Fed: Αυξάνει τα επιτόκια λέγοντας ότι η επίδραση του «Katrina» είναι βραχυπρόθεσμη

Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2005 07:43

ΣΤΗΝ αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού, προχώρησε η Federal Reserve, για ενδέκατη συνεχόμενη φορά, σηματοδοτώντας ότι ενδέχεται να το κάνει ξανά, λέγοντας ότι η οικονομία των ΗΠΑ αντιμετωπίζει βραχυπρόθεσμη οπισθοχώρηση, μετά τον τυφώνα «Katrina».

H Fed, αύξησε τα βασικά επιτόκια δανεισμού κατά ένα τέταρτο της μονάδας, στο 3,75% και στα ψηλότερα επίπεδα μέσα σε τέσσερα χρόνια, μετά τη σημερινή της σύσκεψη στην Ουάσινγκτον. Το μέλος της, Mark Olson, ψήφισε κατά της απόφασης των εννέα μελών της Fed, λέγοντας ότι τα επιτόκια πρέπει να διατηρηθούν αμετάβλητα, διαφωνώντας για πρώτη φορά στην απόφαση μεταβολής του και πρώτη φορά από τον Ιούνιο του 2003.

«Οι εκτεταμένες καταστροφές στην περιοχή του Κόλπου, με αποτέλεσμα τη μετατόπιση της οικονομικής δραστηριότητας και η αύξηση των τιμών ενεργείας, συνεπάγονται, ότι η οι δαπάνες, η παραγωγή και η απασχόληση θα υποχωρήσουν βραχυπρόθεσμα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Fed. «Αυτή είναι η άποψη της επιτροπής και δεν υπάρχει συνεχής απειλή».

Η απόφαση καταδεικνύει, ότι η ανησυχία της Fed, είναι ο δυνητικός πληθωρισμός από τις τιμές ενεργείας. Περίπου το 20% των 111 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπε ότι η Fed θα απέφευγε μια αύξηση των επιτοκίων, καθώς υπάρχει κίνδυνος της συρρίκνωσης της οικονομίας.

Πτωτικά κινήθηκαν οι μετοχές στις ΗΠΑ, μετά την απόφαση της Fed, ενώ οι επενδυτές είπαν ότι μάλλον είναι λιγότερο πιθανό να σταματήσει να αυξάνει τα επιτόκια, τονώνοντας τις ανησυχίες για τη συρρίκνωση της ανάπτυξης. Ο Standard & Poor's 500 Stock Index διέγραψε τα κέρδη του και υποχώρησε 9,7 μονάδες, ποσοστό 0,8%, στις 4:17' μ.μ., στη Ν. Υόρκη.

Σήμερα τα επιτόκια της Fed είναι τα υψηλότερα από τον Αύγουστο του 2001, ένα μήνα πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στη Ν. Υόρκη και την Ουάσινγκτον.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα