Επιστροφή στα ρεκόρ η Ευρώπη

Αβέβαια βήματα στη Ν. Υόρκη
Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 00:01
UPD:06:21

ΠΛΗΘΩΡΙΣΤΙΚΕΣ ανησυχίες που απορρέουν από το υψηλό κόστος ενέργειας δίχασαν τους επενδυτές στη Wall Street καθώς ο Nasdaq κινήθηκε ανοδικά και ο Dow πτωτικά ενώ το κλίμα εξαγορών οδήγησε την Ευρώπη στα υψηλότερα 3-1/2 χρόνων. Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 33,22 μονάδες, ποσοστό 0,31%, φθάνοντας στις 10.535,48 μονάδες. Με άνοδο 3,37 μονάδων, ποσοστό 0,17%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.155,43 μονάδες.

Σε θετική περιοχή κινήθηκαν οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη καταρρίπτοντας ρεκόρ 3-1/2 ετών με τα κέρδη να πυροδοτούνται από δραστηριότητα εξαγορών στη Βρετανία και φημολογία για συγχωνεύσεις σε άλλες περιοχές.

Η μετοχή του τηλεπικοινωνιακού ολλανδικού ομίλου KPN ενισχύθηκε αλματωδώς κατά 7% όταν δημοσιεύματα ανέφεραν ότι η ισπανική εταίρος Telefonica προσέγγισε με προσφορά πάνω από 20 δισ. ευρώ. Ωστόσο μερικοί διαχειριστές κεφαλαίων παρέμειναν επιφυλακτικοί για τις εταιρικές κερδοφορίες οι οποίες βοήθησαν τον δείκτη FTSEurofirst να γίνει ένας με την καλύτερη επίδοση διεθνώς μεταξύ των δεικτών της περιοχής.

Επίσης ισχυρότερα του αναμενόμενου οικονομικά στοιχεία στη ζώνη του ευρώ συνέβαλλαν στο θετικό κλίμα της αγοράς. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,8% στις 1.239 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος Απριλίου 2002 και ενισχύοντας τα κέρδη στο 19% από την αρχή του έτους.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού μπορεί ο δείκτης τεχνολογίας να κινήθηκε υψηλότερα αλλά η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά ήταν πτωτική καθώς οι επενδυτές αγνόησαν την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου και εστίασαν στις πληθωριστικές ενδείξεις που προέκυψαν από τις αισιόδοξες αναφορές για τη δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης.

Η αγορά αντέδρασε στις ενθαρρυντικές αναφορές για αύξηση μεγαλύτερη των προσδοκιών στη δραστηριότητα στον τομέα μεταποίησης και στις ενδείξεις για μια ισχυρότερη οικονομία και υψηλότερο πληθωρισμό.

Οι μετοχές τερμάτισαν την προηγούμενη εβδομάδα, μήνα και τρίμηνο με κέρδη παρά τις προκλήσεις των υψηλότερων τιμών πετρελαίου, των δύο τυφώνων και των υψηλότερων επιτοκίων.

Ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου ήταν θετική για το γενικότερο κλίμα ωστόσο ήταν αρνητική για τις μετοχές εταιρειών του πετρελαϊκού τομέα. Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 0,36% στις 13.525,28 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα