Ανοδικά κόντρα στο αρνητικό κλίμα τα Aμοιβαία Κεφάλαια

Με +19,7% το ενεργητικό, στα 7,24 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 1,15 δισ. - Περί τα 600 εκατ. οι απώλειες από τα capital controls
Παρασκευή, 08 Ιανουαρίου 2016 16:53
UPD:16:54
REUTERS/YVES HERMAN

Από την έντυπη έκδοση

Του Γιώργου Σακκά
[email protected]

Τα capital controls, οι εκλογικές διαδικασίες και η αβεβαιότητα στην ελληνική οικονομία ανέτρεψαν κατά τους τελευταίους μήνες του 2015 την καλή πορεία της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων, καθώς ειδικά το τελευταίο τρίμηνο παρουσιάστηκαν σημαντικές εκροές οι οποίες ξεπέρασαν τα 600 εκατ. ευρώ ενώ συνολικά το β΄ εξάμηνο ξεπέρασαν τα 800 εκατ. ευρώ. Παρ’ όλα αυτά ο απολογισμός του προηγούμενου έτους για τη συγκεκριμένη αγορά δείχνει θετικός, με τις ελληνικές ΑΕΔΑΚ να παρουσιάζουν αυξημένο ενεργητικό και συνολικά στο 12μηνο να καταγράφουν εισροές νέων κεφαλαίων.

Όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, από την αρχή του έτους εισέρευσε στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων περίπου 1,15 δισ. ευρώ φρέσκο χρήμα, το οποίο προσέλκυσε κυρίως η κατηγορία των Αμοιβαίων Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης Διάρκειας και δη η Eurobank ΑΕΔΑΚ.

Η εν λόγω ΑΕΔΑΚ, μέσω του Αμοιβαίου Eurobank (LF) Money Market Fund Reserve, κατάφερε να προσελκύσει στην αγορά περί το 1,2 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.

Βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι στο τέλος εξαμήνου, δηλαδή πριν από την επιβολή των capital controls, οι συνολικές εισροές από την αρχή του χρόνου ήταν της τάξης των 2 δισ. ευρώ. Ομως εν συνεχεία το γεγονός ότι απαγορεύτηκαν οι επενδυτικές κινήσεις προκάλεσε και την απαγόρευση τοποθέτησης κεφαλαίων στα αμοιβαία, ενώ αντίθετα υπήρξαν εκροές καθώς επιτράπηκαν οι ρευστοποιήσεις.

Συνολικά, όπως αναφέραμε, ο κλάδος των ελληνικών ΑΕΔΑΚ βγήκε κερδισμένος κατά το σύνολο του 2015, με τα υπό διαχείριση κεφάλαια των ελληνικών ΑΕΔΑΚ να παρουσιάζουν στο τέλος τους προηγούμενου χρόνου άνοδο κατά 19,7% σε σχέση με την αρχή του χρόνου, φτάνοντας τα 7,24 δισ. ευρώ. Να επισημάνουμε πάλι ότι στο τέλος του εξαμήνου το ενεργητικό είχε σημειώσει άνοδο που προσέγγισε το 32%. Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της Ενωσης Θεσμικών Επενδυτών, την περσινή χρονιά εισροές υπήρξαν στις 8 από τις 21 κατηγορίες των αμοιβαίων κεφαλαίων, ενώ αντίθετα 13 κατηγορίες παρουσίασαν απώλειες.

Οπως αναφέρθηκε, οι σημαντικότερες εισροές σημειώθηκαν στην κατηγορία Διαχείρισης Διαθεσίμων Βραχυπρόθεσμης Διάρκειας με 1,31 δισ. και στην οποία πρωταγωνίστησε το Αμοιβαίο Eurobank (LF) Money Market Fund Reserve.

Επίσης, στην κατηγορία Funds of Funds Μικτά σημειώθηκαν εισροές περίπου 263 εκατ. ευρώ, που αποδίδονται και πάλι στα αμοιβαία της κατηγορίας της Eurobank ΑΕΔΑΚ, ενώ ακολουθούν οι κατηγορίες των Ομολογιακών - Κρατικών Υψηλής Διαβάθμισης με 54 εκατ. ευρώ και τα Ομολογιακά Διεθνή με 45 εκατ. ευρώ. Η τελευταία αυτή κατηγορία είναι μάλιστα η μόνη που σημειώνει αύξηση εισροών στο β’ εξάμηνο.

Στον αντίποδα, εκροές περί τα 257 εκατ. ευρώ σημείωσε η κατηγορία των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων, εκροές 154 εκατ. ευρώ σημείωσαν τα Σύνθετα Α/Κ Ειδικού Τύπου, τα Ομολογιακά Ελλάδας είχαν εκροές περίπου 86 εκατ. ευρώ, ενώ τα Σύνθετα ΑΚ Absolute Return σημείωσαν εκροές 39 εκατ. ευρώ.

Κατάταξη

Οσον αφορά την κατάταξη των εταιρειών, την πρώτη θέση εξακολουθεί να κατέχει η Eurobank, η οποία μέσω και των κινήσεων που προαναφέρθηκαν παρουσιάζει πλέον υψηλότατο μερίδιο αγοράς, 45,9% από 35,16% που ήταν στο τέλος του 2014.

Επίσης, από την αρχή του χρόνου έχει παρουσιάσει αύξηση ενεργητικού σχεδόν κατά 56%, στα 3,3 δισ. ευρώ. Η συνολική αύξηση του ενεργητικού της από την αρχή του έτους έφτασε περίπου στο 1,2 δισ. ευρώ, ενώ παρουσίασε εισροές για όλες τις κατηγορίες των 123 αμοιβαίων που διαχειρίζεται στο 1,19 δισ. ευρώ.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η Alpha με μερίδιο 14,82% από 19,69% που ήταν στην αρχή του χρόνου και μείωση του ενεργητικού κατά 9,9%, στο 1,07 δισ. ευρώ, ενώ παρουσίασε εκροές περίπου 113,2 εκατ. ευρώ.

Στην τρίτη θέση βρέθηκε η Εθνική με μερίδιο 12,6% από 14,04% και αύξηση ενεργητικού 7,3%, στα 849 εκατ. ευρώ. Η ΑΕΔΑΚ παρουσίασε εισροές της τάξης των 55,8 εκατ. ευρώ.

Στην τέταρτη θέση βρέθηκε η ΑΕΔΑΚ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΩΝ, με ενεργητικό στα 795,9 εκατ. ευρώ, ήτοι άνοδος 7,23% και μερίδιο αγοράς στο 11% από 12,27%.

Σημειώνεται ότι τα δύο αμοιβαία της ΑΕΔΑΚ διαχειρίζονται διαθέσιμα ασφαλιστικών ταμείων και δεν σημειώνονται συνήθως εισροές ή εκροές κεφαλαίων.

H μείωση στα μερίδια αγοράς των προαναφερόμενων ΑΕΔΑΚ που ακολουθούν τη Eurobank δεν αποδίδεται στην ποσοτική αλλαγή των ενεργητικών τους, αλλά, όπως φάνηκε, στη μεγέθυνση της κορυφαίας στην αγορά Eurobank, η οποία άλλαξε τα δεδομένα για το σύνολο της «πίτας».

Αξίζει να σημειώσουμε ότι κατά την προηγούμενη χρονιά στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της αγοράς των αμοιβαίων κεφαλαίων υπήρξαν και οι παρακάτω εξελίξεις:

Στις 14/1/2015 άλλαξε η επωνυμία της ALPHA TRUST ΑΕΔΑΚ σε «ALPHA TRUST Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων» με διακριτικό τίτλο «ALPHA TRUST». Στις 30/3/2015 η EUROBANK ASSET MANAGEMENT AΕΔΑΚ ανέλαβε τη διαχείριση των Αμοιβαίων Κεφαλαίων της ΤΤ ΕΛΤΑ ΑΕΔΑΚ και επίσης στις 23/1/2015 άλλαξε η ονομασία της ING ΑΕΔΑΚ σε 3K INVESTMENT PARTNERS ΑΕΔΑΚ μετά και την ολοκλήρωση της εξαγοράς της.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα