Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 07:01

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της Samsung Electronics Co. και της Canon Inc., μετά την ισχυροποίηση του δολαρίου των ΗΠΑ, τονώνοντας την αξία των πωλήσεών τους στο εξωτερικό.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, σημείωνε άνοδο 0,5%, φθάνοντας στις 112,99 μονάδες, στις 11:30' π.μ. στο Τόκυο. Ο κλάδος των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας σημείωνε τη μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των 10 λοιπών κλάδων που απαρτίζουν τον περιφερειακό δείκτη, μετά από έκθεση, η οποία έδειξε ότι οι πωλήσεις των ημιαγωγών διεθνώς, οδεύουν να αναρριχηθούν σε επίπεδα ρεκόρ το 2005.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια. Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi αναρριχήθηκε 1,2%, σημειώνοντας τα υψηλότερα κέρδη μεταξύ των λοιπών δεικτών. Κλειστές είναι σήμερα οι αγορές στην Κίνα, λόγω εθνικής εορτής.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Nikkei 225, σημείωνε άνοδο 0,9%, φθάνοντας στις 13.649,84 μονάδες. Ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της Nissan Motor Co. και της Honda Motor Co., μετά την αύξηση του μεριδίου τους στην αγορά των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, αποτέλεσμα της υψηλότερης ζήτησης για αυτοκίνητα που καταναλώνουν λιγότερα καύσιμα.

Το δολάριο αναρριχήθηκε στα 114,38 γιέν στη Ν. Υόρκη και στα υψηλότερα επίπεδα 16 μηνών, ενώ προσφάτως διαπραγματεύθηκε στα 114,22 γιέν. Ο Bloomberg JPMorgan Asia Dollar Index, ο οποίος αποτελείται από την αξία των νομισμάτων, συμπεριλαμβανομένου του ουόν της Ν. Κορέας και του δολαρίου της Σιγκαπούρης, υποχώρησε στο 102,492 από 102,612, που ήταν πριν από μία εβδομάδα. Η υποχώρηση του δείκτη καταδεικνύει ότι τα περιφερειακά νομίσματα ως σύνολο, υποτιμήθηκαν έναντι του αμερικανικού νομίσματος.

Χθες στη Ν. Υόρκη, ο Standard & Poor's 500 Index υποχώρησε 0,2%, καθώς ανησυχία επικρατεί ότι οι τιμές της παραγωγής και των πρώτων υλών, θα ωθήσουν την Federal Reserve να αυξήσει και πάλι τα βασικά επιτόκια δανεισμού, το συντομότερο δυνατόν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα