Σε νέα ρεκόρ Ευρώπη και Nikkei

Από την κατακόρυφη πτώση των τιμών πετρελαίου
Τετάρτη, 05 Οκτωβρίου 2005 00:01
UPD:06:09

Η ΚΑΤΑΚΟΡΥΦΗ πτώση κατά 3% των τιμών του πετρελαίου οδήγησε την Ευρώπη σε νέο ρεκόρ τρεισήμισι χρόνων, ενώ ο Nikkei κατέρριψε νέο υψηλό τετραετίας και στον αντίποδα υπάρχει η ζοφερή εικόνα της Wall Street.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη άγγιξαν νέο υψηλό ρεκόρ τρεισήμισι χρόνων χάρη στη ραγδαία υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου, ενώ η Volkswagen οδήγησε στα κέρδη τις αυτοκινητοβιομηχανίες λόγω προσδοκιών για νέους μετόχους στο κεφάλαιό της.

Το γενικότερο κλίμα εξαγορών και συγχωνεύσεων που επικρατεί στην Ευρώπη ευνόησε και άλλους κλάδους, αλλά τα κέρδη ήταν περιορισμένα λόγω ανακοινώσεων-προειδοποιήσεων για κερδοφορίες τριμήνου και πληθωριστικών ανησυχιών.

Ενώ η πτώση του κόστους καυσίμων ήταν ένα κακό νέο για τις μετοχές των πετρελαϊκών υπηρεσιών, οι οποίες κινήθηκαν πτωτικά από τη μια πλευρά, από την άλλη ήταν μια θετική εξέλιξη για μια αγορά που ανησυχεί για τις επιπτώσεις των υψηλότερων τιμών πετρελαίου στην οικονομία.

Η μετοχή του πετρελαϊκού γίγαντα BP έχασε 2,8%, οδηγώντας το γενικό χρηματιστηριακό δείκτη του Λονδίνου FTSE 100 σε αρνητικό πρόσημο. Ο δείκτης FTSEurofirst 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,24%, στις 1.242,04 μονάδες, αγγίζοντας το υψηλότερο επίπεδο από το τέλος του Απριλίου 2002, ενώ ο μικρότερος DJ Euro Stoxx 50 ενισχύθηκε κατά 0,43%, στις 3.464,23 μονάδες.

Στη Wall Street το κλίμα επηρεάστηκε από την ανακοίνωση ισχυρών αναφορών για αύξηση των βιομηχανικών παραγγελιών τον Αύγουστο στις ΗΠΑ, ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου ευνόησε προσωρινά τις μετοχές πριν χάσουν τα αρχικά τους κέρδη.

Πάντως, η γενικότερη τάση των αμερικανικών blue chips ήταν αρνητική εν μέσω ανησυχιών για πληθωριστικές ενδείξεις. Οι παρατηρητές της αγοράς δήλωσε ότι το πληθωριστικό ρίσκο παραμένει, συνιστώντας αυστηρότερη νομισματική πολιτική από τη Φέντεραλ Ριζέρβ. O δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 94,37 μονάδες, ποσοστό 0,90%, φθάνοντας στις 10.441,11 μονάδες. Με απώλειες 16,07 μονάδων, ποσοστό 0,75%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.139,36 μονάδες.

Στο χρηματιστήριο του Τόκιο ο δείκτης Nikkei απογειώθηκε σε νέο ρεκόρ τετραετίας με κέρδη ύψους 1,58%, κλείνοντας στις 13.738,84 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα