Δράση σε επτά μέτωπα για την εξορυκτική δραστηριότητα

Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2005 17:31
UPD:17:33

Δράση σε επτά μέτωπα προτίθεται να αναπτύξει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει την εξορυκτική δραστηριότητα στην Ελλάδα, σύμφωνα με το ΓΓ του υπουργείου Ανάπτυξης, Νίκο Στεφάνου, στη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε σήμερα, στην Κοζάνη, ο Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων (ΣΜΕ).

Η κυβέρνηση προτίθεται να επανεξετάσει τις διατάξεις που ρυθμίζουν τη διάρκεια των αδειών εκμετάλλευσης για τα δημοτικά, κοινοτικά και ιδιωτικά λατομεία, αλλά και για τις μισθώσεις των δημόσιων λατομείων κάθε κατηγορίας ορυκτών. Η σχετική διάταξη είναι έτοιμη, διευκρίνισε.

Καλύτερα δημόσια έργα και γενικά ασφαλέστερες κατασκευές, θα φέρει η πρόβλεψη -με σχετική διάταξη- ελέγχου της ποιότητας των αδρανών υλικών, που κυκλοφορούν στην αγορά.

Παράλληλα, σχεδιάζεται η αναμόρφωση της διαδικασίας καθορισμού λατομικών περιοχών εκμετάλλευσης αδρανών υλικών.

Η τέταρτη δράση αφορά στο να αποσαφηνιστούν, όσο είναι δυνατόν, οι νομοθετικοί όροι που, λόγω παρερμηνειών, επιτείνουν τη γραφειοκρατία. (Σήμερα, για μια αδειοδότηση χρειαζόμαστε περίπου 80 εγκρίσεις και σχεδόν τέσσερα χρόνια, δήλωσε πρόεδρος του ΣΜΕ, Ευθύμιος Βιδάλης.)Η προσαρμογή ορισμένων διατάξεων του μεταλλευτικού κώδικα στα νέα δεδομένα για την προστασία του περιβάλλοντος, αποτελεί επίσης πρόθεση της κυβέρνησης, όπως και η εξέταση του θέματος καθορισμού ειδικών ζωνών μέσα στις οποίες το δικαίωμα εκμετάλλευσης ορισμένων βιομηχανικών ορυκτών ή μαρμάρων θα ασκείται κατά προτεραιότητα.

Τέλος, κατά τον κ. Στεφάνου, η κυβέρνηση προσπαθεί να διατυπώσει σε ενιαίο κείμενο τις διατάξεις που αφορούν όλες τις κατηγορίες λατομικών προϊόντων.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα