Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 10:25

ΥΠΑΝ: Αδεια σε ΕΛΠΕ για τέσσερα έργα στον Ασπρόπυργο

Τις άδειες εγκατάστασης και λειτουργίας τεσσάρων έργων αναβάθμισης των εγκαταστάσεων της εταιρείας Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε. στο Βιομηχανικό συγκρότημα Ασπροπύργου υπέγραψε ο γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκος Στεφάνου ύστερα από έγκριση του υπουργού, Δημήτρη Σιούφα.

Συγκεκριμένα, οι αποφάσεις αφορούν την αδειοδότηση των εξής μονάδων παραγωγής των ΕΛΛΠΕ:

• Νέα Μονάδα αποθείωσης βενζίνης (Μονάδα - 9200) που θα μειώσει την περιεκτικότητα της παραγόμενης βενζίνης στα 10 ppm, από 50 ppm που είναι σήμερα για την αμόλυβδη βενζίνη. Η περιβαλλοντική αυτή μονάδα είναι υπό εγκατάσταση και θα λειτουργήσει μέσα στο 2007. Σημειώνεται, ότι οι προδιαγραφές βενζίνης 10 ppm για όλη την παραγόμενη βενζίνη θα ισχύσουν από 1/1/2009.

• Νέα μονάδα αντικροτικού TAME (τριτοταγής αμυλ-μεθυλαιθέρας) (Μονάδα - 4900) και δεξαμενής μεθανόλης (MeOH), η οποία λειτουργεί και απετέλεσε περιβαλλοντική επένδυση λόγω των ήδη ισχυουσών προδιαγραφών θείου (50 ppm), βενζολίου και (κατάργησης) μολύβδου, σύμφωνα με το πανευρωπαϊκό πρόγραμμα AUTOOIL I/II.

• Νέα Μονάδα αζώτου (Μονάδα -5250). Η χρήση του αζώτου συνδέεται με την ασφάλεια όλης της εγκατάστασης Ασπροπύργου και η νέα μονάδα καλύπτει με οικονομικότερο τρόπο τις ανάγκες σε άζωτο. Η νέα μονάδα είναι υπό εγκατάσταση και θα λειτουργήσει εντός του 2005.

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης, η αναβάθμιση των εγκαταστάσεων των ΕΛΛΠΕ θα έχει, εκτός των άλλων, ευεργετικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις αφού υλοποιούνται έγκαιρα σημαντικές αναβαθμίσεις των εγκαταστάσεων με τα πλέον σύγχρονα και αυστηρά περιβαλλοντικά πρότυπα.