Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 07:01

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ασιατικές μετοχές, μετά τα σχόλια τριών μελών της Federal Reserve των ΗΠΑ, ότι η Κεντρική Τράπεζα, θα συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού. Οι μετοχές της BHP Billiton και της Canon Inc., οδηγούσαν την πτώση.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 1.000 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε 0,5%, φθάνοντας στις 112,73 μονάδες, στις 11:30' π.μ. στο Τόκυο. Πτωτικά κινούντο και οι λοιποί δείκτες στην περιφέρεια, εκτός από τους δείκτες στη Μαλαισία, τις Φιλιππίνες και την Ινδονησία. Κλειστές είναι αυτήν την εβδομάδα οι αγορές στην Κίνα, λόγω εθνικής εορτής.

Απώλειες σημείωναν οι μετοχές των ιαπωνικών τραπεζών, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, ότι η Mizuho Financial Group Inc., θα πουλήσει μετοχές της, αξίας 400 δισ. γιέν (3,5 δισ. δολ.). Ο δείκτης Nikkei 225, υποχωρούσε 0,2%, φθάνοντας στις 13.716,43 μονάδες.

Ο κλάδος των μετοχών της ενεργείας, σημείωνε τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των 10 κλάδων που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη. Οι μετοχές της Woodside Petroleum Ltd. και της Inpex Corp., οδηγούσαν την πτώση, μετά την υποχώρηση της τιμής του αργού πετρελαίου στη Ν. Υόρκη.

Χθες στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index, υποχώρησε 1%, μετά την δήλωση του προέδρου της Federal Reserve Bank του Ντάλλας, Richard Fisher, ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των ανεκτών ορίων. Μετά το κλείσιμο των αγορών στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος της Fed στη Φιλαδέλφεια, Anthony Santomero, είπε, ότι η τράπεζα θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια, προκειμένου να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Στην Ιαπωνία, ο δείκτης Topix υποχωρούσε 0,6%, μειώνοντας την άνοδο 23% που σημείωσε φέτος. Οι μετοχές της Mizuho Financial, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ιαπωνίας, από πλευράς περιουσιακών στοιχείων, σημείωναν απώλειες 3,6%, φθάνοντας στα 706.000 γιέν η μία.

Η Mizuho, θα πουλήσει μετοχές αξίας 400 δισ. γιέν ή το 5% των μετοχών που της ανήκουν σε μεμονωμένους και θεσμικούς επενδυτές το νωρίτερο αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα Nihon Keizai, η οποία δεν ανέφερε τις πηγές πληροφόρησής της. Η τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια από την πώληση μετοχών στην αύξηση του κεφαλαίου και στην επιστροφή κεφαλαίων του δημοσίου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα