Cnooc: Για παραβάσεις την κατηγορεί το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 13:33

ΜΟΜΦΗ κατά της τρίτης σε μέγεθος εταιρείας πετρελαιοειδών της Κίνας, Cnooc Ltd., έθεσε το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, για επιλεκτική αποκάλυψη κερδών και μεταφορά χρημάτων σε θυγατρική της, χωρίς την έγκριση των μετόχων.

Οι πληροφορίες για τα κέρδη και το μέρισμα, αποκαλύφθηκαν σε τηλεδιασκέψεις το 2002 και το 2003, πριν από την ανακοίνωσή τους σε όλους τους μετόχους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου στο Web site του, χθες βράδυ. Η Cnooc, η οποία τον Αύγουστο εγκατέλειψε την προσφορά ύψους 18,5 δισ. δολ. για την εξαγορά της Unocal Corp., δεν θα τιμωρηθεί για την παραβίαση της μεταφοράς χρημάτων.

Η Cnooc είναι η μόνη εταιρεία της οποίας οι μετοχές περιλαμβάνονται μεταξύ των 14 μετοχών των εταιρειών στον δείκτη Hang Seng, που προειδοποιήθηκε δημοσίως φέτος, καθώς το Χρηματιστήριο επιδιώκει να βελτιώσει την συμμόρφωση των κινεζικών εταιρειών που σχεδιάζουν να πουλήσουν μετοχές ύψους 26 δισ. δολ. διεθνώς το επόμενο έτος.

Σε σημερινή της ανακοίνωση η κυβέρνηση της Κίνας, που ελέγχει τη Cnooc, ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε τη λύπη της για τη μομφή, λέγοντας ότι θα επιδιώξει να εμπλουτίσει τη διαφάνεια και την εταιρική διακυβέρνηση.

Οι μετοχές της Cnooc υποχώρησαν 2,9%, φθάνοντας στα 5 δολ. Χονγκ Κονγκ η μία, και διαπραγματεύθηκαν στα 5,05 δολ. Χονγκ Κονγκ στις 3:15' μ.μ., τοπική ώρα. Οι μετοχές σημείωσαν απώλειες για πέμπτη ημέρα, μετά την υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές. Το αργό πετρέλαιο αυξήθηκε σήμερα στη Ν. Υόρκη για πρώτη ημέρα σε σύνολο έξι ημερών. Συνολικά, η τιμή του μαύρου χρυσού, έχει υποχωρήσει 7,6%, από τις 29 Σεπτεμβρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα