες της JPMorgan Chase & Co., παρουσίασαν στο συμβούλιο ένα σχέδιο για πώληση μετοχών στο ευρύ κοινό. Οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί θα πρέπει να έχει την πλειοψηφία των ψήφων των μελών του Nymex.

Η αξία του Nymex έφτασε στα ύψη τα τελευταία χρόνια. Μία θέση σε αυτό, πουλήθηκε στις 6 Σεπτεμβρίου στα επίπεδα ρεκόρ των 2,75 εκατ. δολ., με αποτέλεσμα η αξία του Χρηματιστηρίου να ανέρχεται σε περίπου 2,25 δισ. δολάρια. Οι τιμές των θέσεων έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από 875.000 δολ. το 2002, καθώς το κόστος του πετρελαίου αναρριχήθηκε στα ύψη. Τα μέλη μπορούν να νοικιάσουν τα δικαιώματα διαπραγμάτευσης των θέσεων που κατέχουν, προς 18.000 δολ. τον μήνα ή 216.000 δολ. τον χρόνο.

Περισσότερο από μία δεκαετία μακρυά από το Χρηματιστήριο, ο Marks εξελέγη από τα 24 μέλη του συμβουλίου το 2001 που νοικιάζουν τις θέσεις τους και δεν κάνουν διαπραγματεύσεις. Από τον Ιούνιο που παραιτήθηκε ο Marks, αρνείται να αναφερθεί στον λόγο για τον οποίο το έκανε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα