Ρέγκλινγκ: Η Ελλάδα το επόμενο «success story» μόνο αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις

Τρίτη, 10 Νοεμβρίου 2015 18:50
UPD:11/11/2015 00:30
EPA/ROLEX DELA PENA

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις πιθανώς να είναι αρκετά οδυνηρές για τις χώρες, αλλά έκανε λόγο για ουσιαστικά οφέλη. Πρόσθεσε δε ότι σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις, οι χώρες σε πρόγραμμα έλαβαν «πραγματική αλληλεγγύη» από τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη (φωτ. αρχείου).

Το ενδεχόμενο ονομαστικού «κουρέματος» του ελληνικού χρέους απέκλεισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ενώ τόνισε ότι οι πιστωτές είναι διατεθειμένοι να σκεφτούν την πιθανότητα ελάφρυνσης του χρέους με άλλες μορφές, ανάλογα με τις ανάγκες και τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, τόνισε ότι διαφωνεί με όσους θεωρούν ότι το χρέος είναι μη βιώσιμο.

Σημείωσε δε ότι τέσσερις από τις πέντε χώρες που μπήκαν σε πρόγραμμα αποτελούν «success stories», με την Ελλάδα να παραμένει μία ιδιαίτερη περίπτωση που θα αποτελέσει επίσης «success story», μόνο αν εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Όπως ανέφερε, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου, εκτιμά ότι η Ελλάδα δεν είναι «βαρέλι χωρίς πάτο» και αν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις, μπορεί να ακολουθήσει τις άλλες χώρες στην έξοδο από την κρίση.

Ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι μεταρρυθμίσεις πιθανώς να είναι αρκετά οδυνηρές για τις χώρες, αλλά έκανε λόγο για ουσιαστικά οφέλη. Πρόσθεσε δε ότι σε αντάλλαγμα για τις μεταρρυθμίσεις, οι χώρες σε πρόγραμμα έλαβαν «πραγματική αλληλεγγύη» από τους εταίρους τους στην Ευρωζώνη.

Ο επικεφαλής του ESM αναφέρθηκε στα χαμηλότερα επιτόκια με οποία δανείζονται από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα, σε σύγκριση με τα επιτόκια της αγοράς, και εξήγησε ότι νομικά, ο ESM δεν αποτελεί μέρος της Ε.Ε., αλλά υπάρχει λογοδοσία μέσω των εθνικών κοινοβουλίων.

«Η Ελλάδα ωφελείται ήδη σημαντικά με το να δανείζεται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τον ESM. Έχουμε ήδη καταβάλει δάνεια ύψους 143 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 45% ολόκληρου του ελληνικού χρέους. Αυτό το κάναμε με πολύ ευνοϊκούς για την Ελλάδα όρους. Αυτά τα δάνεια έχουν χρόνο ωρίμανσης κατά μέσο όρο τα 32 χρόνια καθώς και ένα πολύ χαμηλό επιτόκιο περίπου 1%, επειδή χρεώνουμε μόνο ένα χαμηλό κόστος για τη χρηματοδότηση», υπογράμμισε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Επεσήμανε δε ότι αυτοί οι δανεισμού συνεπάγονται την αποταμίευση μεγάλου ποσού χρημάτων κάθε χρόνο για τον ελληνικό προϋπολογισμό. «Αυτά τα κέρδη - που οι οικονομολόγοι ονομάζουν 'καθαρή παρούσα αξία' - είναι τόσο σημαντικά που ισοδυναμούν με ένα κούρεμα στην περίπτωση της Ελλάδας. Αν προσθέσει κανείς και όλους τους ευνοϊκούς όρους από τον επίσημο ευρωπαϊκό δανεισμό, το όφελος ισούται με ένα κούρεμα 50% για την Ελλάδα. Αλλά αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το κούρεμα ονομαστικού χρέους», συνέχισε ο επικεφαλής του ESM.

Ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε πως ο ESM θα μπορούσε να βελτιώσει περαιτέρω τους οικονομικούς όρους του προγράμματος, δεδομένου ότι η Ελλάδα θα πραγματοποιήσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις.«Για παράδειγμα θα μπορούσαμε να επιμηκύνουμε το χρόνο ωρίμανσης των δανείων και να μεταθέσουμε περαιτέρω χρονικά την επιβολή επιτοκίου».

Σε ό,τι αφορά τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο κ. Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι δεν προβλέπεται κάποιος επίσημος ρόλος για το Ε.Κ. στις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα στήριξης. «Για να αποκτήσει το Ε.Κ. επίσημο ρόλο, θα έπρεπε ο ESM να αλλάξει ριζικά τη διαδικασία λήψης αποφάσεων που έχει. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν τα κράτη μέλη αποφασίσουν να ενσωματώσουν τον ESM στις Συνθήκες της ΕΕ», τόνισε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα