Ν. Κορέα: Ανάκαμψη της εμπιστοσύνης των καταναλωτών

Μετά τη μείωση της φορολογίας
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 07:37

ΑΝΟΔΟ, για πρώτο μήνα σε σύνολο έξι μηνών, σημείωσε ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη Ν. Κορέα, ενισχύοντας τις προσδοκίες, ότι η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, θα αυξήσει αύριο τα βασικά επιτόκια δανεισμού, για να περιορίσει τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης που μετρά την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, αυξήθηκε στο 96,7 τον Σεπτέμβριο, τα υψηλότερα επίπεδα σε τέσσερις μήνες, από 94,8 που ήταν τον Αύγουστο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, στο Web site της. Ο δείκτης κάτω από τα 100 καταδεικνύει ότι οι απαισιόδοξοι υπερέβησαν τους αισιόδοξους.

Τα επιτόκια δανεισμού, στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ και η μείωση της φορολογίας, τόνωσαν τις δαπάνες των καταναλωτών στην τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, ωθώντας την κυβέρνηση να προβλέψει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί τουλάχιστον 5% το τρίτο τρίμηνο. Η Bank of Korea, κατά πάσα πιθανότητα, θα ακολουθήσει την απόφαση των κεντρικών τραπεζών της Ινδονησίας, της Ταϊλάνδης, της Ταϊβάν και των Φιλιππίνων και θα αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, καθώς το κόστος της τιμών των καυσίμων κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Ο δείκτης Kospi στο Χρηματιστήριο της Σεούλ, σημείωσε άνοδο για πρώτη ημέρα σε σύνολο τεσσάρων ημερών, αποτέλεσμα της ζήτησης για μετοχές εταιρειών της χώρας, όπως της Kookmin Bank και της Shinsegae Co. Ο δείκτης σημείωσε άνοδο 20,71 μονάδων, ποσοστό 1,72%, φθάνοντας στις 1.221,54 μονάδες, στις 11 π.μ. στη Σεούλ. Οι μετοχές της Kookmin Bank, της μεγαλύτερης δανείστριας της Ν. Κορέας, σημείωναν άνοδο 2.000 ουόν, ποσοστό 3,8%, φθάνοντας στις 60.600 ουόν η μία. Οι μετοχές της Shinsegae, η οποία διαχειρίζεται τη μεγαλύτερη αλυσίδα καταστημάτων πώλησης ειδών με έκπτωση, κέρδιζαν 8.500 ουόν, ποσοστό 2,2%, φθάνοντας στις 391.000 ουόν η μία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα