Πρόταση για τουριστική αξιοποίηση ορυχείων

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 17:36

Να συνεισφέρει στην αύξηση των θέσεων εργασίας στη δυτική Μακεδονία, κάλεσε τη ΔΕΗ, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Νίκος Τσιαρτσιώνης, εγκαινιάζοντας τις εργασίες της ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα, στην Κοζάνη, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ). Αυτό μπορεί να γίνει, πρόσθεσε, με την αποκατάσταση των παλιών ορυχείων και τη διαμόρφωσή τους σε γεωργική γη, που θα αποδοθεί στην τοπική κοινωνία.

Επίσης, η ΔΕΗ μπορεί να συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της ανεργίας με την ίδρυση μεικτών επιχειρήσεων, στις οποίες θα συμμετάσχουν τοπικές εταιρείες και φορείς, για την αξιοποίηση των παραπροϊόντων της εκμετάλλευσης και καύσης του λιγνίτη και την εναλλακτική χρήση της θερμικής ενέργειας (πχ, τηλεθέρμανση, θερμοκήπια).

Εξάλλου, πρόσθεσε ο κ. Τσιαρτσιώνης, η ΔΕΗ μπορεί να αξιοποιήσει τουριστικά τα ορυχεία και τους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς, σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς (πχ, μεταλλευτικός και εκπαιδευτικός τουρισμός, που θα μπορούσε να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας).

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι η συνολική εξορυκτική δραστηριότητα και η παραγωγή ενέργειας στη δυτική Μακεδονία συνεισφέρουν άμεσα κατά περίπου 25% στο ΑΕΠ της Περιφέρειας.

Πηγή: AΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα