Συμφωνία Ελλάδας - δανειστών για το β’ πακέτο μέτρων

Την Τρίτη η ψήφιση των προαπαιτούμενων
Παρασκευή, 11 Δεκεμβρίου 2015 21:19
UPD:22:15
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ενώ φτάνει στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε η διαπραγμάτευση.

Την επίτευξη συμφωνίας ανακοίνωσαν λίγο μετά τις 21:00 οι υπουργοί Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος και Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης. Για το επίμαχο θέμα της μεταβίβασης των κόκκινων δανείων σε ιδιωτικά κεφάλαια, ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε ότι η συμφωνία προβλέπει το άμεσο άνοιγμα της αγοράς για τα επιχειρηματικά δάνεια.

Θα εξαιρεθούν μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου τα στεγαστικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας, (ουσιαστικά αυτό σημαίνει άμεσα απελευθέρωση για τα στεγαστικά δάνεια που δεν αφορούν σε απόκτηση πρώτης κατοικίας), τα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (με βάση τον ορισμό της ευρωπαϊκής ένωσης) και τα καταναλωτικά δάνεια.

Μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου, η ελληνική πλευρά θα αναλάβει να ετοιμάσει το κανονιστικό πλαίσιο για τη διαχείριση και των υπόλοιπων κόκκινων δανείων (στεγαστικά πρώτης κατοικίας, καταναλωτικά, δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων) κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξει και νέος γύρος διαπραγμάτευσης επί του θέματος των κόκκινων δανείων.

Σύμφωνα με τον κ. Τσακαλώτο, το νομοσχέδιο με τα 13 προαπαιτούμενα θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή ενώ η ψήφισή του αναμένεται να γίνει την Τρίτη, Αναμένεται συνεδρίαση του EWG την Τετάρτη προκειμένου να δώσει την τελική έγκριση ενώ η εκταμίευση του ενός δις. ευρώ αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας πιθανότατα στις 18 Δεκεμβρίου όπως προβλέπει άλλωστε και το κείμενο με τα προαπαιτούμενα που εγκρίθηκε στο Eurogroup της προηγούμενης εβδομάδας.

INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Ο Γιώργος Σταθάκης ενώ φτάνει στο ξενοδοχείο όπου πραγματοποιήθηκε η διαπραγμάτευση.

Για το θέμα του ταμείου των αποκρατικοποιήσεων, η συμφωνία περιλαμβάνει μια στρατηγική έκθεση για τη μορφή του ταμείου η οποία σταδιακά θα μετατραπεί σε νόμο. Η έκθεση αυτή δεν αναφέρει αριθμούς κάτι που σημαίνει ότι δεν θα γίνει άμεσα γνωστό αν ο συνολικός στόχος των αποκρατικοποιήσεων για την περίοδο μέχρι τη λήξη της 3ης δανειακής σύμβασης παραμένει το ποσό των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ θα περάσει υπό τον έλεγχο του νέου ταμείου η δομή του οποίου θα προβλέπει τρεις βαθμίδες:

  • Μια επιτροπή εποπτείας
  • Μια διοικούσα επιτροπή
  • Επιμέρους διευθύνσεις για κάθε κατηγορία περιουσιακών στοιχείων που θα περάσουν στο νέο ταμείο (ακίνητα, επιχειρήσεις του δημοσίου κλπ)

Το νέο μισθολόγιο, δεν θα προβλέπει μειώσεις για κανέναν. Θα προβλέπει ωστόσο διαφορετικές ταχύτητες αναπροσαρμογής των μισθών που σημαίνει ότι τα υψηλόβαθμα στελέχη θα έχουν ταχύτερη μισθολογική εξέλιξη από τα μεσαία.

newsroom naftemporiki.gr



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα