Market beat: Γεμάτη εξελίξεις η τελευταία «κανονική» και πλήρης εβδομάδα του 2015

Δευτέρα, 14 Δεκεμβρίου 2015 09:38
UPD:09:38
SOOC/Menelaos Myrillas

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

Οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών, ξύπνησαν την αγορά που, μετά από καιρό, εμφάνισε καθαρούς τζίρους άνω των 100 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση. Η επίδραση των αναδιαρθρώσεων θα συνεχιστεί και την τρέχουσα εβδομάδα, ολοκληρώνοντας τον χρηματιστηριακό κύκλο της εισόδου των νέων μετοχών από τις Τραπεζικές Α.Μ.Κ.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο  Γενικός Δείκτης παραδόθηκε εύκολα σε πιέσεις υποχωρώντας από τις στηρίξεις που υπήρχαν λίγο πάνω από τις 610 μονάδες. Η διήμερη πίεση έφερε τον Γενικό Δείκτη τιμών σε χαμηλά 42 μηνών, τρεις εβδομάδες πριν το τέλος του 2015. Η χρονιά τελειώνει με τις επενδυτικές προσδοκίες στο χαμηλότερο επίπεδο για το 2015. Οι επόμενες ημέρες δεν είναι κενές οικονομικού περιεχομένου, αλλά τα νέα δεν μπορούν να αλλάξουν και πολλά σε επίπεδο τιμών, αφού μετά την ερχόμενη Παρασκευή, η Αγορά θα εμφανίσει υπολογίσιμα χαμηλότερους ρυθμούς συναλλαγών ακολουθώντας την παραδοσιακή συρρίκνωσή τους που παρατηρείται στο τέλος Δεκεμβρίου.

Οι εγχώριοι αναλυτές απέδωσαν στο  rebalancing των θεσμικών χαρτοφυλακίων την νευρικότητα των ημερών, με τις τράπεζες να εισάγουν το σύνολο των μετοχών τους προς διαπραγμάτευση μετά τις ΑΜΚ και μετά από λίγες συνεδριάσεις, να αλλάζει η στάθμισή τους στους δείκτες του ΧΑ και του MSCI. Πλέον απομένει η ΕΤΕ, που τη Δευτέρα θα υποδεχθεί η αγορά το σύνολο των νέων μετοχών της από την ΑΜΚ, η τελευταία από τις συστημικές τράπεζες που θα ολοκληρώσει τη διαδικασία ενίσχυσης της κεφαλαιακής τους επάρκειας. Επίσης αναταράξεις προκλήθηκαν από την εικόνα της σχέσης της ελληνικής πλευράς με τους πιστωτές. Συνεπώς, μέτρησε και η πληροφορία σχετικά με την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς.

Την νευρικότητα αναμένεται να διατηρήσουν στην αγορά η είσοδος των νέων μετοχών της ΕΤΕ, οι αλλαγές στάθμισης στους δείκτες και η εισαγόμενη νευρικότητα από τις διεθνείς αγορές που περιμένουν στις 16 Δεκεμβρίου την απόφαση της Fed για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της μετά από εννέα χρόνια.

Η εβδομάδα που πέρασε επηρέασε αρνητικά την στατιστική εικόνα του ΧΑ και κύρια των blue chip. Αφού από τα 25 τα 9 εμφάνισαν χαμηλό εβδομάδας που έγινε και χαμηλό τελευταίων 12 μηνών ενώ σε 17 έγινε και χαμηλό τελευταίων τριών μηνών όταν σε 22 έγινε χαμηλό τελευταίων 30 ημερών. Ωστόσο αφού ο ΓΔ έγραψε ελάχιστο που αντιστοιχεί σε κατώτερο επίπεδο τιμής από το τελευταίο δεκαήμερο του Ιουνίου του 2012, δεν ήταν δυνατό να το σημειώσει χωρίς μεγάλος αριθμός δεικτοβαρών μετοχών να μην γράψει νεότερα χαμηλά έτους.

Για την ολοκλήρωση του έτους απομένουν τρεις κουτσουρεμένες από τις αργίες εβδομάδες και πλέον ο ΓΔ εμφανίζει απώλειες -30% ο 25άρης -35,83% και ο FTSEM -3.64%. Η αγορά το 2015 βίωσε ένα bear market με όλους τους τύπους.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας   

ΗΠΑ ΕΥΡΩΠΗ Κόσμος

Η Fed αποφασίζει αν υπάρξει το παραδοσιακό αγιοβασιλιάτικο ράλι για την ώρα μαζί με το πετρέλαιο προκαλεί αναταράξεις

Τις περισσότερες από τις περασμένες χρονιές, τέτοιες μέρες, οι αναλυτές της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας και τα μέσα οικονομικής ενημέρωσης παρουσίαζαν τις αγορές, τους κλάδους, ακόμα και τις μετοχές, που θα απέφεραν την επόμενη χρονιά επενδυτικά κέρδη. Φέτος όμως, προσπαθούν απλά, να δικαιολογήσουν το συντονισμένο ξεπούλημα μετοχικών αξιών και την ισχύ του δολαρίου… περιμένοντας. Γιατί το τέλος του 2015 επέλεξαν, κατά πάσα πιθανότητα, οι αρμόδιοι της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ για να εφαρμόσουν στην νομισματική τους πολιτική, την αντίστροφη κατεύθυνση από εκείνη που επέλεξαν το 2008 και διατήρησαν ως τώρα.  Η απόκλιση της πολιτικής μεταξύ των ισχυρότερων Κεντρικών Τραπεζών του πλανήτη, πριν εκφραστεί πρακτικά, αφού ακόμα οι αγορές είναι στο στάδιο προεξόφλησης προσδοκιών και όχι γεγονότων, έχει ήδη επηρεάσει σημαντικά τμήματα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς.

Περιμένοντας την κ. Γιέλεν

Η Fed θα αρχίσει την «απογείωση» από τα μηδενικά επίπεδα που βρίσκονται επί χρόνια τα βασικά της επιτόκια, σε μια «πτήση» επιστροφής στην κανονικότητα, μετά από δέσμη αποφάσεων που έτειναν όλες προς την δημιουργία άφθονης και φθηνής ρευστότητας. Αυτή η πολιτική χαλάρωσης επιλέχθηκε, για να καταφέρουν οι χαράσσοντες την νομισματική πολιτική στις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, να αναζωπυρώσουν τις κατά τόπους οικονομίες. Όταν «πάγωσαν», το φθινόπωρο του 2008, επειδή τότε ξεδιπλώθηκε η μεγαλύτερη παγκόσμια οικονομική κρίση, μετά το κραχ του 1929. Σε αδρές γραμμές αυτή στηρίχθηκε στο δίπτυχο «μηδενικά» επιτόκια, για το παρκάρισμα κεφαλαίων στις Κεντρικές Τράπεζες από την πλευρά των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, και «τύπωμα» φρέσκου χρήματος. Του οποίου η διοχέτευση γινόταν με τις ανά μήνα αγορές αξιόγραφων χρέους, από την κάθε τοπική Κεντρική Τράπεζα, γνωστές ως QE (ποσοτική χαλάρωση).  

Οι αγοραίες δυνάμεις αναγκάστηκαν μέσα στο τρέχον έτος, εξ αφορμής των επιλογών των Fed και ΕΚΤ, να αναπροσαρμόσουν πολλές φορές τις τακτικές τους στα διάφορα τμήματα της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς, κυρίως με υπαιτιότητα της Fed. Θα λέγαμε ότι οι βιαστικοί είδαν τις δυο μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες «απέναντι» Ιούνιο του 2015, αφού η ΕΚΤ είχε ξεκινήσει  το QE την άνοιξη και πλησίαζε ο Ιούνιος. Το Μάρτιο οι πιο διορατικοί κατάλαβαν πως η απόφαση αυτή αναβλήθηκε για τον Σεπτέμβριο και έτσι ΕΚΤ και Fed παρέμειναν αμφότερες στο στρατόπεδο της νομισματικής χαλάρωσης. Αλλά μεσολάβησε ο παγκόσμιος πανικός, από την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα στη διάρκεια του φετινού καλοκαιριού. Έτσι στη σύνοδο της FOMC της Fed, στις 16 και 17 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε να μην αρχίσει η άνοδος των επιτοκίων της. Η επιδείνωση των δεδομένων σχετικά με τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο οδήγησε την ΕΚΤ στο να ανεβάσει τους τόνους σχετικά με τα μέτρα αναθέρμανσης που θα ελάμβανε μέσα στο χρόνο. Τα στοιχεία δε από το μέτωπο της απασχόλησης στις ΗΠΑ και οι ρυθμοί ανάπτυξης που πέτυχαν η Κίνα και η Ευρωζώνη έδειξαν πως δεν πλήγηκε η ευρωστία της οικονομίας των ΗΠΑ παρά τις επιφυλάξεις των αρμοδίων τον Σεπτέμβριο.

Τότε η Fed ειδοποίησε, ότι μπορεί στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, να αποφασίσει τη θέσπιση πολιτικής σύσφιξης, που θα ξεκινήσει με αύξηση των επιτοκίων. Η κίνηση αυτή αποτελεί ένα σημείο καμπής στην προσέγγιση της Fed για την οικονομία. Ωστόσο  καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ετοιμάζεται να αυξήσει τα επιτόκια για πρώτη φορά σε εννέα χρόνια, βρέθηκε για άλλη μια φορά αντιμέτωπη με αναταράξεις στις αγορές. Οι επενδυτές ανησυχούν για την πιθανή αύξηση της βουτιάς στις αγορές χρέους υψηλού κινδύνου τα λεγόμενα  junk bonds και από τη βύθιση στις τιμές της ενέργειας. Λες και το κάνουν επίτηδες για να προβληματίσουν  τα μέλη της FOMC που θα συνεδριάσουν στις 15 και 16 Δεκεμβρίου και την Τετάρτη όλοι θα… κρεμαστούν από τα χείλη της προέδρου της Fed Τζάνετ Γιέλεν.

Το στρες των αγορών

Για την εβδομάδα, ο S&P500 κλείνοντας στις 2012,37 μονάδες είχε επίδοση -3,79% και στο 2015 -2,26%. Ο Dow έχασε -3,26% και πλέον αποδίδει -3,13% στο έτος. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης έχασε -4,06% με αρνητική επίδοση φέτος -4,36%, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, εμφάνισε μεταβολή -5,05%, με επίδοση έτους -6,73%. Ο δε Nasdaq με μεταβολή -4,06%, κούρεψε την απόδοσή του για το 2015 στο +4,17%. Η τιμή του χρυσού υποχώρησε κατά -1,11% στα 1073,70 δολάρια η ουγκιά. Το αργό πετρέλαιο Crude των ΗΠΑ βούτηξε -11,91% στα 35,36 δολάρια το βαρέλι.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, έπεσε -1,40% και η ετήσια επίδοσή του είναι +10,20%. Ο γερμανικός δείκτης DAX βούλιαξε -3,83%, σε συντονισμό με τους υπόλοιπους της ευρωζώνης, περνώντας σε απόδοση +5,45% το 2015 και ο CAC  έπεσε -3,50% με απόδοση φέτος +6,48%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -4,45% και στο τρέχον έτος χάνει πλέον -6,31%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία εμφάνισε απώλειες -4,57% και στο 2015 κερδίζει +10,54%. Ο Bovespa της Βραζιλίας έχασε -0,22%, με απώλειες το τρέχον έτος -9,49%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ακολούθησε με -2,31%, και πλέον οι απώλειές του το 2015 είναι -2,65%. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα έχασε -1,31% με επίδοση για φέτος +1,72%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία υποχώρησε -2,32%, και στο 2015 αποδίδει -8,93%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng βούτηξε -3,47% και το 2015 υποχωρεί -9,07%. Μικρότερη πτώση σημείωσε ο βασικός δείκτης της αγοράς της Σαγκάης SSE Comp. Ind. -2,56% με ετήσια επίδοση +6,18%. 

Το φρόνημα των fund managers

Οι προσδοκίες ότι η Fed θα προχωρήσει και σε αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη δεν κλονίζεται από μια σκληρή εβδομάδα που έληξε με πτώση -1,8% για τον Dow την Παρασκευή. Αλλά η εκτίναξη του στρες στις αγορές ήταν ξεκάθαρη μετά την υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου κατά 11% σε επίπεδο εβδομάδας στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη πτώση από το Μάρτιο. Παράλληλα και χωρίς να συνδέεται με το πετρέλαιο το μεγαλύτερο ETF (exchange-traded funds) των ΗΠΑ στο χώρο των junk-ομολόγων εμφάνισε απότομη πτώση εν μέσω συναλλαγών ρεκόρ στους όγκους.

Προς το παρόν, οι διαχειριστές χαρτοφυλακίου βλέπουν την κατάσταση που περιγράψαμε απλώς σαν μια διόρθωση της αγοράς και όχι ως ένδειξη βαθύτερης αγωνίας. Πολλοί είπαν ότι σχεδιάζουν να αγοράσουν τίτλους σε χαμηλότερες τιμές όταν η υψηλή μεταβλητότητα της αγοράς υποχωρήσει. Αλλά εντοπίσαμε λίγους αναλυτές και traders που αναμένουν άμεση μετάβαση σε καθοδική δυναμική διαρκείας δηλώνοντας ότι η φετινή εορταστική περίοδος διαμορφώνεται ως η πιο ασταθής από την οικονομική κρίση και μετά.

Η αυξημένη αίσθηση του άγχους φαίνεται στις εβδομαδιαίες μεταβολές για μια ποικιλία δεικτών της αγοράς. Ο δείκτης μεταβλητότητας CBOE, ένα μέτρο των αναμενόμενων μελλοντικών διακυμάνσεων του δείκτη S&P 500, χτύπησε 24,39% την Παρασκευή, το υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου. «Συμβαίνουν στην αγορά τεκτονικές αλλαγές, αν λάβουμε υπόψη τι συμβαίνει στην πιστωτική αγορά, στην αγορά υψηλής απόδοσης (μεγάλου ρίσκου), στο πετρέλαιο και στο δολάριο», δήλωσε ο Tom Carter, της JonesTrading.

Ο μεγάλος μετασχηματισμός

Πιθανά να βρισκόμαστε μπροστά σε ένα σημαντικό μετασχηματισμό, καθώς η εξέλιξη των εθνικών οικονομιών τείνει να ακολουθήσει μια καθιερωμένη πορεία. Όλες ξεκινούν ως επί το πλείστον σαν γεωργικές οικονομίες. Οι περισσότερες έχουν εξελιχθεί σε οικονομίες της μεταποίησης (βιομηχανίες). Στο επόμενο στάδιο της ανάπτυξής τους, οι υπηρεσίες κυριαρχούν ολοένα και περισσότερο. Στο τελικό στάδιο, γίνονται οικονομίες με βάση τη γνώση. Οι περισσότερες αναδυόμενες οικονομίες βασίζονται επί του παρόντος σε επιχειρήσεις έντασης εργασίας στις γεωργικές και βιομηχανικές δραστηριότητες, αλλά κινούνται προς την κατεύθυνση για αύξηση του τομέα των υπηρεσιών. Σε γενικές γραμμές, οι περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες σε όλο τον κόσμο βρίσκονται στην τρίτη φάση, με τις υπηρεσίες να ξεπερνούν την βιομηχανία.

Οι δείκτες παραγωγής παγκόσμια ήταν πολύ αδύναμοι φέτος, αυξάνοντας την απειλή μιας παγκόσμιας ύφεσης. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι ενιαίο και αναπόσπαστο μέρος ενός μεγάλου μετασχηματισμού με μετάβαση προς τις υπηρεσίες. Αυτή η μετάβαση μπορεί να είναι δύσκολη και θα μπορούσε να συνδεθεί με μια περίοδο βραδείας ανάπτυξης, δηλαδή, είναι πιθανό να βιώσουμε μια παγκόσμια οικονομική στασιμότητα. Σε αυτό το σενάριο, η παγκόσμια οικονομία συνεχίζει να βαδίζει χωρίς μια ανοδική έκρηξη αλλά ούτε και με κάποιο σημαντικό ρήγμα, με τον πληθωρισμό να παραμένει κοντά στο μηδέν και τις πολιτικές των Κεντρικών Τραπεζών να διατηρούνται στην κατεύθυνση της χαλάρωσης.  Είναι συνεπώς στο χέρι της Fed να επιτρέψει ένα αγιοβασιλιάτικο ράλι ή να τις ταράξει περισσότερο. 

ΧΑ

Συνέχεια στις αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις

Η συνέχεια στις αναγκαστικές αναδιαρθρώσεις δεικτών έδωσε στη δεύτερη βδομάδα του Δεκεμβρίου την καθοδική δυναμική που προκάλεσε πτώση στον ΓΔ κατά -4,82% και -5,01% στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης. Ο δε FTSEM κατάφερε να διασωθεί αφού εμφάνισε οριακή άνοδο +0,04%.

Τη Δευτέρα μετά από μια καθαρά πτωτική εβδομάδα που έριξε το ΓΔ -6,50% και τον 25άρη 6,91% το ΧΑ ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο +0,21% και ο δείκτης των blue chip +0,61%. Την άνοδο στήριξαν οι κλάδοι των Τραπεζών, Κοινής Ωφέλειας Τηλεπικοινωνιών και Τροφίμων Ποτών και ήταν μικρές οι πτωτικές μεταβολές των καθοδικών κλάδων. Επίσης μικρός, ο χαμηλότερος της εβδομάδας ήταν ο τζίρος που διαμορφώθηκε στα 47,272 εκατ. ευρώ. Την επόμενη και την Τετάρτη ωστόσο, οι θεσμικοί λειτούργησαν με επιβολή γενικευμένων πιέσεων από την αρχή ως το τέλος της συνεδρίασης. Σε αυτές τις μέρες ο τζίρος ήταν αντίστοιχα 92,2 και 153,3 εκατ. ευρώ. και την Τετάρτη ο ΓΔ με απώλειες -3,80% από -4,53%  εμφάνισε μια από τις χαμηλότερες τιμές στο βίο του στο ευρώ τις 557,63 μονάδες. Η κατώτερη ζώνη στο ευρώ ορίστηκε από τις συνεδριάσεις του Grexit από 18/5 του 2012 ως τις 14/6 εκείνης της χρονιάς και είναι μεταξύ των 550 και του κατώτερου βίου στις 471,35 μονάδες.

Ο 25άρης την Τετάρτη, σταμάτησε στις 164,8 μονάδες και έκλεισε στις 165,13 με πτώση -3,85% από -4,60% με κατώτερη τιμή φέτος τον Αύγουστο τις 161,85. Θα αναφέρουμε τους κλάδους με τις μεγαλύτερες απώλειες στις δύο σκληρά πτωτικές μέρες με αναγραφή της πτώσης και την Τρίτη. Ήταν αλφαβητικά  Βιομηχανικών Προϊόντων -4,55% από -5,56%, Κατασκευές Υλικά -3,07% από -7,66% Κοινής Ωφέλειας -6,12% από -6,89% Εμπορίου -4,34% από -8,55% Πετρελαίου Αερίου -4,69% από -3,05% και Τροφίμων Ποτών -4,64% από -4,04%. Το μέγεθος των απωλειών και η προσέγγιση των δεικτών στα κατώτερα των μετά την αργία επιπέδων προκάλεσε την Πέμπτη μια δυνατή ανοδική αντίδραση, που την Παρασκευή τη διαδέχθηκε μια συνεδρία συσσώρευσης στα επίπεδα που κατακτήθηκαν την προηγούμενη μέρα. Ο τζίρος διαμορφώθηκε τη μέρα του rebound στα 127,272 εκατ. ευρώ και στα 163,005 στην τελευταία μέρα που ανέβασε το μέσο ημερήσιο τζίρο της βδομάδας στα 117 εκατ. ευρώ ενώ για τα πακέτα έφθασε στα 8,6 τη μέρα.

Οι επιδόσεις εβδομάδας μήνα έτους των blue chip

Για την ολοκλήρωση του έτους απομένουν τρεις κουτσουρεμένες από τις αργίες εβδομάδες και πλέον ο ΓΔ εμφανίζει απώλειες -30% ο 25άρης -35,83% και ο FTSEM -3.64%. Η αγορά το 2015 βίωσε ένα bear market με όλους τους τύπους αλλά σε επίπεδο μετοχών του 25άρη η εικόνα είναι αρκετά ενδιαφέρουσα και ξεκάθαρη ως προς τα αίτια αυτής της επίδοσης. Με κατάταξη βάσει της επίδοσης έτους έχουμε:

Την ΠΕΙΡ που στη βδομάδα έχασε -65,1% στο Δεκέμβριο υποχώρησε -77,3% και στο χρόνο -99,75%. Την ETE  που στη βδομάδα έχασε -44,1% στο Δεκέμβριο υποχώρησε -70,25% και στο χρόνο -98,4%. Την EΥΡΩΒ  που στη βδομάδα κέρδισε +0,54% στο Δεκέμβριο υποχώρησε -33,6% και στο χρόνο -95,0%. Την ΑΛΦΑ  που στη βδομάδα κέρδισε 12,44%, στο Δεκέμβριο υποχώρησε -7,7% και στο χρόνο -90,7%. Την ΦΦΓΚΡΠ  που στη βδομάδα έχασε -14,2% στο Δεκέμβριο υποχώρησε -18,9% και στο χρόνο -43,1%. Ακολουθούν μετοχές με ετήσια επίδοση όσο των βασικών δεικτών που είναι οι ΕΛΛΑΚΤΩΡ που στη βδομάδα έχασε -12,2%, στο Δεκέμβριο υποχώρησε -19,9% και στο χρόνο -35,7% και η ΟΠΑΠ, που στη βδομάδα έχασε -7,9%, στο Δεκέμβριο υποχώρησε -9,4% και στο χρόνο -34,8%.

Στον αντίποδα όμως υπάρχουν μετοχές που την περίοδο αυτή εμφάνισαν και προσέφεραν κέρδη στους επενδυτές που τις εμπιστεύθηκαν και είναι με κατάταξη βάσει της επίδοσης έτους: Η ΜΟΗ με εβδομαδιαία μεταβολή -4,3%, για τον Δεκέμβριο -4% και στο έτος +55,4%. Η ΟΛΠ με εβδομαδιαία μεταβολή +0,1%, για τον Δεκέμβριο -2,7% και στο έτος +35,24%.Η ΕΕΕ με εβδομαδιαία μεταβολή -6,5%, για τον Δεκέμβριο -12,3% και στο έτος +26,9%. Η ΤΕΝΕΡΓ με εβδομαδιαία μεταβολή -15,3%, για τον Δεκέμβριο -17,8% και στο έτος +18,1%. Η ΛΑΜΔΑ με εβδομαδιαία μεταβολή -8,4%, για τον Δεκέμβριο -7,75% και στο έτος +13,4%. Η ΜΠΕΛΑ με εβδομαδιαία μεταβολή -0,7%, για τον Δεκέμβριο -7,15% και στο έτος +5,8%. Η ΕΧΑΕ με εβδομαδιαία μεταβολή -7,1%, για τον Δεκέμβριο -2,6% και στο έτος +4,7%. Η ΓΡΙΒ με εβδομαδιαία μεταβολή -2,5%, για τον Δεκέμβριο +1,4% και στο έτος +2,25%. Τα ΕΛΠΕ με εβδομαδιαία μεταβολή -10,8%, για τον Δεκέμβριο -8,7% και στο έτος +2,11%. Η ΑΡΑΙΓ με εβδομαδιαία μεταβολή -5,8%, για τον Δεκέμβριο -3,2% και στο έτος +1,7%.

Τεχνική ανάλυση

Την περασμένη Δευτέρα σημειώναμε: «Τεχνικά η εβδομάδα ήταν από τις πλέον «έντιμες», αφού χωρίς πολλές μεταστροφές, εκτός μιας ανάσας της Τρίτη, από την ώρα που οι τιμές του ΓΔ πέρασαν κάτω από τις 640 μονάδες και ο 25άρης από τις 190, τη Δευτέρα, ο δρόμος για περεταίρω πτώση άνοιξε. Και αυτή διαμορφώθηκε τελικά στο -6,50% για τον μέσο όρο και στο -6,91% για το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η εβδομάδα παρέλαβε τους δείκτες πάνω σε μια ισχυρή στήριξη και τους κατέβασε αφήνοντας τους πάνω σε μια λιγότερο ισχυρή  και την τελευταία πριν από τον σκληρό πυθμένα της αγοράς για το τρέχον και τουλάχιστον άλλα δυο ακόμα έτη». 

Την εβδομάδα που πέρασε όντως ο ΓΔ εμφάνισε χαμηλά 42 μηνών, τρεις εβδομάδες πριν το τέλος του 2015. Είμαστε σύμφωνοι με το σενάριο που ανέπτυξε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec μετά το κλείσιμο της Παρασκευής για τις ερχόμενες συνεδρίες:

«Η χρονιά τελειώνει κοντά στο χαμηλό των προσδοκιών και θα μείνει στην ιστορία για πολλά και σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν Ψυχολογία, Επενδυτές, Επιχειρήσεις και φυσικά τις αποτιμήσεις. Οι επόμενες ημέρες μπορεί να μην είναι κενές οικονομικού περιεχομένου, αλλά τα νέα δεν μπορούν να αλλάξουν και πολλά σε επίπεδο τιμών, αφού μετά την ερχόμενη Παρασκευή η Αγορά θα "κατεβάσει ταχύτητα" ακολουθώντας την εποχική συρρίκνωση των συναλλαγών που παρατηρείται παραδοσιακά στο τέλος Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά η επόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία της χρονιάς με κάποιο ουσιώδες χρηματιστηριακό και οικονομικό ενδιαφέρον.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους (557,63 μονάδες) στις 9 Δεκεμβρίου, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη τεχνική υποτίμηση από τις 16 Οκτωβρίου του 2014 σε όλους τους ταλαντωτές. Η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει κάποιες "συμπαθητικές" προοπτικές ως προς το δυνητικό περιθώριο, "κοιτάζοντας" με καλές πιθανότητες την ζώνη των 615 μονάδων. Σε αυτό το επίπεδο η αντίδραση θα έχει καλύψει το ελάχιστο όριο των αναλογιών διόρθωσης μεταξύ 794 και 557 μονάδων, υπόθεση που ενισχύεται και από την εικόνα των ταλαντωτών οι οποίοι παραμένουν οριακά υψηλότερα από τις ζώνες της υποτιμητικής υπερβολής.

Όσο πιο υψηλοί είναι οι όγκοι συναλλαγών στην πορεία της ανοδικής διόρθωσης, τόσο πιο ανθεκτική θα γίνει η περιοχή κάτω από τις 600 μονάδες. Συμπερασματικά μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες και 100 μονάδες συνεχούς πτώσης και βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης δικαιολογεί μια τοπική ανοδική διόρθωση προς το μέσον των απωλειών αυτής της κίνησης. Αυτό είναι και το θεωρητικό σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την συνέχεια».

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα και το γουάν Κίνας χτύπησε νέα χαμηλά 4-1 / 2 ετών και η βουτιά στις τιμές του πετρελαίου προσθέτει στην νευρικότητα των επενδυτών για τις μετοχές πριν από την αναμενόμενη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων αργότερα εντός της εβδομάδας.

Η διάθεση που αναμένεται να κινήσει τις αγορές στην Ευρώπη, προβλέπεται να είναι μελαγχολική με άνοιγμα με οριακή πτώση στους FTSE DAX CAC.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας (PBOC) τη Δευτέρα συνέχισε την καθοδήγηση της στο νόμισμα προς τα κάτω, στο πιο αδύναμο σημείο του από τότε που καθιερώθηκε τον Ιούλιο του 2011.

Η απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τον κλοιό γύρω από το γουάν επιτρέποντας την αργή αλλά σταθερή υποτίμηση τις τελευταίες εβδομάδες, αύξησαν τις ανησυχίες ότι η οικονομία μπορεί να είναι πιο εύθραυστη από το αναμενόμενο.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας χτύπησε ένα χαμηλό 2-1 / 2 μηνών και ήταν τελευταία με απώλειες -1,3%. Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε -1,80%, καθώς η πτώση στα εμπορεύματα χτύπησε τις μετοχές ενέργειας και εμπορικές εταιρείες.

Στην Νότια Κορέα ο Kospi έπεσε  -1,1% και οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν 1,9%. Τα δεδομένα του Σαββάτου έδειξαν αύξηση της παραγωγής στα εργοστάσια στην Κίνα που επιταχύνθηκε σε υψηλό 5 μηνών το Νοέμβριο, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 11,2% το ισχυρότερο φέτος.

Η Κίνα απέδειξε ότι είναι εξαίρεση και σε μια νευρική διαπραγμάτευση στη Σαγκάη  ο SSEC περιορίζοντας τις αρχικές του απώλειες και κερδίζει 2,31%.

Στα νομίσματα, το δολάριο σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση αγοράζοντας 121,13 γιεν  μετά την πτώση του 0,5% την Παρασκευή, όταν «έσκυψε» σε ένα χαμηλό σχεδόν 6 εβδομάδων των 120,585. Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,0965 δολάρια μετά την άνοδο περίπου 0,4% την Παρασκευή.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Με την 'ευγενική χορηγία' των τριών τίτλων της Alpha Bank της Eurobank και του ΟΤΕ, όπου πλέον μετά τις τελευταίες αναδιαρθρώσεις ελέγχουν το 41,3%, ο Γενικός Δείκτης 'απέδρασε' μέσα από την επικίνδυνη ζώνη στήριξης των 560 με 550 μονάδων, δείχνοντας διάθεση να κινηθεί έως το πολύ βραχυχρόνιο ανοδικό όριο των 593 με 600 μονάδων. Από εκεί και έπειτα η επιβεβαιωμένη ανοδική διάσπαση των 600 μονάδων μπορεί να οδηγήσει έως την "αυλή" της σημαντικής διαγραμματικής αντίστασης των 638 μονάδων.

Στην αντίθετη, όμως, περίπτωση, που ο Γενικός Δείκτης δηλώσει αδυναμία διάτρησης της περιοχής των 593 με 600 μονάδων, θα πρέπει να αναμένουμε άτακτη επιστροφή προς τις 560 μονάδες, με κίνδυνο να τμηθεί καθοδικά ανοίγοντας για τις 517 μονάδες, όπου θα κριθεί σε σημαντικό βαθμό και η μετέπειτα μεσοπρόθεσμη πορεία του Δείκτη.

Το "σαράκι", όμως, της Ελληνικής Χρηματιστηριακής Αγοράς είναι, για ακόμα μια φορά, η "άνυδρη" κατάστασή της, καθώς η έλλειψη εισόδου "νέου χρήματος" ωθεί τους Θεσμικούς επενδυτές στις όποιες αλλαγές των δεικτών να "τραυματίζουν" τις μετοχικές αξίες, ανακυκλώνοντας ουσιαστικά το ίδιο χρήμα.

Έτσι όταν μειώνεται η στάθμιση μιας εταιρείας, για παράδειγμα στον Γενικό Δείκτη, θα πρέπει να βγουν αναγκαστικές πωλήσεις, δίχως να υπάρχει η κατάλληλη ρευστότητα που θα μπορέσει να στηρίξει και να αποσβέσει τους "κραδασμούς" από τις αυξημένες ρευστοποιήσεις. Το φαινόμενο αυτό έχει προκαλέσει στις τελευταίες συνεδριάσεις ισχυρές απώλειες από –6% έως και –25% δίχως να έχει αλλάξει κάτι στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών, που να δικαιολογεί τέτοιες "βυθίσεις".

Όσον αφορά τώρα το δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, η διάθεσή του να ξεφύγει από τις 170 μονάδες, ή όχι, θα ανάψει την ένδειξη για τη φορά της τάσης, έχοντας ως αντίσταση τις 190 μονάδες και στήριξη τις 158 μονάδες.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec

Οι διακυμάνσεις ήταν το κύριο χαρακτηριστικό μιας ακόμα εβδομάδας έντονων και νευρικών κινήσεων στον ΧΑ. Οι τέσσερις Τράπεζες "στρίμωξαν" τις βαρύτητες των άλλων μετοχών του FTSE25, με αποτέλεσμα στο διήμερο της περασμένης Τρίτης και Τετάρτης να υπάρχει σταθερή πίεση στα "χαρτιά" που μέχρι πρότινος στήριζαν τον Δείκτη.

Σε αυτό το μπαράζ πωλήσεων ο Γενικός Δείκτης παραδόθηκε εύκολα, υποχωρώντας από τις στηρίξεις που υπήρχαν λίγο πάνω από τις 610 μονάδες. Η διήμερη πίεση έφερε τον Γενικό Δείκτη τιμών σε χαμηλά 42 μηνών, τρεις εβδομάδες πριν το τέλος του 2015. Η χρονιά τελειώνει κοντά στο χαμηλό των προσδοκιών και θα μείνει στην ιστορία για πολλά και σημαντικά γεγονότα που σημάδεψαν Ψυχολογία, Επενδυτές, Επιχειρήσεις και φυσικά τις αποτιμήσεις.

Οι επόμενες ημέρες μπορεί να μην είναι κενές οικονομικού περιεχομένου, αλλά τα νέα δεν μπορούν να αλλάξουν και πολλά σε επίπεδο τιμών, αφού μετά την ερχόμενη Παρασκευή η Αγορά θα "κατεβάσει ταχύτητα" ακολουθώντας την εποχική συρρίκνωση των συναλλαγών που παρατηρείται παραδοσιακά στο τέλος Δεκεμβρίου. Ουσιαστικά η επόμενη εβδομάδα είναι η τελευταία της χρονιάς με κάποιο ουσιώδες χρηματιστηριακό και οικονομικό ενδιαφέρον.

Γεγονός πάντως είναι ότι οι αναδιαρθρώσεις των δεικτών, ξύπνησαν την εγχώρια Αγορά η οποία μετά από καιρό είδε καθαρούς τζίρους άνω των 100 εκατ. ευρώ σε επαναλαμβανόμενη βάση. Η επίδραση του εν λόγω παράγοντα αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας τον χρηματιστηριακό κύκλο της εισόδου των νέων μετοχών από τις Τραπεζικές Α.Μ.Κ.

Σταδιακά η εστίαση θα επανέλθει στα θεμελιώδη μεγέθη, καθώς οι Τράπεζες είναι μεν φθηνές, σε σχέση με τα λογιστικά κεφάλαια και την τρέχουσα κεφαλαιοποίηση, ωστόσο οι καταλύτες που θα δώσουν το έναυσμα για μια πιο μακροπρόθεσμη προσέγγιση και ενεργότερη δραστηριοποίηση δεν έχουν ακόμα δημιουργήσει την απαραίτητη ορατότητα κερδοφορίας.

Σε αυτό τον τομέα η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης του δεύτερου πακέτου των προαπαιτούμενων και η υπογραφή των Αποκρατικοποιήσεων στα Περιφερειακά Αεροδρόμια, την πώληση του Αστέρα και του ΟΛΠ, πλάνα που βρίσκονται σε τελικό στάδιο, αποτελούν ότι μπορεί να γίνει μέχρι το τέλος του έτους.

Από εκεί και πέρα, το 2016 έρχεται με μια πλούσια ατζέντα υλοποίησης μέτρων και αποφάσεων που αφορούν την πώληση του ΑΔΜΗΕ, την πώληση επιχειρηματικών μη εξυπηρετούμενων δανείων, τις Αποκρατικοποιήσεις Υποδομών, τις πωλήσεις μετοχικών μεριδίων σε εισηγμένες Επιχειρήσεις και τέλος την επαναδιαπραγμάτευση των όρων εξυπηρέτησης του Ελληνικού χρέους.

Όλα τα παραπάνω έχουν χιλιοειπωθεί και αναλυθεί εξοντωτικά, δημιουργώντας ένα αίσθημα κόπωσης στους επενδυτές οι οποίοι πλέον αναμένεται να κινηθούν ενεργά περισσότερο στην είδηση και λιγότερο στην προσδοκία.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε νέο χαμηλό έτους (557,63 μονάδες) στις 9 Δεκεμβρίου, εμφανίζοντας την μεγαλύτερη τεχνική υποτίμηση από τις 16 Οκτωβρίου του 2014 σε όλους τους ταλαντωτές. Η αντίδραση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει κάποιες "συμπαθητικές" προοπτικές ως προς το δυνητικό περιθώριο, "κοιτάζοντας" με καλές πιθανότητες την ζώνη των 615 μονάδων. Σε αυτό το επίπεδο η αντίδραση θα έχει καλύψει το ελάχιστο όριο των αναλογιών διόρθωσης μεταξύ 794 και 557 μονάδων, υπόθεση που ενισχύεται και από την εικόνα των ταλαντωτών οι οποίοι παραμένουν οριακά υψηλότερα από τις ζώνες της υποτιμητικής υπερβολής.

Όσο πιο υψηλοί είναι οι όγκοι συναλλαγών στην πορεία της ανοδικής διόρθωσης, τόσο πιο ανθεκτική θα γίνει η περιοχή κάτω από τις 600 μονάδες. Συμπερασματικά μετά από τρεις συνεχόμενες πτωτικές εβδομάδες και 100 μονάδες συνεχούς πτώσης και βραχυπρόθεσμα, ο Γενικός Δείκτης δικαιολογεί μια τοπική ανοδική διόρθωση προς το μέσον των απωλειών αυτής της κίνησης. Αυτό είναι και το θεωρητικό σενάριο που συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες για την συνέχεια.

Η συνεδρίαση της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας και η απόφαση για τα Αμερικανικά επιτόκια την ερχόμενη Τετάρτη 16/12, δεσπόζει στο διεθνές οικονομικό ημερολόγιο.

Οι μετοχές της Εθνικής Τράπεζας που προέκυψαν από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ξεκινούν την διαπραγμάτευση τους την Δευτέρα, ενώ την ίδια ημέρα θα αλλάξει και η σχετική στάθμιση στον δείκτη FTSE Large cap.

Την ερχόμενη Παρασκευή λήγουν οι σειρές Παραγώγων για δείκτες και μετοχές για τον μήνα Δεκέμβριο, ενώ θα λάβει χώρα και η αναδιάρθρωση του Eurostoxx 600, με Ελληνικό ενδιαφέρον την διαγραφή της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας από τον δείκτη. Επισημαίνεται ότι αναδιαρθρώσεις δεικτών θα λάβουν χώρα και για τους δείκτες MSCI και FTSE στις 16 και 18 Δεκεμβρίου αντίστοιχα, με σημαντικό ενδιαφέρον από πλευράς εισροών σε μετοχές του Τραπεζικού κλάδου.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Πανικός στις αξίες υψηλού κινδύνου λόγω του γουαν και της  FOMC

Το Κινέζικο νόμισμα παραμένει στο προσκήνιο, επειδή η PBOC συνεχίζει να μειώνει τα επίπεδα στήριξής του. Πράγματι, έχει μειωθεί κατά 137 μονάδες βάσης στο 6,44950 σήμερα. Επιπλέον, η PBOC δημοσίευσε ένα νέο δείκτη RMB την περασμένη Παρασκευή, που αποτελείται από ένα σταθμισμένο βάσει συναλλαγών καλάθι 13 νομισμάτων. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε ενδεχομένως να ερμηνευθεί ως ένα βήμα προς την αποδυνάμωση του συνδέσμου με το δολάριο ΗΠΑ.

Το ξεπούλημα sell-off στα επισφαλή περιουσιακά στοιχεία την περασμένη Παρασκευή συνεχίστηκε στην Ασία σήμερα, με τις αγορές μετοχών να διαπραγματεύονται χαμηλότερα σε όλες τις αγορές εκτός από το δείκτη μετοχών στη Σαγγάη SHCOMP. Οι τιμές του πετρελαίου συνεχίζουν να δοκιμάζουν νέα χαμηλά, καθώς το Ιράν δεσμεύθηκε να ενισχύσει τις εξαγωγές αργού και ο ΔΟΕ είπε πως το παγκόσμιο πλεόνασμα του πετρελαίου θα διατηρηθεί το 2016 τουλάχιστον. WTI και Brent έκαναν συναλλαγές στα 35,5 δολάρια / βαρέλι και 37,6, αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της συνόδου της Ασίας.

Τα δεδομένα για την εγχώρια δραστηριότητα της Κίνας για το Νοέμβριο γενικά ήταν καλύτερα από τα αναμενόμενα. Ωστόσο, πιστεύουμε ότι η ταχύτερη ανάπτυξη στην βιομηχανική παραγωγή (ΙΡ) είναι παροδική, γιατί παραμένουν οι αντιξοότητες για τη βιομηχανία από την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και οι επιπτώσεις από την μικρή περικοπή του φόρου αυτοκινήτων θα εξατμιστεί σταδιακά. Ως εκ τούτου, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε περισσότερη δημοσιονομική και νομισματική χαλάρωση για να υποστηρίξει την ανάπτυξη.

Η FOMC αναμένεται ευρέως να αποφασίσει την αύξηση των επιτοκίων την Τετάρτη. Με σταθερή συναίνεση για ένα βήμα κατά 25bp, η προσοχή της αγοράς έχει μετατοπιστεί στη διαδρομή για αύξηση των επιτοκίων της Fed.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Το άμεσο άνοιγμα της αγοράς των επιχειρηματικών αλλά και των στεγαστικών δανείων που δεν αφορούν την απόκτηση πρώτης κατοικίας προβλέπει η τελική συμφωνία με τους δανειστές που επιτεύχθηκε λίγο μετά τις 21:00 την Παρασκευή το βράδυ. Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή θα προβλέπει όλες τις κρίσιμες λεπτομέρειες σχετικά με το ποια δάνεια θα μπορούν να μεταβιβαστούν εδώ και τώρα σε κερδοσκοπικά κεφάλαια τύπου distress funds.

Σύγκλιση μεταξύ της Ευρώπης και του ΔΝΤ στο ζήτημα του ελληνικού χρέους διαπιστώνει ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, μιλώντας στο κυριακάτικο φύλλο της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής».

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος» του δημόσιου χρέους, ενώ αντίθετα, κατέστησε σαφές ότι  εξετάζεται η αναπροσαρμογή των όρων αποπληρωμής του.

Μέχρι τον Ιούνιο θέλουμε να έχουμε τελειώσει με το 80% των δράσεων που προβλέπονται στη συμφωνία με τους δανειστές, ώστε από το δεύτερο εξάμηνο του 2016 να αφοσιωθούμε στην ανάπτυξη, την απασχόληση και τις μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία, τονίζει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στο Έθνος της Κυριακής.

Σε "CCC" από "CC" αναβαθμίστηκε η πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας από τον καναδικό οίκο αξιολόγησης DBRS. Ο οίκος έβγαλε τη χώρα από το καθεστώς επανεξέτασης και έθεσε σταθερή την τάση σε όλες τις αξιολογήσεις. Όπως ανακοίνωσε η DBRS, αυτή η αναβάθμιση αντανακλά την οπτική ότι το παρόν πρόγραμμα μπορεί να οδηγήσει στην σταθεροποίηση τόσο του τραπεζικού τομέα, όσο και της ελληνικής οικονομίας .

Συναγερμό σήμανε στο επιτελείο του ομίλου Folli Follie Group η είδηση της εξαφάνισης του μεγιστάνα Guo Guangchan, επικεφαλής του κινεζικού κολοσσού Fosun International, που αποτελεί στρατηγικό της συνεργάτη με μερίδιο 13,85% στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Τα στελέχη της FF, πολλά απ’ τα οποία βρίσκονταν στο εξωτερικό, τελούσαν εν αναμονή ενημέρωσης από τη διοίκηση για τις εξελίξεις.

Τα νέα ωστόσο έρχονται από την Κίνα και τουλάχιστον μέχρι αργά χθες δεν υπήρξε κάποια «απόλυτα καθησυχαστική» πληροφορία για την έκβαση της υπόθεσης με τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο -γνωστό και ως «Warren Baffett της Κίνας»- με περιουσία 5,6 δισ. δολ., που τον κατατάσσει στη 17η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στη χώρα του.

Τον χρόνο για να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίησή της, συγκεντρώνοντας τα εναπομείναντα κεφάλαια για την κάλυψη του συνόλου των αναγκών της έδωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, στην attica bank η ΤτΕ.  Η τράπεζα ενημέρωσε την εποπτική αρχή ότι συγκέντρωσε τα κεφάλαια τα οποία προκύπτουν κατά το βασικό σενάριο της διαγνωστικής άσκησης και ένα μέρος με βάση το δυσμενές σενάριο, ενώ έχει δεσμεύσεις για τη συγκέντρωση και επιπλέον κεφαλαίων.

Την έκδοση κοινού ομολογιακού δανείου, ύψους έως 2,3 εκατ. ευρώ, με ετήσιο επιτόκιο 3% και διάρκεια τρία έτη, ενέκρινε η έκτακτη γενική συνέλευση της Flexopack. Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, το ποσό του εν λόγω ομολογιακού δανείου, το οποίο προορίζεται να καλυφθεί από περιορισμένο αριθμό προσώπων, μικρότερο των δέκα, πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για την εξόφληση υφιστάμενου κοινού ομολογιακού δανείου, καθώς και για τη χρηματοδότηση και την εν γένει εξυπηρέτηση του επενδυτικού προγράμματος της εταιρείας,

Στο 9,12% ανέρχεται το ποσοστό των μετοχών που κατέχει η Paulson & Co. Inc στην Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ελληνικής τράπεζας. Συγκεκριμένα, το αμερικανικό fund διαθέτει 796.960.850 μετοχές, αριθμός που αντιστοιχεί στο 9,12% των συνολικών μετοχών της Τρ. Πειραιώς. Συμπεριλαμβανομένων και των warrants, το σχετικό ποσοστό αυξάνεται στο 9,13%.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την κορυφαία αξιολόγηση «ΑΑΑ» της Μεγάλης Βρετανίας επιβεβαίωσε ο οίκος Standard Poor’s, προειδοποιώντας ωστόσο, για τους κινδύνους στην εγχώρια οικονομία σε περίπτωση Brexit.

Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η πιθανότητα αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. αντανακλά ένα πλήθος κινδύνων για την βρετανική οικονομία και κυρίως για τον κλάδο των τραπεζών και των εξαγωγών.

Την αξιολόγηση «ΑΑ» της πιστοληπτικής ικανότητας της Γαλλίας επιβεβαίωσε ο οίκος Standard & Poor’s, διατηρώντας το outlook σε αρνητικό. Η επιβεβαίωση της γαλλικής αξιολόγησης αντανακλά την εκτίμηση του S&P ότι η κυβέρνηση θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2015.

Άνοδο για τρίτο διαδοχικό μήνα κατέγραψε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο αυξήθηκε κατά 0,5 μονάδες, στις 91,8 μονάδες. Οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 92 μονάδε

Την εκτίμηση ότι η αβεβαιότητα αναφορικά με την έκβαση του δημοψηφίσματος στη Βρετανία για την ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να επισκιάσει τις θετικές προοπτικές για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, εξέφρασε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Το ΔΝΤ σε γενικές γραμμές επικύρωσε τα σχέδια του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν για δημοσιονομικό πλεόνασμα έως το 2019/2020, αν και ζήτησε ευελιξία σε περίπτωση βραδύτερης ανάπτυξης. Είπε ακόμη ότι η Τράπεζα της Αγγλίας ίσως χρειαστεί να γίνει περισσότερο αυστηρή σε ό,τι αφορά τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα