ΑΕEΑΠ: Κινήσεις στρατηγικής στη σκακιέρα των ακινήτων

Trastor: Αναζητεί εταίρο, εξετάζει εξαγορά της ICI - Quest: Οι πρώτες κινήσεις
Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 15:29

Οι ΑΕΕΑΠ εστιάζουν κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα (γραφειακοί χώροι και εμπορικά ακίνητα ), ωστόσο πλέον επεκτείνουν το ενδιαφέρον τους και σε τουριστικά ακίνητα.

Από την έντυπη έκδοση

Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]

Στην κινητικότητα που παρατηρείται στις ΑΕΕΑΠ (Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Ακίνητης Περιουσίας) επικεντρώνεται το ενδιαφέρον της αγοράς ακινήτων ως ένα μεγάλο βαθμό το διάστημα αυτό, με δεδομένο ότι η εκτίμηση είναι πως η όποια αντιστροφή του κλίματος στο real estate θα προέλθει από τα επαγγελματικά ακίνητα.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Trastor ΑΕΕΑΠ, η οποία ανήκει στην Τράπεζα Πειραιώς και βρίσκεται σε διαγωνιστική διαδικασία για την επιλογή επενδυτή στον οποίο θα διαθέσει πακέτο μετοχών της (τουλάχιστον 33,5%), συζητά και με την Intercontinental International ΑΕΕΑΠ (ICI) πιθανή συγχώνευσή τους (ενδεχόμενα μετά από εξαγορά της δεύτερης από την πρώτη).

Η ICI διαθέτει ακίνητα συνολικής αξίας περίπου 50 εκατ. ευρώ, ενώ η Trastor έχει χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 71 εκατ. ευρώ. Βάσει επίσης πληροφοριών, η Trastor έχει καταρτίσει short list τριών ενδιαφερομένων για την εξαγορά τμήματος του μετοχικού της κεφαλαίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η κίνηση του ομίλου Quest ο οποίος ξεκίνησε τις διαδικασίες για την ίδρυση ΑΕΕΑΠ στην οποία θα μεταφέρει 9 ακίνητα ιδιοκτησίας του.

Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για πρόθεση της διοίκησης της Quest στη συνέχεια να επιδιώξει να εντάξει και άλλα ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο της νέας ΑΕΕΑΠ, πιθανότατα από εταιρείες που έχουν επίσης στην κατοχή τους σημαντικά ακίνητα και το αντικείμενό τους δεν έχει καμιά σχέση με το real estate.

Στο μέτωπο των δύο μεγαλύτερων ΑΕΕΑΠ -Grivalia Properties και Εθνική Πανγαία- με ενδιαφέρον αναμένονται οι επόμενες κινήσεις τους, με δεδομένο ότι και οι δύο διαθέτουν ρευστότητα (106 εκατ. ευρώ η πρώτη και 103 εκατ. η δεύτερη) και σχεδιασμό για να μεγαλώσουν περαιτέρω.

Η Intercontinental International ΑΕΕΑΠ συστάθηκε στις αρχές του 2013, έπειτα από άδεια λειτουργίας που έλαβε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στο τέλος του 2011. Ιδιοκτήτης της είναι ο επιχειρηματίας ελληνοαμερικανικής καταγωγής Αριστείδης Χαλικιάς. Η πρώτη επένδυση της εταιρείας πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2012 και επρόκειτο για την εξαγορά ενός χαρτοφυλακίου 14 εμπορικών ακινήτων από την πρώην Εμπορική Τράπεζα.

Το 2014 αποκτήθηκαν 2 επιπλέον ακίνητα, ένα ισόγειο κατάστημα-υπεραγορά με μισθωτή τον Σκλαβενίτη και ένα αυτοτελές κτήριο γραφείων-καταστημάτων με μισθωτή το ΙΚΑ/ΕΤΑΜ. Τα 14 πρώτα ακίνητα είναι τραπεζικά υποκαταστήματα, με μισθωτή τώρα την Alpha Bank. Τo 2014 τα έσοδα από μισθώματα της ICI ήταν 3,7 εκατ. ευρώ, ο δανεισμός της ήταν στα 31 εκατ. ευρώ και είχε διαθέσιμα περίπου 20 εκατ. ευρώ. Οπως προβλέπεται στο θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις ΑΕΕΑΠ, η ICI υποχρεούται το 2016, εφόσον δεν τελεσφορήσουν οι συζητήσεις με την Trastor, να προχωρήσει και την εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Σημειώνεται ότι οι ΑΕΕΑΠ εστιάζουν κυρίως σε επαγγελματικά ακίνητα (γραφειακοί χώροι και εμπορικά ακίνητα), ωστόσο πλέον επεκτείνουν το ενδιαφέρον τους και σε τουριστικά ακίνητα, ενώ με βάση την τελευταία συμπλήρωση του οικείου νομοθετικού πλαισίου μπορούν να επενδύσουν και σε έργα προς ανάπτυξη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΚΟΥΕΣ
  • ΤΡΑΣΤΟΡ



Σχολιασμένα