Volkswagen: Συνεδριάζει το δ.σ. μετά την απόκτηση μεριδίου από την Porsche

Δευτέρα, 10 Οκτωβρίου 2005 08:42

ΣΗΜΕΡΑ συναντάται το εποπτικό συμβούλιο της Volkswagen AG, της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας της Ευρώπης, για πρώτη φορά, από τη στιγμή που η Porsche AG, κατέστη ο μεγαλύτερος μέτοχός της, προκειμένου να συζητήσει το θέμα της νέας ιδιοκτησίας, καθώς οι διαμαρτυρίες από τους άλλους μετόχους, διογκώνονται.

Η Porsche, με έδρα τη Στουτγάρδη της Γερμανίας, ανακοίνωσε στις 7 Οκτωβρίου, ότι αγόρασε μερίδιο 18,53% στην Volkswagen και πως επιδιώκει σχετική αναλογία στο διοικητικό της συμβούλιο. Η Porsche, ελέγχεται από την οικογένεια του προέδρου της Volkswagen, Ferdinand Piech, 68 ετών, ο οποίος βρίσκεται στο διοικητικό της συμβούλιο.

«Η αγορά της Porsche «είναι απλώς σκανδαλώδης», ανέφερε ο Tom Shrager, διευθύνων σύμβουλος της Tweedy Browne Co., με έδρα τη Ν. Υόρκη, που διαχειρίζεται 12,5 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και 2,9 εκατ. μετοχών της Volkswagen, συμπληρώνοντας: «Και προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά για την εταιρική της διακυβέρνηση».

Η Porsche, που κατασκευάζει το jeep, Cayenne με την Volkswagen, είπε ότι το μερίδιο αγοράς απομακρύνει κάθε κίνδυνο ότι η Porsche θα χάσει την Volkswagen, τη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης, από συνεταίρο, εάν δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταργήσει αυτόν, που λέγεται «νόμος της Volkswagen» και που απαγορεύει μια εξαγορά.

Ο εκπρόσωπος της Volkswagen, Frank Gaube, είπα ότι ο Piech αρνήθηκε να παραχωρήσει συνέντευξη ή να κάνει κάποιο σχόλιο. Ο εκπρόσωπος της Porsche, Immo Dehnert, είπε, ότι η αυτοκινητοβιομηχανία δεν έχει να κάνει κάποιο σχόλιο για τη σημερινή σύσκεψη.

Το μερίδιο της Porsche, στην Volkswagen είχε αξία 2,95 δισ. ευρώ (3,6 δισ. δολ.) με την τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας στις 7 Οκτωβρίου. Η Porsche δεν αποκάλυψε το ποσόν που κατέβαλε για τις μετοχές. Η χρηματιστηριακή αξία της Porsche, ανέρχεται σε 10,8 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται ότι η Porsche στις 7 Οκτωβρίου είπε επίσης ότι δεν σκοπεύει να αυξήσει το μερίδιό της στην Volkswagen σε τέτοιο επίπεδο που θα της επιτρέψει να κάνει προσφορά για την απόκτηση ολόκληρης της εταιρείας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα