Πάνω από τα 67 δολ. το βαρέλι διαπαραγματεύεται το αργό

Καθώς η τροπική καταιγίδα «Rita» πλησιάζει τον Κόλπο του Μεξικό
Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2005 07:37

ΠΑΝΩ από τα 67 δολ. το βαρέλι διαπραγματεύθηκε το αργό πετρέλαιο, μετά τη χθεσινή του άνοδο, σε ποσοστό 7%, καθώς η τροπική καταιγίδα «Rita» προβλέπεται να ισχυροποιηθεί σε τυφώνα, πριν το πέρασμά της από τον Κόλπο του Μεξικό και να πλήξει το Τέξας και το κέντρο διύλισης στο Χιούστον.

Η «Rita», η οποία έγινε πιο ισχυρή στις Μπαχάμες, ενδέχεται να μετατραπεί σε τυφώνα σε λίγες ώρες και να πλησιάσει τις ακτές του Τέξας στις 24 Σεπτεμβρίου. Η Royal Dutch Shell Plc, η BP Plc και η Chevron Corp. απομακρύνουν τους εργαζόμενους από τις πλατφόρμες που βρίσκονται στην πορεία της καταιγίδας. Τέσσερα διυλιστήρια γύρω από τη Ν. Ορλεάνη παραμένουν κλειστά μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» από την ακτή της Λουϊζιάνα τον μήνα που πέρασε.

«Είναι πολύ ανησυχητικό και πολλές εταιρείες πετρελαιοειδών ήδη άρχισαν να εκκενώνουν τις εγκαταστάσεις από το προσωπικό», ανέφερε ο John Kilduff, αντιπρόεδρος επιχειρηματικού ρίσκου ενεργείας της Fimat USA.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, διαμορφώθηκε στα 67,10 δολ. το βαρέλι, 29 σεντς χαμηλότερα, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex), στις 10:52' π.μ. στη Σιγκαπούρη.

Χθες, τα συμβόλαια του αργού αναρριχήθηκαν 4,39 δολ., ποσοστό 7%, φθάνοντας στα 67,39 δολ. το βαρέλι, κλείνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Σεπτεμβρίου και σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τις 26 Δεκεμβρίου του 2001. Η τιμή του μαύρου χρυσού, που έφθασε στα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου, βρίσκεται 45% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι τιμές της βενζίνης αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 14% χθες και τα συμβόλαια του φυσικού αερίου άγγιξαν επίπεδα ρεκόρ, καθώς αναμένεται ότι η «Rita», το λιγότερο θα περιορίσει τις προσπάθειες για την επαναφορά της παραγωγής, που σταμάτησε στον Κόλπο του Μεξικό μετά το πέρασμα του τυφώνα «Katrina» στις 29 Αυγούστου. Περίπου το 30% της παραγωγής πετρελαίου των ΗΠΑ προέρχεται από τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στα ανοιχτά της θάλασσας του Κόλπου, τη στιγμή που η περιοχή αποτελεί το 24% της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας.

Το φυσικό αέριο για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, αναρρίχηθε 1,519 δολ., ποσοστό 14% για να κλείσει στα επίπεδα ρεκόρ των 12,663 δολ. ανά χιλιάδες βρετανικές θερμικές μονάδες στη Ν. Υόρκη. Η άνοδος ήταν η μεγαλύτερη ποσοστιαία, που σημειώθηκε από τις 24 Νοεμβρίου του 2004. Τα συμβόλαια, του αερίου, στις συναλλαγές μετά τη συνεδρίαση, βρισκόντουσαν στα 12,67 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ, αναμένεται αργότερα σήμερα να ανακοινώσει τη συμφωνία για την επιπλέον προσφορά 2 εκατ. βαρελιών ημερησίως στις διεθνείς αγορές, με στόχο τη σταθεροποίηση των αγορών πετρελαίου, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του προέδρου του.

Η «Rita», βρισκόταν 120 μίλια νότια νοτιοδυτικά του Nassau των νήσων Μπαχάμες, με ανέμους κοντά στα 70 μίλια την ώρα, σύμφωνα με νεώτερη ανακοίνωση του U.S. National Hurricane Center, στις 11 π.μ., ώρα Ν. Υόρκης και κινείτο βορειοδυτικά με περίπου 14 μίλια την ώρα.

Τα συμβόλαια πετρελαίου του Οκτωβρίου λήγουν στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης. Τα πιο διαπραγματεύσιμα του Νοεμβρίου, σημείωσαν άνοδο 4,17 δολ., ποσοστό 6,6%, φθάνοντας στα 67,51 δολ. το βαρέλι χθες. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές η τιμή τους ήταν στα 67,35 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα