Market beat: Η διορία από τους εταίρους ισχύει για τις τραπεζικές ΑΜΚ άρα και για την αγορά

Τετάρτη, 11 Νοεμβρίου 2015 09:56
UPD:09:56
INTIME NEWS/ΜΠΑΜΠΟΥΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Το Eurogroup έδωσε μια διορία στην ελληνική αντιπροσωπεία και φαίνεται ότι έκανε το ίδιο και στη νευρικότητα της αγοράς. Μιλάμε για την απόφαση της μεταφοράς των 10 δις ευρώ που κατατέθηκαν σε ειδικό λογαριασμό του ESM και ΘΑ μεταφερθούν στο ΤΧΣ, τότε και μόνο όταν αποφασίσουν μετά από ενδελεχή έλεγχο στο Eurogroup ότι έχουν καλυφθεί οι συμφωνηθέντες όροι. Η αγορά στις «ομηρίες»… ξεπουλάει.  

Το κλίμα που εγκαταστάθηκε στο ΧΑ μετά το Eurogroup, αποκαλύπτει το πόσο τεντωμένα είναι τα νεύρα των θεσμικών, που με καταιγισμό εντολών πώλησης πίεσαν τις τράπεζες προκαλώντας ένα bear market στον κλάδο που είναι η ραχοκοκαλιά της αγοράς. Θεωρούμε απίθανο να πιστεύουν οι διαχειριστές πως θα αγοράσουν τις προς πώληση μετοχές νέοι παίκτες με φρέσκο χρήμα. Αν συνεχίσουν τις πιέσεις με τους ίδιους ρυθμούς θα προκληθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις και κάτι τέτοιο δεν συμφέρει κανένα.

Άλλωστε οι αγοραίοι γνώριζαν το πόσο χαμηλές ήταν οι πιθανότητες για αίσιο τέλος τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Απλά αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκδηλώσουν την αγωνία τους από την απόφαση οι εταίροι και πιστωτές να συνδέσουν την άδεια για την ολοκλήρωση των ΑΜΚ με την ολοκλήρωση με επιτυχία της πρώτης αξιολόγησης. Ο    Δημήτρης Τζάνας της TecGroup περιγράφει την κατάσταση χαρακτηριστικά: «Η συνεδρίαση στο Eurogroup της Δευτέρας μετέθεσε χρονικά, για λίγες ημέρες, τη λήψη αποφάσεων τόσο για τα κεφάλαια που αφορούν τις Τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις, όσο και τα επιπλέον 2 δις ευρώ, καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία ως 'οιωνεί όμηρο' της αξιολόγησης από τους Δανειστές. Οι επενδυτές δεν θεωρούν εύκολο να πιαστούν όμηροι αφού έχουν πάντα το δικαίωμα της ρευστοποίησης του χαρτοφυλακίου τους ακόμα και με ζημία. Ωστόσο δεν θέλουν σε καμιά περίπτωση να αυτοκτονήσουν.

Όσοι κατέχουν μεγάλες θέσεις στις τράπεζες παρακολουθούν κύρια τα μηνύματα των ευρωπαίων αρμοδίων και θεσμών που παρακολουθούν την Ελλάδα περισσότερο από τα μηνύματα από εκείνους που την κυβερνούν. «Η κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogorup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες». Αυτό είναι αρκετό για να οδηγήσει σε σκέψεις τους θεσμικούς που άδειαζαν τσάντες με μετοχές κατά κύματα χθες. Σε τρεις συνεδριάσεις θα έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και σε έξη προηγούμενες με πέντε καθοδικές μεταβολές και μια ανοδική έχει χάσει ο τραπεζικός δείκτης 39%. Πόσο περισσότερο θα προφυλάξουν τα κεφάλαιά τους αν πουλήσουν σήμερα αντί να περιμένουν την ερχόμενη βδομάδα;

Γιατί αν ο Γερούν Ντέισελμπλουμ, ξέρει κάτι παραπάνω πιθανά ακόμα και για το ξεφόρτωμα οι συνθήκες θα είναι ευνοϊκότερες. Η τάση εξαρτάται από την εικόνα που έχει, στα μάτια των θεσμικών του εξωτερικού, η σχέση της κυβέρνησης με τους πιστωτές. Όσο και να την παρουσιάζουν ως καλή, στην πραγματικότητα γίνονται προσπάθειες και από τις δυο πλευρές, να μη φανεί η τεράστια διαφορά ανάμεσα στα όσα έγιναν και όσα χρειάζεται να γίνουν, ώστε να εκταμιευτεί το μερίδιο της στήριξης για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών που θα καλύψουν οι πιστωτές.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τα χρηματιστήρια στη Wall Street χθες, με τον Nasdaq  να μην ακολουθεί την ανοδική αντίδραση των άλλων δύο δεικτών, εξαιτίας της πτώσης της μετοχής της Apple. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,16% στις 17.758,21 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε απώλειες 0,24% στις 5.083,24 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,15% στις 2.081,72 μονάδες.

Στο ταμπλό, η D.R. Horton ενισχύθηκε κατά 8,3%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 44% στα κέρδη τρίτου τριμήνου, λόγω αύξησης των παραγγελιών νέων κατοικιών. Επίσης, η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση 28% στο τριμηνιαίο μέρισμά της, ήτοι στα 8 σεντς ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, η Apple υποχώρησε κατά 3,1%, μετά την ανάλυση της Credit Suisse που ανέφερε ότι έχει παρατηρηθεί μείωση των παραγγελιών εξαρτημάτων για την κατασκευή του iPhone κατά 10%. Επίσης, η Monsanto σημείωσε απώλειες 1,5%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε ότι αναμένει τα κέρδη ανά μετοχή του 2016 να διαμορφωθούν στα 4-4,66 δολάρια.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση 0,5% σημείωσαν οι τιμές εισαγωγών τον Οκτώβριο στις ΗΠΑ. Σε ετήσια βάση η πτώση διαμορφώθηκε στο 10,5%

ΕΥΡΩΠΗ

Τα νέα απογοητευτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό της Κίνας στάθηκαν η αιτία να κλείσει την Τρίτη το Χρηματιστήριο του Λονδίνου με απώλειες, ανατρέποντας το θετικό  ξεκίνημα, υπό το βάρος των πιέσεων του κλάδου των εμπορευμάτων. Οι δείκτες στις αγορές Φρανκφούρτης και Παρισιού έκλεισαν με μικρά κέρδη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,32% στις 6.275 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 0,16% στις 10.833 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε οριακά ανοδικά κατά 0,02% στις 4.912 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,03% στις 376 μονάδες, ενώ νωρίτερα σημείωνε κέρδη έως και το +0,4%.

Στο ταμπλό, η Vodafone σημείωσε κέρδη 4,9%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία που ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο χρήσης. Τα κέρδη της αυξήθηκαν κατά 1,9% στα 5,79 δισ. στερλίνες. Στον αντίποδα, η Julius Baer σημείωσε απώλειες 3,2%, μετά την ανακοίνωση ότι το περιθώριο μικτού κέρδους περιορίστηκε στο τέλος του Οκτωβρίου, εξαιτίας της μεταβλητότητας της αγοράς.

Επίσης, η Ericsson υποχώρησε κατά 5,2%, μετά την ανακοίνωση ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ασύρματου δικτύου θα είναι μικρότερος του αναμενομένου. Ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 1-3%, από 2-4% που ήταν η προηγούμενη εκτίμηση.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 0,1% αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο η βιομηχανική παραγωγή στη Γαλλία, αν και οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 0,4%. Σε ετήσιο επίπεδο, η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε κατά 1,8% όπως άλλωστε ανέμεναν και οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ο πληθωρισμός στην Κίνα παρουσίασε τον Οκτώβριο επιβράδυνση, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι παραμένει αδύναμη η ζήτηση στην ασιατική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης 1,6% που είχε σημειώσει τον Σεπτέμβριο.

ΧΑ

Με τον τραπεζικό κλάδο να βρίσκεται για μία ακόμη ημέρα σε τροχιά έντονης πτώσης, το Χρηματιστήριο Αθηνών «υπέκυψε» την Τρίτη στις εντολές ρευστοποίησης, μετά τη ανοδική «ανάπαυλα» τη Δευτέρα. Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,65% στις 672,19 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 684,46 μονάδες και η χαμηλότερη στις 666,55. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 29,68% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Δευτέρας, διαμορφούμενη στα 37,23 εκ. ευρώ περίπου, ενώ  πραγματοποιήθηκαν συναλλαγές αξίας 4,33 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση σε ποσοστό 1,32% ενώ  ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,83%. Η αγορά έχει συνδέσει την πρόοδο στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με εκείνη της ολοκλήρωσης της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής. Όσο καθυστερεί η αξιολόγηση τόσο χαμηλές θα είναι οι επιδόσεις της διαδικασίας των αυξήσεων. Έτσι, σύμφωνα με τους αναλυτές, η αβεβαιότητα θα συντηρήσει τη μεταβλητότητα στο ταμπλό, τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα, η οποία θα τροφοδοτείται επίσης και από τις καθυστερήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με την εφαρμογή των προαπαιτουμένων. 

Όπως άλλωστε αναφερει σήμερα και η «Ν», στην εβδομάδα των book building συνέβη αυτό που οι τραπεζίτες απεύχονταν: μια δυστοκία στη διαπραγμάτευση. Είναι ενδεικτικό της σημασίας που δίνεται στην επιτυχία της ανακεφαλαιοποίησης ότι εκπρόσωποι των εταίρων με δηλώσεις τους επιχειρούν να καθησυχάσουν για το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης, με την πίεση όμως να παραμένει.

Στο πλαίσιο αυτό, οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο έφτασαν σχεδόν το 13%, με την αγορά να ακολουθεί και την παραδοσιακή τακτική της πριν από μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, ρευστοποιώντας θέσεις, προκειμένου να διαθέσει τα κεφάλαια στην αύξηση. 

Ωστόσο, τα επίπεδα των 680 μονάδων και πάλι χάθηκαν σήμερα. Όπως έχουν αναφέρει τις προηγούμενες ημέρες οι τεχνικοί αναλυτές, τα τεχνικά δεδομένα κλείνουν υπέρ των πωλητών καθώς οι 680 μονάδες που συνιστούν κάτι σαν το τελευταίο οχυρό της ανοδικής τάσης, χάθηκαν. Ήδη ο MACD γύρισε πτωτικά, ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών εφάπτεται του Γενικού Δείκτη και οι ταλαντωτές δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα ισχυρή ροπή.

Στο ταμπλό τώρα, ανοδικά κινήθηκαν μόνο πέντε μετοχές του FTSE 25, αυτές της Coca Cola HBC (+1,39%), της Motor Oil (+1,21%), του ΟΤΕ ΟΤΕ+1,12% (+1,12%), της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,10%), της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+0,72% (+0,72%) και της Τιτάν (+0,10%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Eurobank (-19,35%), της Πειραιώς (-18,87%), της Alpha Bank ΑΛΦΑ-16,83% (-16,83%), της Εθνικής (-8,24%), της Viohalco (-3,60%), της Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ-2,86% (-2,86%), της Jumbo (-2,68%),της Aegean Airlines ΑΡΑΙΓ-2,38% (-2,38%), της Grivalia Properties (-2,21%) και του ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ-2,13% (-2,13%).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των Τραπεζών  (-12,73%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών (+1,39%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 28 κινήθηκαν ανοδικά, 69 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Παρέμεινε σε ισχύ η χθεσινή μας θέση και εκείνη που εξέφρασε ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

«Η διάτρηση της στήριξης στις 680 μονάδες για τον ΓΔ και το πέρασμα κάτω από τις 202 για τον 25άρη αποτελούν μήνυμα, πως έρχονται χειρότερα για τις τιμές του ταμπλό του ΧΑ. Αν απομακρυνθεί αυτή τη βδομάδα η τιμή των βασικών δεικτών από τα τρέχοντα επίπεδα. Η στατιστική μας μελέτη δίδει περισσότερες πιθανότητες στο να ξεκινήσει μια συσσώρευση του ΓΔ και του 25άρη σε στενό εύρος τιμών.

Γιατί αυτό συνέβη άλλες δυο φορές στο πρόσφατο παρελθόν. Αναφερόμαστε στη συστοιχία των συνεδριάσεων από τις 14 ως τις 19 Αυγούστου, όπου τα κλεισίματα του 25άρη επί τέσσερις συνεδριάσεις ήταν γύρω από τις 200 μονάδες +/- 2 και το ελάχιστο εκείνων των ημερών ήταν οι 196,6 μονάδες και το μέγιστο οι 204,1. Αλλά και στις συνεδριάσεις του Οκτωβρίου, από τις 8 ως τις 14, που με πέντε κλεισίματα γύρω από τις 200 μονάδες, ορίστηκε άλλη μια φορά η ζώνη με κατώτερη τιμή τις 198,1 μονάδες και ανώτερη τις 203,05.

Μετά την πρώτη συστοιχία ακολούθησε πτώση, τον Αύγουστο. Ενώ τον Οκτώβριο, οι τιμές ξέσπασαν ανοδικά, ερχόμενες από χαμηλότερα επίπεδα. Τώρα, είναι όλα ανοικτά, μετά τη συσσώρευση αν τελικά υπάρξει.

Ο Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec παρατηρούσε:

«Τεχνικά η ανοδική προσπάθεια διαφυγής την Δευτέρα δεν είχε συνέχεια. Ο Γενικός Δείκτης γύρισε στην βάση στήριξης των 680 μονάδων με ένα διάγραμμα ελεύθερης πτώσης διανύοντας μια απόσταση 50 μονάδων σε τρεις συνεδριάσεις.

Τα τεχνικά δεδομένα άρχισαν να κλείνουν υπέρ των πωλητών καθώς οι 680 μονάδες που συνιστούσαν κάτι σαν το τελευταίο οχυρό της ανοδικής τάσης, χάθηκαν. Ήδη ο MACD γύρισε πτωτικά, ο κινητός μέσος όρος των 30 ημερών εφάπτεται του Γενικού Δείκτη και οι ταλαντωτές δείχνουν ότι υπάρχει ακόμα ισχυρή ροπή.

Αν και η τάση είναι ακόμα "παιζόμενη" θα χρειαστεί μια υπέρβαση δυνάμεων ανάλογη με αυτή που είχε παρατηρηθεί στο τέλος Σεπτεμβρίου, όταν και πάλι η διάσπαση είχε διάρκεια δύο ημερών. Το γεγονός ότι ακόμα ο Γενικός Δείκτης δεν έχει πάρει απόσταση από το κομβικό σημείο της αντιστροφής, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο επανάληψης, αν και η ιστορία έχει δείξει ότι όσο χτυπιέται μια στήριξη τόσο πιο αδύναμη γίνεται».

Σήμερα

Οι Ασιατικές αγορές μετοχών έχουν διολισθήσει προς χαμηλότερα επίπεδα σήμερα Τετάρτη καθώς ανέβηκε το άγχος των επενδυτών μπροστά από άλλη μια παρτίδα στοιχείων από την Κίνα, ενώ η δύναμη του δολαρίου ΗΠΑ κράτησε καρφωμένες στα χαμηλά τις τιμές των βασικών εμπορευμάτων παγκοσμίως.

Οι αγορές θα είναι ευάλωτες σε κάθε φύσημα απογοήτευσης από  στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις, τη βιομηχανική παραγωγή και τις επενδύσεις σε αστικές περιοχές της Κίνας, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη έκπληξη με την εμφάνιση πτωτικής τάσης στον πληθωρισμό και το εμπόριο.

Ο δείκτης CSI300 για τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στη Σαγκάη και Shenzhen υποχώρησε 0,5%, ενώ ο Shanghai Composite Index υποχώρησε 0,4%.

Οι ανησυχίες για την κινεζική ζήτηση ήταν εμφανείς στην Ιαπωνία, όπου μια έρευνα του Reuters έδειξε πως η εμπιστοσύνη μεταξύ των βιομηχάνων υποχώρησε το Νοέμβριο για τρίτο συνεχόμενο μήνα σε επίπεδα που είχαν να εμφανιστούν σε βάθος περίπου 2-1 / 2 ετών.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας γλίστρησε -0,1%, αν και στο δεύτερο μέρος γύρισε σε κέρδη +0,10% μετά από μια πορεία με εμφάνιση ισχυρών κερδών. Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν επίπεδος μετά την επαφή με νέα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός. Τα χρηματιστήρια στη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν έχουν τους δείκτες σε αρνητικό έδαφος.

Wall Street δεν είχε προσφέρει κάποια κατεύθυνση. Στις αγορές συναλλάγματος, το ευρώ πιέστηκε αφού η πολιτική αβεβαιότητα στην Πορτογαλία παρείχε μια δικαιολογία για να πουλήσουν σε μια αγορά που ήδη προετοιμάζονται για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Το κοινό νόμισμα τελευταία ανήλθε στα 1,0755 δολάρια, αφού την Τρίτη χτύπησε ένα χαμηλό εξαμήνου στο 1,0673.

Ο δείκτης δολαρίου υποχώρησε από μια κορυφή επτά μηνών και είναι κάτω κατά -0,4% στο 98,900. Το δολάριο υποχώρησε λόγω αποκόμισης κερδών έναντι του γιεν, και βρέθηκε κάτω αγοράζοντας 122,94 γεν, από 123,15 που ήταν πιο νωρίς.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Δημήτρης Τζάνας της TecGroup

Η συνεδρίαση στο Eurogroup της Δευτέρας μετέθεσε χρονικά, για λίγες ημέρες, τη λήψη αποφάσεων τόσο για τα κεφάλαια που αφορούν τις Τραπεζικές ανακεφαλαιοποιήσεις, όσο και τα επιπλέον 2 δις ευρώ, καθιστώντας έτσι την όλη διαδικασία ως 'οιωνεί όμηρο' της αξιολόγησης από τους Δανειστές.

Η καθυστέρηση αυτή, αποτέλεσμα της δυστοκίας στις διαπραγματεύσεις επί συγκεκριμένων ζητημάτων, επαναφέρει τον πολιτικό κίνδυνο για την Ελληνική Οικονομία, οδηγώντας σε νέο κύμα ρευστοποιήσεων στις "πολύπαθες" Τραπεζικές μετοχές, σε συνέχεια εκείνου των προηγούμενων ημερών, μετά τις αναγγελίες των γιγαντιαίων reverse split.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την διατήρηση ανοικτού του βιβλίου προσφορών από την Τράπεζα Πειραιώς και τη μετάθεση της διαδικασίας από τις υπόλοιπες Τράπεζες, καθώς αναπόφευκτα συντελείται ετεροχρονισμός των σχετικών διαδικασιών. Το γεγονός πάντως δεν φαίνεται να προκαλεί ταραχή στην Αγορά ομολόγων καθώς οι αποδόσεις των 10ετών διατηρούνται κάτω από το 8%.

Οι εξελίξεις αυτές, οδηγούν το Γενικό Δείκτη αισθητά κάτω από τις 700 μονάδες, καθώς εξαντλούνται οι παρεμβατικές κινήσεις μέσω των λοιπών μη Τραπεζικών Δεικτοβαρών μετοχών. Επιπλέον, για διαφόρους άλλους λόγους, αναμένεται η συνέχιση των ρευστοποιήσεων "καλών" μη Τραπεζικών τίτλων, από πλευράς Θεσμικών Επενδυτών, προς άντληση ρευστότητας για τη συμμετοχή τους στις Τραπεζικές ΑΜΚ, ενώ οι μετατροπές Τραπεζικών ομολόγων σε μετοχές θα επιτείνουν τις ρευστοποιήσεις στις περιπτώσεις όπου τα καταστατικά των funds δεν επιτρέπουν τη διακράτηση μετοχών.

Επομένως, νέες αναταράξεις είναι πιθανές στο επόμενο διάστημα που δύσκολα θα αποτρέψουν την πλαγιοκαθοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη, εκτός αν άλλες θετικές εξελίξεις (π.χ. στο πεδίο των μεταρρυθμίσεων) συμβάλλουν στη βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, που συνεχίζει να κυριαρχείται από εξελίξεις με στόχευση τη συγκέντρωση φορολογικών εσόδων. Με τον ΟΟΣΑ και την Ε.Ε. να συμφωνούν ότι η ύφεση στην Ελληνική Οικονομία θα ξεπεραστεί το 2017, προβλέποντας νέα υποχώρηση του ΑΕΠ το 2016.

Παράλληλα, οριακή προβλέπεται η αύξησή του και στην Ε.Ε., ενώ και η Λαγκάρντ προειδοποιεί ότι οι χαμηλές τιμές πετρελαίου θα παραμείνουν για χρόνια, εκτιμώντας ότι θα διατηρηθούν οι συνθήκες αποπληθωρισμού.

Από την άλλη πλευρά, αρνητικές είναι οι εξελίξεις και στο διεθνές περιβάλλον και ιδιαίτερα στο Ευρωπαϊκό. Εν όψει αυτών, ο Μάριο Ντράγκι αναγγέλλει νέα μείωση των παρεμβατικών επιτοκίων της ΕΚΤ που είναι ήδη αρνητικά (-0,2%!!) για το Δεκέμβριο, θέτοντας πλέον σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία της νομισματικής πολιτικής που έχει ήδη φτάσει στα όρια της αποτελεσματικότητάς της.

Την ίδια ώρα, τα θετικά στοιχεία της Αγοράς Εργασίας των ΗΠΑ "κλειδώνουν" την απόφαση για έναρξη ανόδου των Αμερικανικών επιτοκίων από την Fed, πάντα το Δεκέμβριο.

Αρνητικά καταγράφεται και η απόφαση του FSB (Συμβούλιο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) για ανακεφαλαιοποίηση ύψους 1,1 τρις ευρώ για τις μεγάλες διεθνείς Τράπεζες μέχρι το 2022, εξέλιξη που επικυρώνει την εκτίμηση ότι όλες οι Χώρες πρέπει να επιδιώξουν την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων για τις Επιχειρήσεις μέσω του λεγόμενου "σκιώδους Τραπεζικού Συστήματος".

Των ποικιλόμορφων, δηλαδή, funds (venturecapital, hedgefunds, private equity funds, pension funds) που δραστηριοποιούνται εκεί όπου το περιβάλλον είναι φιλικό προς το επιχειρείν και οι κανόνες σταθεροί. Δεδομένα δηλαδή που δεν προβλέπεται να υπάρξουν στη Χώρα μας στο εγγύς μέλλον. Γι' αυτό άλλωστε κατατάσσεται στην 60η θέση στη διεθνή λίστα ανταγωνιστικότητας (Doing Business in Greece).

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα δεδομένα επί της οικονομικής δραστηριότητας στην Κίνα παρέμειναν στα επίπεδα που ανέμενε η αγορά πως θα κυμανθούν

Το ξεκίνημα στις ασιατικές αγορές είχε μεικτή εικόνα γιατί δεν υπήρξε καθοδήγηση από τις συναλλαγές στις ΗΠΑ. Μετά τον χαμηλό πληθωρισμό τα στοιχεία από την πραγματική οικονομική δραστηριότητα στην Κίνα τον Οκτώβριο εμφανίστηκαν σε γενικές γραμμές σύμφωνα με τις προσδοκίες με επιβράδυνση στην Βιομηχανική Παραγωγή αλλά και αύξηση των επενδύσεων στα asset σταθερής απόδοσης.

Το ευρώ έκανε ένα μικρό ανοδικό ράλι έναντι του δολαρίου με αναρρίχηση πάνω από το 1,07 στις ασιατικές συναλλαγές. Αρκετά νομίσματα περιφερειακών οικονομιών έκαναν το ίδιο.

 Παρά την εκλογική ήττα το Σαββατοκύριακο, η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε κάποιες σημαντικές μεταρρυθμίσεις στο καθεστώς των άμεσων ξένων επενδύσεων, την απελευθέρωση σε βασικούς τομείς όπως η στέγαση, η αμυντική βιομηχανία, στο καθεστώς των τραπεζών και του λιανικού εμπορίου. Η είδηση ​​είχε μικρό αντίκτυπο, καθώς οι αγορές είναι κλειστές για Deepavali.

Αργότερα σήμερα, θα δοθεί έμφαση στην έκθεση για την αγορά εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναμένουμε η ανεργία το Σεπτέμβριο να παρέμεινε στο 5,4%, καθώς η δημιουργία θέσεων εργασίας εξακολουθεί να επιβραδύνεται. Ο μέσος ρυθμός αύξησης εβδομαδιαίων αποδοχών θα επιβραδυνθεί ελαφρά σε 2,9% 3m / Υ από 3,0% 3m / y τον προηγούμενο μήνα, αλλά των οργανικών κερδών, παραμένουν αμετάβλητα στο 2,8% 3m / y.

Ειδήσεις για το εσωτερικό

Το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέκλεισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ τόνισε ότι οι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να σκεφτούν την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους με άλλες μορφές, ανάλογα με τις ανάγκες και τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι διαφωνεί με όσους θεωρούν ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Σημείωσε δε ότι τέσσερις από τις πέντε χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα αποτελούν «success stories», με την Ελλάδα να παραμένει μία ιδιαίτερη περίπτωση που θα αποτελέσει επίσης «success story», μόνο αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Η κυβέρνηση θα εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα έως την ερχόμενη Δευτέρα, ώστε να εκταμιευθεί στη συνέχεια η δόση των 2 δισ. ευρώ και τα 10 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εκτίμησε ο πρόεδρος του Eurogorup, Γερούν Ντέισελμπλουμ, μιλώντας στην οικονομική και νομισματική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

Περίοδο χάριτος 15 – 20 ετών ζήτησε για το ελληνικό χρέος  ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο London School of Economics. «Οποιαδήποτε συμφωνία για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα πρέπει να περιλαμβάνει περίοδο χάριτος 15 – 20 ετών, η οποία θα επιστρέψει την έλευση μακροπρόθεσμων επενδύσεων» τόνισε χαρακτηριστικά ο Έλληνας υπουργός.

Οι επιπτώσεις της προσφυγικής κρίσης θα ληφθούν υπ' όψιν στην εξέταση των προσχεδίων των προϋπολογισμών των κρατών – μελών  καθώς αποτελεί «εξαιρετική περίσταση» αποφάσισαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. Σύμφωνα με τον προεδρεύοντα του Ecofin και υπουργό Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκρανιέτα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα συμπεριλάβει στις γνωμοδοτήσεις της για τη συμμόρφωση των κρατών-μελών με το Σύμφωνο Σταθερότητας τις πραγματικές δαπάνες για την αντιμετώπιση του προσφυγικού το 2015 και το 2016, με μέτρο σύγκρισης τους προϋπολογισμούς του 2014.

Την ολοκλήρωση της συμφωνίας πώλησης του ποσοστού συμμετοχής (98,5%) που κατέχει στη θυγατρική της στην Αίγυπτο Piraeus Bank Egypt S.A.E. («PBE») στην Al Ahli Bank of Kuwait K.S.C.P. («ABK»), ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς. Όπως αναφέρει η Τράπεζα, ελήφθησαν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου και τις λοιπές εποπτικές αρχές Αιγύπτου, Κουβέιτ και Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Προκαταρκτικές συζητήσεις και με τον όμιλο Hines έχει διενεργήσει η Reds Α.Ε., όπως αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε απαντώντας σε σχετικό ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει πως, στο πλαίσιο ανάπτυξης της επιχειρηματικής δραστηριότητας και πιθανών συνεργασιών στο χώρο των ακινήτων, εξετάζει συνεχώς δυνατότητες με τομείς συναφείς με τις δραστηριότητες του Ομίλου και έχει διενεργήσει προκαταρκτικές συζητήσεις, μεταξύ άλλων και με τον Όμιλο Hines, διερευνώντας πιθανές συνέργειες που θα δημιουργήσουν αξία.

Στα 66,061 εκατ. ευρώ ανήλθαν οι πωλήσεις από συνεχιζόμενες δραστηριότητες (κλάδος επαγγελματικής ψύξης) της Frigoglass ΦΡΙΓΟ-3,92% στο τρίτο τρίμηνο του 2015, αυξημένες κατά 26,5% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Στο εννεάμηνο του 2015 οι πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 4,1% και ανήλθαν σε 263,733 εκατ. ευρώ. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) στο τρίτο τρίμηνο του 2015 ανήλθαν σε 209.000 ευρώ έναντι ζημιών 1,612 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο, ενώ στο εννεάμηνο του 2015 μειώθηκαν κατά 2,2% σε 20,261 εκατ. ευρώ.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Επιβράδυνση παρουσίασε ο πληθωρισμός στην Κίνα τον Οκτώβριο, σε μια περαιτέρω ένδειξη ότι παραμένει αδύναμη η ζήτηση στην ασιατική οικονομία. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 1,3% σε ετήσια βάση τον Οκτώβριο, έναντι αύξησης 1,6% που είχε σημειώσει τον Σεπτέμβριο. Τις τιμές καταναλωτή επηρέασαν, μεταξύ άλλων, οι χαμηλότερες τιμές των τροφίμων. Οι αναλυτές προέβλεπαν επιβράδυνση του πληθωρισμού στο 1,4%.

Συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση η τεχνική αντίδραση του χρυσού, ο οποίος έκλεισε με κέρδη. Ανοδικά έκλεισε και το πετρέλαιο, επανακτώντας τα επίπεδα των 44 δολαρίων.  Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη μόλις 40 σεντς, στα 1.088,50  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,8%, κλείνοντας στα 44,21 δολάρια το βαρέλι.

Η Ουκρανία «δεν θα αποπληρώσει στη Ρωσία το δάνειο (σ.σ. τριών) δισεκατομμυρίων», ξεκαθάρισε προ ημερών ο Ουκρανός πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, διευκρινίζοντας ότι αυτό θα συμβεί εφόσον «η Μόσχα δεν προσχωρήσει στη συμφωνία απομείωσης χρέους» που έκλεισε το Κίεβο το περασμένο καλοκαίρι με τους ιδιώτες πιστωτές του με τη διαμεσολάβηση του ΔΝΤ.

Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου με την παραποίηση στις τιμές των ρύπων σε οχήματα της Volkswagen, η επιχείρηση «περιορισμός των ζημιών» της εταιρείας βρίσκεται σε εξέλιξη και στην Πορτογαλία. Ο Αντόνιο Χόρα, πρόεδρος του συμβουλίου εργαζομένων στο εργοστάσιο της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην Παλμέλα της Πορτογαλίας, προσπαθεί να υψώσει τείχος προστασίας απέναντι στην γενικευμένη κριτική που ασκείται στον όμιλο VW.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα επιδιώξουν μια συμφωνία για τον τρόπο χρηματοδότησης από τα αρχικά στάδια του ταμείου της Ευρωζώνης για τις προβληματικές τράπεζες που θα τεθεί σε λειτουργία τον Ιανουάριο, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Το Ενιαίο Ταμείο Εξυγίανσης (SRF) θα καλύπτει το κόστος εκκαθάρισης μιας τράπεζας από τις αρχές του επόμενου έτους. Θα χρηματοδοτείται από τις ετήσιες συνδρομές τραπεζών, αλλά το σύνολο των κεφαλαίων του θα φθάσει τον στόχο των 55 δισ. ευρώ έπειτα από επτά χρόνια, κάτι που σημαίνει ότι πιθανόν να είναι ευάλωτο εάν ενσκήψει μια τραπεζική κρίση στο ξεκίνημα της λειτουργίας του.

Στα 1,19 δισ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη της Porsche κατά τη διάρκεια των πρώτων εννέα μηνών του έτους, έναντι 2,5 δισ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2014. Τα οικονομικά αποτελέσματα είναι σαφώς επηρεασμένα από το σκάνδαλο χειραγώγησης των εκπομπών ρύπων, καθώς η Volkswagen διαθέτει το 52,2% των μετοχών της πολυτελούς αυτοκινητοβιομηχανίας. Πλέον, η Porsche εκτιμά ότι τα κέρδη για το σύνολο του 2015, θα διαμορφωθούν στην καλύτερη περίπτωση, στα 1,8 δισ. ευρώ έναντι 3,03 δισ. το 2014.

Την ανησυχία του για τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ εξέφρασε ο επικεφαλής της Bundesbank, Τζενς Βάιντμαν, σύμφωνα με το γερμανικό οικονομικό πρακτορείο MNI. O διοικητής της κεντρικής γερμανικής τράπεζας υποστήριξε ότι η διατήρηση για μεγάλο χρονικό διάστημα της υπερ-χαλαρής νομισματικής πολιτικής δεν επιλύει τα προβλήματα της Ευρωζώνης, αντίθετα δημιουργεί νέα. Σημειώνεται ότι στα γερμανικά δικαστήρια εκκρεμούν τρεις προσφυγές εναντίον της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα