Πακιστάν: Η οικονομία θα απορροφήσει τις ζημιές από τον σεισμό

Σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών
Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 08:13

ΙΚΑΝΗ, να απορροφήσει την καταστροφή, που προκλήθηκε από τον σεισμό μεγέθους 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, τον ισχυρότερο μέσα σε έναν αιώνα, είναι η οικονομία του Πακιστάν, επειδή οι περιοχές που επλήγησαν τα μέγιστα, βρίσκονται πολύ μακριά από τα οικονομικά κέντρα, σύμφωνα με αξιωματούχο της κυβέρνησης.

Η οικονομία του Πακιστάν, μπορεί να απορροφήσει τις ζημιές από τον σεισμό.

«Θα υπάρξει μια δυσμενής επίπτωση στους στόχους του προϋπολογισμού, αλλά η ανάπτυξη της οικονομίας, αποτέλεσμα των μεγαλύτερων εσόδων, θα απορροφήσει το σοκ», ανέφερε ο Asfaque Hasan Khan, σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

Το Πακιστάν εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι 7% φέτος, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειές της να προσελκύσει επενδύσεις μέσω ιδιωτικοποιήσεων και αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας, Shaukat Aziz, την 1η Οκτωβρίου, σε ομιλία του στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, στην Κουάλα Λουμπούρ. Η οικονομία της χώρας, ύψους 95 δισ. δολ., αναπτύχθηκε πέρυσι με ρυθμό 8,5%. Το 1/3 των Πακιστανών, περισσότεροι από 150 εκατ. ζουν με λιγότερο από ένα δολάριο ημερησίως.

«Εάν ο σεισμός έπληττε βιομηχανικές περιοχές, όπως το οικονομικό κέντρο Καράτσι, τη Λαχόρη ή το Φέϊσαλαμπαντ, τότε οι οικονομικές δραστηριότητες θα κλονιζόντουσαν με αποτέλεσμα τις αντίθετες συνέπειες στα στοιχεία του προϋπολογισμού της χώρας», είπε ο Khan.

Η κυβέρνηση προβλέπει ότι το ετήσιο έλλειμμα θα είναι στο 3,8% του ΑΕΠ για τη χρονιά που λήγει στις 30 Ιουνίου, πάνω από το 3,3% που ήταν το προηγούμενο έτος. Η είσπραξη εσόδων προβλέπεται στα 690 δισ. ρουπίες (12 δισ. δολ.), έναντι 590 δισ. ρουπίες που είχαν συλλεχθεί πριν από ένα χρόνο.

«Είναι δύσκολο να εκτιμήσει κανείς τον όγκο των ζημιών, αλλά αναμένεται, ότι τα μεγάλα κεφάλαια από τις πηγές της κυβέρνησης θα χρησιμοποιηθούν στις περιοχές που επλήγησαν, επηρεάζοντας τους στόχους του προϋπολογισμού», ανέφερε ο Arif Habib, ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Arif Habib Investments, που διαχειρίζεται 268 εκατ. δολ. σε κεφάλαια, στο Καράτσι.

«Η εικόνα στο Χρηματιστήριο θα είναι υποτονική εξ αιτίας της απώλειας των χιλιάδων ανθρώπων, αλλά δεν βλέπω κάποια μείωση των τιμών των μετοχών. Αντιθέτως προβλέπω αύξηση των μετοχών στον τομέα του τσιμέντου και των τραπεζών», συμπλήρωσε ο Habib.

Ο δείκτης στο Χρηματιστήριο του Πακιστάν, Karachi Stock Exchange, σημείωσε άνοδο 32% από την 1η Ιανουαρίου έναντι ανόδου 39% που σημείωσε το 2004.

Ο υπουργός Εσωτερικών του Πακιστάν, Aftab Sherpao, είπε, ότι, βοήθεια υποσχέθηκαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Βρετανία, η Γαλλία, η Τουρκία, η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Ιρλανδία και η Ινδονησία. Οι χώρες στέλνουν εξειδικευμένες ομάδες διάσωσης, σκύλους και άλλα αγαθά όπως τέντες, κουβέρτες, φαγητό, φάρμακα και ελικόπτερα.

Η Παγκόσμια Τράπεζα σε χθεσινή της ανακοίνωση, που εστάλη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είπε ότι θα δώσει στο Πακιστάν 20 εκατ. δολ. πίστωση για την ανακαίνιση των περιοχών που επλήγησαν, καθώς και για τη διαχείριση των ζημιών στις υποδομές και τη συντήρηση των κατοίκων της χώρας.

Η Τράπεζα Ανάπτυξης της Ασίας, με έδρα τη Μανίλα, υποσχέθηκε 10 εκατ. δολ. μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες για την αποκατάσταση της εργασίας στο Πακιστάν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα