Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της BHP Billiton και της Cnooc Ltd., μετά την άνοδο του δείκτη εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, τη μεγαλύτερη σε 49 χρόνια και την τροπική καταιγίδα «Rita», που ώθησε ανοδικά τις τιμές του αργού πετρελαίου.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας σημείωνε άνοδο 0,9% φθάνοντας στις 110,19 μονάδες, στις 12:01' μ.μ. στο Τόκυο. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον δείκτη σημείωναν κέρδη, με τις μετοχές του κλάδου της ενεργείας να εμφανίζουν την υψηλότερη άνοδο.

Στην Ιαπωνία, ο Nikkei 225 αναρριχήθηκε 0,9% φθάνοντας στις 13.075,90 μονάδες υπερβαίνοντας για πρώτη φορά το όριο των 13.000 μονάδων από τις 26 Ιουνίου του 2001. Οι μετοχές της Mizuho Financial Group Inc. και της Fast Retailing Co., σημείωναν κέρδη μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, το οποίο ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα προβλέψει μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης στη μηνιαία της έκθεση.

Κέρδη σημείωναν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στην Κίνα, τη Σιγκαπούρη, τη Μαλαισία και την Ινδονησία. Στη Ν. Κορέα, ο δείκτης Kospi, αναρριχήθηκε 1,4%, φθάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, μετά τη χθεσινή συμφωνία της Β. Κορέας να εγκαταλείψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Την άνοδο οδηγούσαν οι μετοχές της Samsung Electronics Co.

Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε 0,6% χθες, μετά την άνοδο της τιμής των εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής, όπως του αργού πετρελαίου και του χαλκού, καθώς ανησυχία επικράτησε ο η τροπική καταιγίδα «Rita», ενδέχεται να επηρεάσει την παραγωγή καυσίμων στον Κόλπο του Μεξικό. Το αργό, διαπραγματεύθηκε πάνω από το 67 δολ. το βαρέλι, μετά την άνοδό του 7% χθες.

Ο δείκτης Reuters/Jefferies CRB των 19 εμπορευμάτων, σημείωσε άνοδο 3,8% τη μεγαλύτερη από την θητεία του Dwight Eisenhower στην προεδρία των ΗΠΑ, πριν από 49 χρόνια. Ο χρυσός αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα 17 ετών, ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του χαλκού και του βάμβακος. Ο δείκτης πέρυσι, σημείωσε άνοδο 19%, φθάνοντας τα υψηλότερα επίπεδα 24 ετών και στις 337,18 μονάδες στις 2 Σεπτεμβρίου, καθώς η οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα και την Ινδία, τόνωσε τη ζήτηση σε καύσιμα και πρώτες ύλες για την κατασκευή κατοικιών, αυτοκινήτων και ηλεκτρικών οικιακών συσκευών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα