Ανοδικά κινείται η τιμή του αργού πετρελαίου

Καθώς ο τυφώνας Rita κλείνει τις πλατφόρμες παραγωγής
Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 07:21

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη, καθώς οι παραγωγοί στον Κόλπο του Μεξικό, συμπεριλαμβανομένης της ConocoPhillips, της Exxon Mobil Corp. και της Marathon Oil Corp., εκκένωσαν τις εγκαταστάσεις από το προσωπικό και έκλεισαν τις πλατφόρμες που βρίσκονται στον δρόμο του τυφώνα «Rita».

Η καταιγίδα, με ανέμους 105 μιλίων την ώρα, οδεύει δυτικά κατά μήκος του Κόλπου και ενδέχεται να ισχυροποιηθεί πριν φθάσει στο Τέξας, σύμφωνα με το National Hurricane Center. Η πολιτεία, παράγει το ένα τέταρτο των καυσίμων της χώρας. Η πορεία του «Rita», είναι πιο νότια από την αντίστοιχη του «Katrina», που έπληξε τον Κόλπο τον περασμένο μήνα, καταστρέφοντας εγκαταστάσεις και κλείνοντας εργοστάσια στη Λουϊζιάνα και το Μισισιπί.

«Αυτός ο τυφώνας κλείνει τις πλατφόρμες που δεν είχαν κλείσει με τον «Katrina», ανέφερε ο Chris Mennis, ιδιοκτήτης της εταιρείας διαπραγμάτευσης πετρελαίου, New Wave Energy, στο Απτος της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, συμπληρώνοντας: «To πιθανότερο είναι να χαθούν δύο ή τρεις ημέρες παραγωγής στα διυλιστήρια, ακόμη και εάν οι ζημιές είναι μικρές».

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Νοεμβρίου σημείωσε άνοδο 1,28 δολ. ή 1,9%, φθάνοντας στα 67,48 δολ. το βαρέλι, στις ηλεκτρονικές – μετά τη συνεδρίαση – συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex). Στις 10 π.μ. στη Σιγκαπούρη, η τιμή του αργού βρισκόταν στα 67,20 δολ. το βαρέλι.

Χθες, τα συμβόλαια υποχώρησαν 1,31 δολ., ποσοστό 2%, φθάνοντας στα 66,20 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, που έληξαν χθες, υποχώρησαν 1,16 δολ., ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 66,23 δολ. το βαρέλι. Σήμερα, οι τιμές του μαύρου χρυσού είναι 43% υψηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Οι τιμές του πετρελαίου άγγιξαν τα επίπεδα ρεκόρ των 70,85 δολ. το βαρέλι στις 30 Αυγούστου, μία ημέρα πριν ο τυφώνας «Katrina» πλήξει τον Κόλπο του Μεξικό. Τα συμβόλαια, αναρριχήθηκαν σε ποσοστό 7% πριν από δύο ημέρες, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε μία ημέρα, από τον Δεκέμβριο του 2001, όταν το κέντρο τυφώνων ανακοίνωσε ότι η τροπική καταιγίδα «Rita», ενδέχεται να ισχυροποιηθεί στον δρόμο της προς τις ακτές του Τέξας.

Τα 26 διυλιστήρια του Τέξας έχουν την ικανότητα να παράγουν 4,6 εκατ. βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως ή το 26% της συνολικής παραγωγής των ΗΠΑ, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας της χώρας. Τα περισσότερα, βρίσκονται κατά μήκος του τόξου της ακτής του Τέξας, στο Κόρπους Κρίστι, το Χιούστον και στο Πορτ Αρθουρ.

«Αυτό το τόξο είναι πιθανώς 600 μίλια», είπε ο Mennis, συμπληρώνοντας: «Και ο Rita πρόκειται να πλήξει κάποια περιοχή σε αυτά τα 600 μίλια».

Η βενζίνη για τα συμβόλαια του Οκτωβρίου, υποχώρησε 6,61 σεντς, ποσοστό 3,2% για να κλείσει στο 1,9766 δολ. το γαλόνι. Στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, άγγιξε τα 2,0525 δολ. το γαλόνι και διαπραγματεύθηκε 59% υψηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Περίπου 30% της παραγωγής του πετρελαίου των ΗΠΑ προέρχεται από τις εγκαταστάσεις στα ανοιχτά του Κόλπου, τη στιγμή που η περιοχή αποτελεί το 24% της παραγωγής φυσικού αερίου της χώρας.

Ο ΟΠΕΚ, ο οποίος αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, συμφώνησε χθες κατά τη συνεδρίασή του στη Βιέννη, να ενεργοποιήσει την αναστολή του συστήματος ποσοστώσεων για πρώτη φορά από το 1990 κατά τη διάρκεια του πολέμου στον Περσικό Κόλπο.

Ο οργανισμός υπολογίζει ότι τα μέλη του μπορούν να αντλήσουν άλλα 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, αρκετά για να προμηθεύσουν τη Βρετανία, τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης. Η προσφορά των επιπλέον βαρελιών αρχίζει την 1η Οκτωβρίου και θα διαρκέσει τρεις μήνες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα