Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Συναγερμό σήμανε στο επιτελείο του ομίλου Folli Follie Group η είδηση της εξαφάνισης του μεγιστάνα Guo Guangchan, επικεφαλής του κινεζικού κολοσσού Fosun International, που αποτελεί στρατηγικό της συνεργάτη με μερίδιο 13,85% στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Τα στελέχη της FF, πολλά απ’ τα οποία βρίσκονταν στο εξωτερικό, τελούσαν εν αναμονή ενημέρωσης από τη διοίκηση για τις εξελίξεις.
Τα νέα ωστόσο έρχονται από την Κίνα και τουλάχιστον μέχρι αργά χθες δεν υπήρξε κάποια «απόλυτα καθησυχαστική» πληροφορία για την έκβαση της υπόθεσης με τον Κινέζο δισεκατομμυριούχο -γνωστό και ως «Warren Baffett της Κίνας»- με περιουσία 5,6 δισ. δολ., που τον κατατάσσει στη 17η θέση των πλουσιότερων ανθρώπων στη χώρα του.
Η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση της Fosun International ότι ο Guo Guangchan «βοηθάει τις αρχές σε μια έρευνα, ενώ θα εξακολουθήσει να συμμετέχει σε μείζονες αποφάσεις της εταιρείας με τα κατάλληλα μέσα», χωρίς να δίνει διευκρινίσεις, δεν ήταν ιδιαίτερα διαφωτιστική.
Μάλιστα, η προγενέστερη σύνδεση της «εξαφάνισης» με την εκστρατεία κατά της διαφθοράς του προέδρου Xi Jinping, συντηρούσαν τον φόβο για παρενέργειες.
Είναι ενδεικτικό ότι χθες ανεστάλη η διαπραγμάτευση των μετοχών εταιρειών που ελέγχονται από τον κ. Guangchan στο Χονγκ Κονγκ και τα χρηματιστήρια της Ηπειρωτικής Κίνας, για να επανέλθουν τη Δευτέρα 14/12, ενώ ακολούθησε ένα ντόμινο σε διάφορα χρηματιστήρια του κόσμου, με κατάρρευση των μετοχών εταιρειών στις οποίες η Fosun International διατηρεί συμμετοχή.
Στο ελληνικό χρηματιστήριο η μετοχή της Folli Follie, στην οποία η συνολική επένδυση της Fosun αποτιμάται σε περισσότερα από 100 εκατ. ευρώ, κατρακύλησε ως τα 13,84 ευρώ από 16 (προηγούμενο κλείσιμο), καταγράφοντας διψήφιο ποσοστό πτώσης, για να κλείσει στα 15,010 ευρώ, με απώλειες 6,19%.
Οι Ελληνες επικεφαλής
Παρ’ όλ’ αυτά οι ανησυχίες των επενδυτών είναι εύλογες.
Βέβαια, ο Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, διευθύνων σύμβουλος του FF Group, που είχε χθες σειρά συνεργασιών, δεν χρειάστηκε να ανατρέψει το πρόγραμμά του εξαιτίας των εξελίξεων, ενώ σε αναμονή οδηγιών είναι ο οικονομικός διευθυντής του ομίλου, ο υπεύθυνος επενδυτικών σχέσεων, μα και άλλα στελέχη που βρίσκονταν εκτός Ελλάδος όταν «έσκασε» η είδηση από το ηλεκτρονικό περιοδικό Caixin.
Στην Ελλάδα
Στην ελληνική αγορά, ο όμιλος Fosun, πλην της στρατηγικής σημασίας επένδυση που έχει στη Folli Follie, υποστηρίζει την προσφορά της Lamda Development για το Ελληνικό, ενώ το επιτελείο του ομίλου έχει διενεργήσει διερευνητικές επαφές με πολιτικά και επιχειρηματικά στελέχη στο πλαίσιο εκπεφρασμένου ενδιαφέροντος για νέες επενδύσεις στον τουριστικό τομέα.
Στο πλαίσιο της ευρύτερης επενδυτικής παρουσίας του ομίλου Fosun στη χώρα μας εντάσσεται και η συνεργασία της ελληνικής εταιρείας Σellas Life Sciences με την Fochon Pharma, μέλος της κινεζικής Fosun Pharma.
Ας σημειωθεί ότι η Fosun έχει συμφέροντα σε ένα ευρύ φάσμα της βιομηχανίας από τα φαρμακευτικά προϊόντα, τις ασφάλειες, μέχρι τα ξενοδοχεία και την ψυχαγωγία.
Η τρέχουσα έρευνα έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά γεγονότων που σχετίζονται με την εκστρατεία καταστολής της διαφθοράς στον απόηχο και της κατάρρευσης του χρηματιστηρίου το καλοκαίρι.
Η κινεζική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει εντείνει τις έρευνες τις τελευταίες εβδομάδες και προ ημερών είχε εστιάσει σε κορυφαία στελέχη της μεγαλύτερης χρηματιστηριακής εταιρείας της Κίνας, της Citic Securities.
Ο επικεφαλής της Fosun, σύμφωνα με κινεζικές πηγές, είχε βρεθεί στο επίκεντρο πρόσφατα, όταν το όνομά του ενεπλάκη σε μια υπόθεση διαφθοράς που αφορούσε το δικαστήριο στη Σαγκάη.
Καθησυχάζουν
Διευθυντικά στελέχη της Fosun International πάντως εξέφραζαν την άποψη ότι η έρευνα δεν θα έχει αρνητικές συνέπειες στα οικονομικά ή τις επιχειρήσεις του ομίλου, ενώ καθησυχαστικές είναι και οι πρώτες δηλώσεις αναλυτών μεγάλων επενδυτικών οίκων όπως η Moody’s, που θεωρούν πρώιμο να πει κάποιος αν το επεισόδιο θα επηρεάσει τις επιχειρήσεις της Fosun.