Αυστραλία: Χαμηλότερες εξαγωγές μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα

Τρίτη, 04 Οκτωβρίου 2005 09:38

ΔΙΕΥΡΥΝΘΗΚΕ απροσδόκητα το εμπορικό έλλειμμα της Αυστραλίας τον Αύγουστο και περισσότερο από ό,τι μέσα σε πέντε μήνες, καθώς οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων, συμπεριλαμβανομένου του κρέατος και του μαλλιού, μειώθηκαν.

Το έλλειμμα διευρύνθηκε στο 1,64 δισ. δολ. Αυστραλίας (1,2 δισ. δολ. ΗΠΑ), έναντι αναθεωρημένου 1,33 δισ. δολ. Αυστραλίας τον Ιούλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας, στο Σύδνεϋ. Κατά μέσον όρο, 19 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι το εμπορικό έλλειμμα θα διαμορφωνόταν στο 1,33 δισ. δολ. Αυστραλίας. Συνολικά, οι φορτώσεις από τη χώρα, μειώθηκαν σε ποσοστό 3% και στα χαμηλότερα επίπεδα πέντε μηνών.

Η μείωση των εξαγωγών, ενδέχεται να περιορίσει τον δείκτη ανάπτυξης της Αυστραλίας για τρίτο τρίμηνο, μετά την ανάπτυξη της πέμπτης σε μέγεθος οικονομίας Ασίας-Ειρηνικού με τον ταχύτερο ρυθμό σε 1,5 χρόνο, το προηγούμενο τρίμηνο. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, Ian Macfarlane, προέβλεπε ότι η ανάκαμψη των εξαγωγών θα τροφοδοτήσει την ανάπτυξη, καθώς οι κατασκευές κατοικιών μειώνονται, όπως επίσης και οι δαπάνες των καταναλωτών.

Το δολάριο της Αυστραλίας υποχώρησε στα 76,25 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ στις 12:05' μ.μ. στο Σύδνεϋ, από 76,31 σεντς, πριν από την ανακοίνωση του εμπορικού ελλείμματος. Η απόδοση των κρατικών ομολόγων 6,25% που λήγουν τον Απρίλιο του 2015, υποχώρησε κατά 1 μονάδα βάσης, στο 5,43%. Μία μονάδα βάσης ισούνται με 0,01%.

Το έλλειμμα του Αυγούστου, διευρύνει την ψαλίδα του ελλείμματος στους 43 μήνες, το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ελλειμμάτων από τους 56 μήνες που έληξαν τον Φεβρουάριο του 1985. Το έλλειμα αυξήθηκε από το αναθεωρημένο ύψους 2,7 δισ. δολ. Αυστραλίας, τον Νοέμβριο του 2004.

Η οικονομία της Αυστραλίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,3% το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το προηγούμενο από αυτό, καθώς οι επενδύσεις των εταιρειών και οι εξαγωγές αυξήθηκαν, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κυβέρνηση στη δημοσιότητα την εβδομάδα που πέρασε.

Η Κεντρική Τράπεζα, μάλλον θα διατηρήσει αμετάβλητα κατά την αυριανή της σύσκεψη τα βασικά επιτόκια δανεισμού και στο 5,5%, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των 22 οικονομικών αναλυτών, που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. H απόφαση της Τράπεζας, θα ανακοινωθεί στις 9:30' π.μ. στο Σύδνεϋ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα