ΥΠΑΝ: Αδεια σε ΕΛΠΕ για τέσσερα έργα στον Ασπρόπυργο

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 10:25

Τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας τεσσάρων έργων αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. στο Βιομηχανικό συγκρότημα Ασπροπύργου υπέγραψε ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου ύστερα από έγκριση του υπουργού, Δημήτρη Σιούφα.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις αφορούν την αδειοδότηση των εξής μονάδων παραγωγής των ΕΛΛΠΕ:

• Νέα Μονάδα αποθείωσης βενζίνης (Μονάδα - 9200) που θα μειώσει την περιεκτικότητα της παραγόμενης βενζίνης στα 10 ppm, από 50 ppm που είναι σήμερα για την αμόλυβδη βενζίνη. Η περιβαλλοντική αυτή μονάδα είναι υπό εγκατάσταση και θα λειτουργήσει μέσα στο 2007. Σημειώνεται, ότι οι προδιαγραφές βενζίνης 10 ppm για όλη την παραγόμενη βενζίνη θα ισχύσουν από 1/1/2009.

• Νέα μονάδα αντικροτικού TAME (τριτοταγής αμυλ-μεθυλαιθέρας) (Μονάδα - 4900) και δεξαμενής μεθανόλης (MeOH), η οποία λειτουργεί και απετέλεσε περιβαλλοντική επένδυση λόγω των ήδη ισχυουσών προδιαγραφών θείου (50 ppm), βενζολίου και (κατάργησης) μολύβδου, σύμφωνα με το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα AUTOOIL I/II.

• Νέα Μονάδα αζώτου (Μονάδα -5250). Η χρήση του αζώτου συνδέεται με την ασφάλεια όλης της εγκατάστασης Ασπροπύργου και η νέα μονάδα καλύπτει με οικονομικότερο τρόπο τις ανάγκες σε άζωτο. Η νέα μονάδα είναι υπό εγκατάσταση και θα λειτουργήσει εντός του 2005.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των ΕΛΛΠΕ θα έχει, εκτός των άλλων, ευεργετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αφού υλοποιούνται έγκαιρα σημαντικές αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων με τα πλέον σύγχρονα και αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα