Market beat: Ο τρόμος δεν πέρασε στις αγορές, η ανακούφιση από τη συμφωνία έρχεται

Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 10:01
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Κρίνοντας από την αντίδραση των αγορών στην αναταραχή που προκάλεσε η άνοδος των γεωπολιτικών κινδύνων μετά το χτύπημα και τον τρόμο στο Παρίσι, θα λέγαμε πως το θεώρησαν γεγονός με μικρή επίδραση στην οικονομική δραστηριότητα γενικά. Στο ΧΑ ωστόσο, η αναζήτηση πυθμένα για την τρέχουσα πτωτική κίνηση συνεχίστηκε. Άρα επικράτησαν τα εσωτερικής προέλευσης κριτήρια για τις συναλλαγές στην Αθήνα.

Τεχνικά εκτιμούμε πως η περασμένη βδομάδα και η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου έχουν επιδεινώσει την εικόνα των βασικών δεικτών, με τη συμπλήρωση πέντε καθοδικών συνεδριάσεων στη σειρά. Μια αρνητική είδηση με ειδικό βάρος σημαντικό  θα ξεχειλίσει το ποτήρι προκαλώντας αυτό που όλοι απεύχονται. Ανεξέλεγκτο πανικό και στριμωξίδι των επενδυτών στην έξοδο.

Αλλά σήμερα το πρωί η ροή των ειδήσεων που προέκυψαν μετά τα μεσάνυχτα έχει να προσφέρει θετικά στην ατμόσφαιρα των συναλλαγών. Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δις ευρώ, καθώς και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων των θεσμών. Τη σχετική απόφαση για την εκταμίευση θα λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος θα συνεδριάσει στο περιθώριο του προγραμματισμένου για την ίδια ημέρα Eurogroup. Σημειώνεται ότι το Eurogroup έχει ως αντικείμενο τους προϋπολογισμούς των κρατών -  μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η ΑΛΦΑ κάλυψε το βιβλίο προσφορών συγκεντρώνοντας το 1,55 δις ευρώ που έχει ως στόχο και ως αργά το βράδυ συνέχιζε να δέχεται εντολές από επενδυτές. Η ΕΥΡΩΒ είχε κλειδώσει από τα τρία τέταρτα της αύξησης. Οι δύο τράπεζες αναμένεται να περατώσουν τη διαδικασία μόλις επιβεβαιωθεί η συμφωνία. Ως την Παρασκευή, και ανά πάσα στιγμή, θα ολοκληρωθούν τα book building της Τράπεζας Πειραιώς  και της Εθνικής Τράπεζας. Τώρα, να πούμε πως καταλάβαμε γιατί χθες, οι μετοχές των τραπεζικών blue chip που αρχίζουν από Ε εμφάνισαν κέρδη και γιατί οι ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ πιέστηκαν περεταίρω, θα ψευδόμασταν ανερυθρίαστα. Αλλά θεωρούμε απίθανο να συνεχιστεί η κάθοδος στο ΧΑ μετά την σχεδόν βέβαια επιτυχία της προσπάθειας για ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών Τραπεζών.

Μάλλον έχασαν την μπάλα οι traders, στα στοιχήματα για την τάση στα παράγωγα. Ενώ την Παρασκευή έδωσαν προπορεία δυο μονάδων στο ΣΜΕ έναντι του υποκείμενου δείκτη (θεωρώντας πως το Σαββατοκύριακο θα κλείσει η διαπραγμάτευση με τους δανειστές). Η αγορά τη Δευτέρα βούλιαξε, αλλά χωρίς να οδηγεί την πτώση ο τραπεζικός κλάδος. Χθες με τον δείκτη στις 191,70 το ΣΜΕ τρέχουσας σειρά που εκπνέει την Παρασκευή και το ΣΜΕ Δεκεμβρίου εκκαθαρίστηκαν στις 192,00 και τα δυο.

Άρα επικράτησαν τα εσωτερικής προέλευσης κριτήρια για τις συναλλαγές στην Αθήνα. Είναι γνωστή η θέση μας πως δεν είναι  ούτε «αθώοι» ούτε πάσχουν από ενημέρωση οι επαγγελματίες. Απλά, δεν είναι γνωστό σε οιονδήποτε το πότε θα χάσουν την υπομονή τους παρακολουθώντας μια χώρα που ενώ ο κόσμος καιγότανε εκείνη έβλεπε τα τρένα να περνούν. Αναφερόμαστε στην υποχρεωτική παράταση των βιβλίων προσφορών. Όλα αυτά άλλαξαν σήμερα και αναμένουμε ανοδική αντίδραση που θα φανεί σαν μεταχρονολογημένη απάντηση σε όσα έγιναν στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά χθες. Αν και τα κίνητρα των επενδυτών θα έχουν πάλι βάση τις εξελίξεις στο εσωτερικό.  

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας   

ΗΠΑ  

Έντονα ανοδικά κινήθηκαν τη Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τους κλάδους της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών, οι οποίοι βοήθησαν, μάλιστα να διακοπεί το τριήμερο πτωτικό σερί. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,38% στις 17.483,01 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 1,15% στις 4.984,62 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 1,49% στις 2.053,19 μονάδες.

Στο ταμπλό, ο ενεργειακός κλάδος έκλεισε με κέρδη 3,3%, μετά την ανάκαμψη του πετρελαίου στην αγορά εμπορευμάτων. Η Range Resources και Consol Energy σημείωσαν κέρδη 7,5%, ενώ και η Alcoa, στον κλάδο των μεταλλευμάτων, σημείωσε κέρδη 3,8%. Επίσης, η Perrigo σημείωσε κέρδη 1,4%, ανακάμπτοντας μετά τις απώλειες του 6,2% που σημείωσε την Παρασκευή, λόγω της αποτυχίας να συμφωνηθεί η εξαγορά της Mylan NV.

Στον αντίποδα, απώλειες 3,6% σημείωσε η Starwood Hotels, μετά τη συμφωνία που υπήρξε για την εξαγορά της από τη Marriott International, έναντι τιμήματος 12,2 δισ. δολαρίων. Τέλος, πιέσεις δέχτηκε και ο αεροπορικός κλάδος, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για ενδεχόμενη εμπλοκή του στα σχέδια τρομοκρατικών επιθέσεων του ISIS. Η Delta Air Lines έχασε 2,1% και η American Airlines βρέθηκε στο -1,4%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με το μικρότερο δυνατό «κόστος» ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Παρισίου χθες, με το τρομοκρατικό χτύπημα της Παρασκευής να επηρεάζει μόνο σε μικρό βαθμό την εμπιστοσύνη των επενδυτών στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Παράλληλα, με μικρές διακυμάνσεις έκλεισαν τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 6.146 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,04% στις 10.713 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε πτωτικά κατά 0,08% στις 4.804 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε κέρδη 0,30% στις 370,64 μονάδες, ενώ νωρίς το πρωί υποχωρούσε στις 366,48 μονάδες.

Στο ταμπλό, πλήγμα δέχτηκε ο αεροπορικός κλάδος, λόγω των ανησυχιών για πιθανά τρομοκρατικά χτυπήματα. Η μετοχή της Ryanair υποχώρησε κατά 1,4%, η Lufthansa έκλεισε στο -2,3% και η Air France-KLM σημείωσε απώλειες 5,7%.

Έντονες ρευστοποιήσεις καταγράφηκαν στις περισσότερες γαλλικές μετοχές. Η Accor, ξενοδοχειακός πάροχος, έχασε 4,7%, η Kering, των brands Gucci και Bottega Veneta, υποχώρησε κατά 0,7%, ενώ και η LVMH Moet Hennessy Louis Vuitton σημείωσε απώλειες 1,4%.

Απώλειες που έφτασαν το 7,8% σημείωσε η Sonova Holding, μετά την ανακοίνωσή της ότι χαμήλωσε τους στόχους για τις πωλήσεις και τα κέρδη του έτους, εξαιτίας των χαμηλών επιδόσεων του τρίτου τριμήνου.

Στο μεταξύ, σε καθεστώς πληθωρισμού επέστρεψε η Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, αν και ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή είναι πολύ χαμηλότερος από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι μείωσης 0,1% που είχαν σημειώσει τον Σεπτέμβριο.

ΧΑ

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε στην πρώτη συνεδρία της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς συντηρείται η αβεβαιότητα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος στήριξης από τους θεσμούς, ενώ αρνητικά επέδρασε και το ρευστό διεθνές κλίμα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,34% στις 643,85 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 652,61 μονάδες και η χαμηλότερη στις 641,90. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 28,87% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 37,68 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 3,84 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 0,83% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,93%. 

Χθες ήταν η πέμπτη ημέρα συνεχούς πτώσης για τον γενικό δείκτη, ενώ από την αρχή του Νοεμβρίου έχει καταγράψει μόνο δύο ανοδικές συνεδριάσεις, καθώς σε εξέλιξη βρίσκονται τόσο η ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού κλάδου όσο και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. 

Αν και στην αρχή της συνεδρίασης σήμερα υπήρξε μια μικρή ανοδική αντίδραση, γρήγορα το κλίμα επιδεινώθηκε, καθώς για ακόμη μία ημέρα η συμφωνία για την αξιολόγηση του προγράμματος προσαρμογής μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών δεν έχει κλείσει.

Την ίδια ώρα, αρνητικά στην αγορά επέδρασε και το διεθνές κλίμα, εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι, δεδομένου του ότι η πλειονότητα των δρώντων χαρτοφυλακίων είναι ξένα. Τα διεθνή χαρτοφυλάκια σήμερα κινούνται στη λογική του risk off, εξέλιξη που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το Χ.Α.

Σε τεχνικό, επίσης, επίπεδο, ο γενικός δείκτης προσεγγίζει την επικίνδυνη ζώνη στήριξης των 638 μονάδων, χωρίς μάλιστα να έχουμε περάσει στο επόμενο στάδιο της τραπεζικής ανακεφαλαιοποίησης, το οποίο είναι η εισαγωγή των νέων μετοχών. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, προς το τέλος του μήνα η αγορά θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική και κυρίως μετά την εισαγωγή των νέων τραπεζικών μετοχών, καθώς θα προκληθούν σημαντικές αυξομειώσεις με μεγάλη μεταβλητότητα, αφού θα αλλάξουν ριζικά οι "βαρύτητες συμμετοχής". 

Στο ταμπλό, μόλις πέντε μετοχές του FTSE 25 έκλεισε με κέρδη, αυτές της Eurobank (+3,85%), του ΟΤΕ (+1,75%), της Εθνικής (+1,49%), της  ΜΠΕΛΑ (+0,44%) και της ΕΧΑΕ (+0,20%).

Στον αντίποδα, σημαντικές απώλειες σημείωσαν οι μετοχές της ΑΛΦΑ (-8,57%), της ΕΥΔΑΠ  (-6,08%), της ΕΛΛΑΚΤΩΡ (-5,85%), της Grivalia Properties (-5,37%), της Πειραιώς (-4,65%), των ΕΛΠΕ (-4,11%), της Viohalco (-3,38%) και της ΜΥΤΙΛ (-3,33%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Χημικών  (-5,60%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+1,75%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 22 κινήθηκαν ανοδικά, 70 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ από την Παρασκευή παρατηρούσε με επιφύλαξη αλλά έβαζε και τα όρια για τις αντοχές των δεικτών με παράλληλη αναφορά στην πιθανότητα ανατροπής της καθόδου. Αυτή η πιθανότητα σήμερα είναι αυξημένη.

«Άνοιξε ο δρόμος για την καταγραφή τιμών χαμηλότερα του σημείου των 670 μονάδων και μέσα στην περιοχή όπου "απλώνεται" έως τις παρυφές των 650 μονάδων προκαλώντας "ρίγη" στην ομάδα των "Bulls".

Η περιοχή αυτή θεωρείται ως άκρως ανεπιθύμητη, καθώς εάν διαρραγεί καθοδικά με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, θα βάλει τη σφραγίδα για την προσέγγιση της επικίνδυνης ζώνης στήριξης των 638 με 612 μονάδων.

Εδώ πιθανή βραχυχρόνια στροφή στην εν λόγω αρνητική εικόνα μπορεί να προκληθεί με το ανοδικό πάτημα του Δείκτη άνω των 680 μονάδων.

Και στον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης η καθοδική λύση της κάτω πλευράς του βραχυχρόνιου ανοδικού καναλιού, στις 204 μονάδες, αποτέλεσε τη θρυαλλίδα στη διαμόρφωση της πτωτικής τάσης ωθώντας προς το επίπεδο στήριξης των 193 μονάδων.

Παράθυρο ανοδικής αισιοδοξίας αφήνουν οι περισσότεροι ταλαντωτές με την "oversold" κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει μετά από μια συνεχόμενη πτώση της τάξεως του 12,5% από τις 220 μονάδες.

Ιδιαίτερη προσοχή θα χρειαστεί προς το τέλος του μήνα και κυρίως μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών από τις ανακεφαλαιοποιήσεις των Τραπεζών, όπου και θα προκληθούν σημαντικές αυξομειώσεις με μεγάλη μεταβλητότητα, καθώς θα αλλάξουν ριζικά οι "βαρύτητες συμμετοχής" με τις Τραπεζικές μετοχές να παίρνουν εκ νέου τα "ηνία" στη διαμόρφωση του Γενικού Δείκτη».

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec συμπλήρωσε:

«Τεχνικά το ανοδικό σενάριο, μετά την καθοδική διάσπαση και των δύο βασικών κινητών μέσων (30 και 50 ημέρες) θεωρείται πλέον παρελθόν και η κίνηση της Αγοράς δίνει επόμενο βραχυπρόθεσμο στόχο τις 640 μονάδες.

Ακόμα οι ταλαντωτές δεν έχουν εισέλθει σε υποτιμημένες ζώνες τιμών, ενώ οι συναλλακτικοί όγκοι αν και έχουν βελτιώσει την δυναμική τους από τις αρχές Νοεμβρίου (44,8 εκατ. ευρώ έναντι 37,3 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο), περισσότερο ενισχύουν πτωτικά την τάση παρά λειτουργούν ανασταλτικά στις πιέσεις. Ενδεχομένως μια αντίδραση από τα επίπεδα των 640 µμονάδων θα πρέπει να αναμένεται, καθώς ο Γενικός Δείκτης μετράει µία μόλις θετική συνεδρίαση στις τελευταίες εννέα. Η δομή και η ένταση της αντίδρασης θα κρίνει το αν θα συνεχίσει η πίεση προς την επόμενη ζώνη στήριξης που εντοπίζεται στις 620 μονάδες».

Η εκτίμησή μας είναι πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων και θέση πως αν ο ΓΔ πλησιάσει τις 640 μονάδες, ή θα βουλιάξει μετά σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα, είτε θα αντιδράσει και μάλιστα δυνατά. Μετά της μεταμεσονύκτιες εξελίξεις η ανοδική αντίδραση έχει μεγάλες πιθανότητες.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά σε όλους τους τομείς, σήμερα Τρίτη 17/11, καθώς οι επενδυτές ήταν ανακουφισμένοι μετά από την εικόνα της Wall Street στη διάρκεια της νύχτας που φάνηκε ότι δεν επηρεάστηκε ο διασκελισμός των βασικών δεικτών από τις επιθέσεις του Παρισιού, ενώ οι προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων Δεκέμβριο από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το δολάριο σε μια βάση αναγνώρισης της ισχύος του.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας αυξήθηκε 1,6%, ανακάμπτοντας από το χαμηλό 6-εβδομάδων που σημείωσε την προηγούμενη ημέρα από την αποστροφή κινδύνου που προκλήθηκε μετά την επίθεση κατά της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο Kospi της Νότιας Κορέας ήταν 1,3% ψηλότερα, οι μετοχές της Αυστραλίας κέρδισαν 1,4% και οι μετοχές στη Σαγκάη αναρριχήθηκαν κατά +1,7% με το Nikkei της Ιαπωνίας, +1,6% ψηλότερα.

Οι επενδυτές πιστεύουν ότι οι επιθέσεις στο Παρίσι θα έχουν σε μακροπρόθεσμη θεώρηση μικρό αντίκτυπο στην παγκόσμια οικονομία.

Η Ασία πήρε την ανηφόρα νωρίς και φάνηκε πως την οδηγεί η δυναμική που επικράτησε στη Wall Street, καθώς τη Δευτέρα οι επενδυτές αποφάσισαν ότι οι επιθέσεις της Παρασκευής στο Παρίσι θα έχουν μικρό μακροπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία των ΗΠΑ και τα εταιρικά κέρδη. Ο Dow αυξήθηκε +1,4% και ο S​​&P 500 +1,5%.

Οι ευρωπαϊκές μετοχές είχαν, επίσης, ανάλογη τάση τη Δευτέρα, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 με κέρδη τελικά 0,16% και ο CAC της Γαλλίας βυθίστηκε μόνο 0,12%.

Το δολάριο αναρριχήθηκε υψηλότερα, στο υψηλό μιας εβδομάδας των 123,40 γιεν, ένα νόμισμα ασφαλές καταφύγιο που συνήθως ζητείται σε περιόδους γεωπολιτικών εντάσεων. Το αμερικανικό νόμισμα αυξήθηκε επίσης σε υψηλό 8 μηνών έναντι του ελβετικού φράγκου, που θεωρείται ένα άλλο καταφύγιο. Το ευρώ έπεσε σε μια γούρνα 7 μηνών στα  1,0659 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Σημαντική εβδομάδα, μιας και περιμένουμε την συμφωνία με την Τρόικα για την δόση των 2 + 10 δις, ενώ παράλληλα η Αγορά περιμένει και τις εξελίξεις σε σχέση με τις ΑΜΚ από τους Ιδιώτες στον Τραπεζικό κλάδο, με τα βιβλία προσφορών να παραμένουν ανοιχτά.

"Κόκκινα" δάνεια πρώτη κατοικία και ισοδύναμα για το ΦΠΑ της εκπαίδευσης είναι τα βασικά θέματα που πρέπει να λυθούν. Όλα δείχνουν ότι ένα μεγάλο βάρος θα το σηκώσει ο ΟΠΑΠ, αν και το πιο πιθανό είναι να υπάρξει δικαστική διαμάχη μεταξύ Κράτους και ΟΠΑΠ για την απόφαση της Κυβέρνησης. Αμέσως μετά και αν όλα πάνε κατ' ευχή, ακολουθούν και άλλα προαπαιτούμενα για το υπόλοιπο της δόσης που ακολουθεί μέχρι τέλους του χρόνου.

Ο χρόνος και οι εξελίξεις θα είναι πυκνές, το επόμενο διάστημα, μιας και η Κυβέρνηση έχει να κάνει αγώνα δρόμου και να κερδίσει πίσω τον χαμένο χρόνο του προηγούμενου διαστήματος. Η ολοκλήρωση των ΑΜΚ του Τραπεζικού θα είναι ένα πολύ σημαντικό και θετικό γεγονός, αν ολοκληρωθεί. Είναι στο χέρι το δικό μας πως θα μπορέσουμε να λύσουμε πιο γρήγορα τα εσωτερικά σοβαρά προβλήματα λειτουργίας του Κράτους, αλλά να ακολουθήσουμε και μία πολιτική που θα μπορέσει με γρήγορους ρυθμούς να φέρει σε ανάπτυξη την Χώρα.

Η Αγορά για να μπορέσει να βγει μεσοπρόθεσμα ανοδική, μετά από σχεδόν δύο χρόνια, πρέπει να καταφέρει να κλείσει πάνω από τα πρόσφατα υψηλά.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι Αγορές ανακάμπτουν μετά τα γεωπολιτικά γεγονότα

Οι ασιατικές αγορές οργάνωσαν μια ισχυρή ανοδική κίνηση, λαμβάνοντας το σύνθημα από τον S & P 500, ο οποίος έκλεισε 1,5% υψηλότερα, παρά το αρνητικό κλίμα μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι και μια αδύναμη ανάγνωση για τον μεταποιητικό δείκτη Empire State το Νοέμβριο.

Το δολάριο βάδισε ψηλότερα κατά τη διάρκεια των ασιατικών συναλλαγών. Το AUD (δολάριο Αυστραλίας) γλίστρησε 0,3%. Το NZD (δολάριο Νέας Ζηλανδίας) υποχώρησε 0,4% γιατί μειώθηκαν και πάλι οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό το 4ο τρίμηνο. Η Κίνα συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα για την απελευθέρωση του λογαριασμού των Δημόσιων Οικονομικών, καθώς επιδιώκει ένταξη στο καλάθι των νομισμάτων του ΔΝΤ που αφορά στα Ειδικά Τραβηχτικά Δικαιώματα.

Το ευρώ παρέμεινε υπό πίεση, παρά την απρόσμενη αύξηση τον Οκτώβριο του φλας ΔΤΚ της Ευρωζώνης κατά 0,1% y / y, σε αντίθεση με την προκαταρκτική εκτίμηση για 0% y / y. Τα πρακτικά συνεδρίαση του Οκτωβρίου ΕΚΤ (Πέμπτη) είναι πιθανό να επιβεβαιώσει την άποψή μας ότι η περαιτέρω χαλάρωση της ΕΚΤ είναι προ των πυλών και θα περιλαμβάνει τόσο την επέκταση του τρέχοντος προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και μια μείωση των επιτοκίων καταθέσεων 10bp, παρέχοντας έναν καταλύτη για την περαιτέρω αδυναμία ευρώ. Στην Ιταλία, αν και πιστεύουμε ότι ισχυρά μέτρα μεταρρυθμίσεων σε ορισμένους τομείς θα πρέπει να συμβάλουν στην ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης, απαιτούνται πρόσθετα μέτρα για την περαιτέρω αύξηση της παραγωγικότητας μακροπρόθεσμα.

Οι κεντρικές τράπεζες παραμένουν στο επίκεντρο - αργότερα σήμερα θα έχουμε αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών στην Ινδονησία και την Ουγγαρία. Τα πρακτικά της FOMC από τη σύνοδο τον Οκτώβριο την Τετάρτη, είναι πιθανό να επιβεβαιώσει την πρόθεσή της Fed να ξεκινήσει τον κύκλο της νομισματικής εξομάλυνσης το συντομότερο Δεκέμβριο. Η νομισματική πολιτική θα κυριαρχήσει πιθανά σε όλες τις αγορές στο τέλος του έτους.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου αναμένεται να εγκριθεί η εκταμίευση της πρώτης υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, καθώς και των 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις μεταξύ οικονομικού επιτελείου και εκπροσώπων των θεσμών.

Τη σχετική απόφαση για την εκταμίευση θα λάβει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), ο οποίος θα συνεδριάσει στο περιθώριο του προγραμματισμένου για την ίδια ημέρα Eurogroup. Σημειώνεται ότι το Eurogroup έχει ως αντικείμενο τους προϋπολογισμούς των κρατών -  μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Alpha Bank κάλυψε το βιβλίο προσφορών συγκεντρώνοντας το 1,55 δισ. ευρώ που έχει ως στόχο και ως αργά το βράδυ συνέχιζε να δέχεται εντολές από επενδυτές. Η Eurobank είχε κλειδώσει από τα τρία τέταρτα της αύξησης. Οι δύο τράπεζες αναμένεται να περατώσουν τη διαδικασία μόλις επιβεβαιωθεί η συμφωνία. Ως την Παρασκευή, και ανά πάσα στιγμή, θα ολοκληρωθούν τα book building της Τράπεζας Πειραιώς και της Εθνικής Τράπεζας.

Σε συμφωνία και στα 48 προαπαιτούμενα κατέληξαν γύρω στη 01.30 τα ξημερώματα η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα με τους εκπροσώπους των θεσμών, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εκτός από το θέμα της προστασίας της κύριας κατοικίας, στο οποίο υπήρξε τελικά συμβιβασμός, για το τελευταίο θέμα που παρέμενε ανοιχτό, αυτό των κόκκινων δανείων και κυρίως των επιχειρηματικών, αποφασίστηκε η μεταφορά του ζητήματος για το επόμενο πακέτο διαπραγμάτευσης.

Εντός του πρώτου εξαμήνου αναμένεται η έγκριση του προγραμματικού σχεδίου ανάπτυξης (master plan) του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ΑΕ), όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Δημήτρης Μακρής, στη διάρκεια συνάντησης εργασίας για την παρουσίασή του στους φορείς της πόλης.

Ο φάκελος του 25ετούς προγραμματικού σχεδίου ανάπτυξης αναμένεται να κατατεθεί τον Ιανουάριο προς έγκριση στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας.

Μειώθηκε στα 119,4 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τους μηχανισμούς ρευστότητας που παρέχει το ευρωσύστημα (δηλαδή απευθείας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και από το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ΕLΑ), από τα 121,4 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Η χρηματοδότηση από τον μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας διαμορφώθηκε τον Οκτώβριο στα 82,8 δισ. ευρώ από 82,4 δισ. ευρώ που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Στα 2,04 δισ. ευρώ μείωσε η Eurobank το μέγιστο ποσό που επιδιώκει να αντλήσει από την αύξηση κεφαλαίου, λόγω αναγνώρισης δράσεων κεφαλαιακής ενίσχυσης από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισµό (SSM). Συγκεκριμένα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι ο SSM της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αναγνώρισε την ανερχόµενη σε 83 εκατ. ευρώ δράση κεφαλαιακής ενίσχυσης, που µειώνει το κεφαλαιακό έλλειµµά της, το οποίο προσδιορίστηκε από τη Συνολική Αξιολόγηση, και οφείλεται στη θετική διαφορά µεταξύ των πραγµατοποιηθέντων προ-προβλέψεων κερδών του εννεαµήνου 2015, έναντι του εκτιµώµενου ποσού που είχε συµπεριληφθεί στο βασικό σενάριο της άσκησης προσοµοίωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Σε καθεστώς πληθωρισμού επέστρεψε η Ευρωζώνη τον Οκτώβριο, αν και ο ρυθμός αύξησης των τιμών καταναλωτή είναι πολύ χαμηλότερος από τον στόχο που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat οι τιμές αυξήθηκαν κατά 0,1% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι μείωσης 0,1% που είχαν σημειώσει τον Σεπτέμβριο.

Το ενδεχόμενο αποχώρησης από την Ευρωζώνη θα εξετάσει τον επόμενο χρόνο το κοινοβούλιο της Φινλανδίας καθώς μια σχετική αίτηση συγκέντρωσε τον απαραίτητο αριθμό των 50.000 υπογραφών από πολίτες που επιθυμούν να διεξαχθεί αυτή τη συζήτηση, ανακοίνωσε σήμερα ανώτερος αξιωματούχος. 

Αν και είναι μάλλον απίθανο να αποφασιστεί η αποχώρηση της Φινλανδίας από το ευρώ, η απόφαση να διεξαχθεί αυτή η συζήτηση –για πρώτη φορά σε μια από τις 19 χώρες μέλη της Ευρωζώνης — είναι μια ένδειξη του υψηλού βαθμού δυσαρέσκειας των Φινλανδών από την οικονομική απόδοση της χώρας τους έπειτα από τρία χρόνια ύφεσης.

Δυναμική ήταν η χθεσινή ανάκαμψη του πετρελαίου, μετά το -8% της προηγούμενης εβδομάδας, ενώ θετικά έκλεισε και ο χρυσός, καθώς ενεργοποιήθηκαν οι επενδυτικές «άμυνες» έναντι στην παγκόσμια μεταβλητότητα που προκάλεσε το τρομοκρατικό χτύπημα στη Γαλλία. 

Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 0,3%, στα 1.083,60  δολάρια η ουγγιά.

Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 2,5%, κλείνοντας στα 41,74 δολάρια το βαρέλι.

Στο ποσό των 419,143 δισ. ευρώ ανήλθε το συνολικό ύψος του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΚΤ, οι αγορές κρατικών ομολόγων ανήλθαν στα 419,143 δισ. ευρώ κατά την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε την 6η Νοεμβρίου.

Η εγχώρια κατανάλωση είναι ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας, επισημαίνει η γερμανική κεντρική τράπεζα, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των οικονομικών στοιχείων για το γ’ τρίμηνο του 2015.  Η Bundesbank διαπιστώνει ότι η ανάπτυξη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου τριμήνου (0,3%) εδράστηκε κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση, καθώς επενδύσεις και εξαγωγές απέτυχαν να συνεισφέρουν στην επιτάχυνση της ανάπτυξης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα