Σε επίπεδα ρεκόρ η τιμή του χαλκού στο Λονδίνο

Οδεύει για τρίτη εβδομαδιαία άνοδο
Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 13:03

ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΑ ρεκόρ αναρριχήθηκε η τιμή του χαλκού στο Λονδίνο, οδεύοντας για τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο, καθώς το κλείσιμο των χυτηρίων, μειώνει τα αποθέματα του μετάλλου που χρησιμοποιείται για καλώδια και σωληνώσεις.

Το χυτήριο Mufulira της Glencore International AG στη Ζάμπια έκλεισε στις 8 Οκτωβρίου εξ αιτίας της έλλειψης καυσίμων. Στις 2 Οκτωβρίου η Asarco LLC, η δεύτερη μεγαλύτερη του είδους εταιρεία στις ΗΠΑ, έκλεισε το χυτήριό της στο Χέϊντεν της Αριζόνα, για επιδιορθώσεις. Τα αποθέματα που ελέγχονται από το London Metal Exchange, μειώθηκαν αυτήν την εβδομάδα σε ποσοστό 15%.

Ο χαλκός για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, αυξήθηκε 18 δολ., ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 3.900 δολ. ο μετρικός τόνος, 4,70 δολ. ακριβότερα από τα χθεσινά επίπεδα ρεκόρ. Τα συμβόλαια ήταν 17 δολ. υψηλότερα στις 3.899 δολ. ο τόνος και στις 9:17' π.μ., τοπική ώρα. Συνολικά αυτήν την εβδομάδα, το μέταλλο σημείωσε αύξηση 3,4%.

Πριν από το κλείσιμο των εργοστασίων στην Αφρική και τις ΗΠΑ,, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η ζήτηση θα υπερβεί την παραγωγή από τα ορυχεία και τα ανακυκλωμένα απορρίμματα. Ο Stephen Briggs, αναλυτής της Societe Generale στο Λονδίνο, προέβλεπε μείωση 150.000 τόνων για το 2005, σε ανάλυσή του στις 3 Οκτωβρίου.

Για την κάλυψη του κενού, οι καταναλωτές πρέπει να βασιστούν στα αποθέματα του μετάλλου, το σύνολο των οποίων διατηρήθηκε στο LME στους 70.475 τόνους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου. Η ποσότητα, είναι χαμηλότερη της παγκόσμιας κατανάλωσης δύο ημερών.

Μεταξύ των άλλων μετάλλων για παράδοση σε τρεις μήνες στο LME, το αλουμίνιο παρέμεινε αμετάβλητο στα 1.890 δολ. ο τόνος, το νικέλιο υποχώρησε 30 δολ., στα 13.150 δολ., ο ψευδάργυρος παρέμεινε αμετάβλητος στα 1.454 δολ., ο μόλυβδος σημείωσε άνοδο 1 δολ. στα 960 δολ. και ο κασσίτερος διατηρήθηκε αμετάβλητος στα 6.530 δολ. ο τόνος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα