Διπλός εφιάλτης στις αγορές

Αλμα πετρελαίου, πολιτική αστάθεια
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 00:01
UPD:06:10

«Στο κόκκινο» βύθισε τη Wall Street ο πετρελαϊκός εφιάλτης, ενώ οι επενδυτές παρέμειναν νευρικοί, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ και η Ευρώπη κατέρριψε νέο ρεκόρ τριετίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε συνολικά 84,31 μονάδες, ποσοστό 0,79%, φθάνοντας στις 10.557,63 μονάδες. Με απώλειες 15,09 μονάδων, ποσοστό 0,70%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.145,26 μονάδες.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά 6% πυροδότησε σημαντικά κέρδη σε μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, αγνοώντας την πτώση των γερμανικών μετοχών. Η μετοχή της BP κέρδισε πάνω από 1,5%, στον απόηχο της απογείωσης των τιμών του αργού, προς τα 67 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για νέα καταιγίδα στο σύστημα που κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού, ενώ ο ΟΠΕΚ εξανέμισε τις ελπίδες για άμεση ενίσχυση της προσφοράς με επιπλέον ποσότητα αργού. Ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη υποχώρησε κατά 1,2%, περιορίζοντας σχεδόν στο ήμισυ τις αρχικές απώλειες, αλλά ακόμη παραμένει κάτω, λόγω ανησυχιών για πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία και επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ξεπέρασε σε επίδοση τους υπολοίπους της Ευρώπης, σημειώνοντας αύξηση 0,4%, αγγίζοντας τα υψηλότερα τετραετίας, στις 5.429,7 μονάδες. Επίσης, οι μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών ευνοήθηκαν από την υποχώρηση του ευρώ στα κατώτερα των επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips χαιρέτισε 10 νεοεισερχόμενες εταιρείες -ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 1.216,4 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2002.

Η αδυσώπητη άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η νευρικότητα που επικρατεί εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια ήταν από τους βασικούς παράγοντες που έπληξαν τις μετοχές στη Wall Street. Η αγορά σημείωσε επίσης μια τυπική διόρθωση, μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας. Η αγορά αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την 15μηνη εκστρατεία των επιτοκιακών αυξήσεων, δίνοντας ακόμη μια αύξηση του 0,25% στο κόστος δανεισμού. Ομως για πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο διάστημα υπάρχει ερωτηματικό για το εάν οι τραπεζίτες θα σταματήσουν τις αυξήσεις λόγω των επιπτώσεων του «Κατρίνα».

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα