Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 00:01

Διπλός εφιάλτης στις αγορές

«Στο κόκκινο» βύθισε τη Wall Street ο πετρελαϊκός εφιάλτης, ενώ οι επενδυτές παρέμειναν νευρικοί, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ και η Ευρώπη κατέρριψε νέο ρεκόρ τριετίας.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά 6% πυροδότησε σημαντικά κέρδη σε μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα στην Ευρώπη.

«Στο κόκκινο» βύθισε τη Wall Street ο πετρελαϊκός εφιάλτης, ενώ οι επενδυτές παρέμειναν νευρικοί, εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ και η Ευρώπη κατέρριψε νέο ρεκόρ τριετίας. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), υποχώρησε συνολικά 84,31 μονάδες, ποσοστό 0,79%, φθάνοντας στις 10.557,63 μονάδες. Με απώλειες 15,09 μονάδων, ποσοστό 0,70%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.145,26 μονάδες.

Η ραγδαία άνοδος των τιμών του πετρελαίου κατά 6% πυροδότησε σημαντικά κέρδη σε μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα να ευνοηθεί η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά, αγνοώντας την πτώση των γερμανικών μετοχών. Η μετοχή της BP κέρδισε πάνω από 1,5%, στον απόηχο της απογείωσης των τιμών του αργού, προς τα 67 δολάρια το βαρέλι, εν μέσω ανησυχιών για νέα καταιγίδα στο σύστημα που κατευθύνεται προς τον Κόλπο του Μεξικού, ενώ ο ΟΠΕΚ εξανέμισε τις ελπίδες για άμεση ενίσχυση της προσφοράς με επιπλέον ποσότητα αργού. Ο δείκτης DAX στη Φραγκφούρτη υποχώρησε κατά 1,2%, περιορίζοντας σχεδόν στο ήμισυ τις αρχικές απώλειες, αλλά ακόμη παραμένει κάτω, λόγω ανησυχιών για πολιτικό αδιέξοδο στη Γερμανία και επιβράδυνση των μεταρρυθμίσεων. Ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου ξεπέρασε σε επίδοση τους υπολοίπους της Ευρώπης, σημειώνοντας αύξηση 0,4%, αγγίζοντας τα υψηλότερα τετραετίας, στις 5.429,7 μονάδες. Επίσης, οι μετοχές φαρμακευτικών εταιρειών ευνοήθηκαν από την υποχώρηση του ευρώ στα κατώτερα των επτά εβδομάδων έναντι του δολαρίου.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips χαιρέτισε 10 νεοεισερχόμενες εταιρείες -ενισχύθηκε κατά 0,2% στις 1.216,4 μονάδες, στο υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2002.

Η αδυσώπητη άνοδος των τιμών του πετρελαίου και η νευρικότητα που επικρατεί εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της Φέντεραλ Ριζέρβ για τα επιτόκια ήταν από τους βασικούς παράγοντες που έπληξαν τις μετοχές στη Wall Street. Η αγορά σημείωσε επίσης μια τυπική διόρθωση, μετά το ράλι της προηγούμενης εβδομάδας. Η αγορά αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα συνεχίσει την 15μηνη εκστρατεία των επιτοκιακών αυξήσεων, δίνοντας ακόμη μια αύξηση του 0,25% στο κόστος δανεισμού. Ομως για πρώτη φορά έπειτα από μεγάλο διάστημα υπάρχει ερωτηματικό για το εάν οι τραπεζίτες θα σταματήσουν τις αυξήσεις λόγω των επιπτώσεων του «Κατρίνα».

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ